Møtereferat 10. mars 2023
Referat fra møte i Områdeutvalget (brukerutvalg) ved NAV Hjelpemiddelsentral Vestland, Bergen.
Sak 01/23 Godkjenning av møteinnkalling
Møteinnkalling godkjent. Ingen saker meldt inn til sak 11/23 Eventuelt.
Sak 02/23: Informasjon fra NAV Hjelpemiddelsentral Vestland, Bergen
Orientering ved avdelingsdirektør Silje-Iren Netteland Olsen.
Økonomi
Det jobbes med å legge budsjettet i disse dager. Vi vet at det blir et lite nedtrekk på årets budsjett. Mange poster er knyttet til faste utgifter, og dermed er det ikke så stort handlingsrom her. Det vil bli mindre reising, og digitalisering vil være et fokusområde fremover.
Det vil bli færre stillinger, først og fremst på driftsfunksjoner, men også på tjenesteområder etter hvert. Det jobbes med nye og andre måter å løse oppgaver på, slik at det i minst mulig grad skal gå ut over tjenestetilbudet. Digitaliseringen det jobbes med i NAV for tiden, vil etter hvert gjøre det mulig å korte ned arbeidsprosessene lokalt og internt.
Økonomi og virkning av budsjettet vil bli et fast tema på møtene fremover. Ta gjerne direkte kontakt med innspill eller ting som må tas opp. De konkrete konsekvensene vil bli diskutert på neste møte i områdeutvalget.
Organisasjonene hadde spørsmål rundt stillinger på tjenesteområder og til digitalisering og tilgjengelighet for eldre og andre som har begrenset digital kompetanse. Det ble uttrykt bekymring rundt kutt i budsjettet for hjelpemiddelsentralen, samtidig som samfunnet blir stadig mer avhengige av frivillighet og tekniske hjelpemidler for at eldre skal kunne bo hjemme.
Utviklingsarbeid – digitalisering og arbeidsflyt
Orientering ved avdelingsleder Maria Langstrand Karlsen. Det er behov for bedre arbeidsflyt internt på hjelpemiddelsentralen, i lys av budsjettet og tillitsreformen. Det ble presentert en såkalt ABC-modell som innebærer at en sak skal innom færrest mulig ledd på internt, fra søknaden kommer inn til personen får hjelpemiddelet sitt. De som behandler sakene, vil jobbe i tverrfaglige team i større grad enn før. Modellen innebærer også at man i mindre grad enn før skal "etterprøve" saker og søknader som kommer inn. Kompetanse og vurderinger gjort av den som søker, som regel en terapeut i kommunen, skal legges til grunn for vedtaket. Dette skal i utgangspunktet ikke innebære økt arbeidsbelastning på terapeutene.
Kompetanseheving internt er i gang, og modellen skal innføres fra 17. april. Det kan bli noe lengre ventetider på søknader i starten, men vi har tro på at vi raskt vil hente oss inn igjen. Terapeutene skal få informasjon på kontaktpersonsamlingen vi skal ha 26. april.
Nasjonal arbeidsgruppe for tilgjengelighet
På forrige møte ble det orientert om nasjonal arbeidsgruppe for tilgjengelighet, der Silje-Iren Netteland Olsen og Maria Langstrand Karlsen fra Vestland, Bergen er med. Arbeidsgruppen har nå levert sin rapport til styringsenheten i NAV Hjelpemidler og tilrettelegging. Rapporten vil også bli vurdert av det sentrale brukerutvalget før sommeren. I rapporten sier gruppen blant annet at for å oppnå målene for tilgjengelighet må ikke hjelpemiddelsentralene jobbe isolert, men se ting i sammenheng og sikre at brukere over hele landet har samme tilgang til informasjon.
