Firebarnsfaren har allerede flere års erfaring som lastebilsjåfør, men det har vært en lang vei fram til jobben i Transportservice. I 2008, 20 år gammel, skaffet faren ham jobb som lastebilsjåfør. I 2012 startet borgerkrigen i Syria. Da måtte Mahmoud, kona Chadia og barna flykte til Libanon. I begynnelsen av krigen hadde Mahmoud flere kjøreoppdrag inn i Syria, blant annet med nødhjelpsforsendelser. Dette var på ingen måte risikofritt:

-Jeg opplevde bombefly som svevde over meg og visste at noen kunne se på lasten min som mål. Det var også tilfeller der lastebiler ble stjålet og sjåføren hevet ut, slik at de måtte fortsette til fots. Jeg var redd og sjefen min lot meg etter hvert heldigvis bare kjøre i Libanon, forteller Mahmoud.

Ikke lenge etter at krigen startet fikk Mahmoud og familien reise til Norge som flyktninger. I Norge ble de bosatt i Vegårshei. Det er både Mahmoud og Chadia glade for:

-Det er så snille mennesker på Vegårshei. Jeg tror vi kjenner alle nå, ler Mahmoud. Han får støtte av kona:

- Vi har fått mange gode venner og det har også gjort det mye lettere å lære norsk. Folk på Vegårshei er virkelig gode til å ta imot flyktninger, forteller Chadia engasjert.

Gode hjelpere

Mange hjelpere får skryt. Voksenopplæringen i Risør og flyktningkonsulenten i Vegårshei hjalp Mahmoud ut i språkpraksis i bedrifter. NAV Vegårshei fikk ham med på matchemøtet som førte til jobben. Mahmoud var nervøs før møtet. Han visste at omkring 60 jobbsøkere skulle komme, mens det var usikkert hvor mange jobber som var ledige. Han møtte opp én time før møtet begynte.

-Jeg hadde en god samtale med Chadia før jeg gikk. Jeg tenkte hele tiden på at jeg virkelig ønsket å få en jobb.

Motivasjon viktig

Mahmouds sterke motivasjon for jobben ble virkelig lagt merke til av arbeidsgiverne. Personalsjef Jacob Jørgensen i Transportservice var den som tilslutt kunne ansette Mahmoud, men det var i sterk konkurranse med de andre firmaene.

-Mahmoud gjorde et meget godt inntrykk. Alle snakket om ham, og jeg tror han kunne fått jobb hos alle som var representert. Ikke minst viste han stort engasjement og motivasjon for jobben som lastebilsjåfør. Derfor satte vi ham øverst på lista over kandidater og kunne tilby ham jobb dagen etter matchemøtet, sier Jacob Jørgensen.

Det var en meget lykkelig Mahmoud som svarte ja på jobbtilbudet:

-Det var fantastisk. Jeg ble veldig glad, og det er viktig for hele familien at jeg har fått jobb. Sønnen min på fem år så at pappa var kjempeglad, så han begynte å snakke om at han også vil bli lastebilsjåfør nå, forteller Mahmoud.

Regler

Mahmoud skal nå ha et sju uker langt etterutdanningskurs for å få godkjent førerkort for tungtransport i Norge. Deretter begynner han i jobben i Transportservice.

Hva blir så den største forskjellen med å kjøre i Norge i forhold til Libanon og Syria?

-Reglene! Der jeg har kjørt er det ikke så mange regler som skal følges, verken på veien eller i forhold til egen arbeidstid. I Syria og Libanon måtte jeg ofte kjøre lastebil fra klokken tre om morgenen til ti om kvelden. Nå er jeg glad for regulert arbeidstid, som gir meg mulighet til mer tid med familien, sier Mahmoud Ali Alhammod.