Rundskriv til ftrl § 10-7 første ledd bokstav h: Anskaffelse av motorkjøretøy eller annet transportmiddel

MyndighetNAV – Arbeids- og velferdsetaten
Dato1997-05-01
Doknr/publisertR10-07H
SammendragRundskriv til ftrl § 10-7 bokstav h: Anskaffelse av motorkjøretøy eller annet transportmiddel
Henvisninger: Bilstønadsforskriften (2003) | Folketrygdloven (1997) §10-7
Sist endret2024-03-21

Sist endret 21.03.2024, se overskrift med endringsmarkering 3/24.

Generelt

NAV kan gi tilskudd til gruppe 1 bil eller rente- og avdragsfritt lån til gruppe 2 bil. Tilskudd til gruppe 1 bil gis kun i § 10-5 saker.

Tilskuddet til gruppe 1 bil er ikke knyttet til innkjøp av et bestemt kjøretøy. Tilskuddet avskrives hvert halvår, og vil være helt avskrevet når den vanlige stønadsperioden på elleve år er over. Størrelsen på tilskuddet avhenger av brukerens alminnelige inntekt.

Stønad til gruppe 2 bil gis som rente og avdragsfritt lån til ett bestemt kjøretøy. Stønaden behovsprøves opp mot et beløp som departementet fastsetter. Vi skal ikke behovsprøve den delen av prisen på bilen som overstiger dette beløpet. Når vi gjennomfører et gjeldsoppgjør kan brukeren velge mellom å kjøpe ut bilen dersom den ikke egner seg for gjenbruk eller innlevere bilen til arbeids- og velferdsetaten, dersom den egner seg for gjenbruk. Verdien fastsettes ved takst. Vi avskriver det overskytende lånet.

Brukere som har fått innvilget kjøretøy etter denne forskriften kan ta med bilen til utlandet i inntil tre måneder. Dersom bruker skal oppholde seg i utlandet mer enn disse tre månedene, må bruker søke bilsenteret om dispensasjon. Vi kan i særlige tilfeller gjøre unntak fra denne regelen. Saksbehandler kan lese mer om dette i rundskrivet til lov om folketrygd § 10-3.

Kort om saksgangen ved behandling av søknad om stønad til kjøretøy

Felles for gruppe 1 bil og gruppe 2 bil

NAV kontoret skal veilede brukere til den digitale søknaden. NAV kontoret skal også gi generell informasjon om bilstønadsordningen på lik linje med andre stønadsordninger som NAV administrerer. Bilsentrene har ansvar for bilsakene. Det vil si at bilsentrene skal registrere søknaden i Infotrygd og journalføre i Gosys, ha ansvaret for veiledning på bilområde når bruker tar kontakt og sende svartidsbrev ved mottatt papirsøknad. Bilsentrene skal ikke sende svartidsbrev ved mottatt digital søknad. Bilsenteret behandler deretter søknaden etter de materielle vilkårene for stønad.

For gruppe 2 bil

I saker der vi innvilger stønad til gruppe 2 bil skal bilsenteret undersøke om det finnes et gjenbrukbart motorkjøretøy som egner seg for bruker. Dersom det ikke finnes slikt kjøretøy, skal det bestilles nytt motorkjøretøy fra leverandør.

Kommentarer til forskrift til § 10-7 h

Sist endret 22.01.2024, se avsnitt merket med 1/24

Stønad til anskaffelse av motorkjøretøy eller annet transportmiddel

1 Til § 1 Personkrets

FOR-2003-03-07-290-§1

[Endret 3/18]

Se § 10-5 og § 10-6 med kommentarer. Det er et vilkår for rett til stønad etter bilforskriften at bruker oppholder seg i Norge. Dispensasjon fra vilkårene vurderes i medhold av § 10-3.

Samboere

Bestemmelsene om samboere står i folketrygdlovens § 1-5.

