Rundskriv til ftrl kap 6: Grunnstønad og hjelpestønad

MyndighetNAV – Arbeids- og velferdsetaten
Dato1997-05-01
Doknr/publisertR06-00
SammendragRundskriv til ftrl kap 6: Grunnstønad og hjelpestønad
Henvisninger: Folketrygdloven (1997) kap 6, §6-1, §6-2, §6-3, §6-4, §6-5, §6-6, §6-7, §6-8, §6-9
Sist endret2024-03-19
Henvisninger i teksten Vedtak om folketrygdytelser, 2000 (1999) | Vedtak om folketrygdytelser, 2001 (2000) | Vedtak om ytelser etter folketrygdloven, 2002 (2001)

§ 6-5 tredje ledd er omarbeidet i sin helhet 19.03.2024

Generell del

Hele rundskrivet er gjennomgått oktober 2002

Sist endret 22.12.2021 jf. overskriften:
Forholdet til utlandet

1 Innledning

1.1 Formål

Grunnstønad skal – helt eller delvis – kompensere ekstrautgifter av betydning som er forårsaket av varig sykdom,skade eller lyte.

Det er tale om utgifter som følger direkte av den medisinske tilstanden, f.eks utgifter på grunn av ekstra slitasje av klær og sengetøy, fordyret kosthold og ekstrautgifter til transport.

Hjelpestønad ytes på nærmere bestemte vilkår til trygdede som på grunn av varig sykdom,skade eller lyte har behov for særskilt tilsyn og pleie. Dersom kravet var fremsatt før 1.1.92 kunne hjelpestønad også tilstås til hjelp i huset.

Formålet med stønadene er nedfelt i lovens § 6-1.

Såvel grunnstønad som hjelpestønad er løpende kontantytelser og kan gis samtidig eller hver for seg og kan komme i tillegg til andre pensjonsytelser.

1.2 Historikk, herunder enkelte utviklingstrekk, også når det gjelder antall stønadsmottakere

1.2.1 Midlertidig lov om trygd til blinde og vanføre

Allerede i forarbeidene til midlertidig lov om hjelp til blinde og vanføre fra 1936 – Ot.prp.nr.37 (1936) – tok en opp behovet for økonomisk hjelp til å dekke ekstra utgifter og pleiebehov i tillegg til manglende arbeidsevne. «Hjelpen» ble gitt samlet som et fast månedlig beløp noe høyere til bosatte i byer enn i landkommuner. Retten til hjelp inntrådte ved fylte 21 år eller 23 år hvis en fortsatt var under utdanning. Loven gjaldt ikke for de som ble blinde etter fylte 65 år.

1.2.2 Lov om uføretrygd av 1960

Ved innføringen av en generell uførepensjonsordning fra 1961, ble tre stønadsformer etablert. Det anføres i forarbeidene – Ot.prp.nr.22 (1959): «Departementet foreslår derfor at det utenom uførepensjonen som skal kompensere bortfalt arbeidsinntekt, etableres en annen uavhengig stønadsform for de ekstrautgifter mange uføre har i det daglige liv og en tredje stønadsform for de ekstra pleieutgifter en del uføre har. Disse tre stønadsformer får altså et forskjellig vurderingsgrunnlag og kan gis uavhengig av hverandre.»

Det medisinske vilkåret var det samme for alle tre stønadsformer. Det vises til det som er anført under punkt 1 i uførepensjonsrundskrivet.

Grunnstønad ble ytt etter tre satser, de to høyeste kunne anvendes når særlige grunner talte for det.

Hjelpestønad ble gitt til følgende formål:

  1. Hjelpestønad på grunn av tilsyn og pleie.
  2. Hjelpestønad til hjelp i huset.
  3. Hjelpestønad til uførepensjonist som har hustru som på grunn av omsorg for mindreårige barn ikke kan ventes å skaffe seg arbeidsinntekt.
  4. Forhøyet hjelpestønad på samme vilkår som punkt 3 når særlige grunner talte for det.
  5. Forhøyet hjelpestønad til uførepensjonist som har hustru som på grunn av tilsyn og pleie av mannen ikke med rimelighet kan ventes å skaffe seg arbeidsinntekt.

Bakgrunnen for punkt 3-5 var at det ikke var anledning til å yte ektefelletillegg før fylte 60 år.

1.2.3 Lov om folketrygd

I folketrygdloven ble grunnstønad opprettholdt som tidligere. Det samme gjaldt for hjelpestønad til tilsyn og pleie og til hjelp i huset (punktene 1 og 2 ovenfor), jf. Ot.prp.nr.17 (1965-1966).

Hjelpestønad til pensjonist hvis ektefelle på grunn av omsorgen for barn ikke kunne ta arbeid falt bort, likeledes falt adgangen til å tilstå forhøyet hjelpestønad bort (punktene 3 – 5 ovenfor). Begrunnelsen var innføringen av ektefelletillegg også for ektefeller yngre enn 60 år.

Man forlot imidlertid det gamle prinsipp å yte stønadene etter fastsatte beløp. Ytelsene ble nå fastsatt i forhold til grunnbeløpet på den måten at de til enhver tid tilsvarte en viss prosent av G, jf. lovteksten fra 1967 nedenfor. Dette var i samsvar med hovedprinsippet om at ytelsene etter folketrygden skulle være en funksjon av G.

Når det gjelder sykdomsbegrepet vises til det som er anført i forarbeidene til folketrygdloven (Ot.prp.nr.17 (1965-1966):

«I samband med integrering av uføretrygden i folketrygden har departementet vurdert de nevnte bestemmelser på nytt og er kommet til at det vil være lite hensiktsmessig å opprettholde en særskilt definisjon av medisinsk uførhet. Dette innebærer likevel ikke at departementet foretar noen reell endring av de nåværende helsemessige vilkår for å få ytelser. Etter departementets mening må det fortsatt settes som vilkår for rett til ytelser etter uførekapittelet at uførheten har en medisinsk årsak (sykdom, skade eller lyte). Uførhet som skyldes andre årsaker bør som hittil ikke gi rett til ytelser etter disse bestemmelser.

I samsvar med det som her er anført har departementet samlet de medisinske og øvrige vilkår i hver av de paragrafer som hjemler rett til ytelser; jf. §§ 8-2 og 8-3 i lovutkastet.»

I loven fra 1966 ble kravet om «sykdom, skade eller lyte» videreført, men kravet til alvorlighet og objektivt registrerbare symptomer ble sløyfet.

Lovteksten i § 8-2 slik den ble vedtatt i 1966 lød:

«Den som etter å ha gjennomgått hensiktsmessig behandling fortsatt har varig sykdom, skade eller lyte, har rett til

  1. grunnstønad, hvis sykdommen, skaden eller lyten medfører ekstrautgifter av betydning. Årlig grunnstønad utgjør 12 pst. av grunnbeløpet. Når særlige grunner gjør det rimelig, kan grunnstønaden i det enkelte tilfelle økes til 18 pst. eller 24 pst. av grunnbeløpet.
  2. hjelpestønad, hvis vedkommende på grunn av sykdommen, skaden eller lyten må ha særskilt tilsyn og pleie eller hjelp i huset. Årlig hjelpestønad utgjør 20 pst. av grunnbeløpet.

De forannevnte ytelser kan gis samtidig eller hver for seg og kan komme i tillegg til uførepensjon og til attføringspenger.

Departementet gir nærmere regler om ytelser etter denne paragraf.»

1.2.3.1 Utvidelse av ordningen med grunnstønad til transport fra 1971

Før 1. juli 1971 ble spesielle transportutgifter bare regnet som ekstrautgifter dersom det dreide seg om transport i forbindelse med arbeid eller opplæring. Fra 1. juli 1971 ble loven endret slik at grunnstønaden kunne økes til 30 eller 40% av grunnbeløpet dersom ekstrautgiftene innbefattet betydelige ekstrautgifter til transport. Samtidig ble vilkårene for rett til grunnstønad utvidet. Vilkåret om at transportbehovet måtte ha direkte tilknytning til arbeid eller utdanning opphørte. – Ot.prp.nr.6 (1970-1971).

Det kunne fra da av også tilstås grunnstønad til transport dersom det bidro til å bedre vedkommendes funksjonsevne.Samtidig ble det adgang til å yte grunnstønad til drift av tekniske hjelpemidler. Denne utvidelsen av ordningen må sees i sammenheng med innføringen av § 5-8 som omhandler stønad til å bedre en varig innskrenket alminnelig funksjonsevne. Stønaden omfattet bl.a. utlån/tilskott til hjelpemidler eller tilskott/lån til anskaffelse av bil og hjemlet dessuten adgang til å tilstå grunnstønad til transportutgifter og til drift av tekniske hjelpemidler dersom det medførte en bedring av funksjonsevnen.

1.2.3.2 Delvis opphevelse av 70-årsgrensen i 1979

Helt siden lov om uføretrygd av 1960, har grunn- og hjelpestønad vært forbeholdt personer som ble uføre og fylte vilkårene for den aktuelle ytelsen før fylte 70 år. Grunn- og hjelpestønad ble først og fremst sett på som ytelser til uførepensjonister som hadde ekstra utgifter eller som trengte særskilt hjelp eller pleie på grunn av uførheten. Begrunnelsen for 70-årsgrensen var bl.a. å holde utenfor den generelle svekkelse og det behov for pleie som naturlig fulgte med alderen. Ved innføringen av den nye § 5-8 i 1971 om stønad til bedring av den alminnelige funksjonsevne, ble 70- årsgrensen opprettholdt også for disse ytelsene. Dette må sees i sammenheng med at retten til alderspensjon den gang inntrådte ved fylte 70 år. Da pensjonsalderen i folketrygden ble satt ned til 67 år fra 1973, ble 70 årsgrensen opprettholdt. Det ble den gang uttalt at formålet med 70-årsgrensen var å holde de rene aldersforandringer utenfor folketrygden, og at en nedsettelse av pensjonsalderen derfor ikke var noe grunnlag i seg selv for å oppheve 70-årsgrensen – Ot.prp.nr.13 (1979-1980).

Opprinnelig var flere ytelser i folketrygden omfattet av 70-årsregelen, foruten grunn- og hjelpestønad flere stønader til bedring av den alminnelige funksjonsevnen. Det ble hevdet at regelen virket tilfeldig og urimelig, særlig fordi den som fylte vilkårene for stønaden før fylte 70 år opprettholdt stønaden resten av livet. Det ble derfor nedsatt en arbeidsgruppe som utredet «tiltak for eldre og uføre». Gruppen fremla Delinnstilling I om 70-årsregelen i folketrygdlovens §§ 5-8 og 8-9 i 1977/78.

Så lenge det ikke ble etablert egne ordninger for eldreomsorg, ble det ansett for urimelig at en gruppe med antatt dårligst betalingsevne, særlig minstepensjonistene, ikke skulle få dekket sine ekstrautgifter på grunn av sykdom på lik linje med yngre personer i tilsvarende situasjon. Videre talte rent sosialpolitiske betraktninger for at de eldre hjemmeboende uføre burde styrkes økonomisk og at det måtte være en viktig målsetting at de eldre i størst mulig utstrekning burde få bli boende i sitt hjem.

Ved lovendring av desember 1979 falt 70-årsregelen bort når det gjaldt grunnstønad bortsett fra til transportutgifter. Begrunnelsen for å opprettholde 70-årsgrensen for dette formål var at en heller ville prioritere utbygging av kommunale transportordninger for funksjonshemmede. Det ble også oppfattet som urimelig at det kunne gis både sterkt subsidiert kommunal transport og kontantoverføring til dekning av det samme transportbehovet.

For hjelpestønad til tilsyn og pleie falt 70-årsregelen bort. Når det gjaldt hjelpestønad til hjelp i huset ble den opprettholdt fordi det ble vist til utbyggingen av de kommunale hjemmehjelpsordninger. En anså det uhensiktsmessig med en naturalstønad og en kontantstønad som i praksis overlappet hverandre.

1.2.3.3 Endring i beregning av satser – løsrivelse fra grunnbeløpet fra 1981

Som nevnt ovenfor fikk en ved innføringen av folketrygden også et system for automatisk regulering av ytelsene gjennom tilknytning til grunnbeløpet. Grunn- og hjelpestønad ble fastsatt til visse prosenter av G. Ordningen hadde klare administrative fordeler. Prinsippene for regulering av G var imidlertid lagt opp med sikte på pensjonsytelsene. I perioden etter at folketrygden ble innført, ble G regulert høyere enn det den generelle lønn- og prisstigning skulle tilsi. For pensjonsytelsene var det et trygdepolitisk mål å øke realverdien. Når det gjaldt stønadsformer som skulle dekke bestemte utgifter, ble den økte realverdien en utilsiktet bivirkning. Med virkning fra 1.5.81 er satsene blitt fastsatt av Stortinget og endret en gang pr. år – Ot.prp.nr.42 (1980-1981).

1.2.3.4 Endring i hjelpestønadsvilkår – pleietyngde avgjørende vilkår fra 1982

Hjelpestønad ble opprinnelig gitt bare til den som måtte ha lønnet hjelp eller så omfattende hjelp fra familiemedlemmer at deres ervervsmuligheter ble redusert. Fra 1971 var det mulig også å tilstå forhøyet hjelpestønad til barn under 18 år dersom de «faktiske og nødvendige utgifter» på grunn av pleien oversteg 50% av grunnbeløpet. Forhøyet hjelpestønad kunne gis etter fem satser fra 50 % til 140% av grunnbeløpet. Ved fastsettelsen av satsen ble lagt til grunn dokumenterte eller sannsynliggjorte ekstrautgifter. Reduserte ervervsmuligheter for familiemedlemmer ble ansett for slike ekstra utgifter, men det måtte dokumenteres et ervervstap på grunn av pleien på minst 50% av grunnbeløpet.

Etterhvert kom signaler om at kravet til dokumenterte utgifter/inntektstap lett kunne gi urimelige resultater og medførte sosiale og geografiske skjevheter idet det var lettere for foreldre med høy utdannelse i sentrale strøk å kunne dokumentere inntektstap enn foreldre med lav utdannelse i grisgrendte strøk. Krav kunne derfor ofte bli avslått selv om barnet var sterkt pleietrengende. Det ble nedsatt et utvalg som konkluderte med at selve pleiebehovet/pleiebelastningen burde legges til grunn for retten til og utmålingen av stønaden.

Forskriften ble endret med virkning fra 1.4.82. Etter de nye reglene skal det tas hensyn til arbeidsinnsatsen, herunder:

  • graden av nedsatt fysisk og psykisk funksjonsevne
  • pleieoppgavens art
  • behovet for tilsyn
  • behovet for nødvendig behandling, trening, opplæring
  • arbeidsoppgavenes antall og hyppighet og den bundethet disse medfører

Samtidig ble antall satser av forhøyet hjelpestønad redusert til tre, tilsvarende 2, 4 og 5,6 ganger ordinær hjelpestønad.

Ovennevnte regler gjelder fortsatt ved overgang til Ny folketrygdlov.

1.2.3.5 Særsats for diabetikere – fra 1983 til 1989, endringer i forskrift

Fordyret kosthold er nevnt i forskriften som stønadsbetingende utgiftstype. Når det gjelder diabetikere var hovedregelen at de som fikk diabetes før fylte 18 år ble ansett for å ha en mer alvorlig diabetes og derfor høyere kostholdsutgifter enn de som fikk diabetes i voksen alder. Stønaden var til en viss grad behovsprøvet i det inntektsnivået og forsørgelsesbyrde også ble tillagt vekt ved vurderingen av hvorvidt/i hvilken grad det forelå ekstrautgifter av betydning. Dette bygget på en antakelse om at personer/familier med relativt romslig økonomi, hadde et kosthold med en høy andel av de fordyrende «diabetesvarene» som frukt og grønnsaker. Grunnstønad for diabetes ble vanligvis gitt etter laveste og nest laveste sats.

Med virkning fra 1.januar 1983 fastsatte Stortinget to særskilte satser som utelukkende skulle benyttes til dekning av ekstra kostholdsutgifter ved diabetes. Bakgrunnen var en undersøkelse gjort av Statens ernæringsråd. Denne viste at ekstrautgiftene ved et hensiktsmessig kosthold ved sukkersyke varierte etter hvor hardt angrepet en var og hvor stort energibehov en hadde. Ekstrautgiftene syntes likevel å være noe lavere enn det Rikstrygdeverket hadde lagt til grunn i sine retningslinjer. Personer med diabetes ble ansett for å ha ekstrautgifter til kosthold. Insulinbehandlet diabetes medførte høyere ekstrautgifter enn ikke-insulinbehandlet. Det var en forutsetning at diabeteslidelsen medførte kostholdsomlegging. På denne bakgrunn ble den laveste særsats 6 satt lavere enn den ordinære sats 1, mens særsats 7 tilsvarte ordinær sats 1.

Etter at satsene hadde vært anvendt i en del år, ble spørsmålet om utgiftsnivået tatt opp på nytt. En antok at det ikke lenger var grunnlag for å opprettholde laveste særsats som hovedsakelig var brukt ved ikke-insulinbehandlet diabetes. Med virkning fra 1.1.89 bestemte Stortinget at laveste særsats skulle avvikles uten overgangsordninger. Det medførte at de som allerede var tilstått laveste særsats mistet denne med virkning fra samme dato. Samtidig forutsattes at høyeste særsats skulle falle inn under ordinær sats 1, slik at begge særsatser bortfalt fra dette tidspunkt. Endringen gjaldt også de som oppebar stønaden.

Denne innstramningen ser ut til å markere et vendepunkt. Frem til 1989 har endringer i hovedsak utvidet tilbudet etter folketrygdloven. Fra nå har endringer som hovedregel bestått i innstramninger i trygdedes rettigheter. Dog har senere innstramninger ikke fått tilsvarende virkning for de som oppebar ytelsen, jf. innføringen av diverse garantiordninger i forbindelse med regelendringer.

1.2.3.6 Utviklingen av uførebegrepet – skjerpelse av reglene fra 1991 når det gjelder uførepensjon – men ikke for grunn- og hjelpestønad

Helt fra midlertidig lov om trygd for blinde og vanføre, i lov om uføretrygd og i lov om folketrygd var det det samme sykdoms- og uførebegrep som lå til grunn ved tilståelse av uførepensjon og grunn- og hjelpestønad.

I perioden 1973-1990 kunne det imidlertid tilstås uførepensjon til personer mellom 64 og 67 år på grunn av alderssvekkelse, dvs. uten at det ble krevet at sykdom var årsak til ervervstapet. Endringen fikk ingen virkning på reglene om grunn og hjelpestønad for denne gruppen.

Av flere grunner ble det etterhvert nødvendig å innskjerpe reglene for rett til uførepensjon. Dette skjedde ved lovendring av juni 1991. Det vises til det som er skrevet i kapittelet om uførepensjon. Den innstramning som skjedde gjaldt imidlertid ikke for grunn- og hjelpestønad – Ot.prp.nr.60 (1990-1991).

Likeledes var varighetskravet i utgangspunktet det samme for alle stønadstyper.

1.2.3.7 Bortfall av hjelpestønad til hjelp i huset for nye tilfeller fra 1992

Med virkning fra 1.1.92 falt retten til hjelpestønad til hjelp i huset bort for krav som ikke var fremmet før denne dato. De som tidligere er tilstått hjelpestønad til dette formål har beholdt sin ytelse. Bakgrunnen for endringen var større overføringer til kommunene til dekning av kommunale hjemmehjelpsordninger i stedet for to ulike ordninger med samme formål – Ot.prp.nr.5 (1991-1992).

1.2.3.8 Heving av minstegrensen for rett til grunnstønad og bortfall av begrensningsregelen for de to høyeste satsene fra 1.1.96

Med virkning fra 1.1.96 ble minstegrensen for rett til grunnstønad hevet til sats 1. (Tidligere 2/3 av sats 1.) Samtidig ble begrensningsregelen for de to høyeste satsene opphevet. Tidligere kunne satsene 4 og 5 tilstås bare dersom utgiftene innbefattet utgifter til transport og minst en annen utgiftstype. Fra 1.1.96 kunne de to høyeste satsene anvendes uavhengig av utgiftstype.

1.2.3.9 Grunnstønadsordningen utvidet til seks satser. Satsene for hjelpestønad til tilsyn og pleie øket

Med virkning fra 1.1.97 ble satsene for grunnstønad utvidet fra fem til seks satser. Samtidig ble de gamle satsene 4 og 5 øket noe. Satsene for hjelpestønad ble også endret idet hjelpestønad til hjelp i huset nå ble satt til sats 0 – tilsvarende sats 1 pr. 31.12.96. Satsen vil bli oppjustert i takt med prisstigningen.

Hjelpestønad til tilsyn og pleie har fortsatt fire satser – satsene 1 – 4. Sats 1 ble imidlertid hevet samtidig som høyeste hjelpestønadssats (sats 4) ble hevet fra 5,6 ganger sats 1 til 6 ganger sats 1. Endringen i både grunnstønads- og hjelpestønadsordningen har ivaretatt Velferdsmodellens målsetting om en sterkere prioritering av stønadsmottakere med de høyeste utgiftene.

1.3 Utviklingen i antall stønadsmottakere fra 1967

[Endret 11/01, 10/02]

Antall stønadsmottakere har utviklet seg slik fra 1967 til 1993: (RTV-stat)

ÅrGrunnstønadHjelpestønad
pr. des 19676.34020.229
pr. des 197748.06540.442
pr. des 1987108.67974.755
pr. des 1993131.91594.861
pr. des 1995139.70291.453
pr. des 1999130.00089.000
pr. des 2000131.23189.532

Oversikten viser at det har vært en meget sterk økning (en 20 dobling) av antallet grunnstønadsmottakere i perioden 1967-93 mens antallet mottakere av hjelpestønad har også øket men ikke på langt nær så sterkt. Nedgangen i antall hjelpestønadsmottakere i 1995 skyldes bortfall av hjelpestønad til hjelp i huset for krav etter 1.1.92. Nedgangen i antall grunnstønadsmottakere fra 1995 til 1999 antas i stor grad å skyldes en ekstraordinær avgang i 1998 da 9.200 personer med diabetes mistet grunnstønaden.

Det er vanskelig å påvise noen enkel årsak til denne utviklingen. Forbruket av grunn- og hjelpestønad vil være påvirket av en rekke forhold. Behovene i befolkningen, dens kjennskap til og etterspørsel etter ytelsene vil være forhold av betydning. Men siden ytelsene skal dekke behov eller kompensere for utgifter som ikke blir ivaretatt gjennom andre ordninger, vil også endringer i det øvrige hjelpeapparatet ha betydning for nedslagsfeltet for grunn- og hjelpestønad.

2 Oversikt over hovedreglene om grunnstønad og hjelpestønad

Nedenfor følger en kort oversikt over hovedreglene for grunnstønad og hjelpestønad.

  • fellesregler for grunn- og hjelpestønad, punkt 2.1
    • formål med stønadene § 6-1
    • det medisinske vilkår, § 6-2
    • reduksjon på grunn av manglende trygdetid, § 6-6
    • revurdering, § 6-7
    • bortfall av stønad under opphold i institusjon, § 6-8
    • stønad ved yrkesskade, § 6-9
  • vilkårene for rett til grunnstønad, punkt 2.2
    • nødvendige ekstrautgifter og beregning av sats § 6-3
  • vilkårene for rett til hjelpestønad, punkt 2.3
    • ordinær hjelpestønad, § 6-4
    • forhøyet hjelpestønad til barn og unge, § 6-5

2.1 Fellesregler for grunn- og hjelpestønad

2.1.1 Formål og vilkår om medlemskap, § 6-1

Det er et vilkår for rett til grunn- og hjelpestønad at vedkommende er medlem i trygden. Regelen gjelder ikke når grunn- eller hjelpestønaden skal dekke utgifter som er en følge av yrkesskade. Regelen gjelder heller ikke for personer som mottar pensjon fra folketrygden og som kommer inn under EØS-avtalens trygderegler.

2.1.2 Vilkår om gjennomgått hensiktsmessig behandling og sykdom, skade eller lyte, § 6-2

Det kreves at ekstrautgiftene eller hjelpebehovet skyldes varig sykdom, skade eller lyte. Det kan dreie seg om sykdom av så vel fysisk som psykisk art. Som utgangspunkt må sykdomsbegrepets innhold avgjøres ut fra hva legevitenskapen til enhver tid definerer som sykdom. Ved krav om grunn- eller hjelpestønad vil det i praksis sjelden være tvil om hvorvidt det foreligger sykdom, skade eller lyte. Med varig menes at sykdommen må vare livet ut eller minst i 2-3 år.

Grunn- eller hjelpestønad kan ikke gis før vedkommende har gjennomgått hensiktsmessig behandling eller behandlingen har kommet så langt at det kan fastslås at sykdommen blir varig.

2.1.3 Reduksjon på grunn av manglende trygdetid, § 6-6

Dersom vedkommende oppebærer andre pensjonsytelser etter denne lov og grunnpensjonen er redusert på grunn av manglende trygdetid, skal grunn- og hjelpestønaden reduseres tilsvarende.

2.1.4 Revurdering, § 6-7

Grunnstønad og hjelpestønad og forhøyet hjelpestønad kan endres dersom det inntrer vesentlige endringer. Forhøyet hjelpestønad skal revideres hvert tredje år.

2.1.5 Bortfall av stønad under opphold i institusjon, § 6-8

Ved varig innleggelse i institusjon vil som hovedregel retten til å få utbetalt ytelsen falle bort helt eller delvis. Det er avhengig av hva slags institusjon det dreier seg om og i hvilken grad vilkårene for ytelsen forsatt er til stede. Ved midlertidige opphold – korttidsopphold – under tre måneder, skal stønaden utbetales.

2.1.6 Stønad ved yrkesskade, § 6-9

Den som har sykdom, skade eller lyte som er godkjent som yrkesskade kan tilstås grunn- og/eller hjelpestønad uavhengig av kravet om medlemskapittel

2.2 Vilkårene for rett til grunnstønad og beregning av sats, § 6-3

[Endret 4/14, 5/14]

Det er et vilkår at det foreligger nødvendige ekstrautgifter på grunn av varig sykdom, skade eller lyte. Utgiftene må være av en viss størrelse, slik at grunnstønad ikke gis hvis utgiftene er mindre enn laveste sats. Som hovedregel kan det ytes grunnstønad til de formål som er listet opp i lovteksten, jf. § 6-3, bokstav a – g. Utgifter til særskilt transport kan ikke gis hvis behovet for slik transport på grunn av sykdom, skade eller lyte først oppstod etter fylte 70 år.

Utgifter som dekkes etter andre bestemmelser i folketrygdloven eller som dekkes pliktmessig etter annen lovgivning gir ikke rett til grunnstønad. Det samme gjelder egenandel eller egenbetaling fastsatt med hjemmel i lov.

I dom avsagt i Eidsivating Lagmannsrett den 7. mars 2014, saksnummer 13-08799943 [LE-2013-87943] kom retten til at egenandel til trygghetsalarm etter daværende sosialtjenesteloven, nå helse- og omsorgstjenesteloven, anses som en nødvendig ekstrautgift som kan gi grunnlag for grunnstønad etter ftrl. § 6-3. Dommen gjaldt kun denne type egenandel. Det vil si at egenandel i forbindelse med legehjelp, psykologhjelp, legemidler og reiser som folketrygden betaler for, fortsatt ikke anses som en ekstrautgift som anses grunnstønadsberettiget.

Grunnstønad ytes etter seks satser. Utgiftene må minst tilsvare satsen.

2.3 Vilkårene for rett til hjelpestønad

2.3.1 Ordinær hjelpestønad, § 6-4

Det er et vilkår at det foreligger et privat pleiebehov på grunn av varig sykdom, skade eller lyte. Pleiebehovet må ha et slikt omfang at det tilsvarer et vederlag på minst samme nivå som den fastsatte satsen for hjelpestønad. Det må med andre ord ikke påløpe utgifter til leid hjelp.

Tilsyn og pleie som det offentlige plikter å yte, gir ikke rett til hjelpestønad.

2.3.2 Forhøyet hjelpestønad til barn og unge, § 6-5

Forhøyet hjelpestønad kan gis til barn under 18 år som har et vesentlig større behov for tilsyn og pleie enn det som kreves for ordinær hjelpestønad. Forhøyet hjelpestønad ytes bare dersom stønaden gir barnet/ungdommen bedre muligheter til å bli boende i familiehjemmet.

Forhøyet hjelpestønad ytes etter tre satser, avhengig av pleietyngden.

3 Forholdet til utlandet

[Endret 12/21]

Det er et vilkår for rett til grunnstønad og hjelpestønad er at vedkommende er medlem i trygden (i tidligere lov ble uttrykket pensjonstrygdet brukt). Hvem som er medlem i trygden avgjøres etter reglene i kapittel 2.

Retten til grunn- og hjelpestønad opphører dersom vedkommende ikke lenger er medlem i trygden.

Når det gjelder forholdet til EØS-avtalen henvises det til Hovednummer 45-06

Kommentarer til de enkelte paragrafene i kapittel 6

§ 6-1 Formål

LOV-1997-02-28-19-§6-1

Kommentar

Stønadsformen grunnstønad skal – helt eller delvis – kompensere for visse ekstrautgifter av betydning som er forårsaket av varig sykdom, skade eller lyte.

Det er tale om utgifter som følger direkte av den medisinske tilstanden og er listet opp i loven, jf. § 6-3 første ledd. Listen er uttømmende slik at grunnstønad ikke kan gis til utgifter som ikke kommer inn under nevnte punkter a – g.

Hjelpestønad ytes på nærmere bestemte vilkår til medlem som på grunn av varig sykdom, skade eller lyte har behov for særskilt privat tilsyn og pleie. Forhøyet hjelpestønad ytes etter tre satser og kan bare gis til barn under 18 år.

§ 6-1 a Forholdet til bestemmelser om internasjonal trygdekoordinering

LOV-1997-02-28-19-§6-1a

Utarbeidet 07.12.2022

Generelt om folketrygdloven § 6-1 a

Folketrygdloven § 6-1 a er en folkerettsmarkør som skal sikre at brukere av loven er oppmerksomme på de folkerettslige bestemmelsene om trygdekoordinering for denne ytelsen. Innarbeidelsen av folkerettsmarkører i trygderegelverket er beskrevet i NOU 2021:8 Trygd over landegrensene og Prop. 71 L (2021-2022).

Hvordan skal bestemmelsen forstås?

Formålet med bestemmelsen er å gjøre bruker oppmerksom på EØS og folkerettslige forpliktelser. Folketrygdloven § 6-1 a har ingen rettsskapende virkning, men innebærer at bestemmelsene i kapittelet skal tolkes og anvendes i samsvar med bestemmelsene i trygdeforordningen, gjennomføringsforordningen og bi- og multilaterale trygdeavtaler. Det vises til rundskriv R-45-00 kapittel 6 (EØS) og trygdeavtalene R-42-00.

§ 6-2 Sykdom, skade eller lyte

LOV-1997-02-28-19-§6-2

§ 6-2 første ledd – Vilkår om sykdom, skade eller lyte – sykdomsbegrepet

LOV-1997-02-28-19-§6-2

Felles for ytelser på grunn av varig sykdom eller varig uførhet etter folketrygdlovens kapitler 6 og 12 er at de skal avhjelpe visse følger av at et medlem har «sykdom, skade eller lyte». I prinsippet betyr sykdom, skade eller lyte det samme når det gjelder ytelser etter disse kapitlene.

Kategoriene sykdom, skade og lyte er likestilte. Det er derfor ikke nødvendig å avklare hva det dreier seg om i det enkelte tilfellet. De lidelsene som kan betegnes som sykdom, skade eller lyte kan være av så vel fysisk som psykisk art. Når det skal avgjøres om det foreligger sykdom, legges det vekt på om vedkommende er syk i medisinsk forstand. Det skal legges til grunn et sykdomsbegrep som er vitenskapelig basert og alminnelig anerkjent i medisinsk praksis. Som et eksempel på avgrensning av sykdom i forhold til ovennevnte sykdomsbegrep, vises det til prinsippkjennelse distribusjonsnr 50/94 vedlagt brev fra Norsk Forening for Allergi og Immunpatologi og brev fra Rikstrygdeverket. Av kjennelsen fremgår at det ikke er avgjort hvorvidt begrepet «kjemisk hypersensitivitet» kommer inn under sykdomsbegrepet. Inntil avklaring foreligger, anses begrepet ikke å komme inn under sykdomsbegrepet.

