Endringer i arbeidsavklaringspenger – for legen
Stortinget har vedtatt endringer i reglene for arbeidsavklaringspenger (AAP) fra 1. juli 2022.
Det er to viktige endringer i reglene:
- Karensåret fjernes
- Nye regler for hvem som kan få utvidet varighet
Regjeringen begrunner endringene med at de vil sørge for at mottakerne av AAP ikke går ut av ordningen før arbeidsevnen har blitt avklart gjennom oppfølging i helsevesenet eller NAV. Videre at endringene fra 2018 var for strenge, og at spesielt innføringen av karensperioden kan ha bidratt til at avklaringsløp har blitt avbrutt uten at stønadsmottakerne ble avklart verken mot arbeid eller uføretrygd.
AAP skal fortsatt være arbeidsrettet og begrenset i tid, og formålet og innretningen av AAP endres ikke. Både AAP-mottakerne og NAV skal bidra til at arbeidsevnen blir avklart så langt som mulig innenfor tre år.
Utvidet varighet
Hovedregelen for varighet er fortsatt begrenset til tre år, med mulighet for å innvilge forlengelse i maksimalt to år etter unntaksreglene. For å få utvidet varighet må pasienten
- enten allerede være i jobb med mulighet for å øke arbeidsevnen sin, eller
- er nær ved å bli satt i stand til å skaffe eller gå tilbake i jobb
For begge situasjonene er det i tillegg et krav om at pasienten har eller kan oppnå en arbeidsevne på mer enn 50 prosent.
Dette er en endring fra reglene for unntak som gjaldt fram til 1. juli 2022. De gamle reglene var i hovedsak tilbakeskuende mens de nye reglene for unntak ser på muligheter for arbeid framover i tid.
Målet er at perioden med AAP ikke skal være lengre enn det som er nødvendig for å gå tilbake til eller komme i arbeid, eller den tiden det tar å få avklart at vilkårene for å få uføretrygd er oppfylt.
Uttalelser fra legen
Legen spiller en viktig rolle sammen med NAV-kontoret for at det blir mer aktivitet for pasienten. Legen må derfor, i samarbeid med pasienten og NAV, hjelpe med å se hvilke muligheter pasienten har for å delta i arbeidsrettede aktiviteter.
Les mer om hvilke opplysninger som trengs fra legen.