Sentralt arbeid rundt brukerdrevet tjenesteutvikling
Olsen orienterte om ny prosess som kalles brukerdrevet tjenesteutvikling. NAV ønsker et tettere samarbeid med brukerorganisasjonene, i utviklingen av NAVs tjenester. Medlemmene i brukerutvalgene i alle fylkene vil bli invitert til et digitalt fellesmøte eller workshop før sommeren. Dato og innhold er ikke endelig bestemt. Temaet settes opp som egen sak på neste møte. Hjelpemiddelsentralen sender informasjon om arbeidet til medlemmene i utvalget.
Sak 03/23: AKT 26 (aktivitetshjelpemidler til personer over 26 år)
Meldt inn av FFO v/ Hope. Årets bevilgning for aktivitetshjelpemidler til voksne over 26 år er tømt. Kan hjelpemiddelsentralen donere aktivitetshjelpemidler til BUA, som låner dem ut gratis?
Hjelpemiddelsentralen har vært i dialog med idrettsforbundet og har allerede levert en del aktivitetshjelpemidler for unge til BUA, spesielt utstyr for vinteraktiviteter, som akebrett og piggkjelker. Det er også gitt noen hjelpemidler til idrettslag som har tatt kontakt. Det har i liten grad vært snakk om utstyr for voksne, men det burde være mulig å få til.
Hjelpemiddelsentralen kan orientere mer om dette på neste møte, og informere om hva som er gjort til da.
Sak 04/23: Telefonservice på NAV Hjelpemiddelsentral Vestland, Bergen
Meldt inn av FFO v/ Hope. En kvinne har på Facebook delt en negativ opplevelse, der hun ikke fikk tilstrekkelig hjelp da hun ringte hjelpemiddelsentralen med et spørsmål. Hun fikk hjelp fra en annen hjelpemiddelsentral i stedet.
Avdelingsleder Maria Langstrand Karlsen kommenterte saken og sa at det var trist å høre om hendelsen. Vi skulle gjerne visst mer, for å kunne evaluere situasjonen hos oss. Tilbakemeldingen er tatt opp med de som besvarer telefonen på hjelpemiddelsentralen. Disse kjenner ikke igjen saken. Hverken avdelingsdirektør Silje-Iren Netteland Olsen eller avdelingsleder Maria Langstrand Karlsen har blitt kontaktet eller har snakket med noen om saken før den ble meldt inn til møtet i Områdeutvalget. De oppfordrer alle som opplever noe lignende til å gi en direkte og konkret tilbakemelding til hjelpemiddelsentralen. Gi gjerne tilbakemelding via nav.no. Da blir henvendelsen journalført og fulgt opp etter interne rutiner.
Sak 05/23: Bestilling av tilleggsutstyr
Meldt inn av SAFO v/ Tranøy. En person forteller at hun kontaktet en ergoterapeut angående kurv og koppholder til scooter, men måtte vente svært lenge. Hun spør om ergoterapeutene kunne fått lov å bestille ting som koster under en gitt sum med en gang, for å få mindre saker av veien.
På digitale flater er det ikke innsenderen som avgjør om en sak registreres som søknad eller bestilling hos NAV. Vi gikk over til ny løsning for bestillingsordningen i høst, så nå søker og bestiller man på samme skjema. Det tar omtrent like lang tid å behandle en enkel søknad som en bestilling.
Det er ingenting som tilsier at en terapeut trenger å se en rullestol før en søker på koppholder. Det som kan ha skjedd i denne saken, er terapeuten har reist ut til bruker for å innhente skriftlig fullmakt som er nødvendig i alle søknader. Dessverre er ikke koppholder på bestillingsordningen, og må dermed søkes om.
Sak 06/23: Informasjon på nav.no
Meldt inn SAFO v/ Knudsen. Kurs og aktivitetstilbud fra hjelpemiddelsentralen - kan vi finne løsninger slik at info blir mer synlig og tilgjengelig? Diskusjon og samtale.
