Sykle

Ta utgangspunkt i alder, funksjonsnivå og behov når sykkel skal velges. Utvalget er stort i vanlig handel og det er mulig å spesialtilpasse sykler.

Barnesete på ledsagers sykkel kan spesialtilpasses. Barnet sitter mer skjermet i en sykkeltilhenger som festes bak på sykkelen. Sykkeltilhengere som finnes i vanlig handel, kan tilpasses noe for å bedre stabilitet og sittekomfort. Vær likevel oppmerksom på risting. For større barn finnes det spesielle sykkeltilhengere som kan tilpasses med sitteinnsats.

Spesielle fot og hånddrevne trehjulssykler finnes i mange varianter til alle aldersgrupper. Tandemsykkel er et godt alternativ for større barn (8 år og oppover), og passer spesielt godt for barn som er synshemmet eller har store bevegelsesproblemer.

Trene

Lek er innfallsporten til trening for barn. Det finnes masse utstyr for å fremme koordinerte bevegelser og øke styrke og balanse. Ribbevegg, gymnastikkmatte ,trampoline og balansebrett er gode eksempler på treningshjelpemidler som kan brukes både i hjem, skole, barnehage og fritidsmiljø.

Klatrevegg er også en utmerket måte å trene koordinering og styrke. Med klatresele kan selv barn med store bevegelsesproblemer delta. Variasjon i gripetakene gir store utfordringer og stimulering.

Kjøre

Mange med bevegelsesproblemer opplever elektrisk rullestol som et nyttig hjelpemiddel, selv når de kan gå selv. Barnet får større selvstendighet og kan delta i lek og aktivitet sammen med andre. Med elektrisk rullestol (motorisert styring til utebruk for barn) kan barnet flytte seg raskt over større avstander. De større barna kan legge ut på lengre turer, også i ulent terreng.

Ved å gå stimuleres ledd og muskler. Det er viktig for å forebygge og om mulig unngå at feilstillinger oppstår. Rollator finnes i mange varianter, til ute- og innebruk. Enkelte typer kan styres og støttes av ledsager. Noen klarer ved hjelp av rollator å rette seg opp og dermed få et mer naturlig gangmønster. Andre liker å bruke rollator fordi den kan ha en spasmeløsende og smertestillende effekt. Løpesykkel kan være et alternativ for barn som ønsker å bruke bena aktivt. Den triller lett og gir god støtte.

Små barn som trenger noe stabilt å holde i, kan ha nytte av et gåbord eller gåstativ med eller uten hjul. For noen kan et dynamisk ståstativ være til god hjelp.

I vogn

I vanlig handel finnes et stort uvalg av vogner for forskjellige behov. Vognene kan tilpasses i forhold til støtte og variasjon av stilling. Noen barn trenger en spesial Vogn til transport eller avlastning.

Ri

Riding er en populær aktivitet for mange barn og gir en unik mulighet til å komme ut i naturen. Riding stimulerer en rekke sanser. Mestrer barnet situasjonen, styrker det selvbildet og gir mye glede. Tenk sikkerhet og bruk tilpasset rideutstyr.

Beitostølen Helsesenter har lagt ut noen aktuelle brosjyrer på sin hjemmeside, blant annet om orientering, klatring, ridning og bordtennis.