Melde fra
Her finner du informasjon om hva som skal meldes og hvordan det skal gjøres.
Alle skal melde fra om hendelser
Alle som opplever vold eller trusler skal
- melde i fra til leder
- registrere saken i ASYS (hendelser mellom ansatte internt i NAV skal ikke registreres i ASYS da skal etatens interne varslingsrutine følges (lenke til intranett)
- leder og medarbeider vurderer anmeldelse til politiet
- leder har ansvar for rapporteringen videre
ASYS
ASYS er NAVs elektroniske rapporteringssystem og brukes av både statlige og kommunalt ansatte. ASYS bidrar til å gi et helhetlig bilde av volds- og trussel-hendelsene i NAV, derfor er det viktig at alle registrerer her. Er du kommunalt ansatt, kan det hende du også må registrere hendelsen i din kommunes rapporteringssystem. Dette avklarer du med din leder.
Alle som ser brudd på personvern, taushetsplikt eller informasjonssikkerhet for øvrig, skal melde fra til leder og registrere saken i ASYS (avviksrapporteringssystem) (lenke til intranett) under alternativet for "Data- og informasjonssikkerhet".
Vold og trusler er delt disse kategoriene:
Truende atferd/trussel: Kan være ikke-verbal truende oppførsel, eller verbal trussel i fysisk møte med bruker eller på telefon, i digitale kanaler/skriftlig eller i sosiale medier. Eksempel på ikke-verbal truende oppførsel er å vise knyttneven, gi fingeren. Eksempel på verbal trussel kan være «jeg vet hvor du bor» eller «jeg skal bombe dere». Verbal trussel inkluderer trussel om selvdrap.
Verbal utskjelling: Ytringer med spesielt negativt innhold, skremmende og kraftfulle utsagn (hissig/temperamentsfylt). Kan både skje i fysisk møte og digitalt/skriftlig.
Sjikane/trakassering: Sjikane er personlig hetsing og ærekrenkende utsagn, å snakke nedsettende om en person om personlige forhold. Trakassering er definert som «handlinger, unnlatelser eller ytringer som virker eller har til formål å virke krenkende, skremmende, fiendtlige, nedverdigende eller ydmykende». Kan skje i fysisk møte med bruker eller på telefon, e-post eller brev eller i sosiale medier. Kan både skje i fysisk møte og digitalt/skriftlig.
- Trussel om selvdrap/selvskading: Kan være en verbal eller skriftlig trussel i fysisk møte med bruker eller på telefon, e-post, brev eller i sosiale medier.
Fysisk angrep på bygning/inventar (hærverk): Ødeleggelse av dører eller inventar/utstyr som for eksempel publikums-pc eller lignende.
Fysisk angrep på person: Fysisk angrep på personer, egne ansatte, brukere eller andre.
- Hatytringer: Krenkende eller fiendtlige ytringer som rettes mot NAV; gjerne anonymt og via en av etatens tilbakemeldingskanaler på nav.no, hotjar el.
Varsling ved kriser
- Ikke-planlagt stenging av kontor eller enhet
- Hendelser med personskade og pågripelser
Hvordan varsle?
- Følg etatens overordnede varslingsrutine ved kriser
- Felles beredskapshåndbok for NAV 2018
- Sjekk hva som står i din enhets lokale beredskapsplan eller tiltakskort
- Etter en svært alvorlig trusselsituasjon, skade eller mistanke om skade skal lederen rapportere det som en arbeidsulykke eller personskade.
Les mer om sikkerhetssidene under relatert informasjon.