Hjelpemiddelsentralen har et bredt kurstilbud, inkludert tilbud om hospitering. Mange av kursene er har terapeuter og teknikere som målgruppe. Men det er vanskenlig å nå målgrupppene med informasjon om kursene, og etter korona har det vært relativt lav oppslutning om kurstilbudet. Det kan være aktuelt å informere i brukerorganisajsonenes nettsider og facebooksider, om arrangementer der hjelpemiddelbrukere kan delta. Kan det være aktuelt å orientere i kommunalt råd eller kommunens ungdomsråd?
Hjelpemiddelsentralen deltar gjerne på organisasjonenes arrangementer, og informere om tjenester og arrangementer. Organisasjoner som er interesserte kan kontakte oss.
Hjelpemiddelsentralen sender i løpet av våren brev til kommuner og fylkeskommuner, med informasjon om viktige faktorer når barn og unge bytter skole og barnehage. Vi følger opp dette med kommunene og kommunale terapeuter og teknisk servicepersonell.
Hjelpemiddelsentralene i Vestland skal ha møte med fylkeskommunen, og forsøke å få til et tettere samarbeid spesielt rundt videregående opplæring. Vi er også i dialog med noen av de mindre kommunene om hvordan vi kan få til mer smidige overganger for barn og unge. På neste møte kan vi rapportere om hvordan dette går.
Sak 07/23: Nyhetsbrev og spørreundersøkelse
NAV Hjelpemiddelsentral Vestland, Bergen har hatt nyhetsbrev som abonnementsordning siden november 2021. Vi sender 1-2 brev hver måned bortsette fra om sommeren. Vi har ca. 750 abonnenter, men skulle gjerne hatt flere. Vi planlegger å sende en anonym spørreundersøkelse til abonnentene, for å få innspill og tilbakemeldinger.
Nyhetsbrevet er en viktig kanal for informasjon til både ansatte i kommunene og hjelpemiddelbrukere, og vi trenger å nå ut til flest mulig med brevet. Det egner seg ikke for videresending, og det beste er at interesserte registrerer seg som abonnenter. Det ble diskutert og foreslått mulige kanaler for informasjon om nyhetsbrevet.
Sak 08/23: Ny nasjonal praksis – elektrisk rullestol med fart 15 km/t
Orientering ved avdelingsleder Geir Sigurd Handegård. Det vil alltid være en streng vurdering av behovet for å øke hastigheten, og terapeuten som hjelper med søknaden skal vurdere behovet. Sikkerhet er en viktig faktor som må tas hensyn til. Det krever ofte programmering som ikke alle har mulighet til å gjøre i dag. Kanskje trenger rullestolen også nye deler for å øke hastigheten.
Fra organisasjonene ble det uttrykt noe bekymring rundt økt fart mht sikkerhet. Det er viktig å ha en streng vurdering av behovet for økt hastighet og å sikre god informasjon om sikkerhet og bruk av rullestoler med høyere hastighet. Her er det viktig med god informasjon til kommunene.
Sak 09/23: Nye rammeavtaler på hjelpemiddelområdet
Orientering ved avdelingsleder Leif Fauskanger. Det kommer mange nye rammeavtaler på hjelpemiddelområdet fremover. Det er kommet ny avtale for trykkavlastende sitteputer. Det kommer også ny avtale for elektriske rullestoler, der det vil være en egen post for scooter som går 15 km/t. Det vil også være muligheter å få produkter med mulighet for 12-15 km/t i andre ERS-poster, men dette er ennå ikke kommet på nettsidene.
Det blir ny avtale på kalendere, dagsplanleggere og tidtakere, men det er få leverandører som har levert anbud i denne kategorien. Det vil også komme ny avtale på varmehjelpemidler som votter, sokker og lignende med elektrisk varmekilde, men også her er det få tilbydere. Leif oppfordret alle til å følge med på rammeavtalene på NAVs nettsted Hjelpemiddeldatabasen.no.
