- Liten tenking kan bli til noe stort, åpnet Fylkesmann i Aust-Agder Stein A. Ytterdahl.

Da Ytterdahl var rådmann i Trondheim kommune fulgte han starten på Menn i helse. Det begynte som et lokalt prosjekt med fokus på likestilling, men har vokst seg til et nasjonalt og nå også internasjonalt prosjekt, med samarbeider i Sverige.

- Prosjektet gjør mer enn å kvalifisere til jobb påpeker Ytterdahl. Dette gir mennesker en meningsfylt hverdag med trygg inntektssikring, og bidrar til likestilling.

Assisterende direktør i NAV Agder Hilde Høynes støtter Ytterdahls tanker og påpeker at fagbrev er det viktigste limet til arbeidslivet. Høynes skryter av alle mennene i salen som har tatt dette livsendrende og noe utradisjonelle valget.

- Dere er gode rollemodeller. Vi trenger å løfte frem menns omsorgskvaliteter, sier Høynes.I år starter 28 menn mellom 25 og 55 år som helserekrutter i Menn i helse-prosjektet i Aust-Agder. Helserekruttene vil i løpet av to og ett halvt til tre år gå gjennom et komprimert utdanningsløp der de studerer VG2 og VG2 i helsefag på ett år og får tildelt lærlingeplass i kommunen.

I Aust-Agder har Menn i Helse et spesielt godt samarbeid med NAV. Helene Lie Seljåsen ved NAV Arendal jobber tett med de ansvarlige i prosjektet for å finne de gode kandidatene. De har utviklet et godt samarbeid med Kompetanse Aust-Agder og utøver tett oppfølging sammen med fylkeskoordinator for prosjektet og skolen som leverer utdanningen. Arendals-modellen, som de kaller det gode samarbeidet, videreføres nå til flere av fylkene som deltar i prosjektet i Norge. 12 av 15 kommuner i Aust-Agder deltar nå i prosjektet. Helene skryter av stor velvilje hos kommunene som stiller med praksisplasser og lærlingeplasser som er oppå det ordinære antall lærlingplasser. Ansvarlige på praksisstedene og deres fag-veiledere gjør en fantastisk jobb. 

Arendals ordfører Robert Cornels Nordli peker på de gode resultatene i prosjektet. 92% av fullførte deltagere, har i dag en jobb de kan leve av.

– Tusen takk for at dere stiller, jeg gleder meg til å se resultatene og lykke til, avsluttet ordføreren til stor applaus i salen.