Vilkåret i kapittel 12 til at den medisinske lidelsen må ha medført varig funksjonsnedsettelse av en slik art og grad at at den utgjør hovedårsaken til den reduserte ervervsevnen, gjelder ikke tilsvarende for grunnstønad og hjelpestønad.

Varighetskravet

Formålet med grunnstønad og hjelpestønad er å kompensere helt eller delvis for ekstrautgifter og hjelpebehov av mer varig art. Ifølge langvarig praksis er det ikke bare livsvarige lidelser som kommer i betraktning. Den lidelsen som er årsak til medlemmets ekstrautgifter eller hjelpebehovet må etter lang praksis vare i 2-3 år eller mer for å kunne betraktes som varig.

I enkelte tilfelle vil det være usikkert om lidelsen vil vare så lenge som nevnt. Da bør man i rimelig grad la tvilen komme medlemmet til gode.

Selv om lidelsen medfører at medlemmet sannsynligvis vil dø før 2 år er gått, betraktes den alltid som varig i lovens forstand.

Varighetskravet – forholdet til ekstrautgiftene og hjelpebehovet

Det vises til kommentarer under § 6-3 første ledd og § 6-4 første ledd.

Kravet til «hensiktsmessig behandling»

Det dreier seg om medisinsk behandling. Dette innebærer at behandlingen må være vitenskapelig anerkjent og indisert for den aktuelle sykdommen. Hva som skal betraktes som hensiktsmessig behandling, må avgjøres på bakgrunn av uttalelser fra medisinsk kompetent hold. Selv om begrepet «gjennomgått» er sløyfet i ny lov, er bestemmelsen ment å være i samsvar med tidligere lovs § 8-2. Utgangspunktet er fortsatt at medlemmet skal ha gjennomgått hensiktsmessig behandling før det kan bli aktuelt å yte grunnstønad eller hjelpestønad.

Hvis medlemmet motsetter seg behandling

I de tilfellene hvor den mest hensiktsmessige behandlingen synes avskrekkende eller særlig byrdefull for medlemmet, skal man lempe på kravene til gjennomgått behandling. Hvis medlemmet motsetter seg slik behandling, skal det legges vekt på om motforestillingene er alvorlige, og ikke f.eks. motivert av hensyn til trygdeytelsen. Man må stort sett godta at vedkommende motsetter seg operative inngrep på grunn av den risiko et slikt inngrep alltid medfører. Dette gjelder særlig når resultatet av operasjonen er usikkert. Det samme vil ofte gjelde ved spørsmål om psykiatrisk behandling. Hvis medlemmets holdning er et utslag av hans medisinske tilstand, må kravene til gjennomgått behandling lempes.

§ 6-2 annet ledd – Behandlingen ikke avsluttet

LOV-1997-02-28-19-§6-2

Bestemmelsen er i samsvar med gjeldende praksis. Det kreves ikke alltid at behandlingen skal være avsluttet, men den må være ført så langt frem at det kan avgjøres hvorvidt sykdommen, skaden eller lytet vil bli varig. Forutsetningen for at det kan ytes grunnstønad eller hjelpestønad, er at fortsatt medisinsk behandling etter en faglig vurdering ikke kan antas å ville gi helbredelse. I praksis vil dette si at det ikke må ventes helbredelse i løpet av kort tid. Om kravet til lidelsen varighet, se kommentarer til paragrafens første ledd ovenfor.

§ 6-3 Grunnstønad

LOV-1997-02-28-19-§6-3

Utarbeidet av Rikstrygdeverket, Hjelpemiddelkontoret.

Sist endret 26.01.2024, se overskrifter under § 6-3 med endringsmarkering 1/24.

Kort om saksbehandling ved krav om grunnstønad.

[Endret 10/02, 1/05, 10/07, 3/11]

For at NAV skal kunne ta stilling til et krav om grunnstønad, må det dokumenteres at vilkårene i § 6-2 og § 6-3 er oppfylt. Det minnes om opplysningsplikten (medlemmets plikt til å gi opplysninger) som fremgår av folketrygdlovens § 21-3 og undersøkelsesplikten (NAV sin plikt til å undersøke saken tilstrekkelig) som fremgår av folketrygdlovens § 21-4. Det vises til retningslinjer til kapittel 21.

Det minnes også om at forholdet til andre lovbestemmelser må undersøkes. Det vises til avsnittet om dette bak under avsnittet «Forholdet til andre lovbestemmelser.».

Med virkning fra 1. februar 2005 er praksis ved beregning av ekstrautgifter endret. Dette har kun betydning for saker med søknad etter 1. februar 2005.

Hvor kan dokumentasjon innhentes?

[Endret 10/07, 3/11, 4/14]

  • Søknadsskjema. Av søknadsskjemaet skal søkers personalia fremgå. Navnet på behandlende lege skal oppgis. Det samme gjelder årsaken til søkers ekstrautgifter og omfanget. Søknadsskjemaet må være undertegnet av søker eller søkers verge. Ved tvil om medlemsskapsvilkåret er oppfylt, kan UDI kontaktes.
  • Legeerklæring. Det er behandlende lege som skal kontaktes i første omgang. Søkers diagnose skal fremgå av legeerklæringen. Det skal gis opplysninger om prognose og varighet. Legeerklæringen skal videre gi opplysninger om behandlingsoppleggets art og omfang. Legeerklæringen bør også ta stilling til om oppgitte ekstrautgifter er nødvendige. Spesialisterklæring kan innhentes når dette anses nødvendig. Dette kan f.eks. være tilfelle ved sjeldne lidelser og ved kompliserte tilfeller. Diagnose skal alltid stilles av lege.
  • Sosialrapport eller trygderapport. Slike rapporter kan være nødvendige for å belyse nødvendigheten av tekstrautgiftene, for eksempel til transport. Opplysningene bør være så detaljerte som mulig.
  • Uttalelse fra PPT, skole, barnehave eller andre (f. eks. annet helsepersonell m.v.). Slike uttalelser kan være nyttige for å belyse årsakssammenheng og nødvendigheten ved ekstrautgiftene.
  • Rådgivende lege kan vurdere om de medisinske vilkår og varighetsvilkåret kan anses oppfylt. Rådgivende lege kan også vurdere om det er årsakssammenheng mellom den medisinske tilstanden og ekstrautgiftene. Rådgivende lege kan vurdere om det eventuelt er nødvendig å innhente spesialisterklæring. Det skal imidlertid understrekes at en uttalelse fra rådgivende lege ikke i seg selv avgjør et krav, men den skal tas med ved en sannsynlighetsberegning. Der det søkes om grunnstønad på grunn av matvareallergi/intoleranse skal saken forelegges rådgivende lege.

Medlem/verge kan inviteres til en samtale på NAV hvor det orienteres om saksbehandlingen og klargjøres hvilken dokumentasjon som må innhentes og hvor den kan innhentes.

Det er ikke nødvendig å benytte alle disse informasjonskildene i alle saker. De ulike kildene viser hvor informasjon kan hentes. Det bør vurderes om det foreligger legeerklæring i andre saker som kan benyttes. Dersom det er tvil om det er nødvendig å innhente ny legeerklæring, kan rådgivende lege vurdere om saken allerede er tilstrekkelig medisinsk belyst.

§ 6-3 første ledd – Generelt

LOV-1997-02-28-19-§6-3

[Endret 4/14]

Bestemmelsen inneholder hovedvilkårene for rett til grunnstønad. Den som har nødvendige ekstrautgifter på grunn av varig sykdom, skade eller lyte, kan få grunnstønad. Det kan bare gis grunnstønad for de utgiftstyper som er nevnt under bokstav a – g.

Krav til medlemskap

[Endret 3/11]

Det er et vilkår for rett til grunnstønad at vedkommende er medlem i folketrygden. Dersom medlemskapet opphører, opphører retten til grunnstønad. Reglene om medlemskap står i lovens kapittel 2.

I EØS-tilfeller skal vilkåret om medlemskap i noen tilfeller fravikes. Se rundskriv Hovednummer 40 – Kapittel 6 – Grunn- og hjelpestønad.

Aldersgrense

Det er ikke fastsatt noen nedre aldersgrense for rett til grunnstønad. Hvilken alder et barn – som har en medisinsk lidelse – må ha nådd før det eventuelt kan ytes grunnstønad, må avgjøres konkret. For noen diagnoser er det gitt nærmere retningslinjer når det gjelder alderen. Bortsett fra når det gjelder grunnstønad til dekning av ekstrautgifter til transport, er det ikke fastsatt noen øvre aldersgrense for rett til grunnstønad.

Begrepet «ekstrautgifter»

[Endret 10/02, 1/05, 6/13, 11/22]

Med ekstrautgifter menes løpende utgifter som er påført medlemmet etter inntrådt sykdom eller skade, og som medlemmet ikke hadde tidligere. Dersom det ikke er mulig å sammenlikne med hvilke utgifter medlemmet hadde tidligere, for eksempel fordi sykdom eller lyte er medfødt, må det sammenliknes med hvilke utgifter friske personer har til samme formål.

Enkeltstående anskaffelsesutgifter kan ikke dekkes ved grunnstønad. Slike utgifter kan det være aktuelt å dekke etter kapittel 5, 10 eller 11 alt etter formålet.

Vurderingen av ekstrautgifter vil være slik:

  1. Hvilke utgifter hadde medlemmet til samme formål før inntrådt sykdom, skade eller lyte?
  2. Dersom det ikke lar seg gjøre å dokumentere tidligere utgifter, må det sammenliknes med «friske personer» i samme situasjon. Til hjelp ved denne vurderingen skal en benytte opplysninger som fremgår i SIFO's Referansebudsjett for forbruksutgifter. Referansebudsjettet – kalkulator - OsloMet.

Endringen av hvordan ekstrautgiftene skal fastsettes, får virkning for alle krav som fremsettes etter tidspunktet for rundskrivsendringen 1. juni 2013.

I enkelte tilfelle kan en få ekstrautgifter fordi en oppholder seg i institusjon. Lovens § 6-8 , regulerer retten til løpende stønad under institusjonsopphold når medlemmet oppebar løpende stønad før innleggelsen. Disse bestemmelsene gjelder derfor ikke utgifter som nettopp skyldes institusjonsoppholdet, og som normalt bare vil vare så lenge en er i institusjonen. Spørsmålet om grunnstønad for slike utgifter må derfor avgjøres etter de vanlige regler og når institusjonsoppholdet opphører, må saken tas opp til ny behandling.

Dokumentasjon av ekstrautgiftene

[Endret 4/14, 1/15, 6/22]

Ekstrautgiftene må søkes dokumentert så godt som mulig. Som hovedregel skal ekstrautgiftene dokumenteres ved kvitteringer for en periode på minimum tre måneder. Dette lar seg ikke alltid gjøre og ekstrautgiftene må derfor ofte vurderes skjønnsmessig. Vurderingen vil være bestemmende både for om grunnstønad skal ytes, og etter hvilken sats. For at det skal kunne ytes grunnstønad, må nødvendige ekstrautgifter være sannsynliggjort. Det vil si at det må være en sannsynlighetsovervekt for at utgiftene er reelle og nødvendige. Enkelte utgiftstyper er relativt enkle å dokumentere. I slike tilfeller må dokumentasjonskravet være tilsvarende strengt. Andre utgiftstyper er vanskelige å dokumentere. Det må da foretas en sannsynlighetsvurdering.

I en prinsippkjennelse, distribusjonsnr. 4/94 [TRR-1994-4], uttaler Trygderetten at det faktum at andre personer med samme diagnose har fått grunnstønad ikke i seg selv er tilstrekkelig, men at hver sak må vurderes konkret ut fra de faktiske forhold i den enkelte sak.

Det følger av kjennelsen, TRR-2012-2335, at når det gjelder dokumentasjonskravet finner retten at det ikke gjelder et absolutt krav om at utgiftene skal være dokumentert gjennom kvitteringer som viser kjøp av varer som omfattes av § 6-3. Omfanget av de aktuelle utgifter må ofte fastsettes på et mer skjønnsmessig grunnlag.

Enkelte medisinske diagnoser gir uten individuell prøving rett til en direkte plassert sats. Dette da disse brukerne anses som en ensartet gruppe med like høye ekstrautgifter.

Utgangspunktet er at saken skal undergis en individuell og konkret vurdering med bakgrunn i dokumentasjon bruker fremlegger etter § 21-3, og dokumentasjon NAV innhenter etter § 21-4. For enkelte ensartede pasient- og diagnosegrupper kan dette utgangspunktet fravikes fordi ekstrautgiftene den aktuelle lidelsen medfører i Norge er klarlagt i offentlig tilgjengelige og verifiserbare beregninger, f.eks. fra Statens institutt for forbruksforskning (SIFO). Dokumentasjonskravet vil da være oppfylt i kraft av den generelle dokumentasjonen som foreligger, og individuell dokumentasjon vil være overflødig. Denne praksisen har Stortinget sluttet seg til, se f.eks. Prop. 27 (2020-2021) punkt 4.2.

Brukere utenfor Norge må som hovedregel dokumentere sine nødvendige ekstrautgifter. Også utenfor Norge kan ekstrautgiftene for ensartede grupper dokumenteres/sannsynliggjøres med beregninger fra forbruksmyndigheter eller andre verifiserbare kilder, for eksempel cøliakiforeninger.

Utgiftene må være nødvendige

For at grunnstønad skal kunne ytes, må ekstrautgiftene i det enkelte tilfelle betraktes som nødvendige. Nødvendighetsvilkåret er nå nedfelt i loven. Det representerer imidlertid ingen innskjerping i forhold til tidligere retningslinjer og praksis. Det betyr at rene ønskemål utover det som antas nødvendig ikke kan komme i betraktning. På den annen side settes det ikke noe krav om at utgiftene skal dekke et livsviktig behov. Det kan ellers vanskelig stilles opp generelle retningslinjer for når en ekstrautgift skal betraktes som nødvendig. Dette må vurderes skjønnsmessig i hvert enkelt tilfelle på bakgrunn av de foreliggende opplysninger.

Varighetskravet

[Endret 10/02, 1/05]

Etter sitt formål skal grunnstønad dekke utgifter av varig karakter. Selv om varighetskravet i lovbestemmelsen formelt er knyttet til den medisinske tilstanden, kreves det i praksis at også ekstrautgiftene skal være av en viss varighet. Som utgangspunkt må ekstrautgiftene vare i 2 3 år eller mer for å kunne betraktes som varige. Periodevise ekstrautgifter regnes som varige dersom de er stadig tilbakevendende over lengre tid.

Varighetskravet regnes fra det tidspunkt skaden eller lidelsen oppstod, jf Trygderettens kjennelse nr 04/03035 [TRR-2004-3035], 91/04142 [TRR-1991-4142] og 94/01743 [TRR-1994-1743].

I enkelte tilfelle vil det være usikkert om ekstrautgiftene vil vare så lenge som nevnt ovenfor. Da bør man i rimelig grad la tvilen komme medlemmet til gode.

Dersom særlige grunner tilsier det, kan det lempes på kravet til ekstrautgiftenes varighet. Slike særlige grunner foreligger f.eks. når ekstrautgiftene er spesielt økonomisk tyngende for medlemmet. Det er imidlertid en forutsetning at denne unntaksregel anvendes restriktivt.

Ekstrautgifter betraktes alltid som varige selv om medlemmets lidelse medfører at han sannsynligvis vil dø før to år er gått.

Krav til årsakssammenheng

[Endret 10/02]

Grunnstønad ytes som kompensasjon for nødvendige ekstrautgifter som medlemmets medisinske lidelser medfører. Det må med andre ord være årsakssammenheng mellom den lidelsen og de utgiftene som det kreves grunnstønad for. Kravet til årsakssammenheng anses oppfylt dersom lidelsen mest sannsynlig eller mest nærliggende er årsak til utgiftene. Det er tilstrekkelig med en alminnelig sannsynlighetsovervekt.

§ 6-3 første ledd bokstav a – Drift av tekniske hjelpemidler
LOV-1997-02-28-19-§6-3

[Endret 10/02, 3/09, 4/14, 7/19, 12/22]

Drift av tekniske hjelpemidler vil som oftest være strømutgifter til drift av elektriske hjelpemidler som seng, rullestol eller annet. Ekstrautgifter til drift av tekniske hjelpemidler vil normalt ikke kunne nå opp i grunnstønad sats 1 alene, men kan sammen med andre ekstrautgifter gi rett til for grunnstønad.

Ekstrautgifter til blekkpatroner, ark og lamineringsark kan gi grunnlag for grunnstønad, se TRR-2004-3423, TRR-2005-1974, TRR-2007-3093 og TRR-2010-188.

Batterier til høreapparater for sterkt hørselhemmede kan gi rett til grunnstønad.

Utgifter til cochleaimplantater kan også gi rett til grunnstønad. Cochleaimplantater drives enten med engangsbatterier eller oppladbare batterier. Oppladbare batterier varer i 18 til 36 måneder. I tillegg kan utgifter til ledninger, tørkebriketter og badesett til barn medregnes. Utgifter til drift av cochleaimplantat kan komme over grunnstønad sats 1. Utgiftene skal dokumenteres. Det gis ofte rabatter på utstyret. Dette skal komme frem av dokumentasjonen.

Årsavgift for Terrengen med hastighet høyere enn 6 km/t kan inngå i grunnlaget for grunnstønad som en del av utgiftene til drift av hjelpemiddelet.

Det foregående er ment som eksempler på hvilke utgifter som kan påløpe ved drift av tekniske hjelpemidler.

Det fremgår ikke av lov eller forarbeider at det bare dreier seg om spesielle typer tekniske hjelpemidler og det har her ikke vært hensikten å endre tidligere praksis.

Behandlingshjelpemidler innvilget etter folketrygdloven kapittel 10 kan omfattes av begrepet «tekniske hjelpemidler», og vil derfor falle innenfor grunnstønadsordningen. Det vises til TRR-2017-2616, hvor Trygderetten uttaler at det må foretas en konkret vurdering av om de aktuelle hjelpemidlene er å anse som «tekniske hjelpemidler», uavhengig av om disse også bidrar til behandling av sykdomstilstanden. Trygderetten uttaler at det ikke er et krav at hjelpemiddelet er finansiert etter kapittel 10 for at det skal gis støtte til drift av hjelpemiddelet etter kapittel 6. At utgiften dekkes av et annet regelverk vil derfor ikke få betydning for forståelsen av begrepet «tekniske hjelpemidler», men kan få betydning for hvorvidt det er påløpt «ekstrautgifter».

§ 6-3 første ledd bokstav b – Transport, herunder drift av medlemmets bil
LOV-1997-02-28-19-§6-3

[Omarbeidet i sin helhet 4/14. Omarbeidet i sin helhet 12/22]

Generelt

Vi viser til rundskrivet § 6-3 første ledd – generelt.

Utgiftene som personer kan få dekket må gjelde transportutgiftene som hen selv har. Utgifter til transport som andre har dekkes ikke av grunnstønad, selv om det dekker personens behov. Dette betyr at det blant annet ikke gis grunnstønad til ledsager ved transport.

Transportbehov kan også helt eller delvis dekkes ved ulike spesialkjøretøy som er innvilget av NAV. Utgifter til drift av slike kjøretøy, som for eksempel elektrisk rullestol, elektrisk scooter, Permobil og lignende vil normalt vurderes opp mot folketrygdloven § 6-3 første ledd bokstav a som gjelder drift av tekniske hjelpemidler.

Det er en øvre aldersgrense for rett til grunnstønad for transportutgifter. Det vises til kommentarene til § 6-3 fjerde ledd.

Krav til dokumentasjon

Når det gjelder kravet til dokumentasjon vises det til retningslinjenes generelle del.

I transportsaker må det innhentes medisinske opplysninger. Det må foreligge opplysninger om medisinsk tilstand og varighet, jf. § 6-2, i tillegg bør det foreligge en beskrivelse av funksjonsnivået og forflytningsevnen. Det må også gis en medisinsk vurdering av hvorvidt personen har et nødvendig behov for det aktuelle transportmiddelet. Dersom det er aktuelt, må det også innhentes opplysninger fra spesialist i klinisk psykologi eller psykiater. Se nærmere om eksponeringsterapi under «Varig sykdom og årsakssammenheng».

For å kunne vurdere om det foreligger ekstrautgifter, og om utgiftene er nødvendige, må NAV ha et sammenligningsgrunnlag.

NAV må blant annet undersøke hvor store utgifter personen hadde til transport før den medisinske tilstanden og hvor store utgifter hen har til transport i dag, skjæringstidspunktet.

Ved utgifter til drosje vil hovedregelen være at utgifter må kunne dokumenteres i form av kvitteringer for en periode på minimum tre måneder. Dette er utgifter som vil være særlig lette å dokumentere. Det vises til rundskrivets generelle del.

For noen transportformer er kostnader lette å klarlegge. For offentlig transport legger vi som hovedregel til grunn beregningene som følger av Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) sitt referansebudsjett for forbruksutgifter for ulike aldersgrupper. Se også Trygderettens kjennelse TRR-2016-2281.

Ved drift av bil kan det legges til grunn mer standardiserte betraktninger om drift av bil. Som hovedregel benytter vi SIFOs beregninger for kostnader til drift av bil. Ved utgifter til egen bil kan det også være aktuelt å kreve dokumentasjon i form av forsikringskostnader og andre forhold som enkelt lar seg dokumentere. Dette gjelder særlig der det er aktuelt å vurdere en høyere grunnstønadssats.

Annen relevant dokumentasjon kan være opplysninger fra motorvognregisteret og det historiske motorvognregisteret.

Hovedvilkår
Varig medisinsk tilstand og årsakssammenheng

Det må foreligge en varig medisinsk tilstand. Se nærmere om dette i rundskriv til § 6-2.

Det må foreligge en årsakssammenheng mellom personens ekstrautgifter og den medisinske tilstanden. Dersom hen ville hatt de samme utgiftene før skjæringstidspunktet, se under, foreligger ikke årsakssammenheng. Det vises til Trygderettens kjennelse TRR-2018-1226.

Ved noen psykiske lidelser er det et krav om at det er gjennomført eksponeringsterapi i bruk av offentlig transport. Dette gjelder særlig tilstander knyttet opp mot angstlidelser. I de sakene hvor det er bekreftet at slik behandling ikke har ført frem eller frarådes av medisinske grunner anses de medisinske vilkårene som oppfylt. Denne vurderingen må gjøres av spesialist i klinisk psykologi eller psykiater. For barn legges det i praksis til grunn at det må utøves varsomhet med å kreve eksponeringsterapi for tilvenning til kollektivtransport. Det kreves ikke at små barn gjennomfører eksponeringsterapi for eventuelt å kunne ha rett til grunnstønad til transport.

Nødvendighetsvilkåret

Utgiftene til transport må være nødvendige. Nødvendighetsvilkåret gjelder også transportformålene, avstander og reisehyppighet. Det er et nøkternt forbruk av transport som skal legges til grunn, se Trygderettens praksis i TRR-2018-552.

Ved vurderingen av om det foreligger nødvendige ekstrautgifter må det tas stilling til tidspunktet den medisinske tilstanden ble så uttalt at det oppsto et varig behov for særskilt transport, skjæringstidspunktet. Det er ikke alltid at det er tidspunktet når den medisinske tilstand inntrer som er avgjørende. Ved progredierende medisinske tilstander vil det kunne være slik at funksjonsevnen gradvis reduseres. Dette er akseptert som praksis i Trygderettens kjennelse TRR-2018-917, der det ble lagt til grunn en konkret vurdering av spørsmålet om når personen ble så syk at det var nødvendig for henne å ha bil.

Ved vurderingen av hva som er som nødvendig legger NAV til grunn det billigste transportalternativet som personen kan benytte etter skjæringstidspunktet. Dette er fastslått i trygderettspraksis, se kjennelsen TRR-2019-4211.

Transport som bringer personen i rimelig kontakt med omgivelsene eller setter hen i stand til å leve et selvstendig liv vurderes som nødvendig. Aktiviteten kan også stå i forbindelse med behandling som ikke dekkes av andre lover, for eksempel til bassengtrening. Transportbehov som strekker seg utover nærmiljøet, vurderes som hovedregel ikke som nødvendige, se Trygderettens kjennelse TRR-2018-34. Dette er utgifter som også andre har.

Utenlandsturer, feriereiser, omfattende og lange reiser til fritidsaktiviteter vurderes som hovedregel ikke som nødvendige, selv om slike reiser kan være vanlige.

Ved behov for sosial omgang må det som hovedregel legges til grunn at besøk må kunne skje begge veier.

I noen tilfeller opplyses det at personen har behov for å kjøre bil fordi dette fungerer som behandling/terapi. NAV legger til grunn at slik kjøring ikke er nødvendig. Dette er også lagt til grunn i trygderettspraksis, se TRR-2018-552.

Ekstrautgifter

Når det skal avgjøres hvilke utgifter personen ville hatt uten den medisinske tilstanden, vil det naturlige utgangspunktet være de transportutgiftene hen hadde før skjæringstidspunktet.

NAV sammenligner hvilke utgifter personen har i dag på grunn av den medisinske tilstanden, med hvilke utgifter hen hadde før skjæringstidspunktet. Dette synspunktet er lagt til grunn av Trygderettens femmedlemskjennelse TRR-2009-970. Trygderetten uttalte at man kan få dekket differansen mellom utgiftene som syk og utgiftene som frisk. Dette betyr at saken må opplyses slik at det kan skje en sammenligning av situasjonen før og etter skjæringstidspunktet.

Det er ikke avgjørende at kravet om grunnstønad fremsettes lenge etter skjæringstidspunktet. Behovet for bilhold, drosje, tilfeldig skyss og så videre kan ha vært nødvendig på et tidligere tidspunkt på grunn av varig medisinsk tilstand, selv om det tidligere ikke er søkt om grunnstønad til transport eller drift av bil.

Dersom personen hadde bil før skjæringstidspunktet, vurderer NAV at hen fortsatt ville hatt bil etter dette tidspunktet.

Dersom en ikke kan sammenlikne personens tilstand før og nå, må det sannsynliggjøres hvilke transportutgifter hen ville hatt uten den medisinske tilstanden. I slike tilfeller må det sammenliknes med hvilke utgifter andre personer har i tilsvarende situasjon. Relevante momenter i denne vurderingen vil være for eksempel bosted og kollektivtilbud. Opplysninger om utgifter til offentlig transport og bilhold kan innhentes fra SIFOs referansebudsjett for forbruksutgifter.

Ekstrautgiftene må være varige. For at ekstrautgiftene skal regnes som varige må de som utgangspunkt vare minst 2 – 3 år.

Transportmåter

Gange

Å gå er den vanligste måten å ta seg frem over korte avstander. Dette betyr at for personer som bor sentralt i en by eller et tettsted vil de fleste av dagliglivets behov kunne dekkes ved å gå til for eksempel butikk, apotek, besøk og så videre.

NAV legger til grunn at dersom den som søker om grunnstønad kunne ha gått tidligere, og nå må benytte et annet transportalternativ som følge av en medisinsk tilstand, skal hele transportkostnaden legges til grunn. Det legges til grunn at det er begrenset hvor langt det er rimelig at andre går for å utføre dagligdagse gjøremål. I praksis legger NAV til grunn at det som hovedregel ikke kan forventes at andre går mer enn 2 km hver vei for vanlige gjøremål.

Kollektivtransport

Dersom transportbehovet ikke kan løses ved å gå, vil offentlig transport som hovedregel være den billigste måten å løse transportbehovet på.

Dersom transportbehovet kan løses ved å benytte kollektivtransport vil man som regel ikke ha nødvendige ekstrautgifter til transport. Dette er utgifter som andre også har. Utgifter til transport som andre har, er beregnet i SIFOs referansebudsjett basert på månedskort med kollektivtransport. Det vises til Trygderettens kjennelse TRR-2016-2281.

Sykkel, moped, motorsykkel og lignende

Privat bil er det vanligste transportmiddelet i Norge. Det vises blant annet til Trygderettens kjennelse TRR-2017-2511.

Når personen ikke kan bruke offentlig transport, sykkel eller andre transportmidler lenger, vil det som hovedregel være aktuelt å vurdere ekstrautgifter ved drift av egen bil. NAV kan ikke kreve at hen skal benytte transportmidler som sykkel, moped, motorsykkel og lignende.

Tilfeldig skyss

Når personen sitter på med andre, for eksempel venner, naboer og lignende, skal beregningen som hovedregel skje etter satsene til pasientreiser.

Bil

Drift av personens bil

Det gis ikke grunnstønad til kjøp/anskaffelse av bil fordi dette ikke er driftsutgifter etter ordlyden i folketrygdloven § 6-3 første ledd bokstav b.

Dersom billigste måte å løse transportbehovet på er å benytte egen bil, er det de nødvendige ekstrautgiftene ved drift av bil som må beregnes.

Som hovedregel må den som søker om grunnstønad til drift av bil stå som eier av bilen. Dersom den som søker ikke er oppført i vognkortet, men for eksempel er i familie med eier, er det i utgangspunktet reglene for utgifter ved tilfeldig skyss som gjelder.

En bil kan være eid i sameie. Hovedregelen er at dette vurderes som egen bil. Det vises til avsnittet om kombinert bruk.

Dersom den det gjelder låner bilen av andre vurderes dette i utgangspunktet ikke som egen bil. Det vises til Trygderettens kjennelse TRR-2018-3047. Hvis lånt bil eventuelt skal vurderes som egen bil må personen dokumentere at hen dekker alle driftsutgifter.

Barn, som ikke er oppført som eier av egen bil, vil som hovedregel ikke vurderes å ha egen bil. Derfor vil utgifter på grunn av barns medisinske tilstand vurderes som utgifter som for tilfeldig skyss.

Dersom en familie skaffer seg bil eller flere biler utelukkende på grunn av barnets medisinske tilstand kan det vurderes om barnet fyller vilkårene for grunnstønad til drift av bil.

Hvis det er flere biler i husstanden kan NAV vurdere om dette er nødvendig. Hvis ingen i husstanden er yrkesaktive kan det i utgangspunktet legges til grunn at det samlede transportbehovet kan dekkes ved bruk av en felles bil. Det kan gjøres unntak når det for en klasse 2 bil, ved innvilgelsen eller som følge av forskrift, er bestemt at bilen ikke kan benyttes av andre personer. Utgiftene til klasse 2 bilen vil i slike tilfeller kunne vurderes som nødvendige.

Ekstrautgifter til drift av bil

Utgangspunktet er at det skal skje en konkret og individuell vurdering av de nødvendige ekstrautgiftene.

Grunnstønad til drift av egen bil gis bare dersom det faktisk er en ekstrautgift. Det skal sammenlignes med utgiftene personen hadde tidligere eller som hen ville hatt uten den medisinske tilstanden. Når det skal tas stilling til utgiftene til drift av bil, skal det tas utgangspunkt i SIFOs referansebudsjett med hensyn til bilkostnader.

Det kan foreligge store utgifter til transport som følge av at det offentlige transporttilbudet i området er dårlig. Det går for eksempel ikke buss, eller kollektivtilbudet er begrenset. I slike tilfeller vurderes det at det ikke er en medisinsk tilstand som er årsak til større transportutgifter enn det som er vanlig. Høyere transportutgifter gir i slike tilfeller ikke rett til grunnstønad. Dette har Trygderetten uttalt, for eksempel i kjennelse TRR-2017-3516. Trygderetten uttalte at behov for bil primært ikke var en følge av sykdommen, men en følge av bostedet og at det måtte anses vanlig at også friske personer som bodde i samme område var avhengige av bil.

Når grunnstønad til drift av egen bil skal vurderes må det innledningsvis undersøkes hvilke utgifter personen hadde til transport tidligere. Dersom hen hadde egen bil, vil det allerede foreligge utgifter til årsavgift, forsikring, drift og vedlikehold. Grunnlaget for grunnstønaden vil være de ekstrautgiftene som nå er kommet i tillegg. Dette kan være økte driftsutgifter, økte forsikringsutgifter eller annet. Personen kan ha behov for en større bil enn tidligere, eller må benytte bilen til alle transportformål, hvor hen tidligere gikk eller benyttet offentlig kommunikasjon. Det kan også være økte utgifter til bomring, parkering eller dekkhotell så lenge disse utgiftene er nødvendige. Det presiseres at dette kun er nevnt som eksempler. Vurderingen må bero på en sannsynliggjøring eller dokumentasjon fra personen og gjelder uavhengig av om det er tilstått stønad til trygdebil, eller om det er en privatfinansiert bil.

