Nettlesere

Vi anbefaler at du bruker en av disse nettleserne for å ha en god brukeropplevelse på nav.no. Vi anbefaler også at du holder nettleseren din oppdatert til siste versjon.

Acrobat Reader

Utfylling og elektronisk innsending av PDF-søknader og -vedlegg forutsetter bruk av Acrobat Reader. Her kan du laste ned siste versjon av Acrobat Reader.

Laste opp vedlegg

Vedlegg kan lagres og lastes opp i søknaden din eller du kan velge å ettersende vedlegg. Maks størrelse på filvedlegg er 10 MB pr. dokument. Unngå filnavn som inneholder mellomrom og parentes. Filformat: PDF eller JPEG. Les om hvordan du kan ta bilde av vedlegg med mobilen.

Kjente problemstillinger og løsninger

Søknaden min er kommet inn «tom/blank», eller ved forhåndsvisning av skjema ser jeg at søknaden er «tom/blank»

 • Nettleseren Google Chrome (på Mac eller i Windows) bruker sin egen PDF-leser, som lar deg fylle ut et skjema. Kommandoen «Lagre», lagrer imidlertid bare det uutfylte skjemaet.
 • Du kan se om du har åpnet et skjema i Acrobat Reader, ved å se øverst i skjermbildet. Der skal det stå Acrobat Reader.
 • For å åpne skjemaet i Acrobat Reader: Når du trykker på «Åpne skjema», vil skjema automatisk lastes ned til din datamaskin. Filen vil dukke opp på nedlastningslinjen nederst i Chrome. Trykk på pilen til høyre for filnavnet, og velg «Åpne med visningsprogrammet for systemet». Da åpnes skjemaet i Acrobat Reader, så fremt programmet er installert.
 • Les på nettsiden til Google Chrome, dersom du ønsker mer informasjon om innstillinger av PDF-leser.
 • Problemet kan også løses ved å benytte en annen nettleser som automatisk benytter Acrobat Reader.
 • Det anbefales at du jevnlig oppdaterer tilleggsprogram som Acrobat Reader for at tjenesten skal fungere best mulig.
 • Dersom du har problemer med Acrobat Reader, kan du prøve å avinstallere, og installere programmet på nytt (se forrige avsnitt).

Jeg får «ugyldig fødselsnummer er tastet inn» eller «JavaScript-varsel» når jeg skriver inn mitt fødselsnummer

 • Dersom du bruker Google Chrome nettleser, benyttes den integrerte PDF-leseren. I enkelte tilfeller vil PDF-leseren feiltolke javascriptet og gi denne feilmeldingen.
 • Problemet kan løses ved å åpne skjema i Acrobat Reader, se informasjon øverst på denne siden.

Jeg får feilmelding når jeg skal laste opp vedlegg

 • Maksimal filstørrelse er 10 MB pr. vedlegg.
 • Unngå filnavn som inneholder andre tegn enn tall og bokstaver.

Jeg får beskjed om å laste opp eller huke av for å sende vedlegg senere når jeg trykker «fortsett», selv om jeg allerede har gjort dette

 • Sjekk om du har lastet opp selve søknadsskjemaet.
 • Sjekk om du har krysset av for at du ønsker å legge ved et eget vedlegg underveis i søknaden.

Jeg vil vite om søknaden min er sendt

 • Gå til «Dine saker».
 • Har du sendt en søknad elektronisk, vil du finne søknaden ved å klikke på saken i saksoversikten på «Dine saker».
 • Har du startet en søknad uten å fullføre innsending, vil den ligge under «Påbegynte søknader». Her kan du velge å fullføre søknaden.

Jeg får feilmelding når jeg skal sende søknaden min

Hvis du får feilmelding «Oops noe gikk galt» (403 eller 404), kan det hjelpe å slette nettleserlogg, lukke nettleseren, åpne den på nytt og prøve igjen. Du kan også prøve å bytte nettleser.

Hvis dette ikke hjelper, anbefaler vi å starte/påbegynne ny søknad. Hvis du fortsatt har problemer, ta kontakt med teknisk brukerstøtte på telefon.

Digitale søknader versus PDF-søknader/skjema

Digitale søknader fyller du ut direkte på skjermen, og søknaden vil tilpasse seg ut fra hvilke valg du gjør underveis. Du vil også få informasjon om hvilke vedlegg du skal sende med.

De fleste andre søknader og skjemaer på nav.no kan også sendes elektronisk ved å laste ned skjemaet, fylle det ut og lagre det på maskinen din. Etterpå lastes skjemaet opp og kan sendes inn.

Oversikt over søknader finner du på Skjemaer og søknader.

Jeg finner ikke noen «Send-knapp» på søknaden

Noen søknader på nav.no er digitaliserte slik som søknad om dagpenger, AAP, foreldrepenger og bil. Her finner du «Send»-knapp til slutt i søknadsprosessen. PDF-søknader som ikke er digitalisert må lagres på maskinen og lastes opp, før du kan trykke «Send». Søknad om alderspensjon og uføretrygd er også digitaliserte søknader, og kan sendes fra Din Pensjon og Uføre.  

Ettersendelse av vedlegg/dokumenter når søknaden er sendt via post

Dersom du har sendt søknad om dagpenger, AAP, foreldrepenger, tiltakspenger, tilleggsstønader eller bil via post, må du også ettersende vedlegg/dokumentene via post. Vi kan dessverre ikke tilby elektronisk ettersendelse for digitaliserte søknader dersom de er sendt via post.

Jeg vil lagre et skjema, men finner ikke «Fil-knappen»

 • Ved å trykke F9 kan man ta bort og få tilbake verktøylinja i Acrobat Reader.

Kan jeg sende elektronisk søknad fra mobiltelefon eller nettbrett?

 • Innsending av PDF-skjema kan du gjøre via PC, Mac OS/iOS eller Android OS. Mac OS: Adobe Acrobat må brukes, Mac  Preview kan ikke brukes til å fylle ut pdf-filer.
 • Mobile flater: Mobile flater som bruker iOS (iPad, iPhone): Du kan fylle ut og sende inn PDF-skjema hvis du har installert Acrobat Reader og har iOS 10 eller nyere. Mobile flater som bruker Android OS: Hvis du har installert Acrobat Reader kan du fylle ut og sende inn.
 • Elektronisk søknad om dagpenger, AAP og foreldrepenger kan sendes inn via PC, Mac OS, Android OS og IPad/IPhone. 

 Jeg får beskjed om å lagre PDF-dokument i PNG-format

 • PNG er et bildeformat. Dersom du lagrer dokumentet i PNG-format eller JPEG-format, vil bare en side av søknaden bli lagret. Utfylling og elektronisk innsending av PDF-søknader og -vedlegg forutsetter bruk av Acrobat Reader. Her kan du laste ned siste versjon av Acrobat Reader. Noen ganger må man oppdatere programmet, eller avinstallere og installere program på nytt for å få det til å fungere.

Mac og Acrobat Reader

 • Dersom du har installert Acrobat Reader og har valgt at dette programmet skal være standardvalg for visning av pdf-dokumenter, vil skjema som regel åpnes i Acrobat Reader.
 • På en Mac åpnes et pdf-dokument automatisk i programmet Forhåndsvisning (eller Preview på engelsk), som følger med operativsystemet. Mac Preview kan ikke brukes til å fylle ut pdf-filer. 
 • Acrobat Reader spør første gang det åpnes om det skal bli standardvalg, og det kan også endres i ettertid.
 • Hvis du har Acrobat Reader installert og får feilmelding, tyder det på at det fortsatt er Forhåndsvisning som er brukt til å fylle ut skjemaet.