Marginal økning i ledigheten i Troms og Finnmark

I februar var arbeidsledigheten i Troms og Finnmark på henholdsvis 1,8 og 3.0 prosent. Troms har nå landets laveste ledighet, og Finnmark ligger nest høyest med 3,0 prosent. Dette representerer en liten økning i ledigheten på 4,0 prosent for begge fylker sammenlignet med februar i fjor.

Totalt er det nå 2 810 helt arbeidsledige personer i Troms og Finnmark. Det utgjør en ledighet på 1,8 prosent for Troms og er en økning på 69 personer sammenlignet med februar 2018. Finnmark har en ledighet på 3,0 prosent som er en økning på 51 personer. Begge fylker har dermed en økning i ledighet på 4 prosent sammelignet med samme periode i fjor.

For landet forøvrig ligger arbeidsledigheten på 2,5 prosent, noe som totalt utgjør 68 302 personer.

Helt ledige 2019 Antall Prosent av arbeidsstyrken Endring fra i fjor i antall Endring fra i fjor i prosent Prosent av arbeidsstyrken i fjor
Troms Romsa


 1 604    

1,8 69 4 1,7
Finnmark Finnmárku  
 1 206    
3,0  51 4 2,9
Hele Norge


68 302       

2,5

-1 487

-2 2,5

I de tradisjonelt fiskeritunge kystkommunene ser vi en økning i permitteringer i fiskeindustrien og de sesongbaserte næringene som gjør at ledigheten har økt noe. Men det er positivt at det fortsatt går godt i bysentraene med stor byggevirksomhet, vinterturisme og en liten vekst i den kystgående fiskeflåten.

- Det er gledelig at det går godt i regionen vår, men vi er bekymret over at alt for mange ungdommer faller utenfor utdanning. Vi vet at flere av disse likevel innehar en digital kompetanse som mange bedrifter kan ha behov for. Vi i NAV legger derfor stor innsats i å koble disse dyktige ungdommene opp mot bedriftene, sier Grete Kristoffersen, direktør i NAV Troms og Finnmark.

Tilgang på ledige stillinger

Det er registrert 1 869 ledige stillinger i Troms og Finnmark. 1 392 i Troms som er en nedgang på 9 prosent, og 477 i Finnmark som er en oppgang på 31 prosent sammenlignet med februar 2018. Det er flest registrerte ledige stillinger innen helse, pleie og omsorgssektoren. 483 stillinger i Troms, og 155 i Finnmark. Det er også mange ledige jobber innen undervisning, bygg og anlegg, reiseliv og transport og innen serviceyrker i begge fylkene.

Lavest og høyest ledighet

Arbeidsledigheten varierer en del mellom de store bykommunene og de mindre kommunene. Tromsø (1,6 %), Lenvik (1,4 %) har lav ledighet i Troms, og Alta (2,2 %) har relativt lavt ledighet i Finnmark.

Arbeidsledigheten varierer en del mellom de store bykommunene og de mindre kommunene. Tromsø (1,7 %), Lenvik (1,7 %) har lav ledighet i Troms, mens Alta og Hammerfest (2,5 %) og Vadsø (2,7 %) ligger relativt lavt i Finnmark.

Lavest ledighet
TROMS FINNMARK
Bardu 0,8 % Nesseby 1,9 %
Storfjord 1,1 % Kvalsund 2,1 %
Målselv 1,3 % Alta 2,2 %

 

Høyest ledighet
TROMS FINNMARK
Kvænangen 3,5 % Måsøy 6,5 %
Gratangen 3,4 % Hasvik 5,9 %
Lavangen 3,3 % Loppa 5,8 %

På jakt etter sommerjobb?

Hvilke jobber kan du søke på, og hvordan finner du drømmejobben? Rådet fra NAV er å starte jakten tidlig, være aktiv og oppsøke stedene du ønsker å jobbe. Ved å vise at du er motivert, høflig og har godt humør, øker sjansene for at de velger nettopp deg. De beste jobbene går først!