2 Til § 2 Definisjoner

FOR-2003-03-07-290-§2

[Endret 3/18, 1/19, 10/21]

Med gruppe 1 menes alle motoriserte transportmidler, som ikke kan defineres som en gruppe 2 bil. I denne stønadskategorien står bruker fritt i valg av bil, enten ny eller brukt. En gruppe 1 bil kan også være en kassebil. Det kan også gis tilskudd til spesialutstyr eller ombygning av gruppe 1 bil. Den som søker må selv kjøpe bilen, og sørge for at kjøretøyet er hensiktsmessig, og at det vil vare ut stønadsperioden. Dette gjelder også hvis det er behov for spesialtilpasninger.

Med motorkjøretøy mener vi kjøretøy som er motordrevet og som er bestemt til å kjøre på bakken. Dette kan for eksempel være bil, mopedbil, firhjuling, båt, snøscooter eller lignende. Elektrisk rullestol som går i 15 kilometer i timen, eller under, er ikke definert som motorkjøretøy. Søknader om elektrisk rullestol skal behandles etter forskriftene til § 10-7 bokstav a.

Med gruppe 2 bil menes som hovedregel spesialtilpassede kassebiler. Det vil si varebiler som omregistreres til personbiler. Kombibiler og flerbruksbiler omfattes også av begrepet gruppe 2 bil, der dette er den mest hensiktsmessige løsningen og kassebil er alternativet. Dette kan for eksempel gjelde bil til barn som på grunn av medisinske årsaker ikke kan gå ved egen hjelp.

Fra og med 01.01.2015 ble det gjort følgende tilføyelse til forskriftens § 2, 4. ledd: Det kan også gis stønad til gruppe 2 til brukere med «sterkt begrenset gangfunksjon». Dette medfører at det kan gis stønad til bil i gruppe 2, selv om vedkommende ikke er avhengig av å stige inn og ut av bilen med heis eller rampe. Det er en forutsetning at det er nødvendig med en bil i gruppe 2, jf. nødvendighetskriteriet i folketrygdloven § 10-5 og § 10-6. Det vil være avgjørende hvorvidt bruker kan nyttiggjøre seg en ordinær personbil eventuelt med tilpasninger, gitt til arbeid eller utdanning. For eksempel kan det være nødvendig med en bil i gruppe 2 dersom bruker har behov for å bringe med seg elektrisk rullestol eller andre hjelpemidler for at formålet med stønaden skal bli oppfylt. Bestemmelsen i 4. ledd er tiltenkt de snevre gruppene som tidligere med liten margin falt utenfor kriteriene for gruppe 2, og gjerne ble henvist til gruppe 1 bil med henger. Betegnelsen «sterkt begrenset gangfunksjon» må derfor tolkes strengt. Begrepet «gangfunksjon» innebærer en fysisk funksjonsnedsettelse.

Fra og med 1.1.2019 ble forskriftens § 2, 4. ledd utvidet til også å gjelde «medlemmer som grunnet utagerende adferd må skjermes fra førermiljøet i bilen av trafikksikkerhetshensyn». Det medfører at det kan gis stønad til en bil i gruppe 2, selv om vedkommende ikke er avhengig av å stige inn og ut av bilen med heis eller rampe eller har en sterkt begrenset gangfunksjon. Det er en forutsetning at det er nødvendig med en bil i gruppe 2, jf. nødvendighetskriteriet i folketrygdloven § 10-6. Den utagerende adferden må være så betydelig at medlemmet må skjermes fra førermiljøet i bilen av trafikksikkerhetsmessige hensyn og at det av den grunn er behov for en større bil. For eksempel kan vedtak om bruk av tvang etter helse- og omsorgstjenesteloven kap. 9 eller bemanningssituasjonen rundt bruker ved transport være momenter i denne vurderingen.

Grensedragningen mellom gruppe 1 og gruppe 2 ble behandlet av Høyesterett i dom av 15. september 2010, HR-2010-01533-A (sak nr 2010/486). Prinsippet Høyesterett la til grunn var at ordlyden i bilforskriften uttømmende angir hvem som kan få stønad til bil i gruppe 2. Det ble blant annet lagt vekt på at endringen av bilforskriften i 2003 innebar en bevisst overføring av ressurser fra gruppe 1 til gruppe 2 brukere, og at det var foretatt en bevisst politisk prioritering i forhold til et knapphetsgode.

