Publisert 1. desember 2022|Oppdatert 12. desember 2022
Det legemeldte sykefraværet i Innlandet var på 4,9 prosent i 3. kvartal i 2022. Sykefraværet i landet var på 4,6 prosent. Sammenlignet med samme kvartal i fjor var dette en økning i sykefraværet i Innlandet på 2,4 prosent. Økningen i Innlandet var omtrent lik økningen i landet. Sykdommer i luftveiene er diagnosen som har økt mest, og dette henger sammen med mange koronarelaterte sykefravær i sommer, sier direktør Bjørn Lien i NAV Innlandet.
Stor økning innen sykdommer i luftveiene
Sammenlignet med 3. kvartal i fjor har det vært en stor økning (+39 %) i antall tapte dagsverk som følge av sykdommer i luftveiene. Det har også vært en betydelig økning (+14 %) innen diagnosegruppen «allment og uspesifisert», der diagnosen «slapphet/tretthet» inngår. Muskel- og skjelettlidelser utgjør fortsatt størst andel av sykefraværet (37,5 %), men har hatt en nedgang sammenlignet med samme kvartal i fjor. Psykiske lidelser står for nest størst andel (21,5 %), og denne har holdt seg relativt stabil i flere år.
Økt sykefravær blant menn
Sykefraværet blant menn økte med 7,0 prosent i 3. kvartal 2022 sammenlignet med samme kvartal i 2021, mens det sank svakt (-0,7 %) blant kvinner. Menn hadde likevel et vesentlig lavere sykefravær (3,9 %) enn kvinner (6,1 %).
Store forskjeller mellom kommunene
I 3. kvartal i 2022 hadde litt over halvparten av kommunene i Innlandet en økning i sykefraværet sammenlignet med samme kvartal i fjor. Det var Åmot som hadde lavest sykefravær med 3,3 prosent, mens Nordre Land hadde høyest med 6,2 prosent.
Nedgang innen helse- og sosialtjenester
Nesten alle næringer hadde høyere sykefravær i 3. kvartal i år enn på samme tid i fjor. Innen helse- og sosialtjenester var det derimot en nedgang på 4,4 prosent. Sykefraværet innen denne næringen var likevel høyest med 6,8 prosent. Sykefraværet var lavest innen informasjon og kommunikasjon med 3,3 prosent. Denne næringen hadde imidlertid en økning i sykefraværet på 10,9 prosent.
Størst økning i sykefraværet blant de eldste
Sykefraværet økte mest (+18,3 %) i aldersgruppen 65–69 år sammenlignet med samme kvartal i fjor. Aller størst var økningen blant menn i denne aldersgruppen (+32,9 %). Økningen var også stor i aldersgruppen 20–24 år (+11,1 %), men her var sykefraværet likevel lavt med 3,0 prosent. Sykefraværet øker med økende alder, og arbeidstakere i aldersgruppen 60–64 år hadde fortsatt det høyeste sykefraværet med 6,3 prosent, men de hadde en relativt liten økning (+2,8 %).
Statistikk
Legemeldt sykefravær i Innlandet alle kommuner 3. kvartal 2022
