Individuell jobbstøtte (IPS)
IPS er et tilbud til personer med moderate til alvorlige psykiske helseproblemer, og/eller rusproblemer, som ønsker hjelp til å komme i arbeid eller beholde ordinært, lønnet arbeid.
Om individuell jobbstøtte (IPS)
Arbeids- og velferdsdirektoratet og Helsedirektoratet har samarbeidet tett om videreutvikling av IPS i Norge.
Oppdatert informasjon om IPS med nyheter, dokumentasjon, verktøy og hospiteringer finner du på Nasjonalt kompetansesenter for psykisk helsearbeid i kommunene (NAPHA).
Målgruppe
IPS tilbys hovedsakelig mennesker med moderate til alvorlige psykiske lidelser og/eller rusmiddelproblemer/-avhengighet som ønsker deltakelse i arbeidslivet. Arbeid inngår som en viktig del av behandlingen, og jobbspesialister er en integrert del av behandlingsteamet i den kommunale helse- og omsorgstjenesten eller spesialisthelsetjenesten.
Om metoden
Åtte prinsipper for Individuell jobbstøtte (IPS)
- Målet er ordinær, lønnet jobb
- Deltagelse på bakgrunn av arbeidssøkers eget ønske
- Individuell jobbstøtte er en integrert del av behandlingen
- Jobbsøk skjer ut fra deltagerens interesser og ferdigheter
- Individuelt tilpasset rådgivning om økonomiske ytelser
- Jobbsøk starter raskt og senest etter 1 måned
- Systematisk jobbutvikling ut fra arbeidssøkers preferanser
- Oppfølgingen er ubegrenset i tid og individuelt tilpasset
Starte et IPS-tilbud?
Fem IPS-miljøer i Norge utgjør et nasjonalt ressursfellesskap, der andre IPS-tjenester blant annet kan komme og hospitere. Her kan du bestille hospitering for ditt IPS-team.
På nettsidene for Nasjonalt kompetansesenter for psykisk helsearbeid finner du mer informasjon og verktøy for å etablere en IPS-tjeneste.
Kurs i individuell jobbstøtte (IPS) Her finner du oversikt over kurs i IPS.
Forskning om individuell jobbstøtte (IPS)
- Supported Employment for arbeidssøkere med bistandsbehov: en systematisk oversikt (fhi.no), (Nøkleby et al., Folkehelseinstituttet 2017), finner at tilnærmingen fungerer langt bedre enn tradisjonelle tiltak på arbeidsdeltakelse.
- En norsk RCT-studie (uib.no) (Reme et al., Uni Research, 2016) finner god effekt av IPS, er fulgt opp av en oppfølgingsstudie som ser på langtidseffektene i 2021.
- Forskning på langtidseffekten av IPS (sciencedirect.com) (Karin Monstad et al., NORCE 2021) som er den største RCT studien så langt på langtidseffekten av IPS. Studien viser god effekt av IPS også over tid.
- Annen internasjonal forskning (ipsworks.org) forskning fra 1996 frem til i dag viser entydig at IPS fungerer.
Mer informasjon
Kontaktperson for individuell jobbstøtte (IPS) i NAV: Kine Nan Lium, Kine.Nan.Lium@nav.no.