NAV dekker kun nødvendige hjelpemidler som for eksempel bil, til bruk i arbeidslivet eller dagliglivet. Vi gir ikke hjelpemidler til ferie eller lignende. Dersom det er tvil om vilkårene for gruppe 2 bil er oppfylt, må vi legge vekt på at brukeren skal bli mest mulig selvhjulpen. Dette gjelder for eksempel i tilfeller der en bruker vil klare seg med en gruppe 1 bil med tilhenger, dersom han eller hun får bistand, mens den samme brukeren kan klare seg uten bistand med en gruppe2 bil.

I utgangspunktet gis det ikke gruppe 2 bil til barn under to år. Begrunnelsen for dette er at barna kan sitte i vanlig barnevogn og derfor kan benytte offentlig transport. Barna kan også løftes inn og ut av bilen på lik linje med funksjonsfriske barn. Dersom den medisinske prognosen tilsier at varighetsvilkåret kan anses oppfylt, er det hensiktsmessig å starte saksbehandlingen på et tidspunkt som fører til at bilen er klar til utlevering når vilkårene for stønad til bil er oppfylt.

Andre transportmidler

Aldersgrensen på 70-år for stønad til bil gjelder ikke for andre transportmidler, jf. lovens § 10-4. Det er heller ingen krav om at annet transportmiddel må være 11 år gammelt før det kan gis stønad til gjenanskaffelse, jf. forskriftens § 8.

Mopedbiler

Mopeder, og såkalte mopedbiler, faller inn under andre transportmidler. Søknadene om mopedbil behandles på samme måte som øvrige søknader i gruppe 1. Disse sakene må likevel behandles særskilt. Mopedene og mopedbilene har en kortere «levetid» enn vanlige biler. Vi kan gi stønad til ny moped eller mopedbil i arbeidslivet når det er dokumentert at kjøretøyet ikke lenger er i kjørbar stand. Vi krever at mopeden eller mopedbilen vedlikeholdes på samme måte som andre typer kjøretøy. Dersom kjøretøyet har vært utsatt for stor slitasje på grunn av manglende vedlikehold, gir vi ikke stønad til gjenanskaffelse. Derfor er det viktig å følge opp leverandørens anbefalinger om jevnlig service.

Finansieringsformen for mopedbiler:

Stønad til moped eller mopedbil gis som et rente- og avdragsfritt lån, på samme måte som stønad til gruppe 2 bil. Vi gir stønad til den rimeligste og hensiktsmessige mopedbilen. Stønaden gis med sikkerhet i et gjeldsbrev.

Når vi gir stønad til moped eller mopedbil, må vi vurdere om et slikt kjøretøy vil dekke brukerens behov for transport på en tilfredsstillende måte. Disse kjøretøyene kan ha en makshastighet på 45 km/t, og vil derfor være mindre hensiktsmessig på lengere strekninger.

For øvrig gjelder reglene om bruk og forsikring tilsvarende som for gruppe 1 biler.

3 Til § 3 Alminnelige vilkår for stønad til anskaffelse av motorkjøretøy

FOR-2003-03-07-290-§3
Felles for gruppe 1 bil og gruppe 2 bil
Varige forflytningsvansker

Brukeren må ha varige forflytningsvansker som skyldes medisinske forhold, og ikke være i stand til å benytte offentlige kommunikasjonsmidler. Dette kan skyldes både fysiske og psykiske lidelser. Med varig menes her en varighet utover 2 år.

Det er ikke funksjonshemmingen eller omfanget av den som er avgjørende for om vi skal gi stønad til motorkjøretøy, men om funksjonshemmingen hindrer bruker i å benytte kollektive transportmidler.

Bokstav a – Reise til og fra arbeidssted eller opplæringssted

Når vi skal vurdere hvilken belastning bruken av offentlige kommunikasjonsmidler medfører, må vi ta i betraktning om reisen kan være en så stor belastning at den hindrer brukeren i å fungere tilfredsstillende i arbeidssituasjonen eller opplæringssituasjonen.