Hvis personen hadde bil tidligere og var i arbeid, mens hen nå ikke er i arbeid, kan de samlede utgiftene til drift av bil være lavere etter skjæringstidspunktet. At medlemmet ikke lenger har utgifter med kjøring til og fra arbeid kan ha betydning for vurderingen. Det vises til Trygderettens kjennelse TRR-2017-2511.

Ved vurderingen av hvilke kostnader personen har til drift av bil tar NAV utgangspunkt i biltypen hen har. Statens institutt forbruksforskning (SIFO) legger årlig frem beregninger for elbiler og fossilbiler. NAV legger med utgangspunkt i SIFOs beregninger til grunn at elbiler har et lavere kostnadsnivå enn fossilbiler.

Dersom personen ikke hadde egen bil tidligere, og bare hadde utgifter til kollektivtransport, vil ekstrautgiftene ved et bilhold til fossilbil beløpsmessig kunne plassere seg i overkant av sats 4. Hovedregelen vil derfor være sats 4 for ekstrautgifter ved drift av fossilbil.

Ved denne vurderingen er det lagt til grunn utgifter til forsikring, ansvar og kasko, trafikkforsikringsavgift, vedlikehold, bensin, olje, dekk, service og reparasjon, samt bompenger.

Dersom personen ikke hadde egen bil tidligere, og bare hadde utgifter til kollektivtransport vil ekstrautgiftene ved et bilhold til elbil beløpsmessig kunne plassere seg i overkant av sats 2. Ved denne vurderingen er det lagt til grunn utgifter til forsikring, ansvar og kasko, trafikkforsikringsavgift, vedlikehold, elektrisitet, olje, dekk, service og reparasjon, samt bompenger.

Utgiftene bør i størst mulig grad dokumenteres.

Det skal foretas en konkret og individuell vurdering. Dette innebærer at større biler som kan ha høyere driftsutgifter, kan ha rett på en høyere sats. Dette kan være særlig høye forsikringsutgifter, serviceutgifter eller utgifter til drivstoff. Utgiftene bør i størst mulig grad dokumenteres.

Som følge av at det er første bil eller andre forhold ved personen som søker om grunnstønad kan det foreligge høye forsikringsutgifter. Dersom særlig høye forsikringskostnader er forklart med at hen måtte skaffe seg ny bil som følge av en medisinsk tilstand kan det tas hensyn til slike utgifter. Det vurderes at bonus på forsikring raskt vil kunne øke slik at varighetsvilkåret kan tilsi en lavere beregning enn de utgiftene som dokumenteres det første året etter anskaffelse. For forsikringsutgifter kan det ikke uten videre legges til grunn den kjørelengden som er oppført. Kun forsikringsutgifter for nødvendig kjørelengde skal tas i betraktning.

Kombinert bruk

Med kombinert bruk menes at bilen i tillegg til eget transportbehov også brukes i vesentlig grad til transport av andre personer. For eksempel at andre kjører til og fra arbeid eller i forbindelse med arbeid, skole, transport av andre til fritidsaktiviteter, turkjøring mv.

Dersom det er flere i samme husstand som bruker den aktuelle bilen skal det vurderes om det foreligger kombinert bruk av bilen. Det vises til lagmannsrettens dom LH-2005-182853.

Det at personen som fremmer krav om grunnstønad ikke selv kan kjøre bilen, vil ofte kunne indikere at det er tale om et kombinert transportbehov. Dette gjelder i utgangspunktet ikke når det er innvilget en klasse 2 bil og det er flere biler i husstanden.

Dersom flere står som medeiere i samme bil vil det som hovedregel kunne legges til grunn en kombinert bruk.

En bil vil også kunne være brukt av flere familiemedlemmer, både voksne og barn. Fordelingen av bruken må i slike tilfeller også vurderes konkret og individuelt.

Dersom flere voksne benytter bilen, vurderes det at fordelingen av bruken skjer likt mellom de voksne. Personen må sannsynliggjøre at det skjer en annen fordeling av bruken for å kunne legge noe annet til grunn. Dette kan for eksempel være tilfelle der én benytter bilen til og fra arbeid, mens den andre for eksempel er ute av arbeidslivet.

Firmabil

Hvis transportbehovet tidligere ble dekket ved privat bruk av firmabil, må det undersøkes om personen ble skattlagt for denne fordelen.

Hvis personen er skattlagt for bruken vil dette som hovedregel indikere at transportbehovet tidligere er dekket ved bruk av egen bil. Det vises til Trygderettens kjennelse TRR-2018-1603.

Kjøregodtgjørelse

Dersom en del av utgiftene til transport blir dekket fra annet hold (men ikke så mye at retten til grunnstønad faller bort) i form av kjøregodtgjørelse eller lignende fra arbeidsgiver, skal det tas hensyn til dette, og grunnstønadssatsen skal fastsettes ut fra en konkret vurdering av de ekstrautgiftene som personen ikke får dekket.

Leasingbiler

For leasingbiler vil utgiftene til drift som hovedregel kunne likestilles med utgifter til drift av egen bil. Finansieringskostnader skal holdes utenfor beregningen.

Leiebiler, bilkollektiv og lignende

Transportbehovet kan dekkes med bil der personen ikke står som eier, men har en rettighet til å benytte bil, for eksempel leiebiler eller ulike former for bilkollektiver.

Ved leiebiler, bilkollektiv og lignende må det tas hensyn til at en vesentlig del av utgiftene kan være utgifter som gjelder vederlag for finansiering. Bare de utgifter som kan føres tilbake til utgifter ved selve driften vil kunne tas i betraktning ved vurderingen av utgiftene. Vederlag som går til kapitalkostnadsutgifter og faste utgifter som ikke direkte knytter seg til selve bruken/driften av bilen gir ikke rett til grunnstønad.

Drosje

Drosje vil som hovedregel være det dyreste transportmiddelet.

Det er derfor bare aktuelt å vurdere drosje som transportmiddel dersom det ikke finnes rimeligere alternativer til transport. Dette følger av nødvendighetsvilkåret i folketrygdloven § 6-3.

Hovedregelen er at drosjebruk skal dokumenteres med kvitteringer.

TT-kort

Dersom personen har TT- kort skal det tas hensyn til dette. Personens eventuelle restbehov for transport må utredes nærmere og kan gi rett til grunnstønad. NAV kan ikke kreve at hen søker TT- kort før NAV tar stilling til et krav om grunnstønad.

TT- kort kan ikke brukes til reiser til arbeid. TT-kort ordningen gjelder kun reiser i fritiden.

Dersom det faktisk er innvilget TT-kort skal dekning som skjer gjennom dette trekkes fra ved beregningen. Utgifter til egenandeler ved TT-kort gir ikke rett til grunnstønad, se Trygderettens kjennelse TRR-2018-2637.

Forholdet til annet regelverk

Dersom utgifter til transport dekkes pliktmessig etter annet lovverk, er dette ikke ekstrautgifter.

Transport til og fra medisinsk behandling dekkes pliktmessig etter pasient- og brukerrettighetsloven og/eller pasientreiseforskriften (2015-06-25-793). Transportutgifter til grunn- og videregående skole reguleres av opplæringslova kap.7. Slike transportutgifter gir ikke rett til grunnstønad.

Transport til og fra barnehage dekkes av kommunen når barnet trenger spesialpedagogisk hjelp i barnehagen. Det vises til barnehagelovens § 36.

Transport til og fra avlastning dekkes av kommunen. Dette følger av helse- og omsorgstjensteloven § 3-6 nr. 2. Når kommunen plikter å dekke avlastning plikter den også å dekke transport til og fra avlastning.

§ 6-3 første ledd bokstav c – Hold av førerhund
LOV-1997-02-28-19-§6-3

[Endret 10/02, 4/20]

Synshemmede kan ha behov for å holde førerhund enten for å komme til og fra arbeid mv. eller for å kunne bedre den alminnelige funksjonsevne (eventuelt begge deler). Dersom det er gitt stønad til førerhund etter reglene i lovens § 10-7 bokstav c, ytes grunnstønad til hold av førerhunden.

Utgifter til nødvendig hold av førerhund overstiger normalt et beløp svarende til grunnstønadssats 3. Det ytes derfor grunnstønad etter sats 3 til hold av førerhund. Vilkårene er oppfylt fra det tidspunktet ekvipasjen, bruker og hund er blitt godkjent av det faglige utvalg for førerhundspørsmål og hunden er utlevert til brukeren.

Det presiseres at utgifter til hold av førerhund ikke regnes som transportutgifter. At en trygdet har utgifter til slik hund er derfor ikke til hinder for at det også kan gis grunnstønad til transport, jf. punkt b.

§ 6-3 første ledd bokstav d – Teksttelefon og i særlige tilfeller til vanlig telefon
LOV-1997-02-28-19-§6-3

[Endret 11/98, 10/02, 1/20]

Frem til og med 31.desember 2019 ble det gitt grunnstønad til teksttelefon for døve eller sterkt tunghørte. Det ble også gitt grunnstønad til telefonhold i særlige tilfeller.

Fra 1. januar 2020 bortfaller grunnstønad til disse formålene for nye tilfeller.

§ 6-3 første ledd bokstav e – Bruk av proteser, støttebandasje o.l.
LOV-1997-02-28-19-§6-3

[Endret 10/02, 1/20]

Frem til og med 31. desember 2019 ble det gitt grunnstønad til dekning av ekstrautgifter som bruken av proteser, støttebandasjer (ortoser) eller støttekorsett medførte.

Fra 1. januar 2020 bortfaller grunnstønad til dette formålet for nye tilfeller.

§ 6-3 Første ledd bokstav f – Fordyret kosthold ved diett
LOV-1997-02-28-19-§6-3

Sist endret 26.01.2024, se overskrifter under med endringsmarkering 1/24.

[Endret 10/02, 1/15, 2/19]

Det har i senere år vært en stor fokusering på ulike næringsstoffer og matvarers betydning for helsen, og ulike dietter til behandling av diverse lidelser dukker stadig opp. Felles for de fleste diettene er at de er relativt kostbare, og det søkes derfor ofte om grunnstønad til dette formålet. I tillegg til dette kan en del kliniske sykdommer også medføre ekstrautgifter til fordyret kosthold.

Hovedregel er at alle slike krav skal underlegges en individuell behandling. Det må sannsynliggjøres at den omsøkte diett er alminnelig anerkjent i medisinsk praksis og at den faktisk avhjelper den aktuelle lidelse. Det er tilstrekkelig med alminnelig sannsynlighetsovervekt.

Dette er i tråd med Trygderettens uttalelse i sak nr. TRR-1999-581, hvor Trygderetten ble satt med 5 dommere. Trygderetten uttaler : «Når det gjelder bevisbedømmelsen har Trygderetten i praksis også om grunnstønad for ekstrautgifter ved diett lagt til grunn at det er tilstrekkelig med så vidt overvekt av sannsynlighet.

Spørsmålet er hva som nærmere ligger i lovens krav om at det må gjelde «nødvendige ekstrautgifter.»»

Enkelte medisinske diagnoser gir uten individuell prøving rett til en direkte plassert sats. Dette da disse brukerne anses som en ensartet gruppe med like høye ekstrautgifter. Utgiftene anses med andre ord tilstrekkelig dokumentert i Norge.

Brukere utenfor Norge må sannsynliggjøre sine nødvendige ekstrautgifter.

Nærmere om diagnostisering:

[Endret 6/04, 11/04, 8/14, 5/15, 9/19, 1/24]

I alle saker som gjelder et fordyret kosthold på grunn av diett, er det et absolutt krav at diagnosen er fastsatt av relevant spesialist.

I saker som gjelder matvareintoleranse/allergi er det et absolutt vilkår at diagnosen er fastsatt av spesialavdeling/poliklinikk eller av praktiserende spesialist med allergologisk kompetanse. Det betyr ikke at legeerklæringen nødvendigvis skal innhentes fra spesialist, men dersom erklæringen skrives av allmennpraktiserende lege må det komme frem hvor diagnosen er stillet. Hvem som er relevant spesialist og har allergologisk kompetanse har sammenheng med bruk av spesialisttakstene, 176 og 177 g. Dette vil i hovedsak omfatte spesialister i barnesykdommer, venerologi, hudsykdommer, indremedisin (herunder gastroenerolog), lungesykdommer eller øre-nese-hals sykdommer. En begrunnelse for å opprettholde dette kravet, som er en videreføring av tidligere retningslinjer når det gjelder «fødemiddelallergi/intoleranse», er at det anses som særdeles viktig å utrede pasienten bredest mulig, også for annen klinisk sykdom når det er mistanke om matvareallergi eller matvareintoleranse. Legen må selv kunne dokumentere nødvendig kompetanse, ved tvil.

Dersom kravet er begrunnet med matvareallergi eller matvareintoleranse kan det på bakgrunn av nøyaktig sykehistorie, undersøkelser og tilleggsprøver inkludert prikktest, RAST og forsøk med eliminering av mistenkt matvare fra kosten være sannsynliggjort at det dreier seg om matvareallergi/matvareintoleranse. Det skal understrekes at det fortsatt er et krav at diagnosen er fastsatt av slik spesialist som angitt over.

Saker som gjelder matvareallergi – intoleranse bør ofte forelegges rådgivende lege til uttalelse på grunn av de kompliserte medisinske problemstillingene. Rådgivende lege må ta stilling til om diagnostiseringen er foretatt på foreskrevne måte.

En blodprøve (RAST, IgA eller IgE)med påvisning av allergenspesifikke antistoffer kan brukes til å styrke mistanken om matvareallergi, og positiv anti-transglutaminase styrker mistanke om cøliaki. Positiv prikktest eller s-IgE betyr at et individ er sensibilisert med allergenet, dvs. har en immunolgisk reaksjon.

Dersom det foreligger en IgE mediert matvareallergi vil provokasjon med den aktuelle matvaren vanligvis gi en umiddelbar eller rask reaksjon. Matvareallergier som antas og skyldes cellemediert reaksjon, gir ingen umiddelbare symptomer ved provokasjon. Dette er en vanligvis mekanisme bak melke- og eggeallergi. Ved annen overfølsomhet (matvareintoleranse) vil reaksjonen som regel komme senere, men likevel være påvisbar.

Nærmere om fastsetting av virkningstidspunkt ved glutenfritt kosthold

[Tilføyd 7/17]

Dersom diagnosen er fastsatt i henhold til retningslinjene kan virkningstidspunktet settes forut for diagnosefastsettelsen, avhengig av når kravet er mottatt hos NAV. Det må i disse tilfellene undersøkes om vedkommende faktisk var på glutenfritt kosthold i denne perioden. Se Trygderettens prinsippkjennelse TRR-2016-171.

Matvareallergi og matvareintoleranse:

[Endret 11/04, 8/14, 1/15, 9/19, 3/20]

Ca 1-2% av befolkningen har reaksjoner på mat som ikke har sammenheng med pollenallergi. 5% av alle barn mellom 0-3 år har reaksjoner på mat. Disse tilstandene krever vurdering av spesialist med allergologisk kompetanse.

Matvareallergi er en immunologisk reaksjon, dvs. at kroppens immunsystem er involvert i reaksjonen. Matvareallergi er primært er problem i barneårene, som de fleste vokser av seg. Noen har imidlertid matallergier som vedvarer opp i voksen alder. Matvareallergi kan føre til livstruende situasjoner; allergisk sjokk. Prinsipielt kan alle matvarer som inneholder proteiner føre til allergi, men egg, melk, fisk, nøtter, peanøtter, erter, kornprodukter, skalldyr og soya er ansvarlige for nesten alle alvorlige reaksjoner, selv i svært små doser. Kiwi og selleri kan også gi alvorlige reaksjoner, selv i små doser.

Matvareintoleranse/overfølsomhet er uavhengig av immunsystemet, og årsakene kan være mange og er ikke alltid lette å påvise. Reaksjonene er som oftest doseavhengige og sjelden livstruende. Symptomer på overfølsomhet kan være mage og tarm symptomer, i form av diare, kvalme og oppblåsthet, kløe, elveblest, eksem, hevelser i ansiktet, snue/øyeplager og i svært sjeldne tilfelle; astma. Ikke allergisk overfølsomhet mot mat (matvareintoleranse) kan forekomme i alle aldre. Prinsipielt kan det oppstå overfølsomhetsreaksjoner mot alle matvarer som inngår i kostholdet.

Ved matvareintoleranse kan man etter noen år tåle den maten man tidligere reagerte på. Da tilstanden ikke nødvendigvis er varig, må behovet for grunnstønad revurderes hvert 3. år. Ved denne revurderingen skal det foreligge uttalelse fra relevant spesialist. Det skal det ikke rutinemessig kreves provokasjon men spesialisten skal gi en begrunnelse for at både tilstanden fortsatt er tilstede og for hvorfor provokasjon ikke utføres.

Cøliaki

Omarbeidet i sin helhet 05.10.2021

Sist endret 26.01.2024, se overskrifter med endringsmarkering 1/24.

Sykdommen

[Endret 1/24]

Cøliaki er en autoimmun tynntarmsykdom som kan utløses hos genetisk disponerte personer, etter inntak av glutenholdig mat. Kostbehandling er den eneste form for behandling av sykdommen og behandlingen varer livet ut.

Av prop. 1 S (2019-2020) fremgår at det skal gjelde en særordning for denne pasientgruppen. Særordningen går ut på at vedkommende kan innvilges grunnstønad etter en nærmere bestemt sats uten individuell vurdering av nivået på ekstrautgiftene. Om vedkommende faller inn under særordningen beror på om det er medisinsk godtgjort at han eller hun har diagnosen, og at denne er stilt etter de til enhver tid gjeldene diagnosekriterier.

Diagnosekriteriene er litt forskjellige for voksne og barn. Nedenfor gis en nærmere beskrivelse av kriteriene.

Voksne

[Endret 1/24]

Cøliakidiagnosen for voksne baseres på retningslinjer publisert av European Society for the Study of Coeliac Disease (ESsCD). Hos voksne diagnostiseres sykdommen ved en kombinasjon av serologi (blodprøver) og biopsi (vevsprøve) fra tynntarmen. Symptomer tillegges mindre vekt hos voksne.

Med serologi menes her enten

  • IgA antistoffer mot enzymet vevstransglutaminase 2 (IgA-tTG), eventuelt IgG antistoffer mot tTG hos personer med IgA mangel (IgG-TG2)
  • endomysiumtest (IgA-EMA) eller
  • enten IgA eller IgG antistoffer mot deamiderte gliadinpeptider (IgA/IgG-DGP).

Antistoffer mot gluten eller gliadin tillegges ikke vekt.

Biopsi fra tynntarmen beskrives vanligvis etter den såkalte Marsh-klassifikasjonen som angir økende vevsforandringer fra Marsh grad 1 til Marsh grad 4.

Noen ganger tas en ytterligere blodprøve, en såkalt HLA-vevstyping, som kan være til støtte i utredningen. Så og si alle cøliakere har en spesiell HLA-vevstype, enten HLA-DQ2 eller HLA-DQ8, slik at en negativ test på disse i praksis vil utelukke diagnosen. En positiv test tillegges derimot ikke verdi, ca 40 % av den norske befolkning har en av disse HLA-variantene.

Spesialist i fordøyelsessykdommer/indremedisin må dokumentere på hvilket grunnlag diagnosen er satt eller vurdert. Spesialisten må oppgi alle relevante opplysninger og prøver som er tatt i forbindelse med cøliakiutredningen.

Sikker diagnose

[Endret 1/24]

Diagnosen regnes hos voksne som sikker når det foreligger en kombinasjon av tynntarmsforandringer, beskrevet som Marsh grad 3 eller 4, og minst en måling av antistoffer over øvre referanseområde (IgA/IgG-tTg, IgA-EMA eller IgA/IgG-DGP) når personen spiser glutenholdig mat.

Sannsynlig diagnose

[Tilføyd 1/24]

Ved Marsh grad 1 og 2 er diagnosen cøliaki sannsynlig dersom det foreligger minst to typer antistoffer over øvre referansegrense, altså minst to av de tre typene (IgA/IgG-tTG, IgA-EMA, IgA/IgG-DGP).

Disse sakene kan avgjøres uten at saken fremlegges for rådgivende lege dersom dokumentasjonen fremstår som klar og tydelig.

Usikker diagnose

[Tilføyd 1/24]

Ved Marsh grad 3 og 4, men normal serologi (IgA-tTG, IgA-EMA, IgA/IgG-DGP), er diagnosen usikker. Hos en liten andel av personer med ubehandlet cøliaki finner man ikke økte nivåer mot antistoffer.

Disse sakene, og andre saker der det er tvil om diagnosen, må vurderes av rådgivende lege.

Barn

[Endret 1/24]

Cøliakidiagnosen hos barn baseres på European Society of Paediatric Gastroenterologi, Hepatology and Nutriton (ESPGHAN). Med barn menes i denne sammenheng personer under 18 år.

Spesialist i barnesykdommer må dokumentere på hvilket grunnlag diagnosen er satt eller vurdert. Spesialisten må oppgi alle relevante opplysninger og prøver som er tatt i forbindelse med cøliakiutredningen.

Sikker diagnose

[Endret 1/24]

Cøliakidiagnosen hos barn stilles basert på to alternative metoder:

  1. På bakgrunn av forhøyet anti-tTG-IgA mer enn 10 ganger øvre referansegrense, i to uavhengige prøver.
  2. Ved tynntarmsbiopsi, dersom anti-tTG-IgA er mellom øvre referansegrense og 10 ganger øvre referansegrense. Marsh grad 2 eller høyere ved biopsi bekrefter diagnosen cøliaki.

Når spesialist i barnesykdommer stiller diagnosen cøliaki og dokumenterer hvordan denne er stilt i henhold til medisinsk faglige retningslinjer/ESPGHAN, som vist over, skal NAV ta spesialistens vurdering til følge.

Usikker diagnose

[Tilføyd 1/24]

Hvis tynntarmsbiopsi er normal og anti-tTG-IgA er mellom øvre referansegrense og 10 ganger øvre referansegrense hos barn med kliniske symptomer og god effekt av glutenfri kost, kan cøliakidiagnosen midlertidig godkjennes. Ny vurdering gjøres i en aldersperiode som er hensiktsmessig for barnets helse. Provokasjon bør gjøres først etter 7 års alder, eventuelt før eller etter pubertal vekstspurt. Disse sakene, og andre saker der det er tvil om diagnosen, må vurderes av rådgivende lege

Ekstrautgiftenes størrelse

Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) har beregnet ekstrautgifter ved diett for personer med Cøliaki. Med virkning fra 1. april 2020 innvilges medlemmer med Cøliaki grunnstønad til dekning av ekstrautgifter ved diett etter følgende tabell uten individuell prøving:

Alder31 år og over5 til 30 år1 til 4 år
Sats121

Stønaden reduseres fra samme måned som medlemmet fyller 31 år.

Vi presiserer at ovennevnte tabell kun refererer til satser som skal dekke ekstrautgifter ved diett. Andre grunnstønadsbetingende ekstrautgifter kommer i tillegg.

Dermatitis herpetiformis

Dermatitis herpetiformis er i likhet med cøliaki en sykdom som skal behandles med glutenfri kost hele livet. Denne diagnosen stilles på bakgrunn av klinisk mistanke (kløende, typisk utslett), serologi (antistoffer som ved cøliaki, eventuelt mot hudtransglutaminase (tG3), og hudbiopsi der man påviser typisk nedslag av IgA med immunflorensence undersøkelse.

Hveteallergi

[Endret 11/04, 8/14]

Personer med hveteallergi reagerer også på de andre «nordiske» kornsortene som rug, bygg og havre (hvis den er forurenset av hvete), slik at hveteallergi kan være en misvisende diagnose. Hveteallergi diagnostiseres ved hjelp av blodprøver eller prikktest og provokasjonsforsøk. Pasienter med livstruende anafylaktisk reaksjoner skal ikke provoseres, men dette må i så fall begrunnes særskilt. Lidelsen behandles med samme diett som ved cøliaki og tilsvarende sats som ved cøliaki tilstås uten nærmere dokumentasjon av ekstrautgiftene. Hveteallergi er ikke nødvendigvis en livsvarig lidelse. Over halvparten av barna har vokst av seg allergien ved 8 års alder. Disse sakene må derfor revideres av relevant spesialist med regelmessighet hvert 3. år frem til voksen alder (18 år). Dersom provokasjon ikke utføres ved revurdering, skal spesialisten redegjøre for hvorfor dette ikke er utført. Voksne skal revurderes hvert 3. år. Det kreves ikke provokasjonstest da dette hos voksne ofte er forbundet med fare for alvorlig allergisk reaksjon. Det kreves da en erklæring fra fastlegen om at pasienten fortsatt lever på glutenfri diett.

Laktoseintoleranse

[Tilføyd 11/11. Endret 8/14]

I henhold til Statens råd for ernæring og helse, anses ikke melk som en nødvendig del av kostholdet. (Unntak fra dette må gjelde for spedbarn og småbarn.) Melkefri kosthold anses kun å medføre et næringsmessig behov for økt tilførsel av kalsium i form av kalsiumtabletter eller gjennom noe økt inntak av kalsiumholdig kost. Nødvendige ekstrautgifter som følge av laktoseintoleranse vil derfor være utgifter til produkter som går til erstatning for manglende kalsium som melkefritt kosthold medfører. Disse utgiftene anses å være lave.

Det er lang praksis i tilsvarende saker på at krav om grunnstønad til diett uten melk og egg avslås, da slik diett ikke medfører ekstrautgifter av en størrelse som gir rett til grunnstønad. Denne praksis er også stadfestet av trygdretten i en rekke kjennelser jfr. Trygderettskjennelser, TRR-2006-2431, TRR-2007-2360, TRR-2008-784.

For spedbarn og små barn er melk normalt en stor del av den daglige næringstilførsel. Det kan søkes om dekning av melkeerstatningsdrikker fra HELFO, etter forskrift til folketrygdloven § 5-14 – forskriftens § 6.

Kumelkallergi (melkeproteinallergi)

[Tilføyd 8/14]

Laktoseintoleranse og kumelkallergi er forskjellige sykdommer og kan ikke sidestilles. Melkeprotein kan forårsake alvorlige allergiske reaksjoner. Det vanligste er at barnet ikke tolererer noen produkter med melkeprotein. Melkeprotein allergi forekommer hos 2-3 % av småbarn. Symptomene debuterer ofte etter første gangs inntak av melk og kan også gi anafylaktisk reaksjon.

Allergi mot melkeprotein krever nøye diett. En norsk undersøkelse tyder på at små barn på melkefri kost kan ha et et lavere energiinntak og får i seg mindre fett, protein, kalsium, riboflavin og niacin enn andre barn. Melkeprotein allergi har derfor konsekvenser for kosthold og innebærer ekstrautgifter inntil barnet vokser allergien av seg.

De fleste småbarn med kumelkallergi blir tolerante innen sitt tredje leveår. 85-90 % vokser allergien av seg før skolealder.

Det er lang praksis i tilsvarende saker på at krav om grunnstønad til diett uten melk og egg avslås, da slik diett ikke medfører ekstrautgifter av en størrelse som gir rett til grunnstønad. Denne praksis er også stadfestet av trygdretten i en rekke kjennelser jfr. Trygderettskjennelser, TRR-2006-2431, TRR-2007-2360, TRR-2008-784

Det kan etter forskrift til folketrygdloven § 5-14-forskriftens § 6, søkes om dekning av melkeerstatningsprodukter fra HELFO (hydrolysater som Nutramigen, Althera e.l.) som kan brukes for fullt i stedet for melk.

Melk finnes i mange hel- og halvfabrikata. Dette kan ved melkeproteinallegi føre til ekstra tid til matlaging og mindre muligheter til å bruke ferdige produkter. Trygderetten har påpekt at utgifter ved å lage mat fra bunnen av ikke nødvendigvis medfører store ekstrautgifter, men at det tar lengre tid, jf. TRR 2009-131 og TRR 2009-1031.

Cystisk fibrose (cf)

Sykdommen

Cystisk fibrose er en arvelig, medfødt og progredierende sykdom som ikke kan helbredes. Evnen til å danne lettflytende sekret er nedsatt i kjertlene, i luftveiene, i tarmkanalen (inkl. bukspyttkjertelen) og i svettekjertlene.

Sykdommen er bl.a karakterisert av kronisk lungesykdom og feilaktig/utilstrekkelig opptak av føde i tarmkanalen (malabsorpsjon). Sykdommen innebærer blant annet at kroppens slimkjertler utskiller et unormalt seigt slim.

Ved Cystisk fibrose er de ernæringsmessige problemene først og fremst knyttet til energiunderskudd, men mangel på næringsstoffer kan også forekomme. Pasientene trenger betydelig mer energi enn friske personer. Målet med den energirike dietten er at pasienten skal ha en normal ernæringsstatus, normal vekst og utvikling.

Sykdommen forekommer i de fleste tilfeller både som mageaffeksjon og lungeaffeksjon. I enkelte tilfeller forekommer det affeksjon kun av lunger. I takt med progresjonen øker omfanget av slimdannelsen og alle med Cystisk fibrose vil normalt få affeksjon av både mage og lunger.

Statens råd for ernæring og fysisk aktivitet har beregnet ekstrautgifter ved diett for personer med Cystisk fibrose og mageaffeksjon. Medlemmer som har Cystisk fibrose innvilges grunnstønad uten individuell prøving til dekning av ekstrautgifter ved diett etter følgende tabell:

Alder19 år og over15-18 år14-11 år7-10 år4-6 år1-3 år
Sats443333

Vi presiserer at ovennevnte tabell kun refererer til satser som skal dekke ekstrautgifter ved diett. Andre grunnstønadsbetingende ekstrautgifter kommer i tillegg.

Medfødte stoffskiftesykdommer som behandles med proteinreduserte dietter

[Tilføyd 2/16]

Medfødte stoffskiftesykdommer som skyldes feil i omsetningen av aminosyrer, behandles med dietter der mengden protein fra mat er begrenset. I diettene som brukes må det meste av naturlig protein i kosten erstattes med syntetiske proteinerstatninger der aktuelle aminosyrer er fjernet. Proteinerstatningene er tilpasset den enkelte diagnose og gis på blå resept.

I tillegg til proteinerstatninger må de fleste med disse sykdommene leve på diett. Den lille mengde naturlig protein som tåles kommer i hovedsak fra grønnsaker, frukt og annen proteinfattig mat. Dietten tilpasses hver enkelt. All mat må veies for å kontrollere mengdene protein. For å dekke energibehovet og få nok mat, må proteinfrie spesialprodukter brukes i tillegg, dette er for eksempel proteinfritt spesialmel til brød, pasta- og riserstatninger.

Fenylketonuri eller PKU er vanligst av disse tilstandene. Fenylketonuri er en medfødt arvelig tilstand som ubehandlet fører til alvorlig psykisk og fysisk utviklingshemning. Nye tilfeller oppdages på screeningprøver av nyfødte, og diettbehandlingen starter før barnet blir skadet. Behandlingen er livslang.

Tyrosinemi type 1 behandles med tilsvarende diett som Fenylketonuri.

Andre diagnoser med tilsvarende behov for proteinreduserte dietter.

Det foretas i dag en utvidet nyfødtscreening, og det oppdages flere tilstander hvor det er behov for proteinredusert diett tilsvarende den man har ved fenylketonuri og tyrosinemi for å forebygge/forhinde kognitive og fysiske skader. Aktuelle tilstander som oppdages under screening i dag er:

  • Propionsyreemi (PA)
  • Metylmalonsyreemi (MMA)
  • Isovaleriansyreemi (IVA)
  • Glutarsyreuri type 1 (GA1)
  • Maple syrup urin disease (MSUD)
  • Homocystinuri (HCU
  • Lysinurisk proteinintoleranse
  • OCT
  • 3 MCC-defekt
  • Gamt-defekt

Alle disse tilstandene er sjeldne, og følges vanligvis av lege og klinisk ernæringsfysiolog ved universitetssykehus.

