Forhandlere og produsenter  kan spesifisere krav til PC som skal kjøre deres programvare. Her kan du finne mer informasjon:

Supernova og Guide: https://yourdolphin.com og https://provista.no/ Jaws og Zoomtext (Fusion): www.freedomscientific.com og www.cantec.no Zoomtext: www.zoomtext.com og www.nordiceye.no Infovox: www.acapela-group.com

Mer generelt kan vi anbefale følgende PC-spesifikasjoner:

 • Det vil være en fordel med en god størrelse på skjermen dersom du har et forstørrelsesbehov.  15,6" eller mer kan være en tommelfingerregel. Ulike skjermstørrelser kan vanligvis prøves ut hos forhandlere. Det stilles ingen spesielle krav til oppløsning.
 • Separat grafikkprosessor (ikke som del av chipset), som nVidia/GeForce og AMD/Radeon.
 • Prosessor: Vi anbefaler Intel i5 eller i7-prosessorer, da vi har god erfaring med disse.
 • RAM: Fra 4 GB og oppover.
 • Disk: SSD, fra 128 GB og oppover.
 • Tilkoblinger: Tilstrekkelig med USB-porter, HDMI, eventuelt DisplayPort.
 • Trådløst nettverk, Wifi, a/b/g/n/ac for både 2,4 og 5 GHz bånd (på bærbare maskiner). 
 • Tastatur med navigeringstaster (home/end/delete/insert/pgup/pgdn) i første posisjon. Mange bærbare PCer leveres uten numerisk tastatur, og dette er en ulempe ved bruk av spesialprogramvare og hurtigtaster. Eksternt tastatur tilkoblet en bærbar pc kan eventuelt løse dette problemet.
 • Vi anbefaler Windows 10. Om mulig bør det foretas en Clean Install, dvs. fra Microsoft medium, ikke inkludert en mengde vedlagt programvare som PC-produsentene gjerne legger med som reklame. Ved lang tids bruk kan PC bli treg. Det skyldes mest sannsynlig programvare, og kan rettes opp ved å installere Windows på nytt med en Clean Install beskrevet over.
 • Velges Mac, Chromebook, Linux eller andre plattformer kan det ikke forventes at tekniske synshjelpemidler eller spesialprogramvare utviklet for synshemmede vil være kompatibelt. 
 • Antivirus: Det anbefales ingen spesiell antivirusprogramvare. Slike programmer vil oftest gjøre PC tregere, uten å tilføre vesentlig sikkerhet. Microsoft Defender i Windows 10 vurderes oftest som godt nok. Det er meget viktig å følge opp oppdateringer i programvarene, for å vedlikeholde sikkerhet og funksjonalitet.

Om du skal velge en bærbar eller stasjonær maskin, avhenger av hva du skal bruke den til. Bærbare maskiner er ofte plasseringsvennlige og flyttbare, men kan ha begrenset ytelse i lavere prisklasser. Stasjonære maskiner har generelt noe høyere ytelse i forhold til prisen, og kan være enklere å oppgradere enn bærbare. Tastaturet på en stasjonær pc er ofte lettere å betjene enn tastatur på bærbare maskiner.  

Skjermer Normale størrelser er 22-27". Har du et stort forstørrelsesbehov kan det være hensiktsmessig å velge en stor skjerm. Ulike skjermtyper kan prøves hos forhandler. Skjermer leveres med fot, og mange med mulighet for montering på bevegelig arm, slik at avstanden kan justeres etter behov. Slike armer kan du søke om å låne som hjelpemiddel i dagliglivet. Det er viktig at skjermen har VESA-feste (75x75 eller 100x100) dersom den skal monteres på bevegelig arm. Det er mange typer tilkoblinger til skjermer, så du må passe på at skjermen passer til PCen du har. Alternative tilkoblinger er oftest VGA, DVI, HDMI eller DisplayPort. Taktile knapper på skjermen kan være mer hensiktsmessig enn touch-knapper for skjerminnstillinger. Noen skjermer leveres med innebygde høyttalere, som kan være plassbesparende.