Fikk nytt liv i akuttmottaket

Tom og Tomm har begge erfart hvor tungt det kan være å havne utenfor arbeidslivet. Da de fikk en jobbmulighet i akuttmottaket på Drammen sykehus, grep de sjansen med begge hender. 

Tomm Gulliksen (61) hadde arbeidet i industrien i mange år da arbeidsplassen hans ble rammet av konkurs. 

- Jeg var klar for å jobbe og var ved godt mot, men jo flere avslag jeg fikk, dess vanskeligere og tyngre ble det å være arbeidsledig, sier Tomm.

Årene gikk, og han ble frustrert over å ikke få muligheten til å vise alt han hadde å bidra med. Etter hvert mistet han selvtilliten og følte veldig på sin egen alder.

- Jeg tenkte at jeg kanskje var for gammel for å komme i jobb, og at ingen hadde bruk for meg lenger. Det endte med at jeg var veldig langt nede og måtte gå til psykolog, forteller Tomm. 

Etter råd fra psykologen fikk han tilbud om arbeidstrening gjennom NAV og prosjekt Springbrett i Vestre Viken helseforetak. På akuttmottaket på Drammen sykehus fikk han endelig muligheten til å prøve seg i arbeidslivet igjen og vise hva han var god for.

I Akuttmottaket møtte han også Tom Finnby (37), som etter hvert skulle bli hans kollega. Tom jobbet som håndverker frem til han fikk en astmadiagnose som gjorde det vanskelig å jobbe utendørs om vinteren.

- Jeg fikk gjentatte luftveisinfeksjoner og til slutt greide jeg ikke å jobbe mer, sier Tom.

Han hadde en tøff tid utenfor arbeidslivet, men fikk etter hvert hjelp fra NAV og Springbrett til å prøve seg i arbeid i Akuttmottaket. 

- Jeg har alltid hatt en interesse for helsefag, men det var fjernt for meg siden jeg ikke hadde relevant utdanning, forteller Tom.

 Et springbrett inn i arbeidslivet

Selv uten erfaring innen helse, ble Tomm og Tom tatt varmt imot av avdelingssykepleier Aslaug Henneseid i Akuttmottaket på Drammen sykehus. Hun har lang og god erfaring med å ta inn kandidater på arbeidstrening gjennom NAV. 

Springbrett ble etablert som et samarbeidsprosjekt mellom Vestre Viken helseforetak og NAV Buskerud i 2014, og ble videreført som et tiltak i vanlig drift fra 2017. 

- Vi har hatt mange springbrettkandidater som har fått testet arbeidsevnen og gjort en imponerendeinnsats. De aller fleste har kommet seg videre i jobb eller utdanning, forteller Henneseid.

 Hun tror nøkkelen til suksess ved Springbrett-metodikken er at kandidatene får god tid til å bli kjent med arbeidsstedet og oppgavene.

 Arbeidsgiver får et helt år til å lære opp og bli kjent med personene, mens NAV bidrar med lønnstilskudd. 

Rett bruk av kompetanse

Akuttmottaket på Drammen sykehus tar imot 31 000 pasienter hvert år, og det er utrolig mye logistikk og praktiske oppgaver som skal gjøres. 

- Tomm og Tom så raskt at de kunne avlaste sykepleierne og bidra til god flyt på avdelingen, sier Henneseid. 

De to har oppgaver som å klargjøre rom til nye pasienter, fylle på forbruksmateriell, vaske utstyr og bestille varer. De serverer mat, flytter senger når portørene ikke er ledige og har ofte tid til å prate litt ekstra med de pasientene som trenger det. 

- Sykepleierne har et stort behov for å være hos pasientene, og det har vært nyttig å se at andre uten formell helseutdanning kan ta en del av disse oppgavene og avlaste sykepleierne, sier Henneseid. 

Under koronaepidemien har de også vært utrolig viktige.

- Det har vært helt fantastisk å ha dem her under denne krisen. De har vært så fleksible, jobbet ekstra og stått på slik at vi fikk rigget Akuttmottaket på plass. De har full kontroll på alt det nødvendige vi har av smitteutstyr og sørget for at dette bestilles og fylles i skuffer og skap, sier Henneseid. 

Hun forteller at det har vært veldig lett å satse på Tomm og Tom. 

- Etter en tid gjorde begge seg uerstattelige.  Vi ble rett og slett litt avhengig av jobben de gjør for å lette arbeidsdagen til sykepleierne på avdelingen!

Da året med arbeidstrening gjennom Springbrett var ferdig, gikk begge derfor over i vikariater og har blitt værende i Akuttmottaket.

- Vi hadde en forventningssamtale da de startet der jeg var klar på at de måtte vise seg frem. Og det har de til de grader gjort! Sykepleierne ser virkelig verdien av å ha dem her, og målet er at de begge skal få fast stilling, sier Henneseid. 

Travel trivsel

Tomm og Tom var i en sårbar fase da de kom til Akuttmottaket. De forteller at det gode arbeidsmiljøet, med fordomsfrie og åpne kolleger, var svært viktig.

- Jeg blir rørt når jeg tenker på hvordan jeg ble tatt imot her og ble en del av teamet. Jeg fikk et nytt liv og opplevde å høre til, sier Tomm.

Også Tom forteller at han ble i ekstase da han forsto at de ville satse på ham etter praksisperioden. 

- Dette har snudd opp-ned på hele livet mitt, rett og slett. Nå er alt på stell, og jeg har en jobb jeg gleder meg til å komme på hver dag. 

Tom studerer nå helsefagarbeid med mål om å utvikle seg og forbli i jobb innen helse. 

- Tidligere jobbet jeg for å leve – nå lever jeg for å jobbe. Her kikker jeg ikke på klokka en eneste gang i løpet av dagen, ler Tom.

- Det er hektiske dager, men det er positivt hektisk fordi vi trives så godt med det vi gjør, skyter Tomm inn. 

Et godt eksempel 

Leder for NAV Vest-Viken, Inger Anne Speilberg, gleder seg over at det ble en solskinnshistorie både for arbeidsgiver, Tom og Tomm.  

- Inkluderende arbeidsgivere som Vestre Viken HF er utrolig viktige for at vi i NAV skal få løst samfunnsoppdraget vårt og hjelpe dem som står utenfor til en varig tilknytning til arbeidslivet, sier Speilberg.

 Aslaug Henneseid håper at flere arbeidsgivere får øynene opp for hvilke muligheter som ligger i arbeidsinkludering. 

- Det er så mye verdifull arbeidskraft som bør få en sjanse!
 

Aslaug Henneseid sier Tom Finnby (t.v) og Tomm Gulliksen er blitt uerstattelige i akuttmottaket. Foto: ELIN WIESENER
Aslaug Henneseid sier Tom Finnby (t.v) og Tomm Gulliksen er blitt uerstattelige i akuttmottaket. Foto: ELIN WIESENER