Enkelte får sin ernæring via ernæringssonde (peg) direkte inn i magesekken. Dette da deres nevrologiske tilstand gjør at de ikke kan spise eller fordi det er behov for et svært jevnt tilskudd av energi gjennom døgnet. Ernæringssonde kan også være nødvendig fordi de har så mye ubehag og kvalme at de ikke klarer å få i seg nok næring. Ved sondeernæring fås næringstilskuddet på blå resept, og disse har da vanligvis ikke så store ekstrautgifter til diett. Nasjonalt råd for ernæring har beregnet ekstrautgifter ved diett for personer med Fenylketonuri. Medlemmer med Fenylketonuri og Tyrosinemi type 1 innvilges uten individuell prøving grunnstønad til dekning av ekstrautgifter ved diett etter følgende tabell:

Alder19 år og over15-18 år14-11 år7-10 år4-6 år1-3 år
Sats444442

Vi presiserer at ovennevnte tabell kun refererer til satser som skal dekke ekstrautgifter ved diett. Andre grunnstønadsbetingende ekstrautgifter kommer i tillegg.

For de andre diagnosene med tilsvarende behov for proteinredusert diett vil følgende gjelde:

  • For dem som ikke bruker sondeernæring (peg) vil deres ekstrautgifter ved diett tilsvare utgiftene ved Fenylketonuri og Tyrosinemi 1. Disse innvilges grunnstønad uten individuell prøving etter samme tabell som Fenylketonuri/Tyrosinemi 1
  • De som får sondeernæring(peg) har vanligvis ikke så store ekstrautgifter ved diett at det er aktuelt med grunnstønad. Dersom det likevel søkes om grunnstønad må den medisinske tilstanden begrunnes særskilt og ekstrautgiftene må dokumenteres på vanlig måte.
Familiær hyperkolestrolomi (FH)

[Endret 09/09, 4/10, 7/10, 9/13, 3/14]

Arbeids- og velferdsdirektoratet har på bakgrunn av den nye konklusjonen fra medisinsk hold vedrørende vurderingen av fordyret kosthold ved Familiær Hyperkolesterolemi funnet at diagnosen kan være stønadsberettiget. Kostholdskravene som følge av diagnosen vil kunne være å anse som en diett. I forhold til tidligere brev fra 2008 går altså direktoratet tilbake på at diagnosen i seg selv ikke kan være stønadsberettiget.

FH er en arvelig tilstand som forekommer hos 1 av 300 personer og som medfører økt risiko for hjerte- og karsykdommer. Den viser seg ved markert forhøyet nivå av LDL-kolesterol i blodet.

Tilstanden arves vanligvis fra en av foreldrene (50 % risiko for arvelig overføring). I sjeldne tilfeller arves genfeilen fra begge foreldrene (homozygot FH). Hos disse er kolesterolnivået særdeles høyt og risikoen for hjertesykdom enda høyere.

Formålet med behandlingen ved FH er å redusere risikoen for fremtidig sykdom. Behandlingen består i å følge kostholdsråd, redusere evt. andre risikofaktorer for hjerte- og karsykdom og bruk av kolesterolreduserende medikamenter.

Personer med FH kan i noen tilfeller få grunnstønad på grunn av fordyret kosthold, men hvert tilfelle må vurderes individuelt med hensyn til om dietten er så vidt kostbar at vilkårene for grunnstønad er oppfylt. I denne vurderingen kommer det inn helt individuelle forhold. Ved fremsettelse av krav om grunnstønad til diett første gang må det foreligge erklæring fra relevant spesialist som bekrefter diagnosen, og opplyser om bruk og virkning av kolesterolreduserende medikamenter. Det må av erklæringen fremgå at det er viktig at en streng diett følges på grunn av tilstandens alvorlighetsgrad. Enkelte vil også måtte spise mer for å opprettholde energinntaket for å unngå uønsket vektreduksjon. Dette må i så fall dokumenteres.

Det vil på bakgrunn av opplysningene over, og etter en samlet vurdering, kunne være aktuelt å tilstå grunnstønad til diett ved denne diagnosen.

Spesielt i følgende tilfeller må en anta at det er nødvendig med mer omfattende kostholdsomlegginger:

  • Homozygot FH
  • FH-personer som ikke kan bruke kolesterolreduserende medikamenter, for eksempel på grunn av bivirkninger
  • FH-personer som oppnår ingen eller liten reduksjon i kolesterolnivået i blod ved hjelp av medikamenter
  • FH-personer med særlig forhøyet sykdomsrisiko, ut fra familiær historie eller andre forhold

Det presiseres at ovennevnte tilfeller er ment som eksempler der det er mer sannsynlig at kostomleggelsen er særlig viktig. Hvert tilfelle, også øvrige tilfelle av FH, må imidlertid vurderes individuelt hvor det foretas en vurdering av om de nødvendige ekstrautgiftene kan anses å overstige sats 1. Dette fremkommer også i trygderettskjennelse av 21. des. 2012, ankesak 12/01624 [TRR-2012-1624].

Diagnosen er livsvarig, men ved eventuelle betydelige medisinske fremskritt, spesielt hva gjelder medikamentell behandling, kan det åpnes for revurdering av saken.

Epilepsi og ketogen diett

[Tilføyd 11/11]

Arbeids- og velferdsdirektoratet har på bakgrunn av informasjon fra spesialister innenfor epilepsibehandling kommet til at personer med behandlingsresistent epilepsi kan ha rett til grunnstønad i forbindelse med fordyret kosthold.

Enkelte epilepsipasienter responderer ikke på medikamentell behandling, men får tilfredsstillende anfallskontroll med ketogen diett, noe som vil være dyrere enn normalkostholdet.

Behandlingen benyttes både hos barn og voksne, men man har hatt best utbygget tilbud for barn ved norske sykehus.

I en del tilfeller fører streng gjennomføring av denne dietten til betydelig reduksjon av epileptiske anfall og bidrar slik til at pasienten får en vesentlig bedre helse og livskvalitet. Utredning og behandling er krevende, og kontroll må utføres i spesialavdeling. Pasientene må kontrolleres regelmessig også etter at dietten er igangsatt. Dietten er tid- og ressurskrevende. Det skal være et bestemt forhold mellom fett og karbohydrat/protein (fett: karbohydrat/protein skal ha ratio 2-4:1), og de forskjellige bestanddelene må veies nøyaktig. Pasientene ikke kan benytte ferdige produkter, men må lage maten selv av rene råvarer, dyre oljer etc.

Det må foreligge dokumentasjon og beskrivelse fra spesialist om følgende:

  • medikamentell behandling har vært grundig utprøvd uten tilstrekkelig effekt eller at medikamentell behandling ikke kan benyttes pga bivirkninger
  • ketogen diett har gitt betydelig reduksjon av anfallsfrekvens
  • utredning og behandlingsutprøving er gjennomført i spesialsykehus/spesialavdeling
  • regelmessig kontroll/oppfølging skjer ved hjelp av personell med spesialkompetanse.

Det må også foreligge beskrivelse av dietten fra ernæringsfysiolog.

Ved søknad om grunnstønad må utgifter til mat dokumenteres. Utgifter til nødvendige kosttilskudd medregnes.

Hver sak vurderes individuelt med hensyn til om brukers diett er så vidt kostbar at vilkårene for grunnstønad er oppfylt. Bruker har ikke lenger krav på grunnstønad dersom diettbehandlingen avsluttes. Vedtaket tas opp til ny vurdering etter 2-3 år.

Nødvendige utgifter til diett

[Endret 6/13, 2/19, 5/21]

Ekstrautgifter ved fordyret kosthold på grunn av diett gir i likhet med andre utgifter kun rett til grunnstønad dersom de er nødvendige. Ved vurderingen av hvilke ekstrautgifter som er nødvendige legges det avgjørende vekt på om dietten er vitenskapelig dokumentert og alminnelig anerkjent i medisinsk praksis. Dersom det er vanskelig å fastslå hvorvidt dietten er alminnelig anerkjent i medisinsk praksis, må det foretas en vurdering der det tas hensyn til alvorlighetsgraden av den aktuelle sykdommen, risikoen for komplikasjoner som svekker ernæringen, sammen med sannsynligheten for at dietten lindrer plagene. Vurderingen må baseres på uttalelse fra spesialavdeling/poliklinikk eller praktiserende spesialist med allergologisk kompetanse.

Det vises i denne sammenheng til Trygderettens kjennelse nr. 00/03422 [TRR-2000-3422] hvor Trygderetten presiserer:

«Retten vil for ordens skyld presisere at for enkelte diagnoser, for eksempel MBD, autisme mv., har man så vidt retten kjenner til, så langt ikke funnet grunnlag for å se bort fra manglende vitenskapelig anerkjennelse av at diett kan avhjelpe tilstanden.»

Det er et krav at alle elementer i dietten må anbefales og det må kunne dokumenteres at de er nødvendige. Dette gjelder kanskje særlig tilskudd av vitaminer og mineraler. Se også Trygderettens kjennelse nr. 00/04067 [TRR-2000-4067], hvor Trygderetten setter spørsmålstegn ved nødvendigheten av blant annet «aloe vera, grønn te, og kamille».

For enkelte diagnoser er det gitt retningslinjer for hvilken grunnstønadssats ekstrautgiftene til den aktuelle diett medfører. Dette gjelder grunnstønad på grunn av cystisk fibrose, fenylketonuri (PKU/Føllings sykdom), tyrosinemi og cøliaki.

Matutgifter for friske personer

[Endret 11/11, 6/13, 2/19, 11/22]

Se også ovenfor under «Begrepet ekstrautgifter».

Det var for visse diagnoser i flere år en fast praksis for at fradraget ved fastsettelsen av ekstrautgiftene ved «fordyret kosthold ved diett» skulle sammenliknes med Helsedirektoratets anbefalte sunne kosthold. I 2002 ble det imidlertid inntatt i rundskrivet at en ved vurderingen av kostholdsutgifter til friske personer i samme situasjon kunne benytte opplysninger fra SIFOs Standardbudsjett(i dag SIFOs Referansebudsjett). I praksis fortsatte Trygderetten og deler av etaten å benytte Helsedirektoratets anbefalte sunne kosthold som standardfradrag.

Ved kjennelse av 8. juni 2012, i ankesak 11/02011 [TRR-2011-2011] har Trygderetten uttalt følgende om hvordan fradraget ved fastsettelse av ekstrautgifter til fordyret kosthold skal fastsettes:

«Det er et utpreget skjønnsspørsmål hvordan et standardfradrag i forbindelse med grunnstønad til ekstrautgifter til kost skal beregnes. Retten legger for sin del til grunn at det ligger innenfor NAVs frie skjønn å avgjøre hvordan fradraget skal fastsettes, og har ut fra dette ikke noe grunnlag for å si at NAVs standpunkt her er i strid med loven, selv om det er et annet enn det Trygderetten har inntatt. Retten skal likevel bemerke at den oppfatter det som en standpunktendring, eller i det minste en presisering».

Trygderetten uttalte i tillegg at denne tolkningen også er til brukerens fordel, og la derfor dette til grunn.

På bakgrunn av kjennelsen og en vurdering av SIFOs Referansebudsjett sammenliknet med Helsedirektoratets anbefalte sunne kosthold, har direktoratet kommet til at etaten skal endre praksis. Rundskrivet endres fra «kan» til «skal». Det vil si at man fra rundskrivsendringen 1. juni 2013 skal benytte SIFOs Referansebudsjett til hjelp ved sammenlikningen med friske personer i samme situasjon (fradragsfastsettelsen). Dette da SIFOs Referansebudsjett i større grad gjenspeiler det gjennomsnittet av befolkningen har i kostholdsutgifter.

SIFOs Referansebudsjett for forbruksutgifter har tabell som viser utgifter til mat og drikke i kroner pr. måned for friske personer ved ulike aldersintervall og kjønn. Tabellen oppdateres normalt en gang i året. Referansebudsjettet – kalkulator - OsloMet

Kostnadsintervallene som tabellen fremviser er ikke absolutte for vurderingen av hvilke matutgifter vedkommende hadde som frisk. Medlemmer kan ha høyere eller lavere matutgifter pr. måned enn det som framkommer av tabellen. Tabellen er et hjelpemiddel som skal lette beregningen av ekstrautgifter til fordyret kosthold ved diett, når det ikke lar seg gjøre å dokumentere tidligere utgifter.

Dokumentasjon av ekstrautgiftene

[Endret 2/19, 5/21]

For personer som faller inn under utmålingsreglene i retningslinjene for personer med cystisk fibrose, fenylketonuri, eller cøliaki er det ikke nødvendig med dokumentasjon av ekstrautgiftene.

I alle andre tilfeller gjelder den generelle hovedregel, om at dietten må være alminnelig anerkjent i medisinsk praksis og det må kunne sannsynliggjøres at den avhjelper den aktuelle lidelse. Den aktuelle diett må beskrives og kostnadene beregnes. Det skal igjen understrekes at det kun er nødvendige ekstrautgifter som utløser rett til grunnstønad. Det må i denne sammenheng også undersøkes om elementer i dietten dekkes etter § 5-14 eller § 5-22. Dette kan for eksempel gjelde næringsdrikker eller andre næringsmidler slik dette fremkommer på Statens Næringsmiddelstilsyns liste over. «Næringsmidler til spesielle medisinske formål.»

Når man har fastslått utgiftene til medlemmets kosthold, må det gjøres fradrag for matutgifter som alle har.

Ekstrautgifter til forsøksvirksomhet gir generelt ikke rett til grunnstønad, selv om det angis bedring hos enkelte etter subjektiv vurdering og/eller dette støttes fra medisinsk hold.

Utgifter til legemiddel gir ikke rett til grunnstønad. Med legemiddel menes «bruksferdig tilberedning av stoff eller droge som bare kan utleveres fra apotek, og som brukes til å forebygge, lege eller lindre sykdom eller smerte». Elementer i dietter som kommer inn under begrepet «legemiddel» kan derfor ikke gi grunnlag for grunnstønad. Slike utgifter må eventuelt søkes dekket pliktmessig etter § 5-14 eller bidrag etter § 5-22.

§ 6-3 første ledd bokstav g – Slitasje på klær og sengetøy
LOV-1997-02-28-19-§6-3

[Endret 11/98, 10/02, 1/05, 4/14, 2/19, 3/20, 2/23, 5/23]

Det dreier seg om utgifter til ekstraordinær slitasje på klær eller sengetøy enten som følge av uvanlig ofte vasking eller at selve bruken medfører ekstra slitasje. Det kan foreligge grunnstønadsbetingende ekstrautgifter ved slitasje og ødeleggelse av klær, sko og sengetøy samt til drift av vaskemaskin og tørketrommel, i form av strømutgifter og utgifter til vaskemidler. Det understrekes at utgifter som følge av ødeleggelse av annet enn klær, sko og sengetøy, som for eksempel innbo og løsøre som stoler, bord, fjernsyn, fjernkontroll, ipads, mobiltelefoner leker m.v. ikke faller inn under begrepet «klær og sengetøy». Heller ikke håndklær og kluter omfattes. Det er på bakgrunn av Trygderettens praksis lagt til grunn at sengetøy omfatter dynetrekk, putetrekk og laken, og ikke dyner, puter og madrasser, jf. TRR-2003-4021.

Det er et vilkår at utgiftene skriver seg fra slitasje som skyldes varig sykdom eller lidelse. Behov for anskaffelse av klær grunnet vektøkning omfattes herunder ikke, se TRR-2010-143, TRR-2010-1680, og TRR- 2012-310. Det samme gjelder behov for ekstra par sko og sokker som ikke skyldes slitasje, men som skyldes behov for hyppig skift, jf. TRR-2012-2213.

Det er videre lagt til grunn av Trygderetten at ødeleggelse og misting av klær må likestilles med annen slitasje, jf. for eksempel Trygderettens ankesaker TRR-2010-143, TRR-2011-2242 og TRR-2012-1870. Det følger likevel en begrensning av lovens ordlyd ved at det er kun nødvendige ekstrautgifter forårsaket av varige medisinske lidelser som dekkes.

Behov for hyppig vask og tørk utover det som anses vanlig, vil i tillegg til eventuell klesslitasje, kunne medføre ekstrautgifter til drift av vaskemaskin og tørketrommel. Priselementene forbundet med drift av vaskemaskin og tørketrommel vil variere. Utgifter til vaskemiddel kommer i tillegg. I de fleste tilfeller vil kostnader til vask og tørk utgjøre en relativt beskjeden utgift per måned.

Ekstrautgiftene må være nødvendige og av et slikt omfang at de overstiger laveste sats. Det kan i enkelte tilfeller kreves at medlemmet begrenser utgiftene, eksempelvisved merking av klær, jf. TRR-2006-230 og ved bruk av anerkjent inkontinensmateriell. Utgiftene til slikt materiell dekkes imidlertid ikke av grunnstønaden, jf. TRR-2011-2618

Dersom flere familiemedlemmer har samme lidelse vil de kunne vurderes sammen, jf. nedenfor under bestemmelsens tredje ledd om unntak fra minstegrensen.

Dokumentasjon av ekstrautgiftene

[Endret 4/14]

Som hovedregel bør slike ekstrautgifter dokumenteres ved hjelp av kvitteringer for en periode på minimum tre måneder, sammen med en sannsynliggjøring i form av en spesifikasjon av utgiftene. En slik spesifikasjon bør være i form av en oversikt over behovet for gjenanskaffelser og vaskehyppighet. Det må tas hensyn til utgifter som også friske har. Se SIFO's Standardbudsjett for forbruksutgifter.

Hyperkinetiske forstyrrelser

[Tilføyd 2/19, endret 10/20, 1/23, 5/23]

Det innvilges grunnstønad sats 1 til barn under 18 år med hyperkinetiske forstyrrelser (ADHD, hyperaktivitet m.v.) til dekning av ekstrautgifter ved klesslitasje uten individuell prøving. For denne diagnosegruppen er ekstrautgiftene beregnet av Statens institutt for forbruksforskning (SIFO). Derfor vil individuell dokumentasjon være overflødig. Vi viser til dette rundskrivet § 6-3 første ledd – Generelt, Dokumentasjon av ekstrautgiftene.

I ICD-10 inndeles hyperkinetiske forstyrrelser i følgende undergrupper:

F90.0 Forstyrrelser av aktivitet og oppmerksomhet

F90.1 Hyperkinetisk atferdsforstyrrelse

F90.8 Andre spesifiserte hyperkinetiske forstyrrelser

F90.9 Andre uspesifiserte hyperkinetiske forstyrrelser

Diagnoselistene omfatter forstyrrelser både med og uten hyperaktiv atferd. Ordningen gjelder kun barn med hyperaktiv atferd. Derfor er det en forutsetning at det fremgår av de medisinske opplysningene at barnet har hyperaktiv adferd. Det er ikke tilstrekkelig at det bare oppgis diagnosekode eller diagnose.

Innskjerping av direkteplasseringsordningen med virkning fra 01.01.23

[Tilføyd 1/23]

Ordningen med direkteplassering i sats 1 ble innført i februar 2019, og gjaldt opprinnelig alle personer med ADHD med hyperaktivitet. Fra og med 01.01.23 innskjerpes ordningen til kun og gjelde barn – dvs. personer under 18 år.

Fra 01.01.23 innskjerpes ordningen dessuten slik at de som før fylte 18 ble innvilget sats 1 uten individuell prøving, ved fylte 18 får sin grunnstønad til dette formålet brakt til opphør. De som fortsatt ser seg berettiget til stønaden må søke på nytt, og på vanlig måte dokumentere ekstrautgifter tilsvarende sats 1.

Bakgrunnen for aldersgrensen på 18 år for innvilgelse uten individuell prøving, er at den hyperaktive atferden vanligvis avtar når man blir voksen.

Psoriasis og eksem

[Tilføyd 2/19, endret 3/20]

Frem til mars 2019 ble grunnstønad til klesslitasje som følge av psoriasis og atopisk eksem svært sjelden tilstått, jf. TRR 2006-99, TRR 2011-325, TRR 2011-2016.

Ved statsbudsjettet 2019 ble det besluttet å foreta en oppmyking av gjeldende stønadspraksis. Bakgrunnen for praksisendringen er beregninger foretatt av Statens institutt for forbruksforskning (SIFO), som ble foretatt i juni 2018. Oppmykingen av praksis fra 1. mars 2019 vil innebære at flere vil kunne få grunnstønad. Personer med iktyose vil også omfattes av praksisendringen. Sykdommen varierer mye fra person til person, både i intensitet, utbredelse på kroppen og behandling. Det må derfor gjøres en konkret vurdering i hver sak ut fra dokumenterte ekstrautgifter og medisinske opplysninger fra lege.

NAV må i tillegg innhente opplysninger fra legen om:

  • Hvordan hudlidelsen karakteriseres
  • Hvor store områder av kroppen som er affisert og hvor på kroppen
  • Hvordan hudlidelsen behandles
  • Om det er sesongvariasjoner
§ 6-3 Første ledd bokstav h – Hold av servicehund
LOV-1997-02-28-19-§6-3

[Tilføyd 1/18, endret 4/20]

Personer med fysiske funksjonsnedsettelser kan ha servicehund som hjelper til med praktiske gjøremål. Dersom det er gitt stønad til servicehund etter forskrift om stønad til servicehund av 20.12.2017 nr. 2305, ytes grunnstønad til hold av servicehunden.

Utgifter til nødvendig hold av servicehund overstiger normalt et beløp svarende til grunnstønadssats 3. Det ytes derfor grunnstønad etter sats 3 til hold av servicehund. Vilkårene er oppfylte fra det tidspunkt ekvipasjen, bruker og hund er blitt godkjent av servicehundutvalget og hunden er utlevert til bruker.

§ 6-3 Andre ledd – Satsene

LOV-1997-02-28-19-§6-3

[Endret 2/19 – kun overskrift, 5/21 – kun overskrift]]

Grunnstønad ytes etter satser som fastsettes av Stortinget. Det er fastsatt seks satser – satsene 1 – 6. Stortinget fastsetter som hovedregel nye satser hvert år med virkning fra 1. januar.

§ 6-3 Tredje ledd – Beregning av satsen

LOV-1997-02-28-19-§6-3

[Endret 2/19 – kun overskriften, 5/21 – kun overskrift]

Tredje ledd er i samsvar med endringen fra 1.1.96 i den tidligere grunn- og hjelpestønadsforskriften. Før endringen var minstegrensen for rett til grunnstønad 2/3 av sats 1. I særlige tilfeller kunne det dessuten gis grunnstønad selv om ekstrautgiftene var mindre. Etter endringen fra 1.1.96 og som er videreført i ny lov, har medlemmet ikke krav på grunnstønad dersom utgiftene utgjør et mindre beløp enn sats 1 og dispensasjonsadgangen er falt bort. Ved den samme forskriftsendringen fra 1.1.96 falt dessuten begrensningsregelen for de to høyeste satsene bort. Endringene medførte en vridning av ytelsen mot de med de høyeste utgiftene samtidig som den ble lettere å administrere.

Det innebærer at en legger sammen godkjente ekstrautgifter for hver av de de formål som er nevnt under bokstav a – g. Dersom utgiftene er høyere enn sats 1, har vedkommende rett til grunnstønad. Dersom utgiftene er høyere enn sats 2, har vedkommende rett til sats 2 osv. Ved sammenslåing av ekstrautgifter for flere formål, er det viktig å skille mellom utgifter som er fastsatt som følge av en «firkantregel» og andre dokumenterte utgifter, det vises til retningslinjer nedenfor under avsnittet «Sammenslåingsregler».

Sammenslåingsregler

Dersom det foreligger flere utgiftstyper som kan gi rett til grunnstønad, skal utgiftene legges sammen før satsen fastsettes. De årlige ekstrautgiftene må samlet minst svare til den aktuelle stønadssatsen.

Hovedregel – Summering av konkret legitimerte ekstrautgifter

Har medlemmet flere utgiftstyper på grunn av sine lidelser, skal ekstrautgiftene som utgangspunkt summeres og en fastsetter deretter grunnstønadssatsen på grunnlag av de samlede ekstrautgiftene.

Ved enkelte typer utgifter/lidelser er det gitt nærmere retningslinjer for hvilken grunnstønadssats som skal benyttes. Summen av de fastsatte utgiftsbeløpene legges til grunn ved fastsettelsen av grunnstønadssatsen.

Unntak fra minstegrensen

I saker hvor flere familiemedlemmer har ekstrautgifter på grunn av sykdom som nevnt § 6-3 første ledd under punktene a – g kan familieenheten ses som en søkerenhet og tilstås grunnstønad dersom de godkjente ekstrautgiftene for familieenheten samlet overstiger satsen. Det er uheldig og ikke tilsiktet at bortfallet av dispensasjonsadgangen skulle ramme denne gruppen familier som samlet kan ha høye ekstrautgifter og begrunner unntaket ut fra tidligere praksis og Trygderettskjennelse:

Trygderetten har avsagt en kjennelse (ankenr. 0590/91 [TRR-1991-590]) om grunnstønad der flere familiemedlemmer hadde ekstrautgifter som følge av allergier og hudsykdommer. I kjennelsen uttaler Trygderetten:

«I saker hvor flere familiemedlemmer har ekstrautgifter på grunn av sykdom, kan retten vurdere familiesituasjonen under ett. Retten har gjort det i denne saken og er etter en samlet vurdering kommet til at de tre familiemedlemmene må antas å ha så høye ekstrautgifter at de samlet fyller vilkårene for grunnstønad med sats 2.»

Selv om Trygderetten har vurdert saken etter grunn- og hjelpestønadsforskriften slik den lød før endringen, kan vi ikke se at dispensasjonsadgangen kan ha vært avgjørende i det den gjaldt kun for sats 1. I dette tilfellet har Trygderetten sett familien som en enhet og tilstått grunnstønad etter de samlede utgifter. Arbeids- og velferdsdirektoratet er enig i Trygderettens vurdering, og er av den oppfatning at dagens regler også gir adgang til å se familieenheten som en søkerenhet i disse tilfeller. Spørsmålet har vært forelagt Sosial- og helsedepartementet som er enig i en slik fortolkning

Når det gjelder hjelpestønad, har vi hatt en slik regel selv om det ikke er noen dispensasjonsadgang.

Utgifter som dekkes pliktmessig etter bestemmelsene i denne loven eller andre lover.
Forhold til annen lovgivning

[Endret 10/02]

Folketrygdloven er en rettighetslov som ligger i bunnen i forhold til andre lover med samme formål men med mindre rettighetspreg. Dette gjelder ikke dersom medlemmet får dekket sine ekstrautgifter som følge av pliktmessige tiltak fra det offentlige i medhold av lov eller forskrift. Ved vurderingen av ekstrautgiftenes størrelse er det derfor nødvendig å vurdere om medlemmets ekstrautgifter kan dekkes pliktmessig etter andre bestemmelser. Dersom medlemmet har rett til å få dekket ekstrautgiftene etter andre bestemmelser, anses disse bestemmelsene å ligge «i bunnen» i forhold til grunnstønad.

Grunnstønad har til dels sammenfallende formål med andre lover. Etter den tidligere folketrygdloven førte dette til en del avgrensningsproblemer. Etter den nye folketrygdloven kan det bare gis grunnstønad til bestemte formål, og avgrensingsproblemene har derfor blitt mindre. Det følger dessuten av forarbeidene til den nye folketrygdloven at egenandeler etter andre lover med samme formål ikke gir rett til grunnstønad.

I det følgende vil vi gi en oversikt over andre lover som har sammenfallende formål med grunnstønadsordningen, og vise hovedtrekk ved avgrensningen. Oversikten er ikke ment å være uttømmende.

Forholdet til andre bestemmelser i folketrygdloven

[Endret 10/02, 4/14]

Folketrygdlovens kapittel 5

Når det gjelder folketrygdloven, er det først og fremst utgifter som kan dekkes etter kapittel 5 som er aktuelt. Men i og med at verken egenandeler til helsetjenester eller legemidler nå kan gi rett til grunnstønad, blir forholdet mer ryddig enn etter tidligere lov. Det medfører imidlertid at det først må undersøkes om en utgift kan dekkes pliktmessig eller etter bidragsordningen i kapittel 5 før det kan være aktuelt å vurdere grunnstønad.

Folketrygdlovens kapittel 6

Utgifter som etter sin art kan gi rett til hjelpestønad etter lovens § 6-4 og § 6-5 kan ikke gi rett til grunnstønad.

Folketrygdlovens kapitler 10 og 11

I enkelte tilfeller har et medlem ekstrautgifter som kan dekkes § 10-7 og § 11-7 som grunnstønad. Når vilkårene for grunnstønad ellers er oppfylt, skal denne stønadsformen anvendes før stønad etter kapitlene 10 og 11.

Folketrygdloven § 9-10 til § 9-12, pleiepenger

[Endret 10/02]

Formålet med pleiepenger etter folketrygdloven § 9-10 til § 9-12 er å kompensere for bortfall av arbeidsinntekt for yrkesaktive i forbindelse med barns eller barnepassers sykdom, barns funksjonshemming eller pleie av nære pårørende i livets sluttfase. Pleiepenger har ikke sammenfallende formål med grunnstønad, og grunnstønad kan derfor ytes uavhengig av om det ytes pleiepenger til pårørende.

Forholdet til bestemmelser i andre lover

[Endret 10/02]

Forholdet til bestemmelser i andre lover er avhengig av i hvilken grad annen lovgivning kan sies å være pliktmessige ytelser eller ha et rettighetspreg.

HVPU-reformen – Avviklingsloven av 10. juni 1988

[Endret 10/02]

Kommunene har et særskilt ansvar for psykisk utviklingshemmede etter HVPU-reformen med virkning fra 1. januar 1991, jf. ovennevnte lov § 1. Psykisk utviklingshemmede skal så langt som mulig leve og behandles likt med andre mennesker. Psykisk utviklingshemmede har derfor krav på grunnstønad på lik linje med andre personer dersom vilkårene for stønaden er oppfylt. Kommentarene nedenfor angående forholdet mellom grunnstønad og andre lover gjelder derfor også for psykisk utviklingshemmede.

Opplæringsloven (lov av 17. juni 1998 nr. 61)

[Endret 10/02]

Elever som ikke har eller kan få tilfredstillende utbytte av det ordinære undervisningstilbudet, har rett til spesialundervisning, jf. lovens § 5-1 første ledd. Det skal alltid foreligge en sakkyndig vurdering av elevens særlige behov før det fattes vedtak om spesialundervisning, jf. lovens § 5-3. Slik spesialundervisning skal ytes pliktmessig av kommunen. Barn under opplæringspliktig alder kan også ha rett til spesialpedagogisk hjelp, jf. lovens § 5-7. Slik hjelp kan være knyttet til barnehage, skole, sosiale- eller medisinske institusjoner el., eller være organisert som eget tiltak. Det følger av opplæringslovens kap. 7 at nødvendig transport i forbindelse med slik spesialpedagogisk skal dekkes av kommunen. Transport til slike tiltak gir derfor ikke rett til grunnstønad.

Lov om barneverntjenester av 17. juli 1992

[Endret 10/02, 12/10. Helt omarbeidet 4/14]

Etter barnevernlovens § 4-8 annet og tredje ledd og § 4-12 kan barneverntjenesten etter visse vilkår fatte vedtak om omsorgsovertagelse. Nedenstående retningslinjer gjelder kun for slike tilfelle. I henhold til § 4-14 foreligger i slike tilfelle følgende plasseringsalternativer.

  1. i fosterhjem jf. § 4-22
  2. i institusjon som er med i fylkeskommunens plan etter § 5-1, jf. § 5-2 eller
  3. i opplærings- eller behandlingsinstitusjon når dette er nødvendig når barnet er funksjonshemmet.

Retten til grunnstønad faller som hovedregel ikke bort på grunn av omsorgsovertagelse. Ekstrautgifter til særskilt kosthold og klesslitasje som barnet har på grunn av sykdom mv. er grunnstønadsbetingende utgift uansett hvilke av de ovennevnte plasseringsformene som er nyttet. Grunnstønad på grunn av ekstrautgifter til telefon og transport som barnet oppebærer før omsorgsovertagelsen, må prøves på nytt med henblikk på om det foreligger vesentlig endring, jf. folketrygdlovens § 6-7 revurdering.

