Kognisjon
Kognisjon handler om hjernens evne til å motta, bearbeide og uttrykke informasjon. Kognitive problemer omfatter blant annet vanskeligheter med å lære, huske, planlegge og organisere aktivitet, problemer med å oppfatte tid og forstå ord. Hjelpemidler kan bedre situasjonen for mange.
Vanlige årsaker til kognitiv vansker kan være
- hode/hjerneskader
- autisme/tourettes syndrom
- ADHD/ADD
- psykisk sykdom
- utviklingshemning
- høy alder
- demens
Hvem kan få kognitive hjelpemidler?
Har du varig (over to år) og vesentlig nedsatt kognitiv funksjon på grunn av sykdom, skade eller medfødt funksjonsnedsettelse, kan du få stønad til hjelpemidler fra folketrygden. Hjelpemidlet må være nødvendig og hensiktsmessig for at du skal
- få løst praktiske problemer i dagliglivet
- fungere i barnehage, grunnskole, videregående skole og som lærling
- bli i stand til å skaffe deg eller beholde arbeid, gjennomføre utdanning eller arbeidstrening
Muligheter og eksempler
Noen ganger kan små endringer gjøre hverdagen enklere for deg med kognitive vansker. For eksempel kan du tilrettelegge ved å
- ha faste plasser til viktige gjenstander som mobil, bankkort og nøkler
- lage huskelister
- ha en tavle på veggen med oversikt over det som skal huskes
- bruker kalender på telefonen din
I vanlig handel er det mye teknologi, for eksempel en smarttelefon eller nettbrett, som kan fungere som et hjelpemiddel. For at et slikt hjelpemiddel skal fungere best mulig for deg, kan funksjonene tilpasses ditt behov. NAV Hjelpemiddelsentral kan gi deg råd om dette. Du kan også finne tips på kunnskapsbanken.net.
Hvis tilrettelegging og bruk av teknologi ikke dekker behovet ditt, finnes du også hjelpemidler spesielt tilpasset kognitive vansker som du kan søke på gjennom NAV. Hjelpemiddeldatabasen.no har oversikt over produkter uavhengig av om disse kan gis som hjelpemidler via NAV, eller om du må dekke utgiftene selv.
NAV kan dekke utgifter til apper/programvare som installeres på privat nettbrett eller smarttelefon. Les mer om støtte til apper/programvare.
Det finnes hjelpemidler som gir barn og unge mulighet til lek, trening og aktivisering. Barn og unge under 26 år kan få hjelpemidler til trening og stimulering for å opprettholde og bedre motorisk og kognitiv funksjonsevne.
Hvordan søker du?
Har du et kortvarig (under to år) og midlertidig behov for hjelpemidler, må du søke dette gjennom kommunen. Det er kommunen som har ansvar for å låne ut hjelpemidler ved kortvarig behov.
Har du varig (mer enn to år) nedsatt funksjonsevne, har NAV Hjelpemiddelsentral ansvar for å låne ut hjelpemidler. Slik går du frem for å søke.
Søknad om hjelpemiddel
Hvis du trenger hjelpemidler til arbeidsplassen, kan du samarbeide med arbeidsgiveren eller bedriftshelsetjenesten når du skal søke.
Hvis du trenger hjelpemidler til høyere utdanning, kan du samarbeide med en kontaktperson for tilrettelegging ved studiestedet når du skal søke.
Hvis du søker om hjelpemiddel i dagliglivet, skolen eller barnehagen, anbefaler vi at du får hjelp fra kommunen du bor i. De har ansvar for å kartlegge behovet og finne ut hva du trenger. Som oftest er det også best at kommunal hjelpemiddelformidler utformer søknaden på dine vegne.
Søknad om hjelp til vurdering og utprøving
Søknad om refusjon av reiseutgifter for hjelpemidler gjennom hjelpemiddelsentralen
Du kan søke om å få dekket reiseutgifter hvis du har reist på grunn av:
- Utprøving av hjelpemidler
- Reparasjon av spesialutstyr
- Periodisk kontroll av spesialutstyr
For refusjon av reiser til sykehus og andre tjenester som administreres av helseforetakene, søker du hos pasientreiser.no.
Innlevering av tekniske hjelpemidler
Dette skjemaet skal benyttes av kommunale serviceteknikere.
Nyttig å vite
Leter du etter praktisk informasjon om hjelpemidler? Vi har laget en side hvor du finner informasjon om blant annet
- utlevering og tilbakelevering
- montering og demontering
- opplæring
- reparasjon og vedlikehold
- forsikring
- rammeavtaler
Fagstoff
På temasidene om kognisjon i Kunnskapsbanken finner du artikler, foredrag, e-læringskurs, opplæringsvideoer, sjekklister m.m.