- Inngangen til arbeidslivet går gjerne gjennom en sommerjobb. Det er viktig for ungdommer å vite at alle typer arbeidserfaring teller positivt for fremtidige arbeidsgivere. Ofte kan en sommerjobb føre til varig jobb, eller til en verdifull deltidsjobb samtidig med utdanning og studier, sier Grete Kristoffersen, direktør i NAV Troms og Finnmark.

23 år gamle Ådne Solvang forteller at han fikk sommerjobb på Lakselvbukt gravlund utenfor Tromsø allerede som 12 åring. Det var gjennom lett press fra bestemoren som jobbet i kirken at han ordnet seg sommerjobb. Her har han jobbet hver sommer fram til han ble 18 år, og sier det har vært en veldig fin jobb.

- For noen år siden så jeg en utlysning på facebook hos bil- og dekkverkstedet Vianor i Tromsø og stakk innom for å snakke med de om mulighetene for sommerjobb. Jeg fikk jobb og har arbeidet sammen med masse trivelige folk. Hver sommer blir jeg kontaktet av Vianor med forespørsel om sommerjobb, og er blitt fast sommervikar hos dem, sier Ådne Solvang.

Sjekk utlysninger på nett, i lokalavisen, og oppslag i lokalmiljøet

Det er nå tid for å søke på sommerjobb. Det finnes flere nettsteder som er fine å bruke når du skal finne utlyste stillinger.

I Kirkenes bor 29 år gamle Nikolay Kuzemin. Han er opprinnelig fra Russland, og leter nå etter sommerjobber. Han er en av flere deltakere på jobbsøkerkurs i regi av NAV Sør-Varanger.

- Jeg ønsker helst sommerjobb ved min forrige arbeidsplass Sydvaranger gruve, men de lyser ikke ut stillinger, så jeg må oppsøke de selv. De sommerjobbene jeg nå har søkt er innen sesongarbeid og produksjon. Disse jobbene ligger ofte utenfor kommunen, og gjør det litt vanskeligere med tanke på flytting for en kortere eller lengre periode. Men, jeg innser at jeg kanskje må ut av kommunen og flytte, sier en optimistisk Nikloay Kuzemin.

Vær frempå og by på deg selv

- De som skal ha sommerjobb hos oss må forvente at det stilles store krav til selvstendighet, pålitelighet og positivitet. Med det menes at du kommer på jobb med ditt gode humør, du er nøyaktig og evner å både se og løse de oppgaver som trengs. Vi forventer at sommervikarene opptrer med respekt, verdighet og en serviceinnstilt holdning, sier Jørgen Forøy, sjef for krematorium og gravlund i Tromsø kirkelige fellesråd som rekrutterer sommervikarer til gravlundene i Tromsø-området.

- I Tromsø har NAV et styrket fokus på sommerjobber i 2019, og etablerte allerede før nyttår en sommerjobb-arbeidsgruppe med deltakere fra ulike avdelinger i NAV og Ressurs Tromsø AS. Vi tror at med mer oppmerksomhet omkring sommerjobber, og styrket bedriftskontakt, regner vi med at flere arbeidssøkere som samarbeider med NAV vil dra nytte av den viktige arenaen for førstegangskontakt med arbeidslivet som sommerjobb er. Sommerjobb skal være en viktig og positiv opplevelse, sier veileder Knut Borud i NAV Tromsø.

 

 

Fakta

NAV Troms og Finnmark slått sammen

1. januar 2019 ble NAV Troms og NAV Finnmark slått sammen. Fremover vil vi derfor presentere felles pressemelding for hovedtallene på arbeidsmarkedet for Troms og Finnmark. Arbeids- og velferdsdirektoratet publiserer statistikk etter Norges offisielle inndeling. Vi vil derfor presentere statistikk om arbeidsmarkedet med separate tall for Troms og Finnmark til fylkene formelt er slått sammen 1. januar 2020.

Vil du vite mer?

På vår statistikkside finner du mer detaljert info om arbeidsmarkedet i Troms og Finnmark, blant annet ledighetstall fordelt på kommuner, alder, kjønn og yrker.