Grunn- og hjelpestønad skal gå til de som har den daglige omsorgen for barnet. Det følger derfor av ftrl. § 22-3 b at grunn- og hjelpestønad til barn som er plassert i fosterhjem, skal utbetales til fosterforeldrene. Ved plassering i statlige og kommunale beredskapshjem eller foreløpige hjem før et endelig fosterhjem, skjer utbetaling av stønaden til det kommunale barnevernet.

Lov om kommunale helse- og omsorgstjenester m.m.(helse- og omsorgstjenesteloven)

Bestemmelsene i helse- og omsorgstjenesteloven § 3-2 viderefører i all hovedsak gjeldende rett etter kommunehelsetjenesteloven og sosialtjenesteloven.

Kommunen har plikt til å sørge for at personer som oppholder seg i kommunen, tilbys nødvendige helse- og omsorgstjenester, jf. lovens § 3-1. Kommunens ansvar omfatter offentlig organiserte helse- og omsorgstjenester som ikke hører under stat eller fylkeskommune. For å oppfylle ansvaret etter § 3-1 skal kommunen blant annet tilby de tjenester som fremgår av § 3-2, og herunder de helse- og omsorgstjenester som fremgår av pkt. 6 bokstav a til d.

I praksis er det kommunens økonomi og egne prioriteringer som er bestemmende for omfanget av den hjelp den enkelte får. Det kan være forskjeller kommunene i mellom når det gjelder omfanget av hjelp i tilnærmet samme situasjoner.

Sosial- og helsedepartementet uttalte i september 1993 at tilbud etter sosia.ltjeneste.loven skal anses som subsidiære i forhold til rettigheter etter folketrygdloven. Dette prinsippet medfører at krav om grunnstønad ikke kan avslås med den begrunnelse at vedkommende kan søke om hjelp etter sosialtjenesteloven. Det kan imidlertid tas hensyn til allerede tilståtte sosialtjenester dersom disse ytelsene helt eller delvis dekker det samme behovet som grunnstønad er ment å dekke.

Det følger av bestemmelsen i helse- og omsorgstjenesteloven § 11-2 at den som mottar helse- og omsorgstjenester fra kommunen har plikt til å betale vederlag, dersom det er fastsatt i lov eller forskrift.

Utgifter som skal dekkes av vederlaget til kommunen, ligger i bunnen i forhold til grunnstønad. Ekstrautgifter f.eks. til klesslitasje, særskilt kosthold, ekstra transportutgifter skal avgjøres etter en konkret vurdering. Når det gjelder øvrige ekstrautgifter på grunn av uførhet kommer denne gruppen ikke i noen særstilling.

Om forholdet til fylkeskommunale/kommunale transportordninger, se kommentarer i dette rundskrivet under § 6-3 første ledd bokstav b.

Lov om pasient- og brukerrettigheter, helsepersonelloven og spesialisthelsetjenesteloven

[Endret 10/02, 4/14]

Den 1. januar 2001 trådte pasientrettighetsloven (lov av 2. juli 1999 nr. 63), helsepersonelloven ( lov av 2. juli 1999 nr. 64) og spesialisthelsetjenesteloven (lov av 2. juli 1999 nr. 61) i kraft. Det fremgår av disse lovene at pasienten har rett til øyeblikkelig hjelp, nødvendig helsehjelp fra spesialisthelsetjenesten og til nødvendig helsehjelp fra kommunehelsetjenesten.

Forholdet til folketrygdloven reguleres stort sett av folketrygdloven § 6-8. Ekstrautgifter til diett mv. under opphold på helseinstitusjon antas å gå inn i kostholdet som dekkes av institusjonen. Ekstrautgifter til klesslitasje mv. kan være en grunnstønadsberettigende ekstrautgift. Rettigheter til foreldre som oppholder seg på sykehus på grunn av sykt barn reguleres i en egen forskrift gitt med hjemmel i spesialisthelsetjenesteloven. Det kan ikke tilstås grunnstønad til dekning av ekstrautgifter som dekkes av institusjonen etter nevnte forskrift. Dersom det foreligger ekstrautgifter som ikke dekkes etter denne forskriften, kan grunnstønad tilstås dersom vilkårene er oppfylt.

Overgangsbestemmelser

Etter lovens § 26-2 skal den – som når denne lov trer i kraft – mottar en løpende ytelse etter tidligere folketrygdlov, beholde denne ytelsen dersom den er større enn den ytelsen vedkommende har rett til etter den nye loven.

Det betyr at et medlem som tidligere er tilstått sats 1 enten fordi utgiftene var høyere enn 2/3 av sats én eller etter den tidligere dispensasjonsbestemmelsen i grunn- og hjelpestønadsforskriftens § 6 nr. 2 beholder grunnstønaden selv om vedkommende ikke lenger fyller vilkårene for rett til grunnstønad etter de nye reglene. Dersom vedkommende søker om forhøyet grunnstønad på grunn av utgifter til et annet formål som kan godkjennes etter ny lov eller økte utgifter til samme formål som tidligere og formålet omfattes av bokstav a – g, må alle utgiftene ses på på nytt. Ved sammenslåing skal den "gamle" sats 1 regnes med med et beløp tilsvarende 2/3 av sats 1. Dersom utgiftene kan dokumenteres å være høyere, legges faktisk utgift til grunn. Tilsvarende gjelder dersom det dreier seg om høyere «gammel sats».

Eksempel:

Et medlem er tidligere tilstått sats 1 til telefon for å bryte en isolert tilværelse etter dispensasjonsbestemmelsene. Etter ny folketrygds ikrafttreden blir vedkommende tilstått sats 1 til transport. Regnestykke blir da slik: 2/3 av sats 1 + sats 1= sats 2.

Eksempel:

Et medlem oppebærer sats 1 på grunn av medisinutgifter. Utgiftene utgjorde den gang grunnstønadsvedtaket ble fattet et beløp mellom sats 1 og sats 2. Utgiftene er nå økt og det søkes om bidrag. Utgifter som overstiger sats 1 må anses for samlet økning.

§ 6-3 fjerde ledd – 70-årsgrensen

LOV-1997-02-28-19-§6-3

[Endret 10/16, 3/19 – kun overskrift, 5/21 – kun overskriften]

Det kan ytes grunnstønad til transport selv om kravet settes frem etter fylte 70 år. Forutsetningen er at medlemmet faktisk fylte vilkårene ved fylte 70 år.

Det er således ikke nok at vedkommende blir ufør før fylte 70 år. Også de øvrige vilkårene for rett til grunnstønad må ha vært oppfylt før dette tidspunkt. Det må følgelig ha oppstått et varig transportbehov som medførte ekstrautgifter av betydning før fylte 70 år.

Følgende eksempel belyser et aktuelt grenseproblem når det gjelder øvre aldersgrense:

Et medlem blir skadet i en ulykke før fylte 70 år. Han blir straks innlagt i sykehus. Han blir utskrevet etter fylte 70 år. Det er på det rene at vedkommende på grunn av skaden har et varig behov for transport som medfører ekstrautgifter av betydning. Selv om det ikke forelå noe aktuelt behov for transport før fylte 70 år er lovens ordlyd ikke til hinder for å tilstå grunnstønad i et slikt tilfelle. Det presumeres altså at vedkommende ville ha hatt behov for transport dersom han ikke var blitt innlagt i sykehus.

Tilstått grunnstønad fortsetter å løpe etter at medlemmet er fylt 70 år, så lenge vilkårene for rett til denne stønaden er oppfylt. Vedtak om opphør eller reduksjon av grunnstønaden kan – som ellers – bare treffes hvis vilkårene i lovens § 6-7 er oppfylt.

Dersom transportbehov og –/utgifter øker etter fylte 70 år, kan de ikke legges til grunn for å opprettholde eller øke tidligere fastsatt grunnstønadssats.

Unntak:

To ektefeller eller andre som bor sammen har hver for seg før fylte 70 år oppebåret grunnstønad til transport, men satsen for hver av dem er satt lavere enn sats 3 på grunn av kombinert bilbruk. Selv om den ene parten dør etter at den gjenlevende har fylt 70 år, skal gjenlevende få oppregulert sin sats til den sats vedkommende ville ha hatt krav på før fylte 70 år dersom grunnstønaden ikke var blitt delt. Det dreier seg altså om tilfeller hvor det ikke har skjedd en endring i transportutgiftene eller transportbehovet, men at det ikke lenger finnes to parter å dele grunnstønaden på.

§ 6-4 Hjelpestønad

LOV-1997-02-28-19-§6-4

Utarbeidet av Rikstrygdeverket Uførhetskontoret 01.05.97.

Sist endret 05.04.2019, jf. overskriften:
§ 6-4 Femte ledd – Om blinde

Kort om saksbehandling ved krav om hjelpestønad

[Tilføyet 11/01]

For at trygdekontoret skal kunne ta stilling til krav om hjelpestønad, må det dokumenteres at vilkårene i folketrygdlovens § 6-2§ 6-4 er oppfylt. Det er nødvendig med detaljerte opplysninger for at trygdekontoret skal kunne ta stilling til krav om hjelpestønad/forhøyet hjelpestønad. I det følgende gis det en kort orientering om hvor informasjon kan innhentes i forbindelse med krav om hjelpestønad/forhøyet hjelpestønad.

Opplysningsplikten i folketrygdlovens § 21-3:

Denne bestemmelsen gir trygdeetaten adgang til å kreve at søker gir nødvendige opplysninger. Dersom dette ikke etterkommes kan krav om en ytelse avslås eller stanses helt eller delvis med hjemmel i folketrygdlovens § 21-7 bokstav c.

Undersøkelsesplikten i folketrygdlovens § 21-4:

Denne bestemmelsen tilsvarer forvaltningslovens § 17 første ledd. Trygdeetaten har plikt til å sørge for at saken er så godt opplyst som mulig. Denne bestemmelsen må ses i sammenheng med medlemmets opplysningsplikt etter § 21-3.

Hvor kan dokumentasjon innhentes?

  • Søknadsskjema. Av søknadsskjemaet skal søkers personalia fremgå. Navnet på behandlende lege skal oppgis. Det samme gjelder årsaken til søkers hjelpebehov og hjelpebehovets omfang. Det må fremgå opplysninger om hvem som dekker hjelpebehovet. Søknadsskjemaet må være undertegnet av søker eller søkers verge. Ved tvil om medlemsskapsvilkåret er oppfylt, kan UDI kontaktes.
  • Legeerklæring. Det er behandlende lege som skal kontaktes i første omgang. Søkers diagnose skal fremgå av legeerklæringen. Det skal gis opplysninger om prognose og varighet. Legeerklæringen skal videre gi opplysninger om behandlingsoppleggets art og omfang. Legeerklæringen bør også ta stilling til hva som er nødvendig tilsyn og pleie. Spesialisterklæring kan innhentes når dette anses nødvendig. Dette kan f.eks. være tilfelle ved sjeldne lidelser og ved kompliserte tilfeller. Diagnose skal alltid stilles av lege.
  • Sosialrapport eller trygderapport. Slike rapporter kan benyttes for å belyse behovet for særskilt tilsyn og pleie, om det foreligger et privat pleieforhold og hjelpebehovets omfang. Opplysningene bør være så detaljerte som mulig.
  • Uttalelse fra PPT, skole, barnehave eller andre (f. eks. annet helsepersonell m.v.). Slike uttalelser kan si noe om hjelpebehovets omfang. En døgnklokke kan f. eks. være et godt hjelpemiddel for å belyse hjelpebehovets omfang.
  • Rådgivende lege kan gi uttalelse angående hjelpebehovets størrelse og hva som anses som nødvendig tilsyn og pleie på grunn av den medisinske tilstanden. Rådgivende lege kan også vurdere om det eventuelt er nødvendig å innhente spesialisterklæring.
  • Medlem/verge bør inviteres til en samtale på trygdekontoret. Trygdekontoret bør oppfordre til brukermedvirkning ved innhenting av informasjon. Trygdekontoret kan også gi generell informasjon angående hjelpestønad.

Det er ikke nødvendig å benytte alle disse informasjonskildene i alle saker. De ulike kildene viser hvor informasjon kan hentes. Det bør utøves skjønn ved innhenting av legeerklæring. Ved revisjon av hjelpestønadssaker vil det ikke alltid være nødvendig å innhente ny legeerklæring. Dette gjelder særlig ved alvorlige og uhelbredelige lidelser. Det bør også vurderes om det foreligger legeerklæring i andre saker som kan benyttes. Dersom det er tvil om det er nødvendig å innhente ny legeerklæring, kan rådgivende lege vurdere om saken allerede er tilstrekkelig medisinsk belyst.

[§ 6-4 første ledd]

LOV-1997-02-28-19-§6-4
§ 6-4 første ledd første punktum – Krav til medlemskap

[Endret 11/01]

Det er et vilkår for rett til hjelpestønad at vedkommende er medlem i folketrygden. Dersom medlemskapet opphører, opphører retten til hjelpestønad. Reglene om medlemskap står i lovens kapittel 2. Det vises til loven og kommentarene til kapittel 2.

Personer med pensjon fra folketrygden kan likevel ha rett til hjelpestønad ved bosetting i annet EØS-land. Se Hovednummer 40 – Kapittel 6 – Grunn- og hjelpestønad.

Sykdomsbegrep og pleiebehov

Innholdet svarer til hovedinnholdet i den tidligere bestemmelsen i lovens § 8-2 første ledd bokstav b. Begrepene varig og sykdom, skade eller lyte er nærmere omtalt ovenfor i kommetaren til § 6-2 første ledd. Særskilt tilsyn og pleie er ikke nærmere definert, men innholdet svarer til det som mennesker i sin alminnelighet legger i begrepene, dvs. tilsyn eller hjelp til personlige gjøremål som andre mennesker ikke trenger.

Det er ikke fastsatt noen nedre eller øvre aldersgrense for rett til hjelpestønad, verken i folketrygdloven eller i forarbeidene. Hjelpestønad til særskilt tilsyn og pleie kan derfor også ytes til små barn. Det vises nærmere til kommentarer til paragrafens fjerde ledd. Det samme gjelder eldre mennesker. Det er størrelsen på det private hjelpebehovet som avgjør om hjelpestønad kan tilstås også i disse tilfellene.

For visse typer lidelser er det gitt nærmere retningslinjer når det gjelder alderen, se «Rikstrygdeverkets retningslinjer om hjelpestønad/forhøyet hjelpestønad for visse typer lidelser» etter kommentarene til § 6-4.

Krav til årsakssammenheng

[Endret 11/01]

Det må være årsakssammenheng mellom medlemmets lidelser og hjelpebehovet. For å belyse medlemmets hjelpebehov, er det nødvendig å innhente medisinske og sosiale opplysninger.

Nødvendig hjelp

For at hjelpestønad skal kunne ytes, må det anses som nødvendig for medlemmet med særskilt tilsyn og pleie utover det som dekkes av offentlig hjelpeordning. Det kan vanskelig stilles opp generelle retningslinjer for hva som skal betraktes som nødvendig. Dette må vurderes skjønnsmessig i hvert enkelt tilfelle.

Krav til hjelpebehovets varighet

Behovet for hjelp kan i visse tilfelle vare kortere tid enn selve lidelsen. Dette skyldes at andre forhold av betydning enn de medisinske endrer seg, f.eks. at medlemmets (den hjelpetrengendes) ektefelle vil bli pensjonist innen en viss tid, slik at det kan ventes noe mer vederlagsfri hjelp. Etter sitt formål skal imidlertid hjelpestønad dekke hjelpebehov av varig karakter. Selv om varighetskravet i lovbestemmelsen formelt er knyttet til den medisinske tilstanden, kreves det i praksis at også hjelpebehovet skal være av en viss varighet. Som utgangspunkt må hjelpebehovet vare i 2 – 3 år eller mer for å kunne betraktes som langvarig.

Varighet når hjelpebehovet veksler i intensitet/opptrer periodevis

[Endret 11/01]

Når hjelpebehovet opptrer periodevis, betraktes det som varig hvis det er stadig tilbakevendende over lengre tid. F.eks. gjelder dette ved en del kroniske eller varige sykdommer som veksler mellom gode og dårlige perioder. Dette kan gjelde både somatiske og psykiske sykdommer.

Andre langvarige sykdommer krever periodevis intensiv behandling der hjelpebehovet øker. F.eks. gjelder dette systemsykdommer som Leukemi. Vedrørende slike sykdommer hos barn og ungdommer under 18 år, kan dette også gjelde forholdet til ulike hjelpestønadssatser, se kommentarer til § 6-5 forhøyet hjelpestønad.

Dersom særlige grunner tilsier det, kan det lempes noe på kravet til hjelpebehovets varighet. Slike særlige grunner foreligger f. eks. når medlemmets hjelpebehov er særskilt stort. Dette kan f. eks være tilfelle for barn som behandles for klumpfot. Det kreves i disse tilfellene betydelig innsats fra foreldrene i den første tiden for å følge opp behandlingen (skinnebehandling). Tilstanden anses imidlertid ikke å være av en slik art at hjelpebehovet vil være like stort etter hvert som tilstanden bedres.

Ved tvil om hjelpebehovets varighet

I enkelte tilfelle vil det være usikkert om hjelpebehovet vil vare så lenge som nevnt ovenfor. Da bør man i rimelig grad la tvilen komme medlemmet til gode, jf. eksempelet ovenfor om at medlemmets ektefelle sannsynligvis vil gå av med pensjon før det ordinære varighetskravet er nådd.

Et livsvarig hjelpebehov betraktes alltid som varig selv om medlemmets lidelse medfører at han dør – eller sannsynligvis vil dø – før to år er gått.

§ 6-4 første ledd annet punktum – Særskilt privat pleieforhold

[Endret 11/01]

Hjelpestønad til tilsyn og pleie er ment å kompensere utgifter/skaffe seg privat hjelp for å avhjelpe et særskilt, personlig hjelpebehov. Med «særskilt» menes det ekstra behovet for hjelp medlemmet har i forhold til friske personer. Det behov for hjelp som også friske personer har, skal holdes utenfor ved vurderingen av hjelpebehovets omfang. Pleie som dekkes pliktmessig etter annen lov gir ikke rett til hjelpestønad.

Det kan være behov for særskilt tilsyn dersom medlemmet har manglende evne til å klare seg uten tilsyn i ulike situasjoner, både innendørs og utendørs og dag og natt.

Særskilt pleiebehov kan være behov for hjelp til personlig stell/hygiene og i spisesituasjoner.

Ved vurderingen av hjelpebehovet kan det også legges vekt på stimulering, opplæring og trening som utføres i hjemmet.

Privat pleieforhold

[Endret 11/01]

Det må foreligge et privat pleieforhold for rett til hjelpestønad. Uttrykket «privat» innebærer en presisering av gjeldende rett. Dette innebærer at pleie som utføres av f. eks. hjemmesykepleien eller hjemmebaserte tjenester ikke gir rett til hjelpestønad.

Et privat pleieforhold foreligger når noen – f.eks. foreldre, ekte-felle, barn, naboer eller andre – utfører arbeidet med tilsy-net/pleien.

Dersom den hjelpetrengende ikke er i stand til å etablere et privat pleieforhold før krav om hjelpestønad fremmes, f.eks. fordi vedkommende ikke har økonomi til å leie hjelp, er det tilstrekkelig at det er på det rene at et pleie- og tilsynsforhold etableres når hjelpestønad tilstås.

§ 6-4 første ledd siste punktum – Barn i fosterhjem

[Endret 11/01]

Punktet omhandler forholdet mellom hjelpestønad og anbringelse i fosterhjem etter barnevernlovens § 4-14. Tilsyn og pleie av et barn plassert i fosterhjem er likestilt med et privat pleieforhold. Dette betyr at hjelpestønad/forhøyet hjelpestønad kan tilstås til barnet og utbetales til fosterforeldrene som rette vedkommende.

Bestemmelsen er i likhet med paragrafens sjette ledd om omsorgslønn et unntak fra de prinsippene som ble lagt til grunn for de øvrige endringene i forskriften, som avgrenser bruk av hjelpestønad i forhold til offentlig omsorg som gis etter andre lover.

Barne- og familiedepartementet uttalte i brev av 20.02.96 til berørte instanser, herunder trygdeetaten (unntatt fylkestrygdekontorene):

«Hjelpestønad er en ytelse som fosterforeldrene wetter departementets mening har krav på i tillegg til arbeidsgodtgjøring som fosterforeldere – også når fosterhjemmet er forsterket – og som kommuen ikke skal kunne ta refusjon i etter barnevernlovens § 9-3».

I tilfeller hvor omsorgen for barnet er overtatt etter barnevernloven, mens foreldreansvaret ikke er overtatt, oppstår spørsmål om hvem som kan fremme krav om hjelpestønad. For å få en ytelse fra folketrygden, må det fremsettes et krav. Kravet må som hovedregel undertegnes av verge. Det fremgår av vergemållovens § 3 første ledd at verge for mindreårig er den eller de som har foreldreansvaret. Omsorgsovertakelse etter barnevernlovens § 4-12 vil si at den fysiske omsorgen for barnet flyttes fra foreldrene og overtas av andre på vegne av barneverntjenesten. At foreldrene fratas omsorgen for barnet betyr ikke uten videre at foreldrene også fratas foreldreansvaret. Fratakelse av foreldreansvaret skjer normalt i forbindelse med at barnet adopteres bort, jf. barnevernlovens § 4-20. Det vil lett bli en hindring å kreve at foreldreansvaret skal fratas foreldrene for at krav om hjelpestønad skal kunne fremmes. I tilfeller hvor omsorgen for barnet er overtatt etter barnevernlovens § 4-12 bør det derfor godtas at personer som har omsorgen for barnet kan undertegne kravet på vegne av medlemmet.

Avgrensning mot andre ytelser etter folketrygdloven og andre lover

Det er hverken i forarbeidene eller i loven nevnt noe generelt om forholdet mellom hjelpestønad og andre bestemmelser i folketrygdloven eller andre lover med helt eller delvis samme formål. I enkelte tilfeller er forholdet mellom hjelpestønad og ytelse etter annen lov regulert direkte i folketrygdloven. Som eksempel vises det til paragrafens første ledd siste punktum der det fremgår at barn som er plassert i fosterhjem etter barnevernlovens § 4-14 skal likestilles med privat pleieforhold og sjette ledd som klargjør at omsorgslønn etter helse- og omsorgstjenesteloven § 3-6 er subsidiær i forhold til hjelpestønaden.

Forholdet mellom hjelpestønad og andre ytelser eller tjenester med samme formål etter denne eller andre lover, har stor betydning for om vilkårene for rett til hjelpestønad er oppfylt. Utgangspunktet for vurderingen av hvilken lov eller ytelse som er primær i forhold til den andre, er hvilken av dem som er mest rettighetspreget.

I dette avsnittet redegjøres det for de prinsipper og den praksis på dette området som har etablert seg.

Forholdet til andre bestemmelser i folketrygdloven

Bidrag til spesielle formål etter § 5-22

Trygden kan yte bidrag til dekning av helsetjenester når utgiftene ikke ellers dekkes etter denne lov eller andre lover. Når vilkårene for rett til hjelpestønad er oppfylt, skal denne ytelsen anvendes før det kan bli aktuelt å yte bidrag etter § 5-22.

Pleiepenger etter § 9-10 til § 9-12

[Endret 11/01]

Pleiepenger etter § 9-10 og § 9-11 ytes så lenge det er nødvendig for behandlingen og rehabiliteringen av det enkelte barn. Pleiepenger etter § 9-12 ytes i opptil 20 dager for hver pasient. Formålet med pleiepenger er å kompensere for bortfall av arbeidsinntekt for yrkesaktive i forbindelse med barns eller barnepassers sykdom, barns funksjonshemming og pleie av nære pårørende i livets sluttfase.

Pleiepenger har delvis sammenfallende formål med hjelpestønad. Pleiepenger skal imidlertid kompensere for tapt arbeidsinntekt for foreldrene, mens hjelpestønad ytes som kompensasjon for utgifter til et privat pleieforhold på grunn av barnets behov for særskilt tilsyn og pleie på grunn av varig sykdom, skade eller lyte. I de tilfellene hvor det tilstås pleiepenger til en av foreldrene, antas det at barnet vil ha et omfattende behov for særskilt tilsyn og pleie på grunn av den medisinske tilstanden. Rikstrygdeverket finner derfor at hjelpestønad kan tilstås uavhengig av om en av foreldrene er tilstått pleiepenger.

Forholdet til andre lover

Generelt

[Endret 4/14]

Folketrygdloven er en rettighetslov og ligger «i bunnen» i forhold til andre lover som har ytelser med samme formål, men med mindre rettighetspreg. Det er særlig vilkåret om privat pleieforhold som gjør at det er viktig å vite i hvilken grad ytelse med samme formål er en rettighet/ytes pliktmessig etter den andre loven. Av den grunn må man ha kunnskap om andre lover av denne kategori. Dette fordi hjelpestønaden ikke ligger «i bunnen» der medlemmet får dekket sitt ekstraordinære hjelpebehov som følge av pliktmessige tiltak fra det offentlige i medhold av lov eller forskrift. Det samme gjelder i en del tilfeller der offentlig hjelp faktisk blir gitt.

Kort om HVPU-reformen

[Endret 11/01, 4/14]

Psykisk utviklingshemmede har som hovedregel krav på hjelpestønad til tilsyn og pleie som alle andre som fyller vilkårene for rett til hjelpestønad. Dersom vedkommende får dekket sitt totale behov for tilsyn og pleie av det kommunale hjelpeapparatet, foreligger det ikke rett til hjelpestønad. Det må i hvert enkelt tilfelle vurderes om det foreligger et udekket hjelpebehov. Det kan ytes hjelpestønad dersom det er etablert et privat pleieforhold av et visst omfang. Det antas imidlertid at vanlig besøksordning ikke er tilstrekkelig. Det må vurderes om omfanget av den hjelp familien/pårørende gir er nødvendig og tilstrekkelig stor til at vilkårene for rett til hjelpestønad er oppfylt.

I det følgende skal det redegjøres for forholdet mellom hjelpestønad og andre lover. Kommentarene under de følgende punkter gjelder også for psykisk utviklingshemmede.

Helse- og omsorgstjenesteloven

Ifølge Helse- og omsorgstjenestelovens § 3-1 skal kommunen «sørge for at personer som oppholder seg i kommunen, tilbys nødvendig helse- og omsorgstjenester.» Ytelser etter denne loven er «pliktmessige». Den enkeltes rett har imidlertid klare begrensninger. Det er bare nødvendige helse- og omsorgstjenester som kan kreves, og den enkelte har ingen rett til en bestemt deltjeneste etter loven. Etter lovens § 11-2 kan kommunen ta vederlag når dette følger av lov eller forskrift. Faktiske ytelser som den enkelte oppebærer etter denne loven ligger uansett «i bunnen» i forhold til hjelpestønad, selv om det ytes vederlag (egenandel) for tjenesten. NAV kan ikke kreve at den enkelte søker om ytelser etter denne loven. Dersom vedkommende imidlertid mottar en ytelse etter denne loven, må det dokumenteres hvor mye av hjelpe- og pleiebehovet som dekkes av kommunen. Et eventuelt udekket hjelpe- og pleiebehov vil kunne danne grunnlag for hjelpestønad dersom vilkårene ellers er oppfylt.

Lovens § 3-2 første ledd punkt 6 bokstav a. – Helsetjenester i hjemmet.

Med «helsetjenester i hjemmet» siktes det til ulike helsetjenester som ytes hjemme hos pasienten. Dette vil blant annet omfatte det som omtales som hjemmesykepleie. I tillegg kan ergoterapi, fysioterapi og fotterapi være aktuelle tjenester. Helsetjenester i hjemmet har til dels sammenfallende formål med hjelpestønad. Den hjelpen som faktisk blir gitt av hjemmesykepleien, tas ikke med ved beregningen av omfanget av det hjelpebehovet som kan gi rett til hjelpestønad idet slik hjelp ikke anses som privat hjelp. Dette gjelder også for tjenester som kommunene har adgang til å kreve vederlag for dersom slik hjelp faktisk blir gitt.

Lovens § 3-2 første ledd punkt 6 bokstav b. – praktisk bistand og opplæring og støttekontakt

Bestemmelsen omfatter hjelp til egenomsorg og personlig stell og det som i dag omtales som personrettet praktisk bistand. Videre omfattes hjemmehjelp og annen hjelp til alle dagliglivets praktiske gjøremål i hjemmet og i tilknytning til husholdningen, for eksempel innkjøp av varer, matlaging og vask av klær og bolig m.v. Tjenesten kan også innebære opplæring i dagliglivets praktiske gjøremål. Støttekontakt er nevnt i lovteksten som et eksempel på en måte å gi personlig assistanse på til deltagelse i fritidsaktiviteter.

Det presiseres at hjelp til rent praktiske gjøremål ikke kan danne rett til hjelpestønad. Hjelpestønad til hjelp i huset opphørte for nye tilfeller fra 1. januar 1992. Dersom det ytes tjenester etter lovens § 3-2 første ledd punkt 6 bokstav b, vil den hjelpen som faktisk ytes av det offentlige ikke gi rett til hjelpestønad da det ikke foreligger et privat pleieforhold. Et eventuelt resterende hjelpe- og pleiebehov kan dekkes av hjelpestønad dersom de øvrige vilkårene er oppfylt.

Lovens § 3-2 første ledd punkt 6 bokstav c. – plass i institusjon, herunder sykehjem.

Forholdet reguleres direkte i folketrygdlovens § 6-8 . Det vises til nærmere kommentarer til paragrafen.

Lovens § 3-2 første ledd punkt 6 bokstav d. – avlastningstiltak

Avlastningstiltak for personer og familier med særlig tyngende omsorgsarbeid. Bestemmelsen er ikke begrenset til omsorg for familiemedlemmer og omfatter både frivillige omsorgsytere og foreldre med omsorgsplikt for mindreårige barn. Formålet med avlastningstiltak er å hindre utmattelse hos omsorgsutøverne. En stor del omsorgsarbeid ytes frivillig av personer som ikke har plikt til det, og at dette arbeidet er av stor verdi ikke bare for den omsorgstrengende men også kommunene, som har ansvaret for å yte tjenestene. Avlastning ytes av disse grunner i tillegg til og ikke i stedet for andre del tjenester etter loven.

Avlastning kan gis i ulike former tilpasset de ulike behov f.eks. opphold for den pleietrengende i private hjem eller offentlige boliger. Det kan også være ferieopphold for omsorgspersonen. I enkelte tilfelle kan en annen deltjeneste som hjemmesykepleie eller hjemmehjelp være et avlastningstiltak. Når det gjelder forholdet til hjelpestønad er det særlig avlastning av jevnlig, tilbakevendende art som kan skape avgrensningsproblemer, for eksempel jevnlige opphold i institusjon for den pleietrengende. Som hovedregel ser man imidlertid også når det gjelder hjelpestønad avlastning som et nødvendig og hensiktsmessig tiltak for at den funksjonshemmede skal kunne forpleies i sitt hjem med andre ord som et tillegg til hjelpestønaden.

De tilfelle der omfattende og/eller langvarige avlastningstiltak i institusjon mv. kan influere på retten til hjelpestønaden eller størrelsen på den forhøyede hjelpestønadssatsen, jf. § 6-5 , er regulert i § 6-8 femte og sjette ledd. Det vises til kommentarene til paragrafen.

Lovens § 3-6 – omsorgslønn

Lønn fra kommunen kan ytes til personer som har særlig tyngende omsorgsarbeid. Det er ikke et vilkår at vedkommende som utfører arbeidet må være i slekt med den hjelpetrengende, men ordningen er utvilsomt mest brukt blant familiemedlemmer. Omsorgslønn har samme formål som hjelpestønad men gis til den som utøver omsorgen. Omsorgslønn er skattepliktig inntekt. Forholdet mellom hjelpestønad og omsorgslønn er regulert direkte i lovens § 6-4 sjette ledd, der det fremgår at hjelpestønad fra folketrygden ligger i «bunnen» i forhold til omsorgslønn. Det vises nærmere til kommentaren til § 6-4 sjette ledd.

