Tips og råd til jobbsøk
Det europeiske arbeidsmarkedet kan by på mange og nye jobbutfordringer. Du får mulighet til å utvide språkkunnskapene dine og bli kjent med nye kulturer. Du får ny kompetanse og styrker mulighetene dine på arbeidsmarkedet.
Å finne en jobb i et annet land krever en del forberedelser. Dette bør du tenke på før du reiser:
- Planlegg en ”jobbsøkerreise” i god tid på forhånd.
- Hva vil reisen koste? Hvor mye penger vil du trenge mens du søker arbeid?
- Mottar du dagpenger kan du søke NAV om å beholde dem under jobbsøk i Europa. NB: av administrative årsaker vil det ta noe tid før du får din første dagpengeutbetaling i utlandet. Så husk å ha med nok penger å leve for den første tiden.
- Tenk på å ordne et sted å bo (i hvertfall for den første tiden) før du forlater Norge, hotell, vandrehjem, pensjonat osv.
- Hva med din bolig i Norge, skal du selge eller leie ut? Informasjon om hvordan du kan finne bolig i de ulike land finner du på EURES-portalen. Leier du, så undersøk oppsigelsestider og fremleiemuligheter.
- Har du tenkt igjennom hvilke kulturforskjeller du vil møte og hvordan de vil påvirke deg? Er du forberedt på å kanskje måtte tilpasse deg en annerledes kultur på jobben?
- Sjekk at du har gyldig pass.
- Sjekk med Folkeregisteret (Skatteetaten) om melding av flytting. Er du vernepliktig må du kontakte rulleførende enhet og gi beskjed om ditt utenlandsopphold.
- Oversett vitnemål og attester til vertslandets språk. Enkelte skoler/universiteteter kan hjelpe deg med vitnemål på forskjellige språk. NB: bruk helst en autorisert translatør.
- Ta med kopi av fødselsattest for deg og eventuelt andre familiemedlemmer som reiser sammen med deg, samt eventuelt vigselsattest. Ta også med noen passbilder.
- Husk å ta kontakt med dine referanser før du reiser. Forbered dem på at de kan få eventuelle henvendelser på andre språk enn norsk.
- Sjekk helsenorge.no for informasjon om dekning av helsetjenester i utlandet. Husk helsetrygdkort som du bør ha med deg i tilfelle du blir syk.
- Husk å ordne med nødvendige forsikringer. Ta kontakt med ditt forsikringsselskap.
- Skaff deg informasjon om skatteregler i det landet du skal reise til. Begynn med å kontakte Skatteetaten her i Norge.
- Sørg for praktiske detaljer som omadressering av post, anskaffelse av kredittkort og SIM-kort til bruk i utlandet,etc.
- Undersøk hvilke regler som gjelder og hvilke avgifter du eventuelt må betale dersom du vil ta med kjøretøy utenlands (Tollvesenet).
- Undersøk med landets tollmyndigheter hvilke regler som gjelder for innførsel av personlige eiendeler, dyr og planter.
- Kontakt din lege dersom du bruker spesielle medisiner. Det kan også være lurt å ta en helsesjekk før du reiser.
Oppholdstillatelse
Du kan oppholde deg i et EU/EØS-land i inntil 6 måneder uten å måtte søke om oppholdstillatelse.
Er du kvalifisert?
Du bør tenke gjennom om du er kvalifisert til en jobb på det europeiske arbeidsmarkedet. Arbeidsledigheten i Europa er oftest høyere enn i Norge, og det blir stilt minst like strenge krav til kvalifikasjonene dine som i Norge. Som regel konkurrerer du med landets egne jobbsøkere om stillingene.
Hva kan du og hva vil du?
Når du ønsker å jobbe i et annet EU/EØS-land, må du først og fremst finne ut hva slags jobb du ønsker deg og om du vil være kvalifisert for dette, og hvilket land du har lyst til å jobbe i. Når det gjelder valg av land må du ta hensyn til språkkunnskapene dine. Du bør også vurdere andre forhold som kan få betydning for oppholdet ditt, som kultur, klima eller økonomi.
Språkkunnskaper
De fleste arbeidsgivere krever svært gode kunnskaper i landets språk. I enkelte bransjer og bedrifter kan det imidlertid være nok å beherske engelsk som arbeidsspråk. Det er også tilfeller der arbeidsgivere etterspør norsktalende medarbeidere, uten å stille krav til kjennskap til landets språk. Dette er ofte jobber i Call centre og IT/ kunde-support.
Vet du kanskje ikke helt hvor du skal begynne, se jobbsøkertips.