Arbeidstaker:

Brukere som mottar lønn eller annen godtgjørelse (inntil fribeløpet, se folketrygdloven § 12-14) og som samtidig mottar 100 % trygd fra folketrygden er ikke arbeidstakere. Dersom stønad til hjelpemidler vil føre til at inntekten øker utover fribeløpet, kan vi likevel gi stønad. Se rundskriv til folketrygdlovens § 10 -5 – Stønad til bedring av funksjonsevnen i arbeidslivet. Dette gjelder uavhengig av hvor stor reduksjonen er. I henhold til arbeidsmiljølovens bestemmelser har arbeidsgiver hovedansvaret for å tilrettelegge forholdene på arbeidsplassen.

Opplæring:

Med opplæring mener vi både godkjente arbeidsrettede tiltak og egenfinansiert opplæring. Vi forutsetter at opplæringen er av en viss varighet for at stønaden til eget motorkjøretøy skal bli vurdert som den mest hensiktsmessige transportløsningen. Dersom det er sannsynlig at brukeren vil oppfylle vilkårene for stønad til motorkjøretøy også etter endt tiltak, kan vi likevel gi stønad til anskaffelse av motorkjøretøy også under kortvarig opplæring.

Utdanning:

Med utdanning mener vi høyere utdanning utover videregående skole, uten at det er innvilget ordinær utdanning som arbeidsrettet tiltak etter tiltaksforskriften. De som gjennomfører ordinær høyere utdanning kan ha rett til stønad. Dette går fram av folketrygdloven § 10-5.

Bokstav b – Utføre sin funksjon som hjemmearbeidende

Dersom en bruker er hjemmearbeidende, må vi vurdere om hun eller han er avhengig av bil for å kunne utføre arbeidet hjemme. Da må vi ta stilling til om andre familiemedlemmer kan besørge transporten. Vi må også vurdere om bruk av kollektiv transport vil medføre en urimelig belastning for brukeren.

Når vi vurderer brukerens behov, må vi legge vekt på behovet for transport av barn til daginstitusjon, fritidsaktiviteter og lignende. Vi må også vurdere om eventuell ektefelle har uregelmessig arbeidstid, er mye fraværende eller om familien allerede disponerer kjøretøy som brukeren kan benytte. Brukeren må selv ha førerkort. Dette går fram av forskriftens § 7 andre ledd.

Bokstav c – Forhindre eller bryte en isolert tilværelse

Vi må foreta en individuell og konkret vurdering av hvilke virkninger funksjonshemmingen har for brukerens livssituasjon. Når vi skal gjøre en skjønnsmessig vurdering, må vi legge vekt på brukerens alder, familie, bosted, sosiale forhold, kommunikasjonsforhold og annet, sett opp i mot brukerens funksjonshemming og transportbehov. Brukeren kan ikke benytte offentlig transport, alene eller med følge, eller at dette vil medføre urimelige belastninger av varig art. Brukeren må også dokumentere at transportbehovet ikke kan dekkes tilstrekkelig på en annen måte.

Bokstav d – Avlaste sin familie i tilfeller hvor funksjonshemmingen medfører en særlig stor pleiebyrde og derved bidra til å forhindre innleggelse i helseinstitusjon og lignende

Pleiebyrden kan bli så stor at familien blir isolert i hjemmet dersom de ikke får muligheten for å kunne benytte motorkjøretøy for å utføre daglige gjøremål, komme på ferie eller benytte transport i fritiden. Når vi skal vurdere pleiebyrdens omfang må vi ta stilling til den funksjonshemmedes behov, og de øvrige familiemedlemmenes muligheter til å fungere normalt.

Reelt og betydelig behov for transport

[Endret 8/16]

Behov for transport med eget motorkjøretøy vil være avhengig av funksjonshemmingens art og omfang, familieforholdene, de stedlige kommunikasjonsmuligheter, boligens beliggenhet og annet. Transportbehovet må vurderes ut fra brukerens faktiske situasjon og hva kjøretøyet skal benyttes til. Vi skal også tas hensyn til at brukerens barn får mulighet til å delta i fritidsaktiviteter. Dersom transportbehovet er av begrenset omfang eller kan dekkes på en annen måte, kan vi ikke gi stønad til egen bil. I vurderingen skal vi ikke legge vekt på om familien har bil som er elleve år eller eldre.