Opplæringsloven

[Endret 11/01]

Det fremgår av opplæringslovens § 2-1 at barn har rett til offentlig grunnskoleopplæring i samsvar med opplæringsloven med tilhørende forskrifter. Det er kommunen som skal oppfylle retten til grunnskoleopplæring og spesialpedagogisk hjelp etter denne loven for alle som er bosatt i kommunen, jf. lovens § 13-1. Elever som ikke har eller ikke kan få tilfredsstillende utbytte av det ordinære opplæringstilbudet, har rett til spesialundervisning, jf. lovens § 5-1 første ledd. Det skal alltid foreligge en sakkyndig vurdering av de særlige behovene til eleven før det fattes vedtak om spesialundervisning, jf. lovens § 5-3. Slik spesialundervisning ytes pliktmessig av kommunen. Den offentlige grunnskolen er gratis, jf. lovens § 15. Det foreligger derfor ikke et privat pleieforhold, og de utgiftene skolen har i forbindelse med spesialundervisning gir ikke rett til hjelpestønad.

Barnevernloven

[Endret 11/01, 12/02, 4/14]

Det fremgår av § 6-4 første ledd tredje punktum at tilsyn og pleie av barn plassert i fosterhjem, jf barnevernlovens § 4-14, likestilles med et privat pleieforhold. Det kan derfor tilstås hjelpestønad til barn plassert i fosterhjem dersom vilkårene for rett til hjelpestønad er oppfylt. Hjelpestønaden utbetales til fosterforeldrene, jf folketrygdloven § 22-3 b. Ved plassering i statlige og kommunale beredsskapshjem eller foreløpige hjem før et endelig forsterhjem, skjer utbetaling av stønaden til det kommunale barnevernet.

Se også rundskriv til § 22-3 b.

Pasient- og brukerrettighetsloven, helsepersonelloven og spesialisthelsetjenesteloven

[Endret 7/01]

Den 1. januar 2001 trådte pasient- og brukerrettighetsloven (lov av 2. juli 1999 nr. 63), helsepersonelloven (lov av 2. juli 1999 nr. 64) og spesialisthelsetjenesteloven (lov av 2. juli 1999 nr. 61) i kraft. Det fremgår av disse lovene at pasienten har rett til øyeblikkelig hjelp, nødvendig helsehjelp fra spesialisthelsetjenesten og til nødvendig helsehjelp fra kommunehelsetjenesten. Forholdet til folketrygdloven reguleres stort sett av folketrygdlovens § 6-8.

§ 6-4 andre ledd – Satsene

LOV-1997-02-28-19-§6-4

Stortinget fastsetter satsene for hjelpestønad etter § 6 -4. Satsen endres normalt en gang i året, fra 1.januar. Hjelpestønad til hjelp i huset ytes etter sats 0. Ordinær hjelpestønad til tilsyn og pleie ytes etter sats 1.

§ 6-4 tredje ledd – Hjelpebehovet

LOV-1997-02-28-19-§6-4

[Endret 11/01, 4/14]

Hjelpebehovets omfang som grunnlag for stønad

Medlemmets behov for tilsyn og pleie blir ofte dekket ved innsats fra andre uten at den omsorgstrengende yter vederlag i vanlig forstand. Av den grunn kreves det i praksis ikke at det påløper utgifter. Det er tilstrekkelig at det er påvist et tilsyns- og pleiebehov og at dette er av et slikt omfang at det normalt vil medføre en økonomisk belastning for medlemmet å dekke det.

Hjelpebehovets størrelse – svare til satsen

Tilsyns- og pleiebehovet må være så omfattende at det gir grunnlag for et vederlag som minst svarer til hjelpestønadssatsen. Dette svarer omtrent til hva det på årsbasis koster å betale for 2 - 2 1/2 timer hjelp pr. uke. I praksis gjøres det fradrag for .rimelig familiehjelp. før grunnlaget fastsettes.

Fradrag for vederlagsfri hjelp fra familiemedlemmer

[Endret 11/01]

Det må kunne forventes noe vederlagsfri hjelp fra familiemedlemmer når et annet familiemedlem har et særskilt hjelpe- og omsorgsbehov på grunn av varig sykdom, skade eller lyte. Dette følger av sikker praksis til folketrygdloven i forbindelse med hjelpestønadsordningen. Begrunnelsen for praksisen er blant annet at det anses som normalt å yte ekstra omsorg for nære familiemedlemmer når dette er nødvendig. Tidligere ble det antatt at den hjelp familiemedlemmer kunne yte uten at det gikk ut over deres ervervsmuligheter, ikke betinget vederlag og derfor ikke dannet grunnlag for rett til hjelpestønad. Dette er imidlertid ikke videreført. Det antas imidlertid i forarbeidene til den nye folketrygdloven at det fortsatt legges til grunn at man kan forvente «rimelig familiehjelp». Tidligere praksis angående personkretsen det kan forventes hjelp av, og i hvilket omfang hjelp kan ventes, er stadfestet gjennom Trygderettens praksis. Det skal imidlertid bemerkes at tidligere praksis både gjaldt hjelpestønad til tilsyn og pleie og til hjelp i huset. Hjelpestønad til hjelp i huset opphørte med virkning fra 1. januar 1992 for nye tilfeller. Dette har ført til behov for endring av hva man kan forvente av hjelp fra familiemedlemmer når det gjelder barn/ungdommer i forhold til foreldre og søsken.

Hvem skal regnes som familiemedlem

[Endret 11/01]

Det settes strenge krav til hvem som kan regnes som familiemedlem. Avgrensningen er til fordel for medlemmene. Kretsen av dem det kan forventes vederlagsfri hjelp fra (jf. det følgende) blir derfor mindre. Av andre enn familiemedlemmer kan det ikke forutsettes hjelp uten vederlag.

Som familiemedlemmer etter folketrygdloven § 6-4 regnes:

  1. Ektefeller i forhold til hverandre, partnere og samboere.
  2. Foreldre i forhold til barn under 20 år.
  3. Barn under 20 år i forhold til foreldre.
  4. Søsken under 20 år i forhold til hverandre.

Som familiemedlem regnes bare den som bor i samme bolig som medlemmet (den hjelpetrengende) og i vesentlig grad har felles husholdning med ham.

Nærmere om den vederlagsfrie hjelp som kan ventes

[Endret 11/01]

Ved fastsettelsen av hjelpebehovet som kan gi rett til hjelpestønad, skal det ses bort fra «rimelig familiehjelp». Med dette menes den hjelp som familiemedlemmer bør kunne yte vederlagsfritt. Den hjelpen familiemedlemmene faktisk yter er ikke avgjørende. Det sistnevnte prinsippet gjelder imidlertid ikke for barn og unge.

Vurderingen av den vederlagsfrie hjelpen

[Endret 4/14]

Hvor stor hjelp som familiemedlemmer med rimelighet bør yte vederlagsfritt, må avgjøres konkret under hensyn til følgende retningslinjer:

Det kan ikke ventes så omfattende vederlagsfri hjelp fra familiemedlemmer at det går ut over muligheten til å til å være i arbeid og skaffe seg inntekt eller ta seg utdanning. Videre har familiemedlemmene rett til fritid og ferier. Familiemedlemmer kan også være forhindret fra å yte noen særlig hjelp, f.eks. når de er mye borte fra hjemmet på grunn av pendling, eller arbeid som sjømann, fisker mv. Familiemedlemmet kan også ha reduserte muligheter til å hjelpe på grunn av egen uførhet.

Det kan heller ikke normalt ventes særlig hjelp fra barn/ungdommer vedrørende tilsyn/pleie av egne foreldre eller søsken. Hvorvidt dette kan ventes, må avgjøres konkret ut i fra omsorgsbehovets art og ungdommens alder og motivasjon. Som hovedregel skal slik hjelp bare tas hensyn til i den utstrekning den faktisk blir gitt.Man kan heller ikke vente for stor hjelp av voksne familiemedlemmer som er i fullt arbeid, jf. det som er sagt ovenfor om rett til fritid og ferier.

Hvis et familiemedlem er hjemmeværende, f.eks. som pensjonist, må det kunne forventes en viss grad av hjelp. Dette er f.eks ofte tilfelle eldre ektefeller i mellom, og gjelder særlig der det dreier seg om tilsyn. Ved tyngre pleieoppgaver vil grensen for hva som regnes for «rimelig familiehjelp» som ikke betinger vederlag raskt være nådd. Dette kan også avhenge av hvor mye offentlig hjelp som blir gitt etter andre lover, for eksempel hjemmesykepleie etter helse- og omsorgstjenesteloven, jf. kommentarer ovenfor vedrørende «andre lover», avgrensning mot pliktmessig hjelp fra det offentlige.

Det kan ikke settes krav til familiehjelp av pensjonist når uførhet eller alderssvekkelse begrenser vedkommendes evne til å hjelpe.

Hvis familiemedlemmer yter mer hjelp enn hva man med rimelighet kan forutsette, skal denne hjelpen anses å betinge vederlag.

Vurdering av hjelpebehovets omfang ved krav fra to eller flere som bor sammen
Når hver enkelt har tilstrekkelig hjelpebehov

[Endret 11/01]

Dersom to familiemedlemmer fra samme husstand fyller vilkårene for hjelpestønad hver for seg, skal begge tilstås hjelpestønad. I slike tilfeller skal ikke sakene vurderes samlet.

Når familiemedlemmene vurdert samlet anses for å ha tilstrekkelig hjelpebehov

[Endret 7/01, 11/01]

Det kan tenkes tilfeller der to familiemedlemmer hver for seg har behov for særskilt tilsyn og pleie på grunn av varig sykdom, skade eller lyte, men hvor ingen av dem har et hjelpebehov som minst tilsvarer hjelpestønad sats 1. I slike tilfeller kan det tilstås hjelpestønad sats 1 til ett av familiemedlemmene. Vilkåret er at familiemedlemmene samlet sett har et hjelpebehov som minst tilsvarer hjelpestønad sats 1. Ved vurderingen av hjelpebehovets størrelse skal det gjøres fradrag for rimelig familiehjelp for begge familiemedlemmene. De øvrige vilkårene for rett til hjelpestønad må være oppfylt for begge familiemedlemmene.

Når fravik gjøres i slike tilfeller, gis hjelpestønaden normalt den eldste av medlemmene. Saken må vurderes på ny dersom en av de berettigede ikke lenger fyller de øvrige vilkårene for rett til hjelpestønad og/eller hjelpebehovet endres eller opphører, f.eks. ved opphør av samboerskapet.

§ 6-4 fjerde ledd – Barns omsorgsbehov

LOV-1997-02-28-19-§6-4

[Endret 11/01]

Bestemmelsen presiserer at barns pleie- og tilsynsbehov må være større enn det hjelpebehovet også friske barn har. Barns hjelpebehov endrer seg hele tiden. For å klarlegge omfanget av det særskilte hjelpebehovet, må medlemmets hjelpebehov sammenlignes med jevnaldrende barns hjelpebehov.

Alle barn har behov for tilsyn og pleie. Små barn har et meget stort hjelpebehov, men dette avtar etter hvert som barnet blir eldre. Det kan ikke stilles opp noen nedre aldersgrense for rett til hjelpestønad. Når vilkårene for rett til hjelpestønad foreligger, avhenger av omfanget av funksjonshemmingen og omfanget av hjelpebehovet sammenlignet med det hjelpebehovet friske barn på samme alder har.

Enkelte barn blir født med sykdom, skade eller funksjonshemning som medfører et tilstrekkelig stort hjelpebehov for rett til hjelpestønad fra første stund. I henhold til bestemmelsene om virkningstidspunkt og utbetalingstidspunkt vil ytelsen kunne tilstås fra den første i fødselsmåneden, den måned vilkårene er oppfylt, og utbetales fra den første i måneden etter.

Ved enkelte sykdommer/funksjonshemninger er det i praksis fastsatt en øvre aldersgrense for rett til hjelpestønad. Dette gjelder tilfeller der en regner med at barnet ved denne alder er blitt selvhjulpen i en slik grad at hjelpebehovets omfang ikke lenger er stort nok til at vilkårene for rett til hjelpestønad forsatt foreligger, f.eks gjelder dette Diabetes mellitus. Det kan gjøres unntak fra denne praksis etter en individuell vurdering.

§ 6-4 femte ledd – Om blinde

LOV-1997-02-28-19-§6-4

[Endret 11/01. Helt omarbeidet 4/19]

En person som er blind eller har så dårlig syn at vedkommende ikke kan rettlede seg ved hjelp av synet, har rett til hjelpestønad.

Etter en kategorisering gitt av WH i 1973 (WHO-ICD 10, H54) er en person definert som blind hvis visus er lavere enn 3/60 (0,05) målt på det beste øyet med beste korreksjon. Det tilsvarer at man bare klarer å telle fingre innenfor 3 meters avstand.

Alle målinger regnes på beste øye, med beste korreksjon som er tilgjengelig, for eksempel briller.

Følgende kategorisering legges til grunn:

0. Mild eller ingen synssvekkelse. Når visus på det beste øye er lik eller bedre enn 6/18

1. Svaksynt. Når visus på det beste øye er mindre enn 6/18 og til og med 6/60.

2. Sterkt svaksynt. Når visus på det beste øye er mindre enn 6/60 og til og med 3/60 (fingertelling 3 m.) Kategori 2 foreligger også ved total hemianopsi.

3. Blind kategori 3. Når visus på det beste øye er mindre enn 3/60 (fingertelling 3 m.) og til og med 1/60 (fingertelling 1 m.). Kategori foreligger også når synsfeltet er mindre enn 20 grader men større enn 10 grader.

4. Blind kategori 4. Når visus på det beste øye er mindre enn 1/60 (fingertelling 1 m.) og minimum lik eller bedre enn lyssans. Kategori 4 foreligger også når synsfeltet er mindre enn 10 grader.

5. Total blind. Når det ikke er lyssans.

9. Uspesifisert. Alvorlig synsproblem av en type som ikke omfattes av kriteriene for klassifisering i noen av de 5 vanlige kategoriene.

Dette innebærer at kategori 0 ikke fyller vilkårene for hjelpestønad. Kategori 3 til 5 fyller vilkårene for hjelpestønad.

For kategori 1 til 2 og kategori 9 må det foretas en konkret vurdering. Dersom synsfeltet ikke er større enn 10 grader, anses imidlertid ikke vedkommende uten videre for å kunne orientere seg ved hjelp av synet. Dersom synsfeltet er noe større enn 10 grader, må det foretas en konkret vurdering av om synet er så dårlig at vedkommende ikke kan orientere seg ved hjelp av synet.

Blinde barn har allerede fra fødsel et vesentlig større behov for tilsyn og pleie enn andre barn. Dette har blant annet sammenheng med at barnet trenger omfattende stimulering fra voksne for å lære å ta i bruk de sansene som er i behold for å unngå at barnet blir passivt. Derfor er vilkårene for rett til hjelpestønad fra spedbarnsalder oppfylt uten noen nærmere prøving av om hjelpebehovets omfang er tilstrekkelig, jamfør § 6-4 tredje ledd. Det fremgår av Trygderettens kjennelse TRR-1992-1504 at forhøyet hjelpestønad sats 2 kan tilstås frem til barnet er 2 år gammelt. Fra 2 års alder kan forhøyet hjelpestønad sats 3 tilstås. Dette bør være retningsgivende ved fastsettelse av satsen.

[§ 6-4 sjette ledd]

LOV-1997-02-28-19-§6-4
§ 6-4 sjette ledd første punktum – Omsorgslønn

I Ot.prp.nr.29 (1995-1996) sies det følgende til leddet: «Sjette ledd har samme innhold som den nevnte forskriftens § 7 nr. 1 sjette ledd. Det klargjøres at kommunal omsorgslønn er subsidiær i forhold til hjelpestønad, og at kommunen kan ta hensyn til dette.»

Bestemmelsen om omsorgslønn finnes i sosialtjenstelovens § 4-2 bokstav e. Omsorgslønn kan ytes til personer som utfører et særlig tyngende omsorgsarbeid for familiemedlemmer eller andre. Praksis når det gjelder tilståelse av omsorgslønn varierer fra kommune til kommune og er i høy grad avhengig av kommunens prioriteringer og økonomi. Se for øvrig kommentarer under «Andre lover» til sosialtjensteloven § 4-2 bokstav e.

Bakgrunnen for bestemmelsen

Ovennevnte bestemmelse er en følge av endring av 1. juli 1992 i den tidligere grunn- og hjelpestønadsforskriften § 7 nr. 1 første ledd, der det ble presisert at det måtte foreligge et faktisk privat pleieforhold for rett til hjelpestønad. Dette skapte noe tvil om allerede tilstått omsorgslønn skulle tas hensyn til ved vurdering av rett til hjelpestønad. Departementet bestemte etter høringsuttalelser at hjelpestønaden skulle «ligge i bunnen» i forhold til omsorgslønn, og bestemmelsen kom inn i forskriften ved endring fra 1. juli 1994. Bestemmelsen avklarer forholdet mellom hjelpestønad og omsorgslønn, men bryter med den praksis som ble lagt til grunn før sist nevnte endring, der omsorgslønn ble ansett for å «ligge i bunnen» når denne faktisk var innvilget.

§ 6-4 sjette ledd annet punktum – Kommunens adgang til å ta hensyn til hjelpestønad

I praksis innebærer bestemmelsen at kommunen kan tilskynde at medlemmet fremsetter krav om hjelpestønad før man tar stilling til om og eventuelt med hvilket beløp omsorgslønn skal ytes i tillegg til en eventuell hjelpestønad. Dette gjelder også i de tilfeller der omsorgslønn allerede er tilstått omsorgsyteren. For trygdeadministrasjonen er dette en fordel i de tilfeller der retten til begge ytelsene er oppfylt, idet man ikke lenger har ansvar for å «samordne» ytelsene, dvs. tilpasse hjelpestønaden, ev. satsen på forhøyet hjelpestønad.

«Gamle tilfeller»

Med gamle tilfeller menes de som f.eks. har fått opphørt hjelpestønaden eller fått forhøyet hjelpestønad redusert til en lavere sats før 1.7.94 på grunn av omsorgslønn. Disse har rett til å få «omvurdert» ytelsene med virkning fra 1.7.1994.

§ 6-5 Forhøyet hjelpestønad til barn og unge

LOV-1997-02-28-19-§6-5

Utarbeidet av Rikstrygdeverket Uførhetskontoret 01.05.97

Sist endret 28.04.2014 av Arbeids- og velferdsdirektoratet, Ytelsesavdelingen, Regelverkskontoret, se endringsmarkering «4/14» under de aktuelle overskriftene.

Generell kommentar

[Endret 11/01, 4/14]

Formålet med bestemmelsen fremgår av paragrafens første ledd: Forhøyet hjelpestønad er en løpende og varig stønad til medlemmet som skal sette foreldre eller personer i foreldres sted i stand til å forpleie et barn med et særlig stort hjelpe- og/eller tilsynsbehov på grunn av sykdom mv. i hjemmet. De materielle vilkårene i dette kapittelet om krav til sykdom mv., behandling og varighet er de samme som for de øvrige ytelsene i dette kapittelet, ordinær hjelpestønad og grunnstønad. Det vises til kommentarene til § 6-2. Videre gjelder de «grunnleggende» materielle vilkårene i § 6-4, hjelpestønad, også for forhøyet hjelpestønad. Det vises til kommentarene til paragrafen.

Det spesielle for forhøyet hjelpestønad er kravene om at medlemmet skal være under 18 år, at hjelpebehovet skal være vesentlig større enn det som gir rett til hjelpestønad og at det skal gi medlemmet økte muligheter til å bli boende i hjemmet.

Ved vurderingen av hjelpebehovets omfang er det størrelsen på den faktiske arbeidsinnsatsen tilsynet og/eller pleien krever, som det skal legges vekt på. Stønaden ytes etter tre satser, avhengig av hjelpebehovets omfang, jf. annet og tredje ledd.

Hjelpebehovets varighet

[Endret 11/01]

Det vises til «Krav til hjelpebehovets varighet» i kommentarene til § 6-4 tredje ledd. Hjelpebehovets varighet anses for et inngangskriterium på den måten at dersom medlemmet f.eks. har varige utgifter over sats 1 (et av inngangsvilkårene for rett til grunnstønad), kan det ved senere godkjente økte utgifter gis høyere sats uten at de økte ekstrautgiftene behøver å oppfylle varighetskravet. Tilsvarende vil gjelde for hjelpestønad.

Det er imidlertid lite rimelig og administrativt vanskelig håndterbart at økt pleiebehov skal kunne utløse høyere sats uansett varighet. Det er ikke i samsvar med formålet med hjelpestønadsordningen og vil være umulig for trygdekontorene å praktisere på en fornuftig måte. Vi finner derfor at økt pleiebehov som varer eller sannsynligvis vil vare mindre enn ett år som hovedregel ikke kan tas i betraktning.

Kreftsyke barn fyller i utgangspunktet vilkårene for rett til hjelpestønad når diagnosen er stillet, jf. Arbeids- og velferdsdirektoratets retningslinjer for hjelpestønad/forhøyet hjelpestønad til kreftsyke barn. Behandlingsopplegget vil i de fleste tilfelle være fastlagt, men vil variere etter krefttype og behandlingsform. I noen tilfeller varer den intensive behandlingen mindre enn ett år. Dette skal ikke være til hinder for at denne gruppen får forhøyet hjelpestønad over en periode på mindre enn ett år.

§ 3-16 Godskriving av pensjonspoeng for omsorgsarbeid

[Endret 11/98]

Vi minner om at for barn som mottar forhøyet hjelpestønad etter sats 3 eller sats 4, skal det automatisk godskrives pensjonspoeng til en av foreldrene. Se rundskriv til kapittel 3, § 3-16 med forskrifter.

[§ 6-5 første ledd]

LOV-1997-02-28-19-§6-5
§ 6-5 første ledd første punktum – Krav om alder og vesentlig større hjelpebehov

Av forarbeidene til loven fremgår at første ledd er i samsvar med tidligere forskrifts § 7 nr. 2 første ledd og første ledd i Trygdelovutvalgets § 14-2. I samsvar med dette er det den praksis som har vært ført ved tolkning av den tidligere forskriften som skal legges til grunn også etter denne loven.

Øvre aldersgrense

[Endret 11/01, 11/11]

Øvre aldersgrense for rett til forhøyet hjelpestønad er 18 år.

Ved opphør av forhøyet hjelpestønad ved fylte 18 år, skal ordinær hjelpestønad (sats 1) løpe uendret inntil saken blir revurdert etter § 6-7.

«Vesentlig større»

[Endret 11/01, 4/14]

For rett til forhøyet hjelpestønaden kreves det at medlemmet må ha et vesentlig større behov for tilsyn og pleie enn det som gir rett til ordinær hjelpestønad. De medisinske vilkårene som skal være oppfylt er de samme som for hjelpestønad og grunnstønad jf. kommentarene til § 6-2. Det er imidlertid den samlede pleiebelastningen på grunn av uførheten, og den faktiske arbeidsinnsatsen denne medfører,som må være av et vesentlig større omfang enn ved ordinær hjelpestønad.

Den ekstra tid de ulike tilsyns- og/eller pleiefunksjonene tar, kan legges til grunn som en veiledende norm ved vurderingen av pleiebehovets størrelse. Arbeids- og velferdsdirektoratet har lagt til grunn at behovet for tilsyn og pleie omregnet til ekstra tidsforbruk, dvs. den tid som brukes utover det vanlig omsorg for friske barn på samme alder krever, må svare til minst 7 timer pr. uke for at det skal kunne anses for å være vesentlig større enn det som gir rett til ordinær hjelpestønad. Når det ekstra tidsforbruket, med fradrag for rimelig hjelp fra familiemedlemmer, er av en slik størrelse, anses vilkårene for rett til forhøyet hjelpestønad oppfylt. Når det ekstra tidsforbruket skal fastsettes, må det ikke bare tas hensyn til det oppgitte tidsforbruket. Det er bare den ekstra tid som er nødvendig og hensiktsmessig på grunn av funksjonshemningen som skal legges til grunn jf. kommentarer til § 6-4. Det oppgitte tidsforbruket må derfor sammenholdes med det som fremkommer som et rimelig ekstraforbruk ut fra de medisinske og sosiale opplysningene – og eventuelt korrigeres i samsvar med dette.

Ved vurderingen av pleietyngden, må det i likhet med hva som gjelder for ordinær hjelpestønad, ses bort fra den hjelp som det er rimelig å vente fra familiemedlemmer, jf. kommentarer til § 6-4 tredje ledd.

Ved krav om forhøyet hjelpestønad må det foreligge utfyllende og grundig medisinsk dokumentasjon. Det kan eventuelt være aktuelt å innhente legeerklæring fra spesialist. De medisinske opplysningene må si noe om det behandlingsopplegget som anses som medisinsk nødvendig i det enkelte tilfelle.

§ 6-5 første ledd andre punktum – «Familiehjemmet»

Det er et vilkår for rett til forhøyet hjelpestønad at ytelsen gir barnet bedre mulighet for å bli boende i sitt familiehjem. Begrepet «familiehjem» er kommet til i forbindelse med den nye folketrygdloven og betyr foreldrehjemmet. Likt med foreldrehjemmet anses fosterhjem som barn er plassert i etter barnevernlovens § 4-14, jf. § 6-4 første ledd siste punktum. Presiseringen er kommet for å skille mellom barnets opprinnelige hjem og de offentlige barneboligene, som er heldøgns omsorgsboliger for barn under 18 år, opprettet med hjemmel i sosialtjenestelovens § 4-2 bokstav d. Dette er boformer som komme inn under virkeområde for denne lovs § 6-8, og retten til hjelpestønad er ikke oppfylt under langvarige heltidsopphold jf. sist nevnte paragrafs første ledd med kommentarer.

«Bedre mulighet»

[Endret 11/01]

For å ha rett til hjelpestønad må det foreligge et "privat pleieforhold", jf. § 6-4 første ledd. Det foreligger et privat pleieforhold når barnet forpleies i familiehjemmet. I noen tilfeller oppholder barnet seg delvis i institusjon/offentlig bolig med heldøgnsomsorgstjeneste. Dersom hjelpebehovets omfang er av en slik størrelse at vilkårene for rett til forhøyet hjelpestønad etter en viss sats er oppfylt i den tiden barnet oppholder seg i familiehjemmet, anses vilkårene for rett til forhøyet hjelpestønad oppfylt. Det vises for øvrig til kommentarene til § 6-6 femte og sjette ledd vedrørende rett til ytelsen under deltidsopphold, avlastning mv.

§ 6-5 andre ledd – Satsene

LOV-1997-02-28-19-§6-5

[Endret 4/14]

Det kan ytes forhøyet hjelpestønad til tilsyn og pleie med tre satser avhengig av pleietyngden.

Forhøyet hjelpestønad ytes etter satsene 2, 4 og 6 ganger ordinær hjelpestønad. I kommentarene til denne paragrafs tredje ledd er det gitt eksempler på den pleietyngden som må foreligge for at forhøyet hjelpestønad skal kunne ytes etter de forskjellige satsene.

§ 6-5 tredje ledd – Vurdering av satsen

LOV-1997-02-28-19-§6-5

[Omarbeidet i sin helhet 3/24]

Utgangspunktet

Dette leddet inneholder kriterier og momenter det skal legges vekt på ved avgjørelsen av retten til forhøyet hjelpestønad.

Omfanget av barnets behov for tilsyn og pleie må klarlegges i hvert enkelt tilfelle. Hvert tilfelle skal vurderes mot samtlige momenter nedenfor.

  • hvor mye barnets fysiske og psykiske funksjonsevne er nedsatt
  • hvor omfattende pleieoppgaven og tilsynet er
  • hvor stort behov barnet har for stimulering, opplæring og trening
  • hvor mye pleieoppgaven binder den som gjør arbeidet.

Til sist tas det en samlet vurdering av lovmomentene som gir grunnlag for fastsettelse av satsen.

Nærmere om kriterier og momenter
Den nedsatte funksjonsevnen

I praksis vil ofte arten og graden av den nedsatte funksjonsevnen ha en klar sammenheng med pleieoppgavene. Alvorlige medisinske tilstander som for eksempel anoreksi, barneautisme og kreft vil være eksempler på medisinske tilstander som i seg selv kan gi rett til forhøyet hjelpestønad, på grunn av det den nedsatte funksjonsevnen disse diagnosene gir uttrykk for.

Tilstander med atferdsforstyrrelser som gir store samhandlingsproblemer med andre personer, for eksempel ved hyperaktivitet og psykisk utviklingshemning, kan ofte gi rett til forhøyet hjelpestønad.

Omfanget av tilsyn og pleie

Hva som er ekstra pleie og tilsyn må vurderes ut fra det behovet som er vanlig blant jevnaldrende barn, jf. kommentarene til § 6-4 fjerde ledd. Se nærmere nedenfor.

Etter fast forvaltningspraksis er det lagt til grunn at «særskilt tilsyn og pleie» omfatter blant annet behov for hjelp til personlig stell og hygiene, spising og av- og påkledning. I tillegg kommer rent tilsyn. Eksempler på dette kan være manglende evne til å klare seg alene for å unngå for eksempel fall eller skader, anfall eller sykdomsutbrudd, blant annet ved epilepsi eller diabetes. Det må også regnes med stimulering, opplæring og trening som utføres i hjemmet på grunn av sykdommen.

Det oppgitte ekstra tidsforbruket kan ikke alene legges til grunn når pleiebehovets omfang skal avgjøres. Det må tas hensyn til oppgavenes art og i hvilken grad omsorgspersonen er bundet av oppgaven, i tillegg til den psykiske belastningen som kan foreligge på grunn av barnets funksjonshemning. Den endelige avgjørelsen må derfor tas ut fra en samlet vurdering av forholdene i det enkelte tilfelle.

Praktiske gjøremål som blant annet matlaging, handling, husarbeid og klesvask omfattes ikke av begrepet tilsyn og pleie. Det tas ikke hensyn til følge og kjøring til lege, tannlege og skole i vurderingen av retten til hjelpestønad. Hjelp til kontakt med helsetjenesten, som for eksempel deltakelse i møter og telefonsamtaler, regnes heller ikke som tilsyn og pleie.

Stimulering, opplæring og trening

I en del tilfeller vil omsorgen for barnet bestå av opplæring, treningsopplegg, og/eller behandlingsopplegg, som skal utføres en eller flere ganger daglig i hjemmet. Det er en forutsetning for å vektlegge treningen at denne er alminnelig vitenskapelig anerkjent for den medisinske tilstanden.

Ved medisinske tilstander der trening, stimulering og opplæring har stor betydning for å bedre funksjonsevnen, vil dette momentet kunne tillegges betydelig vekt i en totalvurdering. Eksempler kan være cerebral parese, hørselshemming og psykisk utviklingshemming.

Det er ikke den faktiske tiden omsorgspersonen bruker på stimulering, opplæring og trening, som er avgjørende for hvilken sats som skal innvilges. I TRR-2022-822 gjennomførte foreldrene et omfattende treningsopplegg for blant annet språklige og sosiale ferdigheter. Dette medførte positiv utvikling for barnets funksjon. Trygderetten la avgjørende vekt på funksjonen til barnet slik den ble beskrevet i medisinske opplysninger og stadfestet hjelpestønad sats 2.

Hvor mye pleie- og tilsynsoppgavene binder omsorgspersonen

I hvilken grad omsorgspersonen er bundet av pleie- og tilsynsoppgaven, avhenger ofte av den medisinske tilstandens art og grad.

I enkelte tilfeller kan graden av bundethet være større enn det den medisinske tilstanden skulle tilsi. Dette gjelder for eksempel diabetes, epilepsi og andre tilstander der anfall eller rask forverring kan inntreffe, og rask inngripen eller behandling er nødvendig. Omsorgspersonen blir ofte svært bundet fordi det er vanskelig å få avlastning fra andre.

Når barnets hjelpebehov er til hinder for at omsorgspersonen kan utføre andre nødvendige oppgaver kan det tilsi rett til forhøyet hjelpestønad. Hjelpebehovet må sammenlignes med jevnaldrende barn. Det samme gjelder hvis barnets behov går ut over familiens gjøremål.

Når hjelpebehovet i stor grad dominerer hverdagen for omsorgspersonen, kan høyeste sats vurderes.

