Slik sykmelder leger ved koronavirus
De som er smittet eller har symptomer på covid-19, kan sykemeldes. Arbeidstakere som har mulighet til å jobbe hjemmefra, oppfordres til å jobbe hvis de er friske nok.
Kategori 1: Smittet eller antatt smittet
Pasienter som er eller antas å være smittet av koronavirus kan ha rett til sykepenger. Dette gjelder til og med 30. juni 2022.
Pasienter med luftveisinfeksjoner faller inn under kategorien antatt smittet av koronavirus. Behov for sykmelding må vurderes ut fra nasjonale og eventuelt lokale anbefalinger av helsemyndighetene. Les om testing og symptomer (helsenorge.no), og flytskjema for nyoppståtte lutftveissymptomer(fhi.no).
Pasienten kan sykmeldes hvis rådet fra helsemyndighetene er at pasienten bør holde seg hjemme på grunn av luftveisinfeksjon og i påvente av eventuelt testresultat for covid-19. Husk imidlertid å spørre om pasienten kan være i arbeid fra hjemmekontor.
Kategori 2: Karantene
Fra og med 2. februar 2022 er krav til smittekarantene opphevet. Det er ikke lenger aktuelt å sykmelde i slike situasjoner. Personer med smitte eller antatt smitte kan fortsatt sykmeldes.
Kategori 3: Risikogruppe
Pasienter med risiko for alvorlig forløp av covid-19 kan i særskilte tilfeller sykmeldes.
For pasienter som har økt risiko for alvorlig forløp av covid-19, må du alltid vurdere:
- Har pasienten økt risiko for alvorlig forløp av covid-19?
- Kan sykmelding unngås med tilrettelegging av arbeidsoppgaver og arbeidsplassen? Ved behov kan du be pasienten dokumentere at slik tilrettelegging ikke er mulig.
- Kan sykmelding unngås ved bruk av reisetilskudd?
- Kan pasienten jobbe gradert?
Dersom pasienten må sykmeldes 100%, må du opplyse i sykmeldingen hvilken vurdering som er gjort og hva som eventuelt skal til for at pasienten kan komme tilbake i arbeid helt eller delvis.
Bruk diagnose A23 som hoveddiagnose. Pasientens grunnsykdom bør brukes som bidiagnose.
Se Folkehelseinstituttets råd og informasjon til risikogrupper (fhi.no).
Kategori 4: Vaksine og følgetilstand av covid-19
Fravær som skyldes vaksinering mot covid-19 sykdom, og sykefravær som skyldes følgetilstand av covid-19 sykdom, gir også rett til sykmelding.
Arbeidstakeren og arbeidsgiveren oppfordres til å være fleksible og finne gode løsninger som legger til rette for at man kan ta vaksine uten å måtte være borte fra arbeidet mer enn nødvendig.
Dersom det er nødvendig å være borte fra arbeidet minst en hel arbeidsdag for å ta covid-19 vaksine, har den ansatte rett til sykepenger etter § 3-1 i midlertidig forskrift. I slike tilfeller oppfordres arbeidsgiveren til å godta egenmelding.
Sykmelding krever ikke personlig fremmøte
Under covid-19-pandemien godtar NAV sykmeldinger uten personlig fremmøte, uavhengig av pasientens diagnose. Det samme gjelder andre typer legeerklæringer. Dette er et unntak fra hovedregelen om at sykmelding krever personlig undersøkelse, og gjelder til og med 30. juni 2022.
Tilbakedatering av sykmeldinger
NAV godtar tilbakedaterte sykmeldinger ved påvist eller mistanke om koronavirus og ved pålagt karantene. I slike tilfeller trenger du ikke å fylle inn dato for kontakt med pasienten (punkt 11.1) og begrunnelse for tilbakedateringen (punkt 11.2).
Behov for flere sykmeldinger
Er pasienten delvis permittert på sykmeldingstidspunktet og blir arbeidsufør både som arbeidstaker og arbeidsledig/permittert, må du skrive to sykmeldinger. Dette er viktig for at pasienten ikke skal gå glipp av sykepenger.
- Sykmeldingen til arbeidsgiveren:
- Du krysser av for flere arbeidsgivere og fyller ut sykmeldingen på vanlig måte med riktig prosent for arbeidsforholdet på sykmeldingstidspunktet.
- Sykmeldingen som gjelder for arbeidsledigheten/permitteringen:
- Du skriver permittert i feltet for arbeidsgiver og angir riktig prosent for denne delen.
