Formstøpte støypropper
Har du nedsatt lydtoleranse og dette er dokumentert, kan du søke om formstøpte støypropper fra NAV Hjelpemiddelsentral. Disse bør kun brukes i samråd med hørselsspesialist.
De fleste mennesker takler lyder med normalt lydnivå og har en terskel for når lyd oppleves som ubehagelig eller smertefull. Denne smerteterskelen er viktig for å beskytte oss mot helseskadelig lyd.
Hos de med nedsatt lydtoleranse vil lyder med normal styrke kunnes oppfattes som kraftige, ubehagelige eller smertefulle.Nedsatt lydtoleranse bør utredes av øre-nese-hals lege. Det finnes behandlingsformer som kan gi en bedre hverdag.
Skjerming for lyd med støypropper og lignende kan være et tiltak, men er anbefalt i kombinasjon med behandling. Dette for å unngå feilbruk.
Hørselsbeskyttelse skal normalt brukes når du blir utsatt for farlig høy lyd, som jetmotor, industristøy, høy musikk o.l. Beskyttelsen skal dempe lyd som er farlig for hørselen og tar toppen av lyden slik at den ikke når farlig nivå. Brukes beskyttelse når lyden i utgangspunktet ikke er så sterk, blir lyd dempet og lite eller ingen lyd når opp til hjernen. Hjernen blir understimulert for lyd og dette kan føre til forverret lyd toleranse.
Feil bruk av støypropper, som for eksempel overforbruk kan derfor medvirke til forverret lydtoleranse.
Les mer om nedsatt lydtoleranse.
Søke om formstøpte støypropper
Hvis du har nedsatt lydtoleranse og dette er dokumentert, kan du søke om formstøpte støypropper fra NAV Hjelpemiddelsentral. Disse bør kun brukes i samråd med hørselsspesialist.
Du må skrive i søknaden om støypropper som er å få kjøpt i vanlig handel (apotek) er prøvd, og hvorfor disse ikke er tilstrekkelige. Du må også forklare i hvilke situasjoner du skal bruke støyproppene. Dokumentasjon fra lege må legges ved søknaden.
For å være sikker på at du får innvilget støypropper, anbefales det å søke i forkant av bestilling hos leverandør.
Når vedtak er fattet, bestiller du støyproppene direkte fra øre-nese-hals klinikk eller leverandør av støypropper. Dette betaler du selv og sender deretter original kvittering og eventuelle vedlegg til:
NAV Hjelpemiddelsentral Oslo
Postboks 324 Alnabru
0614 Oslo
Att: Søknad
Husk å oppgi ditt fødselsnummer og kontonummer pengene skal overføres til.
Nødvendig renseutstyr er forbruksvare. Dette må du betale selv. NAV Hjelpemiddelsentral dekker heller ikke fakturagebyr og utgifter til frakt og porto for rekommanderte sendinger.
Krav om refusjon foreldes etter seks måneder jf. Folketrygdloven § 22-13. Kvitteringer som er over seks måneder vil derfor ikke bli refundert.
Det vanlige er at du legger ut for støyproppene og får pengene refundert fra NAV Hjelpemiddelsentral. Dersom dette er vanskelig for deg, må det i søknaden komme frem at du ikke har mulighet å legge ut. Prisoverslag fra leverandøren legges ved søknaden til NAV Hjelpemiddelsentral.
Leverandør kan da sende faktura til NAV Hjelpemiddelsentral. Hjelpemiddelsentralen må sende bestilling til leverandør før fakturaen kan sendes.
Det er strenge krav til en slik faktura. NAV Hjelpemiddelsentral Oslo benytter elektronisk faktura. Ved spørsmål om bruk av elektronisk faktura kan dere kontakte NAV på telefon 57 01 60 60 eller elektronisk.faktura@nav.no