Regelendringen av 01.01.15 medførte en avvikling av gruppe 1 stønaden for brukere i dagliglivet. Terskelen er generelt sett noe lavere for å oppfylle transportbehovsvilkåret til arbeidsliv enn dagligliv. Transportbehovet må vurderes opp mot formålet det søkes stønad til, og deretter må saksbehandler vurdere om transportbehovet er «reelt og betydelig». Saken skal tas opp til revurdering når bruker avslutter arbeidsforholdet, og deretter må det vurderes om bruker oppfyller vilkårene for gruppe 2 bil. Dersom bruker står som reell arbeidssøker skal saksbehandler avvente med å revurdere bilsaken. Dette gjelder for eksempel dersom bruker mottar en midlertidig ytelse, som for eksempel sykepenger eller arbeidsavklaringspenger der formålet er å komme tilbake til arbeid eller utdanning etter behandling eller rehabilitering. Gjeldsoppgjør skal eventuelt beregnes fra den dagen bruker ikke lenger er reell arbeidssøker eller går over til en varig ytelse som for eksempel uføretrygd.

Når vi vurderer brukerens transportbehov, skal vi ta med all transportbehov som brukeren har informert om og dokumentert. Dette kan for eksempel være behov for å handle, utføre gjøremål i offentlige kontorer, besøke familie og venner, komme seg ut i naturen, delta i organisasjons- og foreningsarbeid, drive trening og lignende.

I vår vurdering av transportbehovet skal vi legge vekt på to forhold: For det første skal vi ta stilling til om det oppgitte transportbehovet er reelt. Deretter skal vi vurdere om det oppgitte transportbehovet er betydelig. Fremtidig transportbehov som bruker ville hatt med egen bil skal også legges vekt på.

Særlig om gruppe 1 saker etter folketrygdlovens § 10-5:

Ved vurderingen av hva som er reelt transportbehov i gruppe 1 saker etter Folketrygdlovens § 10-5, skal transportbehov knyttet til reiser til og fra arbeid eller utdanning hensyntas. I tillegg må også øvrig transportbehov hensyntas i den grad bruk av egen bil er avgjørende for at bruker skal kunne komme eller stå i arbeid eller utdanning.

I de følgende avsnitt i rundskrivet til § 3 er det nevnt en del momenter til hjelp i denne vurderingen.

Før vi vurderer søknaden om stønad til motorkjøretøy, må vi avklare om andre kan besørge transporten. Det kan være:

  • Ektefelle, samboer eller andre i husstanden
  • Transporttjenesten for funksjonshemmede
  • Institusjonen
  • Drosje

I vår vurdering kan det også være aktuelt å ta hensyn til brukerens alder, aktivitetsnivå, reise til og fra hobbyaktivitet og lignende.

I mange tilfeller vil ikke familien eller andre transporttjenester kunne dekke transportbehovet. Det kan for eksempel gjelde for funksjonshemmede som er avhengig av transport til og fra arbeidssted. I slike tilfeller vil det derfor kunne være aktuelt å gi stønad til anskaffelse av eget kjøretøy selv om transporten i begrenset utstrekning kan besørges av andre.

Trygderetten har i flere kjennelser lagt til grunn at det gjelder en restriktiv praksis med hensyn til stønad til anskaffelse av motorkjøretøy til voksne som ikke har arbeidstilknytning og heller ikke ansvar for mindreårige barn, og at selv om det å ha egen bil er det mest optimale, er dette ikke formålet bak stønad til anskaffelse av motorkjøretøy jf. for eksempel Trygderettens kjennelser i ankesaker nummer TRR-2012-1644, TRR-2012-2052 og TRR-2013-1038.

I noen tilfeller vil flere i samme husstand fylle vilkårene for stønad til motorkjøretøy. Når det er gitt stønad til motorkjøretøy til et familiemedlem, vil arbeids- og velferdsetaten kunne gi samtykke til at bilen benyttes av andre familiemedlemmer som også fyller de medisinske vilkårene for stønad til motorkjøretøy.

Brukeren med funksjonshemming, men som ikke har førerkort eller som ikke er i stand til å ta førerprøven, vil være avhengige av at ektefelle, samboer, barn, foreldre eller andre i husstanden er sjåfør. Rent unntaksvis kan vi akseptere at også andre står for kjøringen dersom transportbehovet på denne måten kan tilfredsstilles. Bruk av drosje vil også være et alternativ. I slike saker vil det være mest hensiktsmessig å innvilge grunnstønad.