Slik fyller du ut sykmeldingen
Følgende ICPC-2 koder skal benyttes for covid-19:
- R991 Covid-19 (mistenkt/sannsynlig)
- R992 Covid-19 (bekreftet)
Se Folkehelseinstituttets beskrivelse av mistenkt, sannsynlig eller bekreftet covid-19 (fhi.no).
Karantene
Ved karantene er riktig kode A23 Risiko for sykdom IKA. Denne gir bare rett til sykepenger ved pålagt karantene i forbindelse med Covid-19-pandemien.
Influensa
I tilfeller hvor influensasykdom er klinisk og epidemiologisk like sannsynlig som covid-19, bør R80 Influensa benyttes som hoveddiagnose og R991 Covid-19 (mistenkt/sannsynlig) som bidiagnose.
Symptomer uten mistanke om covid-19
I tilfeller med luftveissymptomer (eller andre symptomer) hvor legen ikke har mistanke om covid-19, bør det kodes med relevant diagnose som for eksempel R05 hoste, R07 nesetetthet eller R74 akutt øvre luftveisinfeksjon.
Husk alltid å spørre om pasienten kan jobbe hjemmefra
Selv om pasienten er smittet eller har symptomer på korona, kan det hende at pasienten er i stand til å fortsette arbeidet sitt med hjemmekontor eller andre løsninger. Da har pasienten ikke rett til sykmelding. Husk derfor alltid å spørre om pasienten kan utføre arbeid hjemmefra dersom du vurderer at helsen tillater dette.
Det er opp til arbeidsgiveren å bestemme om de godtar egenmelding de første 16 dagene. Hvis pasienten ikke har en slik avtale med arbeidsgiveren, trenger pasienten legeerklæring/sykmelding fra fjerde dag.
Hjemme uten pålagt karantene fra myndighetene
Friske personer som ikke er pålagt karantene av helsemyndighetene har ikke rett til sykepenger.
Vi oppfordrer arbeidstakere og arbeidsgivere til å sammen finne gode løsninger i denne krevende situasjonen.
Utenlandsopphold
Pasienter som blir pålagt karantene av helsemyndigheter i EU/EØS kan sykmeldes. Karanteneplikt utenfor EU/EØS gir ikke rett til sykmelding.
Pasienter som oppholder seg i utlandet og blir smittet, kan sykmeldes på samme vis som pasienter i Norge siden det er gitt unntak fra kravet til personlig oppmøte under pandemien.
Hvis pasienten oppholder seg utenfor EU/EØS, må pasienten sende søknad til NAV om å beholde sykepenger utenfor EØS. Sykdom som oppstår utenfor EU/EØS gir som hovedregel ikke rett til sykepenger.
Omsorgsdager og legens rolle
På grunn av koronasituasjonen kan ikke arbeidsgivere kreve uttalelse fra legen fra 4. dag. Dette er en midlertidig regel, som gjelder til og med 30. juni 2022.
Foreldre som er yrkesaktive, har rett til å bruke omsorgsdager når barnehage eller skole har stengt på grunn av koronaviruset.
Når barnehage og skole er åpen, kan yrkesaktive foreldre bruke omsorgsdager hvis de må holde barn hjemme av særlige smittevernhensyn. Det kan være smittevernhensyn til barnet eller andre familiemedlemmer som barnet bor sammen med. Dette gjelder til og med 30. juni 2022.
I slike situasjoner må foreldre få en bekreftelse fra lege på at særlige smittevernhensyn må ivaretas, og at det er årsaken til at barnet ikke kan gå i barnehage eller skole. Legen skal ikke oppgi diagnose eller hvilket familiemedlem det gjelder. Bekreftelsen leveres av foreldrene til arbeidsgiver.
Les om rett til omsorgspenger i forbindelse med koronaviruset.
Stengte virksomheter og permitteringer gir ikke rett til sykepenger
Pasienter som er permittert, kan ha rett til dagpenger. Dersom de i tillegg er syke, kan de ha rett til sykepenger. Les om permittering og sykmelding.
Når arbeidsgiveren nekter arbeidstakeren å møte på arbeidsplassen
Arbeidstakere som bor i kommuner med høyt smittetrykk, kan i enkelte tilfeller bli bedt av arbeidsgiveren om å holde seg hjemme i karantene og teste seg. Dette anses som en forebyggende beslutning fra arbeidsgiverens side og gir i seg selv ikke rett til sykmelding.
Dersom arbeidsgiveren er pålagt å gjennomføre testing og iverksette karantenetiltak etter helse- og smittevernlovgivningen, kan arbeidstakeren ha rett til sykmelding.
NAVs legetelefon svarer deg
Ring 55 55 33 36 og tast 2. Åpen mandag-fredag 9-15.