Rundskriv til ftrl § 10-7: Rundskriv om refusjon av reiseutgifter ved brukers reise i henhold til folketrygdloven kapittel 10

MyndighetNAV – Arbeids- og velferdsetaten
Dato2011-06-15
Doknr/publisertR10-07
SammendragRundskriv til ftrl § 10-7: Rundskriv om refusjon av reiseutgifter ved brukers reise i henhold til folketrygdloven kapittel 10
Henvisninger: Folketrygdloven (1997) §10-7
Sist endret2023-12-20

Utarbeidet 15.6.2011 av Arbeids- og velferdsdirektoratet, Fagstab Tjenester, Seksjon Tiltak og virkemidler

Sist endret 20.12.2023 av Arbeids- og velferdsdirektoratet, Arbeids- og tjenesteavdelingen, Virkemiddelseksjonen jf. overskriftene:
Dekning av reiseutgifter
Ledsagers rett til dekning av utgifter ved reise
Ledsagers rett til dekning av tapt arbeidsinntekt ved reise
Tilpasningskurs
Avkortning av utgiftsdekningen
Krav på dekning av utgifter og Kontroll og utbetaling.

Generelt

Det vises til lov om folketrygd § 10-7 med tilhørende forskriftsbestemmelser vedrørende dekning av reiseutgifter. Arbeids- og velferdsdirektoratet har gjennom forskrift fått delegert fullmakt til å bestemme omfanget av dekningen for reiseutgifter. Hjemmelen for dekning av reiseutgifter fremgår av den enkelte forskriftsbestemmelse

Dette rundskrivet omhandler hva som skal regnes som reiseutgifter og gjeldende takster for refusjon. Vilkårene for dekning av reiseutgifter på det konkrete hjelpemiddelområdet følger av den relevante forskriftshjemmelen med tilhørende rundskriv. Ved motstrid går spesielle retningslinjer for stønadsområdet foran dette generelle rundskrivet for dekning av reiseutgifter.

Nærmeste sted

Brukeren har rett til dekning av utgifter ved reise til det nærmeste stedet for reiseformålet, eller dit NAV godkjenner.

Dekning av reiseutgifter

[Endret 12/23]

Brukeren har rett til utgiftsdekning tilsvarende prisen for billigste transport med rutegående transportmiddel. Med rutegående transportmiddel menes for eksempel buss, tog, ferje og fly.

Brukeren har rett til å få dekket annen transport enn med billigste rutegående transportmiddel

  1. når brukerens funksjonsnedsettelse gjør det nødvendig, eller
  2. når kommunikasjonsmessige forhold gjør det nødvendig. For eksempel gjelder dette dersom det ikke går rutegående transportmiddel på strekningen, eller
  3. dersom brukeren velger å reise med egen bil

Brukere som reiser med egen bil, har rett til dekning av kilometergodtgjørelse for kortest mulige kjøredistanse. Når andre brukere eller ledsager kjører i samme bil gis et tillegg for hver passasjer.

Brukeren har også rett til å få dekket utgifter til bilferge ved bruk av egen bil. Andre utgifter som for eksempel bompenger, parkeringsavgift, piggdekkavgift og forsendelse av reisegods, dekkes ikke.

Dekning av kost- og overnattingsutgifter

[Endret 10/11.]

Bruker som har rett til å få dekket utgifter ved reise, har også rett til

  1. kostgodtgjørelse dersom den nødvendige fraværstiden fra hjemmet overstiger 12 timer
  2. overnattingsgodtgjørelse dersom overnatting er nødvendig under reisen.

Se oversikt over satser på nav.no.

Hvis medlemmet, og eventuell nødvendig ledsager, velger å overnatte ved utprøvingsstedet i stedet for å reise hjem mellom hver utprøvingsdag, kan utgifter til kost og nødvendig overnatting dekkes utover gjeldende standardsatser dersom dette samlet sett gir lavest utgifter til transport, kost og overnatting for folketrygden.

