Fra utrent «gamer» til fast ansatt i naturbarnehage

På litt over fire år har Thomas Haugsten vært gjennom en enorm forandring. Fra å sitte inne og spille data store deler av døgnet, tilbringer han nå dagene i friluft i naturbarnehagen Sinober i Nittedal. Fra høsten blir 22-åringen fast ansatt.

– Det var to ting jeg ikke ville. Jobbe ute og jobbe i barnehage, sier Haugsten og ler.

For drøyt fire år siden var han en lat tenåring som brukte dagene til å spille «World of Warcraft», i dag er han et prakteksempel på hvorfor ungdommer fortjener en sjanse i arbeidslivet.

– Jeg satt hjemme i nærmere to år, og mamma ble drittlei av å ha meg der. Hun sa jeg måtte komme meg ut og søke jobb via NAV.

Dårlig kledd

Gjennom en annen NAV-ansatt kom Thomas i kontakt med Vibeke With fra Nittedal-kontoret. På grunn av problemer med å sitte stille måtte han ha en jobb der han kunne bevege på seg, og da tenkte Vibeke at naturbarnehagen Sinober var perfekt.

At det var en jobb Haugsten ikke ville ha betydde lite. Han fikk sjansen, og ble, som han sier selv, kastet rett ut i fulltidsarbeid i barnehagen av den daglige lederen.

– Første dag kom jeg med skatesko og hettegenser i ti minusgrader. Jeg visste ikke hvordan jeg skulle kle meg.

– Helt ny gutt

Vibeke var veldig spent på hvordan unggutten ville passe inn i barnehagen. Da hun besøkte arbeidsplassen et par måneder senere, fikk hun seg en overraskelse.

– Da var det en ny gutt som møtte meg, sier hun.

Jobben i barnehage var uvant, men barna elsket det vinnende vesenet til Thomas. Og det tok ikke lang tid før han fant ut at dette var en jobb som var midt i blinken.

– Jeg kunne ikke tenkt meg en bedre arbeidsplass. Jeg har blitt en helt annen person. Før var jeg nesten ikke ute, nå hender det jeg går én mil hjem gjennom skogen. Det var veldig overraskende at jeg trivdes med barn, og ingen jeg kjente trodde jeg kunne gjøre det. De som ikke tror de er en uteperson burde prøve å jobbe et sted som dette, sier han.

I avdelingen Thomas jobber er det 14 barn. De dyrker egne grønnsaker og urter, har kaniner, geiter og høner på området.

– Jeg skulle ønske jeg var på et sted som dette da jeg var liten, sier Thomas.

Fast ansatt

Han hadde rundt 90 prosent fravær på videregående og droppet ut før han begynte i jobben i 2013, men nå har han gjennomført kurs som barne- og ungdomsarbeider. Det eneste som gjenstår er fagbrevet.

– Jeg hadde aldri tatt en eksamen før, men nå har jeg tatt fire og bestått alle med glans, sier han stolt.

Thomas kom først inn i barnehagen på arbeidstrening, før han gjennomførte barne- og ungdomsarbeiderkurset gjennom NAV. Etter en periode som ansatt med lønnstilskudd har han vært gjennom flere engasjementer, men fra høsten er det slutt på det. Da blir han fast ansatt.

– Det er veldig deilig å få vite at jeg blir fast, så jeg kan slippe å gå og spørre hva som skjer videre. Jeg er veldig takknemlig for støtten fra NAV, sier han.

sinober1
Thomas Haugsten stortrives i naturbarnehagen Sinober. Foto: Petter Bøifot