Hva menes med tilstrekkelig kunnskap?
For å kunne sykmelde må du kunne dokumentere tilstrekkelig kunnskap i sykmeldingsarbeid. Kravet til kunnskap kan oppfylles gjennom ett av tre likestilte alternativer:
- Gjennomført e-læringskurs i sykmeldingsarbeid
- Gjennomført kurs i emnet trygdemedisin i henhold til FOR 2005-12-19 nr. 1653 om veiledet tjeneste for å få adgang til å praktisere som allmennlege med rett til trygderefusjon. (Registreres ved avkryssing i og innsending av egenerklæring.)
- Utfylt egenerklæring der du redegjør for hvordan du har tilegnet deg kunnskap om følgende tema:
- Regelverket for sykmelding, herunder medisinsk vurdering som avgjør retten til sykepenger, funksjons- og arbeidsevnevurdering
- Vurdering av arbeids- og aktivitetsmuligheter til tross for sykdom eller skade
- Vurdering av alternativer til sykmelding
- Sykefraværsoppfølging og de ulike aktørenes ansvar og plikter på sykefraværsområdet. Legens rolle og legens samhandling med pasienten, arbeidsgiveren og NAV, inkludert bruk av oppfølgingsplan og deltakelse i dialogmøter.
- Arbeidsgiverens tilretteleggingsplikt, arbeidstakerens medvirkningsplikt.
- Utfylling og bruk av sykmeldingsblanketten
- Arbeidsrettede tiltak og virkemidler
I egenerklæringen er det ikke nok å vise til lang generell praksis. Hensikten med forskriften og kravet om obligatorisk opplæring er å sikre at leger som skal sykmelde, har gjennomgått kurs i sykmeldingsarbeid som er kvalitetssikret i henhold til myndighetenes føringer på området. Kunnskap kan for eksempel være tilegnet gjennom kurs, veiledning, spesialisering eller resertifisering som allmennlege eller andre spesialiteter hvis temaene har inngått der. Disse må oppgis spesifikt med tittel, tidspunkt, arrangør o.l. Eksemplene er ikke uttømmende.
Ved eventuell stikkprøvekontroll må dette kunne dokumenteres.