Beregningsregler for sykepenger
Beregningen av sykepenger går fram av kapittel 8 i folketrygdloven.
Hovedregelen for beregning
- Arbeidsgiveren skal beregne arbeidstakerens månedsinntekt.
- Månedsinntekten skal som hovedregel fastsettes ut fra et gjennomsnitt av den inntekten som er rapportert til a-ordningen i de 3 siste kalendermånedene før sykefraværet startet. Denne perioden kalles beregningsperioden.
Hovedregelen gjelder også for arbeidstakere med skiftende arbeidsperioder eller inntekter.
Eksempel:
Kari Nordmann blir syk 7. januar 2021. Det er Karis gjennomsnittlige månedsinntekt for oktober, november og desember 2020 du skal bruke når du skal beregne arbeidstakerens månedsinntekt.
Unntak fra hovedregelen
Det er noen unntak fra hovedregelen det er viktig for deg som arbeidsgiver å være klar over når du skal beregne inntekten:
- Hvis arbeidsforholdet har vart så kort tid at det ikke er rapportert inntekt til a-ordningen for tre hele kalendermåneder, skal du bruke inntekten i den perioden arbeidsforholdet har vart. Du må regne om inntekten i perioden til en månedsinntekt.
- Hvis arbeidstakeren har fått en varig lønnsendring i eller etter beregningsperioden, men før første fraværsdag, skal du bruke perioden etter lønnsendringen.
- Hvis arbeidstakeren har hatt lovlig fravær uten lønn i beregningsperioden, skal du bruke den inntekten arbeidstakeren ville hatt hvis han eller hun hadde vært i jobb. Fraværet vil vanligvis være ulønnet permisjon eller ferie uten lønn.
Du kan lese mer i rundskrivet til § 8-28 - Sykepengegrunnlaget i arbeidsgiverperioden på Lovdata.
Timelønnede arbeidstakere i skift- eller turnusarbeid
Månedsinntekten for timelønnede arbeidstakere skal omgjøres til sykepengegrunnlag per dag. Inntekten skal fordeles på det faktiske antallet arbeidsdager personen har hatt i beregningsperioden. Sykepenger gis bare for dager som det skulle ha vært utbetalt lønn for.
Se hvordan du beregner sykepengene for disse arbeidstakerne.
Tillegg som skal regnes med
Tillegg for ubekvem arbeidstid og ulempetillegg for spesielle arbeidsforhold skal fortsatt regnes med. Etter de nye reglene skal du også ta med godtgjørelser for 1. og 17. mai og bevegelige helligdager som arbeidstakeren opparbeider seg som et tillegg per arbeidstime.
Les mer om hvilke inntekter som inngår i beregningen av månedsinntekten.
---------
De siste endringene i reglene for beregning skjedde 1. januar 2019. Beregningsperioden ble da endret fra 4 uker til 3 måneder.