Pressemelding
9 100 færre arbeidssøkere i mars
Publisert 1. april 2022
Ved utgangen av mars var det registrert 109 100 helt ledige, delvis ledige og arbeidssøkere på tiltak hos NAV, noe som utgjør 3,8 prosent av arbeidsstyrken. Justert for sesongvariasjoner er det en nedgang på 9 100 arbeidssøkere fra februar.
– Arbeidsledigheten fortsatte å falle gjennom mars. I februar ble de fleste smitteverntiltakene fjernet, og det har hatt stor effekt på ledigheten. Vi må tilbake til høsten 2008 for å finne like lav ledighet som nå, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte.
58 400 personer var registrert som helt ledige ved utgangen av mars, noe som utgjør 2,0 prosent av arbeidsstyrken. Bruttoledigheten, som er summen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak, var på 74 500, eller 2,6 prosent av arbeidsstyrken. I tillegg var 34 700, eller 1,2 prosent av arbeidsstyrken, registrert som delvis ledige.
6 900 av de helt ledige er permitterte, mens det samme gjelder for 9 800 av de delvis ledige. De permitterte utgjør til sammen 0,6 prosent av arbeidsstyrken.
Figur 1: Utvikling i antall helt ledige, delvis ledige, summen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak, samt antall arbeidssøkere i alt per måned. Sesong- og bruddjusterte tall.
Figur 2: Utvikling i andel helt ledige, delvis ledige, summen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak, samt arbeidssøkere i alt per måned. Prosent av arbeidsstyrken. Sesong- og bruddjusterte tall.
I løpet av mars ble det registrert 13 400 nye arbeidssøkere hos NAV. Det tilsvarer om lag 500 per virkedag, mot 600 i februar. Personer som oppgir å ha mistet eller at de kommer til å miste jobben utgjør den største gruppen, med 28 prosent av de nye arbeidssøkerne. 14 prosent sier de er eller kommer til å bli permittert, mens 11 prosent oppgir å ha sagt opp jobben og ytterligere 11 prosent at de er usikre på sin jobbsituasjon.
Høy etterspørsel etter arbeidskraft
I løpet av mars ble det registrert 72 300 nye ledige stillinger på arbeidsplassen.no. Det tilsvarer 2 900 nye ledige stillinger per virkedag, eller 21 prosent flere enn i mars i fjor. Justert for sesongvariasjoner har antallet ledige stillinger stabilisert seg på et rekordhøyt nivå de siste månedene.
– Vi ser nå en forsterket og vedvarende ubalanse mellom den kompetansen arbeidsgiverne etterspør og den kompetansen arbeidssøkerne tilbyr. Vi må bruke det mulighetsrommet til å inkludere flere i arbeid. NAV har virkemidler som kan brukes, sier Holte
Det var flest nye utlysninger innen helse, pleie og omsorg (15 100), serviceyrker og annet arbeid (8 300), samt reiseliv og transport (8 200).
11 800 av de ledige stillingene som ble registrert i mars var sommer-/feriejobber. Også for denne type stillinger er det flest innen helse, pleie og omsorg, reiseliv og transport, samt serviceyrker og annet arbeid. I løpet av årets tre første måneder er det registrert 78 prosent flere ledige feriejobber enn i tilsvarende periode i fjor.
Stor nedgang innen reiseliv og transport
Antallet arbeidssøkere gikk ned for alle yrkesgrupper fra februar til mars, justert for normale sesongvariasjoner. Nedgangen var klart størst blant personer med bakgrunn fra reiseliv og transport, med 3 200 færre arbeidssøkere, som tilsvarer en nedgang på 20 prosent. Også innen serviceyrker og annet arbeid, samt butikk og salgsarbeid var det en stor nedgang, med henholdsvis 1 200 og 1 000 færre arbeidssøkere i løpet av mars.
