Økning i antall mottakere av arbeidsavklaringspenger i Oslo siste året
Ved utgangen av 2021 mottok i alt 15 810 personer med nedsatt arbeidsevne arbeidsavklaringspenger (AAP) i Oslo. Det tilsvarer en økning på 5,8 prosent, eller 867 flere personer, sammenlignet med desember 2020.
Økningen kom særlig første kvartal i fjor, og antallet mottakere av arbeidsavklaringspenger (AAP) har ligget stabilt i Oslo siden april 2020.
– Under koronaen har flere fått forlenget AAP-perioden sin på grunn av både utsatt helsebehandling og arbeidsutprøving. Tiltakene og regelverksendringene som ble innført i fjor høst i forbindelse med pandemien, hvor AAP-mottakere fikk forlenget ytelsen, har også ført til at færre har avsluttet ordningen. Fremover forventer vi en reduksjon i antall nye AAP-mottakere når situasjonen på arbeidsmarkedet trolig normaliserer seg i løpet av 2022, og at flere vil bli avklart enten til jobb eller uføretrygd, sier fungerende NAV-direktør i Oslo, Thone Nordlund.
Problemer på arbeidsmarkedet, slik som koronapandemien, gir ofte økt overgang til helserelaterte ytelser. Konsekvensene koronaepidemien har hatt på arbeidslivet kan ha ført til at enkelte søker seg over på AAP. Dette kan enten være fordi de ikke har opparbeidet seg rett til sykepenger ved sykdom, eller som en konsekvens av at økt ledighet fører til en økning også i helserelaterte stønader.
Oslo har lavest andel AAP-mottakere i landet
Ved utgangen av 2021 mottok 3,2 prosent av Oslos befolkning i alderen 18-67 år AAP, mot 3,1 prosent på samme året før. Oslo er fylket med lavest andel AAP-mottakere i landet. For landet som helhet mottar 3,8 prosent av befolkningen mellom 18 og 67 år arbeidsavklaringspenger.
– Oslo har den laveste andelen mottakere av arbeidsavklaringspenger i landet. Noe av forklaringen er at vi har en relativt ung og dermed friskere befolkning sammenlignet med andre fylker, sier Nordlund.
Her er flere nøkkeltall for mottakere av arbeidsavklaringspenger i Oslo:
- I løpet av 2021 kom det 6 885 nye AAP-mottakere i Oslo mens 5 176 personer sluttet å få utbetalt AAP. Det gir en økning på 867 personer.
- 2 891 personer under 30 år mottar AAP i Oslo. Det tilsvarer 2,3 prosent i denne aldersgruppen. Det er kun fem flere personer i denne aldersgruppen som mottar AAP i desember 2021 sammenlignet med samme tid året før.
- Aldersgruppen 40-49 år er gruppen hvor vi finner flest mottakere av AAP i hovedstaden, med 3 915 personer tilsvarende 4,1 prosent i aldersgruppen.
- Færrest mottakere finner vi i aldersgruppen under 25 år, med 1 206 personer. Dette tilsvarer 2,1 prosent i denne aldersgruppen.
- Blant personer i yrkesaktiv alder som mottar AAP er 3,7 prosent kvinner og 2,8 prosent er menn. Av de som mottar AAP i Oslo er nesten seks av ti kvinner.
- Det er i overkant 7 000 innvandrere som mottar arbeidsavklaringspenger i Oslo, og det utgjør omtrent 42 prosent av alle mottakerne i hovedstaden. Det er aller flest mottakere av AAP blant innvandrere i aldersgruppen 40-49 år, med 2 218 personer i alt.
Nesten halvparten av de som mottar AAP har psykiske lidelser
Her er diagnosegruppene blant personer med nedsatt arbeidsevne som mottar arbeidsavklaringspenger i Oslo:
- Blant de som mottar AAP ved utgangen av 2021 er det flest med hoveddiagnose psykiske lidelser, totalt 47,5 prosent. Deretter følger muskel- og skjelettlidelser med 25,6 prosent.
- Sammenligner vi med samme tid i 2020 ser vi at det er en liten reduksjon i andel med psykiske lidelser fra 49,2 prosent. Det er en markant økning i andelen med muskel- og skjelettlidelser fra 23,2 prosent.
- For de andre lidelsene er det bare mindre endringer.
- I aldersgruppen 50 år og over er muskel-/skjelettlidelser den dominerende diagnosen, med 38,1 prosent.
- Blant de under 30 år som mottar AAP i Oslo er tre av fire diagnostisert med psykiske lidelser. Fra 2014 har andelen økt fra 68 prosent til 76 prosent i 2021. Flertallet av disse har ulike angst- og depressive lidelser, totalt 29 prosent.
Personer med nedsatt arbeidsevne, herunder mottakere av arbeidsavklaringspenger, er en prioritert målgruppe for oppfølging og tiltak fra NAV.
– Vår jobb i NAV handler om å hjelpe de som har behov for bistand til å komme inn i arbeidslivet. Det er mange grunner til at folk står ufrivillig utenfor jobb en periode i livet. Det kan for eksempel være på grunn av sykdom, mangelfull skolegang eller kompetanse, eller sosiale årsaker. Vi har en fyldig verktøykasse for å styrke den enkeltes muligheter for fast jobb, som for eksempel lønnstilskudd, mentor og opplæringstiltak. For å lykkes er NAV helt avhengig av godt samarbeid med den enkelte, med inkluderingsvillige arbeidsgivere og med samarbeidspartnere innen helse- og utdanning. Mulighetene er der når vi finner løsningene sammen, sier Nordlund.
Stovner og Alna er bydelene med høyest andel mottakere av AAP
Stovner og Alna har den høyeste andelen mottakere av AAP, med 5,2 prosent, fulgt av Søndre Nordstrand med 4,8 prosent. Lavest andel har Nordre- og Vestre Aker med 2,4 prosent fulgt av Ullern med 2,5 prosent.
Sammenliknet med desember 2020 er økningen størst i bydel Bjerke med 15,6 prosent og St. Hanshaugen med 15,1 prosent. Antallet AAP-mottakere går ikke ned i noen bydeler i 4. kvartal 2021.
Kort om arbeidsavklaringspenger (nav.no)
For mer informasjon om ledighetstallene for Oslo, ta kontakt med NAV Oslos pressevakt på tlf. 90 11 21 19.