Fra sykepenger til arbeidsavklaringspenger (AAP)
Her kan du lese spesielt om overgangen mellom sykepenger og AAP.
Hovedinformasjon om AAP finner du på siden Arbeidsavklaringspenger (AAP).
Sykepenger og AAP
Du kan være sykmeldt med sykepenger inntil ett år. Hvis du fortsatt er syk etter ett år, kan AAP være aktuelt for deg.
Det kan også være aktuelt med AAP hvis du er tilbake i jobb igjen etter ett år, men blir syk igjen før du har tjent opp ny rett til sykepenger. Du må ha vært tilbake i jobb i 26 uker før du igjen har rett til sykepenger.
Du må selv søke om AAP
Du kan få AAP fra det tidspunktet det er slutt på sykepengene, men tidligst fra det tidspunktet du søker om AAP. Du må selv søke om AAP i god tid før retten din til sykepenger er brukt opp. Ta gjerne kontakt med oss.
Når du har fått sykepenger i 39 uker, får du et informasjonsbrev fra NAV. Har du hatt mange korte sykepengeperioder, kan det dessverre skje at systemet ikke fanger opp at det har gått 39 uker. I slike tilfeller vil du ikke få et slikt informasjonsbrev fra NAV. Derfor er det viktig at du selv sjekker når retten din til sykepengene er brukt opp. Dette kan du få hjelp til ved å kontakte NAV på telefon.
Har du generelle spørsmål om å søke AAP? Da kan du chatte med oss.
Arbeidsevnevurdering
Når NAV skal vurdere om du har rett til AAP, lager vi en arbeidsevnevurdering sammen med deg. Det er en helhetsvurdering av dine muligheter og begrensninger i arbeidslivet. Hvordan helsen din påvirker mulighetene til å være i arbeid, er viktig i denne vurderingen. For å ha rett til AAP må arbeidsevnen din være redusert med minst 50 prosent på grunn av sykdom eller skade. Les mer om arbeidsevnevurdering.
Aktivitetsplan
Arbeidsevnevurderingen blir også brukt når NAV og du lager en plan sammen for aktiviteter du skal gjennomføre for å komme i arbeid. Det er NAV som skal ta initiativet til å lage aktivitetsplanen. Dette kan enten skje mens du mottar sykepenger, eller etter at du har fått AAP. Les mer om aktivitetsplan.
Når du får AAP, må du sende meldekort til NAV hver 14. dag. Les mer om meldekort.
Oppfølging fra arbeidsgiveren din og NAV
Arbeidsgiveren din har ansvar for å følge deg opp mens du er syk og så lenge du er ansatt. Dette ansvaret slutter ikke automatisk selv om du går fra sykepenger til AAP. Du skal fortsatt ha oppfølging fra arbeidsgiveren din og NAV etter at du har fått innvilget AAP. Sykdom er ikke grunnlag for oppsigelse det første året man er sykmeldt, se arbeidsmiljøloven §15-8 (1). Når en arbeidstaker har vært syk i mer enn ett år, gjelder vanlige regler om saklig grunn til oppsigelse, se arbeidsmiljøloven § 15-7. Les mer om hvordan arbeidsgivere skal følge opp ansatte som er sykmeldt.
I sykepengeåret er det lovbestemte tidspunkter som skal sikre at det er jevnlig kontakt mellom deg som er sykmeldt, arbeidsgiveren, legen og NAV. Etter sykepengeåret vil behovet ditt være med og styre oppfølgingen du får. Det er avhengig av om du har en arbeidsgiver du skal tilbake til, hvor lenge du har vært sykmeldt, hvordan helsen din er, og flere andre forhold. Alle som mottar AAP, har rett til oppfølging fra NAV.
Hvis det er vanskelig for deg å gjøre arbeidsoppgavene du hadde før du ble syk, eller hvis det er forhold hos arbeidsgiveren din som gjør det vanskelig for deg å være i jobb, kan du be NAV om å hjelpe deg å finne jobb hos andre arbeidsgivere. Da vil NAV blant annet bruke opplysningene fra CV-en din. Derfor er det viktig at informasjonen i CV-en din er oppdatert. Det kan du sjekke selv ved å logge inn på Ditt NAV.