– Den store nedgangen innen reiseliv og transport må sees i sammenheng med opphevelsen av de fleste gjenværende smittevernstiltakene i midten av februar, sier Holte
Ved utgangen av mars var andelen helt ledige høyest innen reiseliv og transport med 3,9 prosent av arbeidsstyrken, og lavest innen undervisning og akademiske yrker, begge med 0,6 prosent. Andelen delvis ledige var også høyest innen reiseliv og transport, med 2,8 prosent av arbeidsstyrken, og lavest innen akademiske yrker med 0,3 prosent.
Størst nedgang i Oslo
Antallet arbeidssøkere gikk ned i alle fylker fra februar til mars, justert for normale sesongvariasjoner. Den relative nedgangen var størst i Oslo (-11 %) og Trøndelag (-9 %).
Andelen helt ledige var høyest i Oslo med 2,5 prosent av arbeidsstyrken, og lavest i Nordland og Trøndelag med 1,5 prosent. Det er mindre variasjon i andelen delvis ledige i de ulike fylkene. Andelen var høyest i Vestfold og Telemark, med 1,4 prosent av arbeidsstyrken, mens fem ulike fylker hadde en andel på 1,1 prosent.
Størst nedgang blant de yngste
Antallet arbeidssøkere falt blant samtlige aldersgrupper i løpet av mars. Nedgangen var størst for personer i 20-årene (-10 %), og minst blant de under 20 år (-3 %).
Ved utgangen av mars var andelen helt ledige høyest i aldersgruppen 30 – 39 år, med 2,7 prosent av arbeidsstyrken, og lavest blant dem under 20 år, med 1,1 prosent. Andelen delvis ledige var også høyest i aldersgruppen 30 – 39 år, med 1,4 prosent, og lavest for de under 20 år med 0,2 prosent av arbeidsstyrken.
For mer informasjon, kontakt pressevakten hos NAV på telefon 400 03 144 eller presse@nav.no.
Hovedtall om arbeidsmarkedet oversiktsside
Hovedtall arbeidsmarkedet - mars 2022 (pdf)
Hovedtall arbeidsmarkedet delvis ledige - mars 2022 (pdf)
Hovedtall arbeidsmarkedet permitterte - mars 2022 (pdf)
Sesongjusterte hovedtall om arbeidsmarkedet - mars 2022 (pdf)
Helt ledige - Januar 1991 - mars 2022 (pdf)
Fakta
Nye tall på arbeidsstyrken
Til og med 2021 har NAV benyttet arbeidsstyrketall basert på SSBs arbeidskraftsundersøkelse (AKU). Fra 2022 endres dette til registerbaserte tall fra SSB, kombinert med tall på registrerte arbeidssøkere fra NAV. For arbeidsstyrken fordelt på yrke endres grunnlaget fra sysselsatte til lønnstakere. Dette medfører blant annet at arbeidsstyrken for yrkesgruppen «Jordbruk, skogbruk og fiske» blir for liten og ikke kan benyttes. Tallene er derfor stjernet ut i rapportene.
Se punkt 4.2.7 og kapittel 5 i Om statistikken - Arbeidssøkere for nærmere informasjon.
Delvis ledige
En gjennomgang av data fra meldekortene de arbeidsledige sender inn til NAV, viser at om lag 15 prosent av de delvis ledige har arbeidet mer enn 35 timer i gjennomsnitt de siste to ukene. Andelen i mars 2022 er omtrent den samme som i mars 2021. Dette vil både være personer som har skiftende arbeidstid og personer som er tilbake i arbeid, men som fremdeles sender inn meldekort. Antallet delvis ledige kan dermed være noe for høyt i statistikken til NAV.
Sesongjusterte tall
Arbeidsledigheten følger gjerne et fast mønster gjennom året, såkalte sesongvariasjoner. For eksempel øker alltid arbeidsledigheten fra desember til januar, på grunn av at mange kontrakter går ut ved nyttår. Den øker også om sommeren når mange nyutdannede skal inn på arbeidsmarkedet. For å korrigere for disse faste svingningene og finne den underliggende trenden på arbeidsmarkedet brukes sesongjusterte tall. For mer om metoden som brukes, se Om sesongjusteringsmetoden.