For dekning av overnattingsutgifter i forbindelse med utprøving av bil vises til Rundskriv til § 10-7 h Anskaffelse av motorkjøretøy og annet transportmiddel, se kommentarer til forskriftens § 13.

Brukers rett til dekning av tapt arbeidsinntekt ved yrkesskade

[Endret 1/15]

Bruker har rett til dekning av tapt arbeidsinntekt dersom bruker har en yrkesskade. Yrkesskaden skal dokumenteres. Dekning av tapt arbidsinntekt ved yrkesskade etter følgende regler

  1. Ved nødvendig fravær fra arbeidsplassen som følge av reise dekkes tapt arbeidsinntekt hvis fravær fra arbeidsplassen som følge av reisen har vært av minst to timers varighet.
  2. Til arbeidstaker dekkes tapt arbeidsinntekt etter fremlagt oppgave over timelønn, arbeidsfraværets lengde og det beløp som er blitt trukket i lønnen.
  3. For bruker som har annen ervervsinntekt, dekkes tapt arbeidsinntekt på grunnlag av vedkommendes antatte årlige arbeidsinntekt omregnet til timefortjeneste og dokumentasjon om fraværets lengde.
  4. Tapt arbeidsinntekt dekkes ikke med mer enn det som fremgår av satsene på nav.no.

Uførepensjon som vedkommende mottar på grunn av skaden eller sykdommen, kommer ikke til fradrag i dekningen.

Ledsagers rett til dekning av utgifter ved reise

Når det er dokumentert, eller fremkommer av sakens opplysninger, at ledsager er nødvendig, har ledsager rett til å få dekket nødvendige utgifter forbundet med å følge brukeren. Utgifter til transport, kost og overnatting for ledsager dekkes etter reglene som gjelder for brukeren. Se oversikt over satser på nav.no.

For utgifter til ledsager til kombinert syns- og hørselshemmede/døvblinde: Se eget punkt om tilpasningskurs nedenfor.

Utgiftene dekkes etter særskilt regulativ til kvalifisert ledsager dersom vedkommende har krav på det.

Statens reiseregulativ er for eksempel særskilt regulativ for personer ansatt i staten..

Med kvalifisert ledsager menes i denne sammenheng primært ledsagere som om nødvendig kan gi medisinsk behandling, for eksempel lege og fysioterapeut. For at utgifter til kvalifisert ledsager skal kunne dekkes, forutsetter det at bruker ikke kan reise uten at ledsager med aktuelle kvalifikasjoner er tilgjengelig.

Ledsagers rett til dekning av tapt arbeidsinntekt ved reise

[Endret 1/15, 12/23]

Når det er dokumentert, eller fremkommer av sakens opplysninger, at ledsager er nødvendig har ledsager rett til dekning av tapt arbeidsinntekt etter følgende regler

  1. Til ledsager dekkes tapt arbeidsinntekt, se oversikt over satser på nav.no. Den tapte arbeidsinntekten skal dokumenteres i form av bekreftelse fra arbeidsgiver og dokumentasjon på faktisk trekk i lønn.
  2. Arbeidsgodtgjørelse gis bare for åtte timer per døgn. Begrensningen gjelder ikke for ledsager som nevnt i bokstav e. Det gis ikke arbeidsgodtgjørelse for fravær innenfor ledsagerens vanlige arbeidstid som vedkommende ikke blir trukket i lønn for.
  3. Det gis ikke arbeidsgodtgjørelse for personer ansatt i hjemmesykepleien. Det samme gjelder for ledsager som mottar stønad etter folketrygdloven kapittel 4 eller 8.
  4. Den samlede dekning for utgifter for ledsager begrenses i alle tilfeller til hva billigste forsvarlige ledsager som kunne ha vært skaffet ved anledningen, ville ha kostet.
  5. Er det av medisinske grunner påkrevd med kvalifisert ledsager, gis arbeidsgodtgjørelse etter særskilt regulativ dersom vedkommende har krav på det. Med kvalifisert ledsager menes ledsagere som om nødvendig kan gi medisinsk behandling, for eksempel lege og fysioterapeut. For at utgifter til kvalifisert ledsager skal kunne dekkes, forutsetter det at bruker ikke kan reise uten at ledsager med aktuelle kvalifikasjoner er tilgjengelig.

