Arbeidsledig - hva nå?

Language

Det er viktig at du raskest mulig orienterer deg i arbeidsmarkedet og søker på ledige stillinger.

Klikk på knappen og gå til veiviseren. Der finnes det du trenger å vite om jobbsøking, registrering, dagpenger og økonomi. Eller les våre generelle jobbsøkertips under.

Veiviser for arbeidssøkere

Start jobbsøking med en gang

Er du fleksibel når det gjelder jobbønske og arbeidssted, øker mulighetene for å komme raskt i jobb. Gå til stillingssøk på nav.no. Se også søketips til stillingsbasen.

Registrer deg som arbeidssøker på nav.no. Da blir du tilgjengelig for søk fra arbeidsgivere, og profilen din kan matches mot ledige stillinger i NAVs stillingsbase. Du kan abonnere på søk og få varsel på e-post når nye stillinger passer søket ditt. Bruk søkemulighetene på stillingsbasen nav.no og velg «abonner på dette søket».

  • Kontakt vikarbyråer og bemanningsselskaper. En midlertidig jobb kan være et godt alternativ, også hvis du er permittert eller deltidsansatt.
  • Sjekk hjemmesidene til aktuelle bedrifter du kunne tenke deg å jobbe i, mange annonserer ledige stillinger der.
  • Tenk utradisjonelt. Mange ledige stillinger blir ikke annonsert. Du kan oppsøke en arbeidsgiver direkte og sende presentasjonsbrev eller åpen søknad. Bruk det nettverket du har.
  • Start jobbsøking også om du er permittert. Hvis du opplever at arbeidsplassen er usikker fremover, er det viktig å tenke alternative jobbmuligheter.
  • Hvis du har fått tilbud om arbeid på et annet sted enn hjemstedet, kan du på noen vilkår søke om reise- og flyttestønad (tilleggsstønad).
  • Se flere jobbsøkertips.

Har du behov for oppfølging fra NAV?

Etter at du har registrert deg som arbeidssøker, skal NAV gjøre en vurdering av dine muligheter på arbeidsmarkedet og ditt behov for hjelp til å komme i jobb raskest mulig.

Du vil motta denne vurderingen som et brev som kommer i posten, eller i forbindelse med en samtale med en NAV-veileder. Vurderingen tar utgangspunkt i CV-en og de opplysningene du har registrert på nav.no. Dersom du har behov, vil NAV kontakte deg for en samtale, eller kalle deg inn til et informasjonsmøte. Har du behov for å snakke med en veileder før det, ta kontakt med NAV-kontoret ditt og be om en avtale.  

Søke om dagpenger

Skal du søke om dagpenger må du først være registrert som arbeidssøker.

  • Du må benytte eget søknadsskjema for dagpenger. Her finner du også informasjon om hvilke vedlegg som er nødvendig, og hvordan du skal gå frem for å søke.
  • For å motta dagpenger må du være aktiv arbeidssøker og søke på jobber.
  • Her kan du lese mer om hva det vil si å være reell arbeidssøker.

Meldekort

For å være registrert som arbeidssøker eller for å få dagpenger, AAP og tiltakspenger, må du sende meldekort til rett tid. Gjennom meldekortet orienterer du NAV regelmessig om situasjonen din.

Meldekort skal leveres hver 14. dag. Dette gjør du selv på nav.no.

Dagpenger ved permittering

Det er egne tilleggsregler for dagpenger ved permittering.

Lønnsgaranti

Er du blitt arbeidsledig som følge av konkurs bør du sette deg inn i reglene for lønnsgarantiordningen.

Økonomiråd

Når man blir arbeidsledig blir inntekten din redusert. Det kan være at du bør endre skattekortet.

Hvis du får problemer med privatøkonomien er det viktig å ta tak i situasjonen raskt. Kontakt kommunen din for råd og veiledning. Les om økonomisk rådgivning og gjeldsrådgivning. 

Du kan også ringe NAV Gjeldsrådgiving (55 55 33 39, tastevalg 1) eller chatte med NAV om økonomiske problemer.