Publisert 23. september 2022|Oppdatert 23. september 2022
Hos Torben Rasmussen AS i Rjukan er arbeidsmiljøet godt. Mens vi snakker med fem av de ansatte kjenner vi den gode stemningen gjennom varme blikk og gode klemmer.

Det er et økende behov for renholdere hos Torben Rasmussen AS, og dette er en ypperlig arbeidsplass for de som liker praktisk arbeid. I tillegg er dette en inkluderende arbeidsplass hvor de ansattes vilje og motivasjon teller mest.
- Det spiller ingen rolle hvor du kommer fra, om du ikke snakker flytende norsk når du begynner eller om det er noen andre hensyn som må tas, forteller Hege Tveberg fra NAV Tinn.
Hege kjenner arbeidsgiveren godt og har hjulpet flere med å få jobb her og synes det er flott å se hvordan mange blomstrer etter at de begynner å jobbe her.
Fellesskap
Georgina Kuti er leder hos Rasmussen og skryter av Rasa Beneviciute Stelmokiene, Mohamad Alsayed, Amal Hajtaha og Ndahura Musiime Elly, som er fire av de 16 ansatte i bedriften.
- De er som diamanter. De er både arbeidsomme og blide. Vi er en gjeng som tuller og har det gøy sammen. Men vi har også respekt for hverandre og er flinke til å støtte hverandre. Mange av de ansatte er flyktninger som har kommet alene til landet. Derfor må vi ta litt ekstra vare på hverandre. Vi fungerer som en liten familie, forteller Georgiana.
Georgina er opprinnelig fra Ungarn kom selv til Norge i 2011. Hun vet hvordan det er å være ny i landet og hjelper blant annet til med søknader om huslån.

Bra for selvfølelsen
Rasmussen har eksistert i 40 år, og mangfold og inkludering er ikke noe nytt for bedriften. Tidligere var det asylmottak på Rjukan og manga herfra fikk jobb.
Elly, Amal, Muhammad og Rasa skryter av arbeidsplassen. De forteller om en givende jobb som gjør mye for både selvfølelsen og tryggheten deres, og de forteller om den gode følelsen av fellesskap.
- Det vi har jobbet mye med er å gi de ansatte høye nok stillingsprosenter. Målet er å gi alle fulle stillinger, minimum er 75 prosent stillinger. Det er best for både bedriften og de ansatte, forteller Georgina.
Skole er ikke for alle
– Skole er ikke for alle. For meg var det fint å kunne begynne å jobbe og lære språket på jobb, forteller Mohammad.
Hege og de andre som jobber ved NAV Tinn jobber tett med flyktninger og andre. I utgangspunktet begynner alle flyktninger på skole, men teori kan være vanskelig for mange.
– Nå jobber vi med å tilrettelegge for tre dager skole og to dager praksis for de som trenger det. For å få til dette er vi avhengig av å ha gode støttespillere i arbeidslivet i Tinn. Det handler om målet til slutt, og da er det opp til oss å lage gode planer på å komme dit, forteller hun.

Jan Skov Våer er leder hos NAV Tinn og skryter av det gode samarbeidet med Rasmussen.
Det er vedtatt at Tinn skal ta imot 55 flyktninger i 2022, og til nå har de tatt imot 49. Mange av disse har kommet fra Ukraina.
– Målet til NAV er at folk skal bli uavhengige og klare seg selv. Å være selvforsynt er viktig. Tinn er et lite samfunn, så det vi er gode på er individuelle tilpasninger, sier lederen på NAV Tinn.

- This is the best boss ever. Write that!, sier Rasa når vi går. Samtidig som hun og Georgina gir hverandre en stor klem og løfter hverandre i lufta.