Tilpasningskurs

[Endret 12/23]

Pårørende som har fått innvilget stønad til dekning av tilpasningskurs kan få dekket nødvendige utgifter ved reise etter samme regler som for bruker.

For personer med sansetap og deres pårørende som har fått innvilget stønad til tilpasningskurs, inngår kost og overnatting på kursstedet i fastsatt døgnpris.

For ledsagere, som ikke selv er kursdeltakere, dekkes opphold på kursstedet etter gjeldende satser for kost- og overnattingsgodtgjørelse. Utbetaling av stønad kan skje direkte til kursarrangør på grunnlag av spesifisert faktura.

Avkortning av utgiftsdekningen

[Endret 12/23]

Benytter brukeren og eventuell ledsager annet transportmiddel når billigere rutegående transportmiddel kunne ha vært benyttet, har brukeren bare rett til dekning som tilsvarer de samlede utgifter til billigste rutegående transportmiddel. Dette gjelder likevel ikke der egen bil er benyttet.

Krav på dekning av utgifter

[Endret 12/23]

Søknad om dekning av reiseutgifter etter folketrygdloven kapittel 10 sendes til NAV. Det gis ikke renter ved dekning av utgifter.

NAV kan be om at krav om dekning av utgifter skal dokumenteres, med unntak av utgifter til kost. NAV kan be om oppmøtebekreftelse ved reiser til enheter utenfor NAV. Oppmøtebekreftelsen skal være stemplet og underskrevet ved behandlingssted, og inneholde dato og klokkeslett.

Behov for ledsager må bekreftes av behandler/fagpersonell. Behov for å reise med dyrere transportmiddel av helsemessige årsaker må bekreftes av behandler/fagpersonell.

For å få dekket utgifter til nødvendige utgifter til reise for pårørende som har fått innvilget stønad til dekning av tilpasningskurs, skal det legges ved oversikt over hvilke pårørende som søker om dekning av reiseutgifter. Oversikten skal inneholde opplysninger om pårørendes navn, adresse, fødselsnummer, telefonnummer og reiseutgifter til kurssted, sammen med dokumentasjon for utgiftene (eks. reisekvitteringer).

Krav om dekning av utgifter må settes fram innen seks måneder etter at kravet tidligst kunne vært satt fram. Refusjon kan gis for opptil tre år før kravet ble satt fram dersom den som har rett til refusjon, åpenbart ikke har vært i stand til å sette fram krav tidligere. Det samme gjelder dersom vedkommende ikke har satt fram krav tidligere fordi NAV har gitt misvisende opplysninger.

Kontroll og utbetaling

[Endret 12/23]

NAV skal i rimelig grad kontrollere opplysningene som brukeren gir.

Utbetaling følger de alminnelige regler i kapittel 22 i lov om folketrygd.

Utgifter som utgjør mindre enn minstebeløpet utbetales ikke. Dersom det innen 6 måneder oppstår rett til ytterligere dekning, og summen av beløpene utgjør minst minstebeløpet, kan vedkommende likevel kreve at beløpene utbetales under ett. Se oversikt over satser på nav.no.

Ledsager fører utgifter i samme skjema som bruker, og utbetaling skjer i sin helhet til stønadsmottakers konto.

Kontoføring

Refusjon av reiseutgifter føres i henhold til gjeldende kontoplan.

Utbetaling av dekning av tapt arbeidsinntekt for ledsager/ved yrkesskade føres på konto 4667000 (oppgavepliktig) og konto 4667020 (ikke oppgavepliktig).