Der omsorgspersonen er alene om omsorgen, vil dette kunne føre til økt bundethet. Det kan også gjelde tilfeller der omsorgspersonen på grunn av egen medisinsk tilstand har begrenset mulighet til å hjelpe og dermed er mer bundet. I tilfeller hvor det er tvil om hvilken sats som skal innvilges, kan disse momentene ha avgjørende betydning i helhetsvurderingen.

Tap av arbeidsinntekt

Det er omfanget av hjelpebehovet, som følge av den medisinske tilstanden, som er hovedvilkåret for innvilgelse av forhøyet hjelpestønad. Når en eller begge omsorgspersonene må redusere arbeidstiden på grunn av barnets medisinske tilstand, kan dette være et relevant moment ved vurderingen av pleiebehovets størrelse.

I enkelte tilfeller vil det være tilstått pleiepenger etter folketrygdlovens § 9-10 og § 9-11. Pleiepenger skal som nevnt tidligere kompensere for tapt arbeidsinntekt. Det kan gis forhøyet hjelpestønad selv om det er innvilget pleiepenger. Det vises til kommentaren under «forholdet til andre lover» til § 6-4.

Avlastning
Barnehage og grunnskole

Dersom barnet går på skole eller er i barnehage skal dette ikke få betydning ved fastsettelsen av hjelpestønadssatsen.

Avlastningstiltak

Avlastningstiltak som besøkshjem og ferieopphold i institusjon eller lignende er ikke til hinder for at forhøyet hjelpestønad kan innvilges. Som hovedregel bør forhold som nevnt heller ikke tas i betraktning ved fastsettelsen av hjelpestønadssatsen.

Avlastning i form av besøk hos private personer, for eksempel slektninger, skal heller ikke tas i betraktning.

Regelmessig avlastning

For betydningen av avlastning i institusjon eller bolig med heldøgns omsorgstjenester som kommer inn under virkeområdet til § 6-8, vises det til kommentarene til paragrafen i sin helhet, men særlig til første, femte og sjuende ledd.

Det foreligger flere trygderettskjennelser der retten har godtatt omfattende avlastning i institusjon/omsorgsbolig under virkeområdet til § 6-8. Det er kun i tilfellene der det er innvilget et svært omfattende avlastningstilbud, at det vil være aktuelt å redusere satsen.

Det vises til Trygderettskjennelse i ankesak TRR-2007-1019. Saken omhandlet en gutt 11-12 år, uten språk, med ukjent type nevromuskulær sykdom av alvorlig grad og total hjelpeavhengighet hele døgnet. Tidligere var det truffet vedtak om reduksjon til sats 3 grunngitt i at det var gitt 50 % avlastning i barnebolig. Dette vedtaket ble omgjort i tidligere sak i Trygderetten. Avlastningen hadde deretter økt til 64 %. Retten ga uttrykk for forståelse for familiens situasjon, men pekte på sats 4 som norm for de mest omfattende private pleieforhold – også der det ikke forelå særskilt avlastning. Videre gjaldt at § 6-8 forutsatte at avlastning skulle ha betydning for vurderingen av stønadssats. I denne saken var det ikke grunnlag for å se bort fra den omfattende avlastningen som var gitt. Vedtaket om reduksjon til sats 3 ble stadfestet.

Avlastning kan også gis i form av hjelp i hjemmet, ved bruk av for eksempel brukerstyrt personlig assistent (BPA). Det vises til TRR-2014-1505 der Trygderetten kom til at barnet hadde rett til forhøyet hjelpestønad sats 4. Barnet hadde fått innvilget BPA inntil 233 timer per måned utenom skoletid. Avlastningen hadde ikke betydning ved fastsettelse av satsen.

Vurdering av satsene for ulike aldersgrupper

Ved vurderingen av hjelpebehovets størrelse for rett til forhøyet hjelpestønad etter sats 2, sats 3 og sats 4, må omfanget av hjelpebehovet vurderes konkret i hvert enkelt tilfelle. Det er et vilkår at hjelpebehovet er «vesentlig større» enn det hjelpebehovet som dekkes av ordinær hjelpestønad etter § 6-4. I det følgende vil det bli gitt eksempler for når de ulike satsene for forhøyet hjelpestønad kan anvendes for ulike aldersgrupper. Eksemplene er ikke ment å være uttømmende.

Normalomsorg

Det er det ekstra nødvendige hjelpebehovet, sammenlignet med aldersgruppen, som kan gi rett til hjelpestønad. Når man skal vurdere omfanget av det ekstra hjelpebehovet må man sammenligne med det som er vanlig for andre jevnaldrende barn. I utgangspunktet har alle små barn et stort tilsyns- og pleiebehov. Når barna blir eldre, vil tilsyns- og pleiebehovet avta. Et eldre barn med samme behov som et yngre barn kan derfor ha krav på en høyere sats.

For hver aldersgruppe er det først gitt en kort beskrivelse av normalomsorg for denne gruppen. Vi tar utgangspunkt i beskrivelsen av normalomsorg for barn publisert av Handikappede barns foreldreforening (hbf.no/normalomsorg). Oversikten over normalomsorg er udatert og kommer fra en ukjent kilde. Den benyttes av flere ulike organer og organisasjoner.

Når det henvises til jevnaldrende eller andre barn i teksten under, menes det andre barn uten en medisinsk tilstand. Det må foretas en konkret individuell vurdering av hjelpebehovet opp mot barnets alder i det enkelte tilfellet.

Spedbarn

Normalomsorg: Spedbarn under ett år har behov for tilstedeværelse fra en voksen hele døgnet. Nattevåk og avbrudd i nattesøvn er normalt. Dersom barnet har behov for en våken voksen til stede 24 timer i døgnet er dette mer enn normalomsorg.

Spedbarn kan ha en medisinsk tilstand som medfører at det er behov for vesentlig mer tilsyn og pleie enn for andre spedbarn.

Vi viser til TRR-2012-1107. Her skriver retten at barn med en medisinsk tilstand ofte vil ha vedvarende ekstra pleie- og tilsynsbehov, mens barn uten en medisinsk tilstand sitt pleie og omsorgsbehov normalt vil avta med økende alder.

Retten skriver at alder i seg selv ikke er til hinder for at forhøyet hjelpestønad innvilges ut over sats 2.

I TRR-2014-2977 hadde barnet blant annet encefalopati, forsinket psykomotorisk utvikling og synsforstyrrelse. Forhøyet hjelpestønad sats 2 var gitt fra åtte måneders alder. Retten fant at vedtaket om å gi forhøyet hjelpestønad sats 2 var basert på opplysninger som ga en for optimistisk vurdering, og at den svært alvorlige psykomotoriske utviklingshemningen først ble tydeligere etter hvert. Retten kom til at sats 3 og ikke sats 2 skulle vært gitt fra starten av og at sats 4 kunne gis fra tre år og ti måneders alder.

Spedbarn kan ha medisinske tilstander som gir betydelig nedsatt fungering og ha behov for tilsyn utover det som er normalt for andre jevnaldrende. Dette innebærer at spedbarn kan innvilges forhøyet hjelpestønad opp til høyeste sats i meget alvorlige tilfeller der det er omfattende pleieoppgaver eller stort behov for stimulering, opplæring og trening.

Småbarn

Normalomsorg: Småbarn under skolealder har behov for en voksens tilstedeværelse og nattevåk/avbrudd i nattesøvn er normalt. Barn kan leke noe selvstendig i perioder, men må ha en voksen i nærheten. De kan spise selv, men trenger tilrettelegging og veiledning. Barn begynner i denne perioden å gå på toalettet selv, og bader med tilsyn. De kan i økende grad kle av og på seg, men trenger tilrettelegging og veiledning. Småbarn trenger i avtagende grad hjelp til stell.

Småbarn kan ha medisinske tilstander som gir nedsatt fungering og ha behov for tilsyn utover det som er normalt for andre jevnaldrende. De vil i varierende grad ha behov for hjelp, oppfølging og veiledning av omsorgspersonene sine. Småbarn blir mer selvstendige i perioden frem mot skolealder. Det er avgjørende at hjelpebehovet må skille seg fra det som gjelder for barn på samme alder uten en medisinsk tilstand.

Forhøyet hjelpestønad kan være aktuelt i de tilfeller der barnet har forsinket utvikling av ferdigheter eller har bevegelsesvansker. Det kan også være aktuelt dersom de trenger hjelp i forbindelse med spisesituasjoner, daglige gjøremål, ved forflytning og lignende. Det samme gjelder dersom barnet har vansker med kommunikasjon, sosialisering eller ikke har språk, etter perioden det er normalt å utvikle språklige- og sosiale ferdigheter. Dersom avstanden til andre barn er stort, kan det også være aktuelt å innvilge forhøyet hjelpestønad sats 3 eller sats 4.

Andre momenter som taler for forhøyet hjelpestønad for småbarn kan være dersom det dreier seg om betydelig tilsyn eller store adferdsproblemer som kan føre til uheldige eller farlige situasjoner.

I TRR-2010-159 var en gutt på to år og fem måneder innvilget forhøyet hjelpestønad sats 2 fra fylte ett år på grunn av en alvorlig kromosomfeil som medførte behov for kontinuerlig oppfølging hjemme. Han hadde betydelig forsinket motorisk utvikling samt betydelig forsinket psykisk utvikling. Retten stadfestet avslag på høyere sats og bemerket at selv om det var åpenbart at den ankende part krevde mer tilsyn og pleie og annen hjelp enn friske barn på samme alder, var også disse avhengig av omsorg og oppfølging 24 timer i døgnet.

I TRR-2021-4339 hadde barnet en medisinsk tilstand som medførte nedsatt motorisk og psykisk funksjonsevne. Barnet var på søknadstidspunktet sju måneder, men på tidspunktet for kjennelsen nærmet han seg tre og et halvt år. Retten skriver at alle småbarn trenger stor grad av tilsyn, men vurderte at barnet i dette tilfelle hadde vesentlig større behov for tilsyn. Fra barnet ble ett år hadde han økt behov for fysioterapi og oppfølging av ulike offentlige instanser. Det ble vurdert at barnet fylte vilkårene for forhøyet hjelpestønad sats 2 fra fylte ett år. Det ble lagt særlig vekt på behovet for stimulering, opplæring og trening. Barnet fikk innvilget hjelpestønad sats 3 fra fylte to år.

Skolebarn

Normalomsorg: Skolebarn opp til ungdomsskole vil vanligvis klare å kle på seg selv, tilberede enkel mat og leke selvstendig med venner. Barna trenger en voksen for å strukturere og tilrettelegge dagen. De trenger at det er en voksen til stede mesteparten av tiden. De kan bidra stadig mer til husarbeid og i større grad dra på besøk eller aktiviteter uten følge. Nattevåk er sjeldnere.

Skolebarn er i større grad enn små barn selvstendige i stell, påkledning og matsituasjoner. Derfor vil hjelpebehovet kunne øke med alderen når man sammenligner med jevnaldrende barn.

Dersom barnet på grunn av den medisinske tilstanden ikke kan gjennomføre stell, påkledning eller måltider uten hjelp, vil dette kunne trekke i retning av at barnet fyller vilkårene for rett til forhøyet hjelpestønad. Det samme gjelder for tilfeller der det er omfattende behov for veiledning og tilsyn for at barnet skal gjennomføre aktiviteter i dagliglivet (ADL).

Skolebarn kan vanligvis være noe alene på dagtid og gjennomføre noen aktiviteter uten omsorgspersoner til stede. De må kunne få tak i en voksen ved behov. Skolebarn med en medisinsk tilstand kan i større grad være avhengig av å ha omsorgspersoner i nærheten. Det kan gjøre at omsorgspersonene blir mer bundet.

Økt behov for stimulering, opplæring og trening kan også gi rett på forhøyet hjelpestønad. Dette kan for eksempel gjelde for barn med behov for opplæring i daglige gjøremål eller kommunikasjon.

Momenter som kan trekke i retning av at barnet kan fylle vilkårene for forhøyet hjelpestønad sats 3 eller sats 4 er blant annet betydelig risiko for skade på seg selv eller andre. Dersom barnet må ha tilsyn på natt, vil dette også være et hjelpebehov utover det som er normalt for barn på denne alderen. I vurderingen av hvilken sats som skal innvilges må det likevel foretas en konkret vurdering i hvert enkelt tilfelle.

Trygderetten uttalte i TRR-2021-1183 at barnet på ti år mestret flere aktiviteter i dagliglivet, men ikke på nivå med det som kunne forventes på barnets alder. Det er blant annet vist til at barnet dusjer selv, men trenger hjelp til hårvask. Hun kunne også kle seg, men trengte veiledning. Hun trengte også hjelp til å knyte skolisser. Da hun fylte tolv år trengte hun fremdeles hjelp til hygiene og egenomsorg. Avviket fra jevnaldrende tilsa forhøyet hjelpestønad sats 2, men var ikke stort nok til å få en høyere sats.

Ungdom

Normalomsorg: Ungdom klarer seg selv i lengre og lengre perioder av dagen ettersom de blir eldre. De trenger oppfølging når det gjelder grenser, råd og veiledning i å ta egne valg. De gjennomfører de fleste aktiviteter uten hjelp fra voksne, men kan ha behov for transport og en voksen på sidelinjen. Normalomsorg for ungdommen varierer mye i forhold til modenhet. Noen har større behov for planlegging og tilrettelegging enn andre. Til en viss grad må bistand til dette regnes som normal og rimelig oppfølging av ungdom

Etter hvert som tiden går vil avstanden til jevnaldrende sitt omsorgsbehov ofte øke, da disse blir stadig mer selvhjulpne, mens dette ofte ikke er tilfellet for barn med en medisinsk tilstand. Hjelpebehovet kan derfor gi rett til en høyere sats enn tilsvarende hjelpebehov hos yngre barn.

Praktisk hjelp ved måltidsituasjoner, stell og personlig hygiene vil være eksempler på hjelpebehov som andre ungdommer ikke har. Det samme gjelder dersom barnet må ha jevnlig tilsyn på dagtid.

For en del tilstander forventes det at ungdommer i større grad tar selvstendig ansvar for medisinering og annen behandling. Dette gjelder blant annet for ungdommer med astma, eksem eller diabetes. Disse tilstandene vil sjelden alene gi rett til forhøyet hjelpestønad til ungdom.

Ungdommer med visse medisinske tilstander kan ha vanskeligheter med å delta på aktiviteter med andre på samme alder. Omsorgspersonene kan bli mer bundet fordi de må planlegge eller arrangere fritidsaktiviteter i større grad enn det som er vanlig. Dette skal tas med i vurderingen av hjelpebehovet.

Det må gjøres en konkret vurdering, der det også tas hensyn til at andre ungdommer har varierende behov for hjelp fra omsorgspersoner.

Relevante kjennelser

Ved fastsettelse av sats, må hver sak vurderes konkret. For noen typer medisinske tilstander vil hjelpebehovet være ulikt, for andre tilstander vil mye være likt.

I sammenlignbare saker bør satsen være lik. Det er gjennom trygderettspraksis utviklet seg noen utgangspunkter for visse medisinske tilstander. Det understrekes at saker alltid skal behandles individuelt.

I TRR-2015-614 går Trygderetten gjennom saker der de har tatt stilling til forhøyet hjelpestønad til barn med cochleaimplantat. I saker der barnet har fått implantat tidlig er den språklige utviklingen mindre forsinket. I saken der barnet var ett år når implantatet ble innsatt, vurderte retten at hjelpestønad sats 1 var riktig ytelse.

I TRR-2002-4755 blir det vurdert om et barn med astma og eksem har rett på høyere sats enn forhøyet hjelpestønad sats 2. Retten uttaler at atopisk eksem alene kan gi grunnlag for tilståelse av hjelpestønad, også til små barn. Kun unntaksvis vil det gi rett til forhøyet hjelpestønad.

I TRR-2016-1563 vurderes sats for et barn med Downs syndrom. Retten uttaler at det tidligere i slike saker er lagt til grunn at pleiebehovet tilsier forhøyet hjelpestønad sats 2. Dette medfører likevel ikke at barn med denne diagnosen er avskåret fra å innvilges en høyere sats.

For yngre barn med denne diagnosen må det vurderes om de fyller vilkårene for forhøyet sats.

Trygderetten har i flere saker vurdert at barn med fenylketonuri har rett på forhøyet hjelpestønad sats 2 som følge av hjelpebehovet knyttet til tilberedning av dietten, mating og tilsyn av hva barnet spiser. Se blant annet TRR-2000-3633.

I TRR-2021-1824 gjennomgår Trygderetten egen praksis for barn med diabetes. De kommer til at forhøyet hjelpestønad sats 2 er riktig sats for det 10 år gamle barnet. De viser også til at barn ved økende alder normalt kan håndtere sykdommen i større grad selv. Det vil dermed ofte være grunn til å redusere satsen med økende alder.

For barn med kreft har Trygderetten vist til at de vanligvis vil ha rett på forhøyet hjelpestønad sats 3 mens barnet er under behandling. Det vises blant annet til TRR-2014-2709.

I TRR-2010-652 uttaler Trygderetten at hovedtyngden av praksis fra Trygderetten tilsier at hjelpestønad sats 2 skal innvilges til små barn som ikke har nådd skolealder med lidelsen infantil autisme. I de tilfellene Trygderetten har tilkjent forhøyet hjelpestønad sats 3, har retten lagt særlig vekt på at barnet har hatt tilleggslidelser utover autismeforstyrrelsen.

I TRR-2010-2144 fremgår det at barn med ADHD og Tourettes syndrom som er yngre enn ti år, ikke har blitt ansett å fylle vilkårene for forhøyet hjelpestønad sats 3. I de tilfellene der forhøyet hjelpestønad sats 3 er gitt til barn med ADHD og Tourettes syndrom, har barnet vært ti år eller eldre, se eksempelvis ankesakene TRR-2003-3991 og TRR-2006-3033

I TRR-2006-3033 går det frem at det, gjennom Trygderettens kjennelser, har dannet seg en praksis for at diagnosen hyperkinetisk atferdsforstyrrelse hovedsakelig gir rett til forhøyet hjelpestønad etter sats 2. Dersom det er et eldre barn og det foreligger tilleggsmomenter som eksempelvis andre medisinske tilstander, kan høyere sats tilstås. I denne saken ble det tilstått forhøyet hjelpestønad sats 3 til gutt 11 år med ADHD og Tourettes.

§ 6-5 – Fjerde ledd – Rett til hjelpestønad i en overgangsperiode etter at barnet dør

LOV-1997-02-28-19-§6-5

[Tilføyd 6/10]

Bestemmelsen gir foreldrene, i en overgangsfase på tre måneder, rett til hjelpestønad med samme sats som barnet fikk. Stønaden gis i overgangsperioden også dersom foreldrene begynner å arbeide.

Bakgrunnen for lovendringen er å støtte opp under foreldre som, når pleieforholdet opphører, opplever at de plutselig står uten inntekt etter lang tid å ha mottatt ytelser fra folketrygden ved pleie av sykt barn.

Lovendringen trer i kraft 1. juli 2010.

§ 6-6 Reduksjon på grunn av manglende trygdetid

LOV-1997-02-28-19-§6-6

Utarbeidet av Rikstrygdeverket, Uførhetskontoret 01.05.97.

Sist endret 19.01.2023 se overskriften:
Kommentar

Kommentar

[Endret 11/04, 2/13, 4/14, 8/14, 1/23-2]

Når grunnstønad og/eller hjelpestønad gis sammen med alderspensjon eller uføretrygd som er redusert på grunn av manglende trygdetid, skal grunnstønaden eller hjelpestønaden reduseres tilsvarende.

Ved vurderingen av trygdetid, skal det tas hensyn til trygdetid i Norge og i EØS-land. Se hovednummer R45-00 kap. 6.

Det er bare personens egen manglende trygdetid som kan føre til reduksjon av grunn- og hjelpestønad. Presiseringen gjelder fra feb. 2013.

Stønaden skal beregnes slik:

Stønadssats xtrygdetiden (faktisk + fremtidig)
/ 40

Stønad pr. måned avrundes etter vanlige avrundingsregler til nærmeste hele krone.

Det er ikke adgang til å gjøre fradrag for utbetalt grunn- og hjelpestønad i etterbetaling av pensjon for samme tidsrom.

Bestemmelsen gjelder for grunn- og hjelpestønad som tilstås med virkning 1. januar 1993 eller senere.

§ 6-7 Revurdering

LOV-1997-02-28-19-§6-7

Utarbeidet av Rikstrygdeverket, Hjelpemiddelkontoret

Sist endret 28.04.2014 av Arbeids- og velferdsdirektoratet, Ytelsesavdelingen, Regelverkskontoret, jf. overskriftene:
§ 6-7 Første ledd - Historikk og forhold til andre bestemmelser
Generelle kommentarer til bestemmelsen
Dokumentasjon
Resultatet av den nye behandlingen
Revurderingsklausul
§ 6-7 Andre ledd - Revurdering av forhøyet hjelpestønad

§ 6-7 første ledd – Historikk og forhold til andre bestemmelser

LOV-1997-02-28-19-§6-7

[Endret 6/02, 4/14]

Bestemmelsen svarer til § 3 i den tidligere grunn- og hjelpestønadsforskriften. Bestemmelsen – som er en saksbehandlingsregel hører egentlig hjemme i kapittel 21, men er av informasjonshensyn også tatt inn i kapittelet her. Bestemmelsen innebærer en lovfesting av et alminnelig prinsipp om at lovens vilkår må være oppfylt hele tiden. Det vises i lovteksten til § 21-6 om endrede forhold. Bestemmelsene i § 21-3 om medlemmets plikter om å underrette om endringer i avgjørende forhold og ellers gi de opplysninger trygdemyndighetene finner nødvendig, gjelder også for grunn- og hjelpestønadsområdet. Det vises for øvrig til kommentarene til § 21-3 og § 21-6.

Generelle kommentarer til bestemmelsen

[Tilføyd 4/14]

Paragraf 6-7 regulerer adgangen til å revurdere et vedtak. Bestemmelsen stiller opp en to-leddet vurdering hvor inngangsvilkåret er om det har skjedd «vesentlige endringer i de forhold som har vært avgjørende for innvilgning av grunnstønad eller hjelpestønad eller størrelsen på slik stønad».

Det presiseres at nye regler eller praksisendringer ikke kan ha tilbakevirkende kraft. Ny behandling må derfor ta utgangspunkt i de reglene som var gjeldende da stønaden ble innvilget.

Dokumentasjon

[Tilføyd 4/14]

Ved revurdering bør det utøves skjønn ved innhenting av legeerklæring. Det vil ikke alltid være nødvendig å innhente ny legeerklæring. Dette gjelder særlig ved alvorlige og uhelbredelige lidelser. Det bør også vurderes om det foreligger legeerklæring i andre saker som kan benyttes. Dersom det er tvil om det er nødvendig å innhente ny legeerklæring, kan rådgivende lege vurdere om saken allerede er tilstrekkelig medisinsk belyst.

Videre er det i disse sakene NAV som må sannsynliggjøre at det har skjedd en endring, bevisbyrden er således snudd i forhold til bevisbyrden ved vurderingen av et krav. Dette følger av lovens karakter og praksis, se TRR-2005-2311. Likevel er det klart at medlemmet har en medvirkningsplikt etter § 21-3. Dersom medlemmet ikke gir opplysninger vil det være adgang til å stanse stønaden, se § 21-7.

NAV har hjemmel for å innhente opplysninger i § 21-4.

Det kan ikke stilles strengere krav til dokumentasjon i revurderingen enn det gjøres ved behandlingen av opprinnelig krav.

«de forhold som har vært avgjørende»

For at en endring skal kunne få betydning for en tidligere tilstått grunnstønad eller hjelpestønad, er det et vilkår at det dreier seg om en vesentlig endring av de faktiske forholdene som var avgjørende for grunnstønads- eller hjelpestønadsvedtaket. Det er derfor ikke relevant at trygdemyndighetene senere ser annerledes på forholdene.

Endringene kan gjelde bedring av den medisinske tilstanden eller andre endringer i den trygdedes situasjon, som gjør at de nødvendige ekstrautgiftene eller pleiebehovet ikke lenger er av samme omfang som før. Som eksempel nevnes at grunnstønad til dekning av transportutgifter kan falle bort når den trygdede slutter i sitt arbeid.

Vesentlig endring

Ikke enhver endring kommer i betraktning, den må være vesentlig. Dette må avgjøres etter et konkret skjønn.

Når utgiftsnivået synker under minstegrensen for rett til grunnstønad etter en viss sats eller hjelpebehovet synker under minstegrensen, skal endringen anses for vesentlig.

Når det gjelder vesentlige endringer som følge av at ekstrautgifter som tidligere var dekket ved grunnstønad nå delvis dekkes f.eks. etter lovens kapittel 5 eller bestemmelser utenfor folketrygdloven, vises det til generell del punkt 3.2.

Endringens varighet

En vesentlig endring må ha et varig preg før det kan bli tale om å ta saken opp til ny behandling. De rent forbi gående endringer er derfor ikke relevante selv om de i og for seg er vesentlige.

Resultatet av den nye behandlingen

[Endret 4/14]

Resultatet av den nye behandlingen av saken kan bli at det treffes vedtak om at stønaden skal opphøre helt eller at stønadssatsen skal settes ned eller opp. Etter omstendighetene kan resultatet også bli at stønaden skal løpe uendret.

Revurderingsklausul

[Endret 4/14]

Når det treffes vedtak om en ytelse, skal det vurderes om det skal fastsettes et revurderingstidspunkt for ytelsen. Revurderingstidspunktet må fremkomme av vedtaket. En slik bestemmelse har ingen annen betydning enn at den tjener som informasjon for medlemmet og som påminnelse for NAV. En slik revurderingsklausul innebærer derfor ikke at vedtaket kan anses som midlertidig eller tidsbegrenset.

Det bør utvises skjønn når det vurderes når saken skal tas opp til revurdering. Medlemmet har en plikt etter § 21-3 til å gi opplysninger i forhold som kan være avgjørende for ytelsen. Generelt bør det utvises varsomhet med å revurdere stønad basert på kronisk sykdom uten sannsynlighet for spontan bedring eller som følge av behandling.

Når det gjelder barn kan de samme hensyn som ligger bak bestemmelsens andre ledd gjøre seg gjeldende. I disse sakene kan det skje raske endringer i forhold av betydning og dette bør tas med i vurderingen av når stønaden skal revurderes.

Endring i praksis

Hvis det skjer endringer i den praksis som gjelder for ytelse av grunnstønad, anses ikke dette som en vesentlig. Ved lovendringer vil det bli fastsatt ikrafttredelsesbestemmelser, eventuelt overgangsbestemmelser, som regulerer forholdet for de som allerede har løpende ytelser. Slike endringer anses heller ikke for vesentlige endringer i henhold til denne bestemmelsen.

§ 6-7 andre ledd – Revurdering av forhøyet hjelpestønad

LOV-1997-02-28-19-§6-7

[Endret 4/14]

Regelen innebærer at et vedtak om forhøyet hjelpestønad alltid må revideres hvert tredje år. Når saken vurderes på nytt skal alle sider ved saken prøves. Bestemmelsen er i samsvar med bestemmelsen i tidligere forskrifts § 7 nr. 2 siste ledd. Bakgrunnen for bestemmelsen er at denne stønaden kun gis til barn og unge, og at raske endringer i forhold av betydning lett vil kunne forekomme.

Andre ledder ikke til hinder for at en sak om forhøyet hjelpestønad tas opp til revurdering før det er gått tre år. Dette følger av den generelle regelen i § 6-7 første ledd. Dette må vurderes skjønnsmessig og konkret i den enkelte sak og vil i tillegg kunne gjøres dersom NAV mottar nye opplysninger fra medlemmet.

§ 6-8 Bortfall av stønad under opphold i institusjon og andre lovregulerte boformer

LOV-1997-02-28-19-§6-8

Sist endret 22.12.2021, jf. overskriftene:
§ 6-8 Fjerde ledd – Spesielle personlige ekstrautgifter – grunnstønad og underoverskriftene:
«Telefon»
«Teksttelefon»

§ 6-8 Første ledd – Personkretsen

LOV-1997-02-28-19-§6-8

[Endret 2/13, 6/18]

Dette leddet inneholder bestemmelser om personkretsen som omfattes av paragrafen. Bestemmelsen gjelder medlemmer som oppholder seg i en institusjon etter lov om kommunale helse- og omsorgstjenester eller lov om spesialisthelsetjenesten m.m. Bestemmelsen omfatter også personer som «sitter i varetekt», «soner straff» eller «utholder særreaksjon i en slik institusjon eller i en av kriminalomsorgens anstalter». Eksempel på særreksjon kan være tvungen psykisk helsevern eller forvaring. Medlemmer som har fått sin formue satt under forvaltning som følge av unndragelse fra straff eller strafforfølgning etter straffeprosessloven § 220, er også omfattet.

Plass i institusjon, herunder sykehjem-vedtak etter helse- og omsorgstjenesteloven § 3-2

[Endret 2/13]

§ 6-8 kommer bare til anvendelse dersom medlemmet har plass i institusjon, herunder sykehjem. Dersom medlemmet ikke har plass i institusjon, herunder sykehjem, må spørsmålet om opphør eller reduksjon av grunnstønad eller hjelpestønad, som følge av endringer i ekstrautgifter eller privat hjelpebehov, vurderes etter § 6-7.

Det er nødvendig å få brakt på det rene hva ytelsen/tjenesten fra kommunen består i, og hva hjemmelen for tildelingen er, for å kunne fastslå om § 6-8 kan anvendes. Vedtaket fra kommunen må innhentes. § 6-8 kommer for eksempel ikke til anvendelse i saker der medlemmet har vedtak om praktisk bistand fra kommunen, men kun der hjemmelen er helse- og omsorgstjenestelovens § 3-2 første ledd punkt 6 bokstav c. Dersom kommunens vedtak er hjemlet i andre bestemmelser, må revurdering av stønad skje med hjemmel i § 6-7. Se rundskrivet til denne paragrafen.

Opphør av ytelse

[Endret 2/13]

Ved innleggelse i de institusjonene og boformene som kommer inn under de ovennevnte lover skal utbetalingen av grunnstønad og hjelpestønad i utgangspunktet opphøre, jf. § 6-8, første ledd. Unntak fra dette følger av fjerde, femte eller sjette ledd.

§ 6-8 Andre ledd – Omregningstidspunkt

LOV-1997-02-28-19-§6-8

[Endret 11/98, 2/13, 6/18]

Bestemmelsen omhandler omregningstidspunktet, dvs. tidspunktet for når retten til utbetalingen av ytelsen faller bort. Dette leddet omhandler også tidspunktet for når ytelsen utbetales igjen ved utskriving eller midlertidig opphold utenfor institusjon av en slik varighet at retten til ytelsen igjen inntrer, og for når ytelsen utbetales igjen når forvaltning av formue er hevet. Bestemmelsen er i samsvar med § 22-12 første og (femte ledd).

§ 6-8 Andre ledd første punktum – Kalendermåneden etter at oppholdet tar til, eller det er avsagt kjennelse om forvaltning av formuen

[Endret 2/13, 6/18, 7/21]

Som hovedregel faller utbetalingen av stønaden bort fra og med kalendermåneden etter at oppholdet tok til eller måneden etter at det er avsagt kjennelse om at formuen er satt under forvaltning etter straffeprosessloven § 220.

Endringen i § 6-8 6. ledd, medfører at tidligere 6. ledd blir flyttet til 7. ledd, jfr. Prop. 184 L (2020-2021). Henvisningen i § 6-8 2. ledd 1. pkt. ble ved en inkurie ikke rettet opp i lovbestemmelsen. Korrekt henvisning skal være fjerde, femte eller syvende ledd.

§ 6-8 Andre ledd andre punktum – Fra og med måneden etter utskrivingsmåneden, eller måneden etter forvaltningen av formuen er hevet

[Endret 2/13, 6/18]

Etter utskriving begynner ytelsen å løpe fra og med måneden etter utskrivingsmåneden, eller fra og med måneden etter forvaltningen av formuen heves.

