Unge i hovedstaden har stort behov for en sommerjobb, både for å spe på studielånet utover skoleåret, eller for å få nyttig arbeidserfaring på CV-en. Unge under 30 år er også den gruppen hvor flest er ledige i Oslo. For dem vil en sommerjobb bety ekstra inntekt, arbeidserfaring og styrke videre sjanser inn i arbeidsmarkedet.  

Samtidig er arbeidsmarkedet stramt med rekordhøy ledighet i hovedstaden. 

– Siden arbeidsmarkedet nå er stramt for unge, oppfordrer vi arbeidsgivere i hovedstaden til å være litt ekstra rause i år, om de har mulighet, og tilby unge en sommerjobb, sier Skinnarland. 

– For unge betyr en sommerjobb både ekstra nødvendig inntekt, nyttig erfaring i arbeidslivet og referanse fra en arbeidsgiver som kan gi flere jobbmuligheter andre steder senere. Dette er særlig viktig nå, da vi ønsker å forebygge at unge blir stående utenfor arbeidslivet i en lengre periode. En sommerjobb gir unge verdifull erfaring, fortsetter Skinnarland. 

Sommerjobbtelefon for arbeidsgivere i Oslo

Mange virksomheter i Oslo er hardt rammet av koronasituasjonen. Men virksomheter i Oslo som ikke er rammet av permitteringer vil også i år kunne trenge sommervikarer. I tillegg vil noen virksomheter kunne oppleve ekstra behov for midlertidig ansatte i sommer på grunn av koronasituasjonen. 

– For å gjøre det enklere for arbeidsgiverne har vi derfor opprettet en egen sommerjobbtelefon for virksomheter som ønsker å tilby unge sommerjobber. Det betyr at arbeidsgivere i Oslo kan ta kontakt med vår sommerjobbtelefon, og få gratis hjelp til å finne aktuelle sommervikarer, sier Skinnarland. 

NAV Oslos sommerjobbtelefon for arbeidsgivere har telefonummer 977 00 720 og 906 90 926.

En arbeidsgiver som tar kontakt med NAV Oslo, vil få en liste med aktuelle sommerjobb-kandidater fra NAV i Oslo. På forhånd har NAV sjekket at de aktuelle kandidatene er kvalifisert for stillingen. 

Arbeidsgivere som allerede samarbeider med sin lokale markedskontakt i NAV i sin bydel i Oslo, kan fortsette med dette hvis de ønsker det, også for å samarbeide om kandidater til sommerjobber. 

Arbeidsgivere har også mulighet til å bruke arbeidsplassen.no og registrere ledige sommerjobber der. Arbeidsplassen.no er NAVs jobbdatabase, der jobbsøkere og arbeidsgivere enkelt kan finne hverandre. 

Råd til unge som ønsker sommerjobb i år

Ingen kan love at alle får sommerjobb, men det er lurt å tenke flere muligheter, sier Sonja Skinnarland:

– Vårt råd til ALLE unge i Oslo, både de som er registrert som arbeidsledige hos NAV, og de som bare ønsker en sommerjobb, er å registrere CV og jobbsøkerprofil på arbeidsplassen.no. Da er de nemlig lettere å finne for arbeidsgivere som er på jakt etter ekstra hender i sommer. Og på arbeidsplassen.no får unge oversikt over ledige sommerjobber som de selv bør søke på, sier Skinnarland. 

Sju gode råd til unge som ønsker sommerjobb i Oslo:

  • Oppdater CV og jobbsøkerprofil på arbeidsplassen.no og følg med på ledige stillinger her. Slik legger du inn CV og jobbsøkerprofil på arbeidsplassen.no
  • Skriv kortfattet søknad
  • Følg med på hjemmesidene til aktuelle virksomheter 
  • Sommerjobber formidles også gjennom venner, familie og sosiale medier. Bruk nettverket ditt!
  • Vær kreativ: Småjobber i familie- og vennekretsen er gull verdt! For eksempel slå gresset, utfør ærender eller mal gjerdet til naboen. 
  • Vær mobil – se også etter sommerjobber utenfor Oslo. 
  • Ikke vær kresen! Det er ikke sikkert at sommerjobben matcher utdannelsen eller jobbønsket ditt, den gir likevel nyttig jobberfaring.

Unge som er registrert som arbeidssøkere hos NAV i Oslo, bør gi beskjed til sin NAV-veileder via den digitale aktivitetsplanen at de ønsker sommerjobb. Da kan de ha dialog med veileder om aktuelle muligheter.