Det blir alltid lyst ut anbudskonkurranse på hjelpemidler som kjøpes inn til hjelpemiddelbrukere. Alle produsenter kan levere tilbud. Avtalene inngås for to år, med mulighet for inntil to års forlengelse.
Vi har et app-bibliotek som ligger på NAVs nettsted Kunnskapsbanken.net. Der kan nye apper legges ut hvis de kan være nyttige for deres brukergrupper.
Det ble spurt om leverandører og mangel på leverandører, viktigheten av mange aktører i markedet og lignende. Pensjonistforbundet spurte om hvem som vurderer hvilke produkter mennesker skal ha. Det er kommunen som skal fange opp personer behov for hjelpemidler og tilrettelegging, og vurdere hvilke hjelpemidler som er aktuelle.
Sak 10/23: Hjelpemidler – uhell, periodisk ettersyn og tilbakelevering
Orientering ved avdelingsleder Geir Sigurd Handegård. Periodisk ettersyn (PE) handler om sikkerhet for den som bruker hjelpemiddelet, og vi er avhengige av samarbeid med brukeren for å få gjennomført ettersynet. Ved inngangen til 2022 hadde vi 1200 saker der det skulle gjennomføres PE. Ved årsskiftet 2022-2023 hadde vi 522 saker. I dag har vi 448 saker, noe som viser at vi jobber raskere enn før.
Senger skal byttes ut når de er 15 år, noe som er bestemt ved lov. Vi har nå 66 senger som skal byttes ut. Vi har jevnlig situasjoner der vi ikke får kontakt med brukeren eller ikke får gjort avtale om bytte av seng.
Hendelser uten personskade regnes som uhell, hendelser med personskade eller død regnes som ulykke. Uhell med tekniske hjelpemidler der det er personskade, blir rapportert til legemiddelverket. Skjer det uhell der hjelpemiddelet må kondemneres rapporteres det selv om det ikke er personskade.
Antall uhell 2020-2023: 25 uhell i 2020, 46 uhell i 2021, 26 uhell i 2022 og 2 uhell så langt i 2023.
Hvis det skjer alvorlige ulykker, må kommunen følge opp brukeren og dokumentere sin kompetanse. Det er viktig å sjekke om det er tatt periodisk ettersyn på hjelpemiddelet. Hjelpemiddel som er involvert skal inn til gjennomgang. Iblant må leverandøren selv sjekke hjelpemiddelet. Både SFE og legemiddelverket vil kunne følge opp leverandørene.
De vanligste årsakene til uhell med rullestoler er velt og utforkjøring, altså brukerfeil. For senger er de vanligste årsakene feil med grind og uhell der heisen sviktet ved overflytting.
Det er ingen tall for uhell der rullestoler skal gjennom halvsperre på gangvei og ut i gangfeltet, men det er flere slike uhell nå enn tidligere. Som rullestolbrukere er man gående. Hvis gangveier ikke er tilrettelagt, bør dette meldes inn til de ansvarlige.
Det ble spurt om opplæringen som blir gitt ved utlevering av elektrisk rullestol og om denne blir fulgt eventuelt, f.eks. hvis brukeren flytter til ny bydel. Det er kommunene som skal følge opp disse tingene; hjelpemiddelsentralen har bare ansvar for selve hjelpemiddelet. Dette kan vi ta opp på kontaktpersonsamlingen.
Ved uhell der andre kjøretøy er involvert anbefaler vi å fylle ut vanlig skademeldingsskjema, og levere til eget forsikringsselskap. Da får vi et skadenummer og kan følge opp siden av saken som gjelder forsikring. Hvis det ikke er andre involvert er det innboforsikring som skal dekke skaden. En rullestol skal utelukkende brukes til forflytting av den som har fått hjelpemiddelet fra NAV.
Sak 11/23: Eventuelt
Ingen saker meldt inn. Neste møte er fredag 9. juni. Det blir anledning til å delta både fysisk og digitalt.