Departementet uttaler bl.a. at endringen synes rimelig da institusjonen stort sett dekker de utgifter og det pleiebehov som grunnstønad og hjelpestønad er ment å dekke. Dessuten blir virkningen av endringen avdempet ved at ytelsene ikke blir stoppet ved korttidsopphold under tre måneder jf. paragrafens femte ledd.

Dersom medlemmet fortsatt fyller vilkårene for rett til stønad

[Endret 11/98, 2/13]

Selv om ytelsen bare er stoppet utbetalt, innebærer leddets andre punktum en ny undersøkelsesplikt for NAV til å kontrollere at vilkårene for retten til selve ytelsen er oppfylt, før ytelsen blir igangsatt utbetalt.

Ved utskriving til hjemmet vil det normalt ikke være inntrådt slike endringer at vilkårene for rett til ytelsen ikke lenger er oppfylt. Slike endringer kan ha inntrådt f.eks. vedrørende hjelpestønad i tilfeller der kommunen setter inn så store hjelpetiltak at vilkåret om et privat pleieforhold av tilstrekkelig omfang ikke er oppfylt. I andre tilfeller, kanskje mest vanlig, vil ytelsen ikke komme til utbetaling fordi medlemmet flytter til annen bolig som kommer inn under bestemmelsen, f.eks. fra sykehus til somatisk sykehjem, se nedenfor kommentarer til sjette ledd. For tidligere HVPU-klienter vil overføringen til egen bolig der kommunen yter all nødvendig hjelp til beboerne også medføre at retten til hjelpestønad ikke lenger er oppfylt.

De ovennevnte tilfelle omhandler medlemmer som oppebar ytelsen før innleggelsen i institusjon.

Medlemmet fylte de materielle vilkårene før innleggelsen, men det var ikke fremsatt krav

[Endret 11/98, 2/13]

Innleggelsen har i seg selv ikke betydning for retten til grunnstønad eller hjelpestønad. Krav om disse ytelsene skal derfor behandles på vanlig måte, selv om medlemmet er innlagt i institusjon. Dersom alle vilkårene for rett til aktuelle ytelse var oppfylt før innleggelsen, byr ikke saksbehandlingen på spesielle problemer. Ytelsen tilstås med et virkningstidspunkt fastsatt på vanlig måte etter § 22-12 første ledd, jf. § 22-13 tredje ledd.

Omregningstidspunktet avgjørende for utbetaling under oppholdet

[Endret 11/98]

Under forutsetning av at ytelsen blir tilstått under institusjonsoppholdet, er det tidspunktet for innleggelse, dvs. hvor lenge medlemmet har oppholdt seg på institusjonen, som avgjør om ytelsen skal utbetales i en periode. Dersom omregningstidspunktet er passert, vil ytelsen ikke komme til utbetaling under oppholdet. Følgende eksempler viser dette:

Medlemmet blir innlagt i institusjon 15. juni 1998 og friperioden utløper 1. juli 1998.

Eksempel 1.

Ytelsen tilstås fra 1. juli 1998. Tidspunktet faller sammen med omregningstidspunktet og ytelsen kommer ikke til utbetaling.

Eksempel 2.

Ytelsen tilstås fra 1. juni 1998 og utbetales for en måned, dvs. til omregningstidspunktet 1. juli 1998.

Medlemmet hadde ikke rett til ytelsen før innleggelsen

[Endret 2/13]

Dersom medlemmet blir innlagt i institusjon så kort tid etter en ulykke eller akutt sykdom at vedkommende hverken har hatt ekstrautgifter eller hjelpebehov før innleggelsen, må man ved avgjørelsen av kravet vurdere om vilkårene for rett til ytelsen(e) ville ha vært oppfylt dersom vedkommende ikke hadde vært innlagt i institusjon. Virkningstidspunktet fastsettes til det første fravær hvorunder medlemmet var berettiget til utbetaling, jf. kommentarer til paragrafens sjette ledd eller til den måned vedkommende blir utskrevet. I sist nevnte tilfelle vil utbetalingstidspunktet følge hovedregelen for utskriving fra institusjon, dvs. fra den første i måneden etter utskrivingsmåneden.

Overføring fra en institusjon til en annen – Omregningstidspunkt

[Endret 2/13]

Tilfeller der ytelsen bare delvis er blitt omregnet

[Endret 11/98]

F.eks. vil forhøyet hjelpestønad på grunn av deltidsinnleggelse ofte bli utbetalt under institusjonsoppholdet med lavere sats. Paragrafen inneholder ikke noen spesiell bestemmelse for disse tilfellene m.h.t. utbetalingstidspunktet. I forarbeidene nevnes heller ikke den tidligere § 15-3 nr. 1 (nå § 22-12 tredje og fjerde ledd) i forbindelse med institusjonsopphold og utbetaling. Paragrafen omhandler utbetaling i forhold til når vilkårene er oppfylt ved tilståelse og senere endringer i ytelsesnivået. Av § 22-12 tredje ledd første punktum fremgår at når ytelsen settes opp gjøres dette fra og med den måneden vilkårene er oppfylt (og ikke som hovedregelen måneden etter). Bestemmelsen får ikke anvendelse på utbetaling ved opphør av institusjonsopphold, idet paragrafen har egne bestemmelser for utbetaling der denne regelen ikke er nevnt.

§ 6-8 Tredje ledd – Midlertidige opphold utenfor institusjon i 30 dager eller mindre

LOV-1997-02-28-19-§6-8

Bestemmelsen gjelder midlertidig opphold utenfor institusjon og skal sikre at medlemmet ikke blir uten hjelpestønad eller grunnstønad ved noe lengre opphold utenfor institusjon. Det er en forutsetning for at ytelsen skal bli utbetalt at et privat pleieforhold oppstår (hjelpestønad) eller at det påløper ekstrautgifter som danner grunnlaget for grunnstønaden. Dette er f.eks. ikke tilfelle der avbruddet i oppholdet skyldes opphold på annen institusjon med «fri kur og pleie» f.eks. sykehus.

30 Dager eller mindre

[Endret 11/98, 2/13]

Det skal ikke ytes grunnstønad eller hjelpestønad hvis et midlertidig opphold skal vare i 30 dager eller mindre. Bestemmelsen er på dette punkt lik den utgåtte «§ 7-9» forskriftens § 10 tredje ledd, der uttrykket inntil 30 dager ble brukt. I praksis betyr dette at et midlertidig opphold må vare mer enn 30 dager, dvs. 31 dager, for at ytelsen skal bli utbetalt.

Bestemmelsen inneholder ingen egen bestemmelse om fra hvilket tidspunkt ytelsen skal utbetales igjen i slike tilfeller og stoppes igjen (omregnes) ved reinnleggelse. Departementet har som et ledd i den administrative forenklingen av denne paragraf, bestemt at hovedregelen ved utskriving og innleggelse i institusjon mv. i paragrafens annet ledd også skal gjelde i disse tilfellene. Dvs. at ytelsen utbetales fra og med måneden etter at det midlertidige avbruddet i forpleiningen tok til, og stoppes fra og med måneden etter at vedkommende igjen kommer under forpleining. Følgende eksempler viser dette:

Medlemmet oppebærer hjelpestønad. Denne er stoppet i 1997 på grunn av varig innleggelse i institusjon. Vedkommende skal oppholde seg utenfor institusjonen fra 15. august 1998 til 18. september 1998. Hjelpestønaden utbetales fra 1. september og stoppes pr. 1. oktober. I dette tilfelle fikk medlemmet tilnærmet full dekning for oppholdet utenfor institusjonen.

Medlemmet skal oppholde seg utenfor institusjonen fra 2. august til 31. september. Hjelpestønaden utbetales fra 1. september og stoppes pr. 1. oktober. I dette tilfelle var medlemmet utenfor institusjonen i nesten to måneder, men fikk utbetalt stønad for en. Det vil som det fremgår avhengig av når i måneden vedkommende starter oppholdet utenfor institusjonen og når i måneden vedkommende avslutter det, kunne oppstå en større eller mindre underdekning.

Overgang til annen institusjon

Det er ikke gitt noen egne bestemmelser for omregning ved overgang til annen institusjon. Dersom institusjonen mv. kommer inn under omfangsbestemmelsen i paragrafens første ledd og overføringen skjer direkte, blir det ingen utbetaling ved midlertidig avbrudd.

Dersom medlemmet har et midlertidig avbrudd som er lengre enn 30 dager, blir stønaden utbetalt fra måneden etter avbruddet tok til. Ytelsen blir stoppet måneden etter at vedkommende igjen ble innlagt i institusjon enten det er samme institusjon eller en annen institusjon.

§ 6-8 Fjerde ledd – Spesielle personlige ekstrautgifter – grunnstønad

LOV-1997-02-28-19-§6-8

[Endret 11/98, 2/13]

Hensikten med bestemmelsen er at det skal være mulig for medlemmet å dekke ekstrautgifter på grunn av sykdommen som det offentlige ikke har plikt til å dekke ved opphold i institusjon som nevnt i bestemmelsens første ledd. Bestemmelsene gjelder utelukkende ved langtidsopphold, dvs. over tre måneder.

Sykehusloven – Rettigheter

[Endret 11/98, 2/13]

Vedrørende avgrensning mot grunnstønad, er det av interesse å vite hvilke utgifter som dekkes pliktmessig under opphold i institusjoner under sykehusloven.

Sykehusloven sier lite om hva medlemmet (pasienten) har rett til under sykehusopphold eller opphold i andre institusjoner under lovens virkeområde f.eks. spesialsykehjem. Loven omhandler for det meste fylkeskommunenes ansvar, økonomi, drift krav til institusjonen mv. Indirekte kan man lese seg til noe av hva enkeltmennesket har rett til under opphold i sykehus mv. Bl.a fremgår det av § 2 at fylkeskommunen skal sørge for planlegging, utbygging og drift av de institusjoner som er nevnt i § 1 første ledd, slik at behovet for nødvendig ambulansetransport, undersøkelse, behandling og opphold i helseinstitusjon blir dekket for befolkningen innen området. Av § 3 første ledd fremgår at helsedirektøren (nå helsetilsynet) skal ha det overordnede tilsyn for at fylkeskommunen planlegger og bygger ut den medisinske helsetjenesten herunder helseinstitusjoner slik at befolkningen til enhver tid skal kunne få tilfredsstillende medisinsk undersøkelse og behandling innen rammen av landets totale helsetjeneste. Av § 12 kan man utlede at for medlemmer som er bosatt i fylkeskommunen, er det denne som dekker forpleiningsutgiftene, dvs. er økonomisk ansvarlige for driften.

Medlemmet har såkalt fri kur og pleie, nødvendige undersøkelser, behandling og tilsyn/pleie under oppholdet. Videre vet man at utgifter til medisiner, bandasjemateriell mv. som er nødvendig i forbindelse med behandlingen blir dekket. Derimot har medlemmet selv ansvar for klær, skotøy og personlige effekter. Normalt antas at vedkommende får fordyrende kost på grunn av sykdom uten ekstra godtgjøring, selv om dietten ikke skyldes den sykdommen medlemmet er innlagt for. Ekstrautgifter til transport vil bare unntaksvis forekomme, og neppe under vanlig sykehusopphold. Derimot vil det kunne forekomme under andre opphold i spesialinstitusjon under nevnte lov.

Medlemmet må med andre ord dekke utgifter til personlige behov som klær, transport til trivselstiltak mv. selv.

Utgangspunkt for vurderingen

[Endret 11/98, 2/13]

Bakgrunnen for bestemmelsen er å gi mulighet til å dekke de ekstrautgiftene som medlemmet oppebærer grunnstønad for, som ikke opphører på grunn av oppholdet og som institusjonen ikke er forpliktet til å dekke. Ekstrautgifter som institusjonen ifølge sitt regelverk (lov eller forskrift) er pliktig til å dekke men som institusjonen likevel ikke dekker, gir ikke rett til fortsatt utbetaling av stønaden. Av den grunn bør man alltid ta rede på institusjonens forpliktelser før man tar stilling til om grunnstønaden fortsatt skal utbetales og eventuelt med hvilken sats.

Deretter avgjøres spørsmålet om det fortsatt vil foreligge ekstrautgifter – og hvor store – etter de samme retningslinjene som gjelder ved tilståelse av stønaden, se nærmere under kommentarene til § 6-3.Dersom ingen av ekstrautgiftene opphører på grunn av oppholdet, utbetales grunnstønaden uendret under institusjonsoppholdet. Dersom ekstrautgiftene reduseres på grunn av oppholdet, kan det eventuelt utbetales grunnstønad med lavere sats.

Revurderinger

[Endret 11/98, 4/14]

Det er ikke gitt noen bestemmelse om tidsbegrensning av utbetalingen eller periodiske revurderinger for å ta rede på om vilkårene for utbetaling fortsatt er oppfylt. I forarbeidene vises det imidlertid til at bestemmelsen svarer til de tidligere dispensasjonsbestemmelsene i den tidligere forskriftens § 11 andre og tredje ledd, men er noe omformulert. I følge bestemmelsens andre ledd kunne det dispenseres fra hovedregelen for utbetaling av stønaden for inntil tre måneder om gangen. Etter tredje ledd kunne det dispenseres for et lengre tidsrom enn tre måneder utover det ordinære omregningstidspunktet, eventuelt uten tidsbegrensning dersom ekstrautgiftene antas å bli av lengre varighet. Prinsippet om en viss kontroll av om vilkårene fortsatt er oppfylt skal således videreføres.

Dersom man ved innleggelsen eller senere ved omregningstidspunktet er i tvil om varigheten av ekstrautgiftene, skal man sette saken opp til revurdering etter et visst antall måneder, avhengig av opplysningene om sannsynlig varighet. Det er selvsagt anledning til å sette saken på periodiske revurderinger, der dette antas å være hensiktsmessig på grunn av usikkerhet med hensyn til varigheten av ekstrautgiftene.

Opphør av utbetalingen/stønaden

[Endret 11/98]

Dersom det ved senere revisjon eller av andre grunner viser seg at det er inntrådt slike endringer i situasjonen at ekstrautgiftene ikke lenger foreligger, stoppes utbetalingen fra den første måneden etter at man fikk rede på at ekstrautgiftene var opphørt. Det er som nevnt i kommentaren i paragrafens tredje ledd, ikke anledning til å gå tilbake til måneden etter at vilkårene ikke lenger var oppfylt med opphørstidspunktet i de tilfeller der dette tidspunktet ligger lenger tilbake.

I tilfelle det er på det rene at ekstrautgiftene har opphørt for godt, skal grunnstønaden tas opp med tanke på opphør av ytelsen etter § 6-7 første ledd, jf. § 21-6 første ledd.

Type ekstrautgifter som erfaringsmessig kan gi rett til utbetaling av grunnstønad under institusjonsopphold

[Endret 11/98, 4/14]

Som nevnt ovenfor er vilkåret for utbetaling under institusjonsopphold at ekstrautgiftene ikke opphører på grunn av institusjonsoppholdet, og at institusjonen ikke har plikt til å dekke dem. Det er ikke mulig å lage noen uttømmende opplisting over hva slags ekstrautgifter som mest sannsynlig vedvarer under oppholdet.

Klesslitasje

Av erfaring med de tidligere bestemmelsene synes det særlig som ekstrautgifter til klesslitasje ikke opphører, idet institusjonen ikke er ansvarlig for innkjøp av klær. Dette gjelder som hovedregel ikke slitasje på sengetøy, idet dette normalt går over driftsbudsjettet til institusjonen.

Transport

Når et medlem – som har egen bil under oppholdet – fyller vilkårene for rett til tilskott/lån til kjøp av motorkjøretøy etter § 10-7 bokstav h, fastsettes grunnstønadssatsen under oppholdet etter en konkret vurdering. I andre tilfeller der vedkommende fortsatt har ekstra transportutgifter på grunn av uførheten, må det foretas en konkret vurdering av ekstrautgiftenes størrelse uavhengig av om vedkommende bruker egen bil eller ikke. Dvs. man skal legge til grunn det rimeligste alternativet som dekker transportbehovet ved fastsettelsen av grunnstønadssatsen. Grunnstønad til transport vil særlig for eldre mennesker med begrenset behov for fritidsaktiviteter normalt ikke være oppfylt etter varig innleggelse i institusjon, f.eks. sykehjem.

Telefon

[Endret 12/21]

§ 6-3 1. ledd bokstav d – til teksttelefon og i særlige tilfeller til vanlig telefon – ble opphevet fra og med 01.01.2020. Opphevingen ble ikke gitt virkning for saker der vedtak ble fattet før ikrafttredelsen.

Enkelte som har hatt grunnstønad til drift av telefon flytter med seg telefonen til institusjonen. Vilkårene for rett til grunnstønad til telefon vil i en slik situasjon ikke lenger være oppfylt, i det hjelp og mulighet for sosial kontakt finnes på stedet. Dersom innleggelsen f.eks. på grunn av høy alder må anses for å bli varig, bør man ta slike saker opp med henblikk på å opphøre grunnstønaden, jf. § 6-7 om «vesentlig endring» i situasjonen.

Teksttelefon

[Endret 12/21]

Når det gjelder medlemmer som er har fått installert teksttelefon i hjemmet, men av ulike årsaker er borte fra hjemmet i perioder – f.eks. som elev ved en internatskole – og av den grunn bare har fått benyttet teksttelefon deler av året, kunne det tidligere tilstås grunnstønad til drift av teksttelefon også i disse tilfellene. Det samme prinsippet gjelder dersom vedkommende allerede oppebærer grunnstønad til dette formålet ved flytting til spesialskole e.l. I slike tilfelle må det foretas en individuell prøving hvor bl.a. behovet for og utnyttelsesgraden av teksttelefonen vil være av betydning for størrelsen på medlemmets ekstrautgifter.

Utgifter på grunn av institusjonsopphold

[Endret 11/98]

I enkelte tilfeller kan et medlem få ekstrautgifter på grunn av institusjonsoppholdet. Denne bestemmelsen dreier seg bare om (regulerer) utbetaling av grunnstønad som vedkommende hadde rett til utenfor institusjon. Denne bestemmelsen gjelder av den grunn ikke utgifter som nettopp skyldes institusjonsoppholdet og som normalt vil opphøre når institusjonsoppholdet opphører. Spørsmålet om grunnstønad skal tilstås i slike tilfelle må derfor avgjøres etter vilkårene i § 6-3 . Når institusjonsoppholdet opphører, må saken tas opp til ny behandling etter de forholdene som da foreligger.

Endrede transportmuligheter

Utgifter på grunn av institusjonsoppholdet oppstår særlig i forbindelse med transport. Som eksempel kan nevnes at et medlem som har vesentlig innskrenket alminnelig funksjonsevne ikke fyller vilkårene for grunnstønad til transport, fordi transportmulighetene på hjemstedet ligger særlig godt til rette for ham, slik at ekstrautgiftene ikke blir høye nok. Dersom vedkommende blir innlagt i institusjon utenfor hjemstedet, og det er av betydning for ham fortsatt å kunne delta i de sosiale aktivitetene på hjemstedet, kan vilkårene for rett til grunnstønad til transport være oppfylt i den tiden medlemmet er i institusjon.

Kontakt med hjemmet

Særlig når det gjelder barn som er innlagt i institusjon, vil det kunne oppstå behov for transport for å kunne opprettholde kontakt med hjemmet. Slike utgifter skal i en del tilfeller dekkes av institusjonen i en slik utstrekning at grunnstønad ikke kan ytes. Dersom det – utover det som institusjonen skal dekke – påløper ekstrautgifter til transport for at barnet skal kunne opprettholde kontakt med hjemmet, kan det ytes grunnstønad i den utstrekning transporten er nødvendig for å bedre medlemmets funksjonsevne.

Rett til grunnstønad utenfor – og på grunn av institusjonsoppholdet

[Endret 11/98]

Et medlem kan ha rett til grunnstønad før innleggelse i institusjon og fyller vilkårene i denne bestemmelsen i dette ledd for fortsatt rett til utbetaling under opphold i institusjon. Samtidig oppstår det ekstrautgifter på grunn av institusjonsoppholdet som vedkommende ikke hadde utenfor institusjon, dvs. det oppstår en ny rett på grunnstønad etter de alminnelige bestemmelser § 6-3 . Disse ekstrautgiftene kan være en forøkelse av samme type utgifter som vedkommende hadde fra før f.eks. transportutgifter, eller det kan være en annen type ekstrautgift, f.eks. klesslitasje samt transportutgifter. I slike tilfeller må det fastsettes en felles stønadssats på vanlig måte med hjemmel i både § § 6-3 og § 6-8.

[§ 6-8 femte ledd]

LOV-1997-02-28-19-§6-8
§ 6-8 femte ledd første punktum – Korttidsopphold

[Endret 2/13]

Ytelsene skal ikke omregnes ved korttidsopphold under tre måneder, dvs. typiske korttidsopphold som avlastningsopphold, som oftest varer under tre måneder. Grunnen til dette er at man skal ha mest mulig praktikable og rasjonelle bestemmelser. Nedenfor redegjøres for hvorledes bestemmelsen virker i de ulike situasjonene som erfaringsmessig oftest oppstår.

Under tre måneder – Som forventet

Institusjonsoppholdet oppgis å skulle vare under tre måneder og varer under tre måneder. Ytelsen utbetales uendret.

Forventet å vare under tre måneder – Varer lenger

[Endret 11/98]

Ikke rent sjelden oppgis oppholdet til å skulle vare under tre måneder, men blir lengre eller varig. Når dette blir klart før omregningstidspunktet, stoppes ytelsen som ved varig innleggelse. Oftere blir dette klart først etter at ytelsen skulle ha vært stoppet på grunn av varig innleggelse. I slike tilfeller skal ytelsen stoppes snarest mulig, dvs. fra måneden etter at det er klarlagt at oppholdet vil gå ut over tre måneder. Det er i henhold til forarbeidene ikke anledning til å stoppe ytelsen med tilbakevirkning til det «riktige» omregningstidspunktet, og deretter kreve for meget utbetalt ytelse tilbakebetalt. Følgende eksempel viser dette:

Medlemmet blir innlagt i institusjon 15. januar 1998. Oppholdet skal etter medlemmets utsagn vare til 1. mars 1998, dvs. 2 1/2 måned og ytelsen skal ikke stoppes. Allerede 4. februar 1998 er det på det rene at oppholdet iallfall vil vare mer enn tre måneder, mest sannsynlig varig. Det «riktige» omregningstidspunktet ville ha vært 1. februar 1998. Første mulige stopp tidspunkt er 1. mars 1998. Ytelsen stoppes fra dette tidspunkt, og det kreves følgelig ikke tilbakebetalt fra 1. februar samme år.

Forventet å vare lenger enn tre måneder – Varer kortere

[Endret 11/98]

Av og til blir medlemmet innlagt for et lengere tidsrom enn tre måneder/varig men oppholdet avbrytes før tre måneder er gått, f.eks. fordi medlemmet likevel heller vil bo hjemme. I mellomtiden er ytelsen stoppet fra måneden etter innleggelsesmåneden, hvilket den ikke skulle ha vært.

I slike tilfeller skal ytelsen etterbetales til medlemmet for det tidsrommet den har vært «urettmessig» stoppet. Følgende eksempel viser dette:

Medlemmet ble innlagt 3. januar 1998 med henblikk på varig innleggelse. Ytelsen ble stoppet etter hovedregelen fra 1. februar 1998. Allerede 15. mars 1998 reiser medlemmet hjem og blir utskrevet fra institusjonen. Utbetaling av ytelsen iverksettes snarest og med virkning fra 1. februar 1998, idet den ikke skulle ha vært stoppet.

Utbetaling når ytelsen har vært stoppet

Ved utskriving etter korttidsopphold av lengre varighet enn tre måneder, dvs. når ytelsen er stoppet, utbetales den igjen etter hovedregelen i paragrafens andre ledd, fra måneden etter utskrivingsmåneden.

§ 6-8 Femte ledd andre punktum – Korttidsopphold – forhøyet hjelpestønad

Bestemmelsen dreier seg utelukkende om forhøyet hjelpestønad og er «skreddersydd» for de ordningene som kommunene ofte etablerer som avlastning for foreldre med alvorlig funksjonshemmede barn. Kommunen inngår i slike tilfeller ofte avtale om et visst antall døgn i måneden der barnet har heldøgns opphold i institusjonen, f.eks. 15 dager hjemme, 15 dager i institusjon/kommunal omsorgsbolig som kommer inn under omfangsbestemmelsen i paragrafens første ledd. Det er i slike tilfeller denne bestemmelsen skal brukes. Den forhøyede hjelpestønaden utbetales med en forholdsmessig beregnet lavere sats for en lengre periode av gangen.

I forhold til den årlige avlastningen

[Endret 2/13]

I praksis avhenger kommunens avlastningstilbud ofte av kommunens økonomi. Omfanget av avlastning i institusjon mv. kan derfor variere i løpet av et år. I slike tilfeller kan det være hensiktsmessig å endre satsen mer enn en gang i året, men flere mindre svingninger i tilbudet i løpet av et år vil som hovedregel ikke gi grunnlag for endring av satsen. Dette må vurderes skjønnsmessig og avhenger også av meldingsrutinene fra kommunen til NAV-kontoret.

Fastsettelse av satsen

[Endret 2/13]

Det foreligger lang praksis for å bruke en lavere sats der en stor del av avlastningen foregår regelmessig i institusjon. Hvor stor andel av tiden vedkommende er i institusjon, er i utgangspunktet en veiledende norm for hvilken sats man skal bruke. Grovt sagt, med et utgangspunkt i høyeste sats (4) med ca. halvparten av tiden i heldøgns institusjon, ytes sats 2. Slike ideelle tilfeller er ikke så vanlige. Dersom medlemmet f.eks. er et uvanlig tungt pleietilfelle vil pleietyngden kunne svare til sats 3 på tross av avlastningen i institusjon. I andre tilfelle vil annen form for avlastning som ytes av det offentlige komme i tillegg til institusjonsavlastningen og kunne påvirke fastsettelsen av satsen, se avsnittet nedenfor.

Annen form for avlastning – Betydning for satsen

Kommunen yter også i en del tilfeller annen form for avlastning. Som utgangspunkt skal ikke «normal» avlastning påvirke fastsettelsen av satsen. Med normal avlastning menes her tilbud i skoletiden etter skolelovgivningen, helgavlastning en til to helger i måneden, støttekontakt samt ferieopphold. Med andre ord tenker man her på den form for avlastning som er helt nødvendig for at forpleierne, som oftest foreldrene, skal kunne forpleie barnet i hjemmet. Rent unntaksvis kan denne formen for avlastning sammen med ovennevnte form for avlastning i institusjon, gjøre det rimelig at den forhøyede hjelpestønadssatsen settes f.eks. en sats lavere enn avlastningen i institusjon mv. som kommer inn under denne regelen isolert sett skulle tilsi. Jf. kommentarene til § 6-5 tredje ledd.

Utbetalingstidspunkt for stønad med lavere sats/høyere sats

[Endret 11/98]

Forhøyet hjelpestønad med lavere sats ytes fra og med måneden etter at ordningen med institusjonsavlastning ble etablert. Stønaden ytes med høyere sats fra og med måneden etter at ordningen opphører/blir redusert. Tidspunktene for endring av utbetalingen følger med andre ord hovedregelen i paragrafens andre ledd. Eventuelle endringer i satsen på grunn av andre forhold enn nevnte avlastningsopphold, følger hovedreglene i § 22-12.

Avgrensning mot sjuende ledd

[Endret 11/98, 2/13, 7/21]

Aktuelle bestemmelse brukes der avlastningstilbudet avtales for en viss periode av gangen, f.eks. tre måneders perioder. Etter en periode vil avlastningen f.eks. kunne minskes på grunn av kommunens økonomi eller at det er andre med stort avlastningsbehov som «konkurrerer» om tilbudet i institusjon. I andre tilfeller vil avlastningstilbudet kunne økes. Når medlemmet derimot får en fast plass om deltid i en institusjon, anvendes paragrafens sjuende ledd.

§ 6-8 Sjette ledd – Opphold i institusjon for barn under 18 år

[Tilføyd 7/21]

Hjelpestønad skal ikke stanses eller reduseres, for barn under 18 år, under opphold i en institusjon etter lov om spesialisthelsetjenesten m.m. Dette gjelder uavhengig av oppholdets varighet. Det fremgår av forarbeidene, at formålet med lovendringen er å sikre tidligere innvilget hjelpestønad for barn som er innlagt på sykehus, Prop. 184 L (2020-2021).

Barn som oppholder seg i en institusjon etter lov om spesialisthelsetjenesten m.m., kan innvilges hjelpestønad.

§ 6-8 Sjuende ledd – Langvarige deltidsopphold

LOV-1997-02-28-19-§6-8

[Endret 11/98, 2/13, 7/21 – Kun overskrift]

Bestemmelsen gjelder bare hjelpestønad og forhøyet hjelpestønad. Bestemmelsen er en videreføring av langvarig praksis der man under barns deltidsopphold i «tidligere § 7-9 institusjoner» dispenserte for utbetalingen av f.eks. forhøyet hjelpestønad med lavere sats når barnet fast/regelmessig bodde en viss del av tiden hjemme. Denne praksisen ble også gjort gjeldende for barn som fikk deltidsopphold i vederlagsbolig, dvs. bolig med heldøgns omsorgstjenester for barn under 18 år opprettet med hjemmel i tidligere sosialtjenestelovens § 4-2 bokstav d. Ved endring av den tidligere forskriftens § 9 med virkning fra 1. juli 1994, ble denne praksis hjemlet i forskriftens siste ledd. Denne bestemmelsen gjelder kun medlemmer som er tildelt en fast deltidsplass (eventuelt over et lengre tidsrom) i en bolig med heldøgns omsorgstjenester. Jevnlig avlastningsopphold i institusjon dekkes av paragrafens femte ledd andre punktum, se kommentarer ovenfor.

Kombinasjonen av deltidsopphold i institusjon og deltid hjemme (i familiehjemmet) er en form som oftest anvendes for barn med særlig stort pleiebehov. Barnet får tildelt en plass f.eks. på halv tid eller tredjedels tid i en bestemt bolig. Her som ved avlastning i institusjon som nevnt under femte ledd ovenfor, er det tiden i institusjon i forhold til tiden i hjemmet som er utgangspunktet for vurdering av om det fortsatt foreligger et tilstrekkelig pleiebehov til at enten forhøyet hjelpestønad med lavere sats eller hjelpestønad kan utbetales fortsatt. Se om nærmere om fastsettelse av satsen ovenfor, kommentaren til femte ledd.

I den utstrekning det fortsatt foreligger et privat pleieforhold

[Endret 11/98, 2/13]

Som det fremgår, må det resterende ekstra hjelpebehovet som ivaretas i familiehjemmet være av et omfang som minst gir rett til ordinær hjelpestønad for at hjelpestønad/forhøyet hjelpestønad skal kunne utbetales under deltidsopphold i institusjon. Dvs. at det resterende hjelpebehovet må vurderes mot de ordinære vilkårene i § 6-4 og § 6-5.

Når det gjelder barn i barneboliger oppstår det sjelden noe problem med hensyn til avgrensning mot minstegrensen for rett til hjelpestønad, i det barna normalt har et meget omfattende hjelpebehov og oppebærer forhøyet hjelpestønad med høy/høyeste sats. Som nevnt ovenfor i kommentaren til fjerde ledd vil det – selv om tiden er utgangspunktet for vurderingen – være tilfeller der et medlem med sats 4 har halvtidsplass i institusjon har rett til utbetaling av sats 3 fordi det resterende hjelpebehovet er så vidt omfattende. Selv om barnet har deltidsplass i institusjon, kan kommunen i helt spesielle tilfelle yte annen form for avlastning for at barnet skal kunne bli i familiehjemmet. I slike tilfeller må man se på den samlede avlastningen når en vurderer det resterende hjelpebehovet. Satsen kan i slike tilfeller bli lavere enn tiden i institusjonen skulle tilsi.

§ 6-9 Stønad ved yrkesskade

LOV-1997-02-28-19-§6-9

Kommentar

Bestemmelsen i tidligere folketrygdlovs § 11-5 nr. 3 om at hjelpestønad i særlige tilfelle kan forhøyes og at den kunne ytes også til den som blir ufør etter fylte 70 år er opphevet. Bestemmelsen her om at det ikke er krav om medlemskap i trygden er den eneste særregel ved yrkesskade.