Veier til fattigdom i Norge
På det individuelle plan kan vi si at fattigdom i Norge i stor grad handler om manglende arbeidsinntekt. Dette kan dreie seg om å leve med én arbeidsinntekt enten fordi man lever alene eller fordi kun en av de voksne i husstanden har arbeidsinntekt. Manglende arbeidsinntekt kan for en del sammenfalle med dårlig fysisk og psykisk helse og rusmisbruk.
For en del unge og nyankomne til landet kan det dreie seg om at de enda ikke har etablert seg på arbeidsmarkedet og ikke har opptjent rettigheter i forhold til Folketrygden. En del av disse kommer seg ut av lavinntektsgruppen ved at de blir samboere/gifter seg og/eller får lønnsinntekt. De får med andre ord flere inntekter og flere å dele utgiftene på.
Både enslige forsørgere og barnerike familier er overrepresentert i lavinntektsgruppen. Det kan se ut som om den ”typiske” veien inn i fattigdom er ulik for barn av etniske nordmenn og innvandrere: for nordmenn går den ofte via samlivsbrudd, mens for innvandrere går den ofte gjennom svært store familier og ofte kun en arbeidsinntekt.