I familier hvor den funksjonshemmede ikke har eller kan ta førerkort, og hvor funksjonshemmingen medfører en særlig tyngende pleiebyrde for familien – som oftest barn, vil transportbehovet ofte ikke kunne løses uten anskaffelse av motorkjøretøy. I slike tilfeller skal vi ikke stille for strenge krav til om bruker har reelt og betydelig transportbehov. Hvis det er gitt stønad til motorkjøretøy til et barn, skal kjøretøyet følge barnet for eksempel ved avlastning eller annet opphold utenfor hjemmet. Dersom det mest hensiktsmessige for barnet er at foreldrene eller de foresatte disponerer bilen, kan det gjøres en avtale med avlastningshjemmet om dette.

Belastning ved bruk av offentlige transportmidler

Det siktes med dette hovedsakelig til personer som enten ikke kan eller som har betydelige vanskeligheter med å gå på- og av buss, tog eller annet rutegående transportmiddel. Det samme gjelder personer som på grunn av sin funksjonshemming ikke er i stand til eller har betydelige problemer med å sitte i for eksempel en vanlig buss eller som vanskelig kan stå under transporten. Det kan være både fysiske og psykiske grunner til at det blir en for stor belastning å ta offentlige transportmidler. Trygderetten har i flere kjennelser fastslått at det ikke er tilstrekkelig dersom bruk av kollektive transportmidler medfører noe smerter eller besvær, se for eksempel TRR-2014-1943, TRR-2013-1499 og TRR-2013-2981. Det gir i seg selv heller ikke rett til stønad til bil dersom bruker har vanskeligheter med å bære. Det finnes flere typer hjelpemidler som kan bidra til å avhjelpe problemer med bæring, som for eksempel ryggsekk eller trillebag, jfr. for eksempel TRR-2014-2959 og TRR-2013-1499.

Når vi skal vurdere om vilkåret er oppfylt, må vi også ta hensyn til den funksjonshemmedes vanskeligheter med å ta seg fram mellom bosted og nærmeste holdeplass – eller stoppested og bestemmelsessted – på grunn av avstanden, stigningsforhold og veiens tilstand for øvrig.

Brukeren med en mindre funksjonshemming som uten særlige vanskeligheter kan greie på- og avstigninger på buss eller annet kollektivt transportmiddel, men for eksempel ikke greier å ta seg fram til nærmeste holdeplass fordi avstanden er særlig stor, vil i alminnelighet ikke fylle vilkårene for stønad til eget motorkjøretøy. I slike tilfeller er de stedlige kommunikasjonsforhold og bostedets beliggenhet, mer enn funksjonshemmingen, som er årsak til at kollektive transportmidler vanskelig kan brukes. Saken kan imidlertid stille seg annerledes dersom avstanden mellom hjemmet og nærmeste holdeplass – eventuelt avstanden mellom endeholdeplass og bestemmelsessted – ikke er lenger enn at brukeren ville kunne ha gått denne strekningen som frisk. Arbeids- og velferdsdirektoratet har lagt til grunn at en ikke kan forvente at noen går mer enn ca. 2 km til holdeplass.

Belastninger ved bruk av offentlige transportmidler vil få langt større betydning dersom det dreier seg om daglig transport til og fra arbeid enn om brukerens transportbehov er begrunnet med dagliglivets behov.

Ved innhenting av legeuttalelse eller uttalelse fra førstelinjetjenesten, bør det stilles konkrete spørsmål om disse forhold, samt be om en nærmere begrunnelse for behovet for eget motorkjøretøy. Dette gjelder opplysninger om brukerens gangdistanse, bevegelseskapasitet eller andre forhold som kan ha betydning. Søknadsskjema for stønad til motorkjøretøy inneholder slike spørsmål, men i en del tilfeller vil det være nødvendig for saksbehandleren å stille tilleggsspørsmål utover de som kommer fram i skjemaet. Alle spørsmålene i legeerklæringen på søknadsskjemaet skal være besvart. Det er viktig å innhente medisinske opplysninger om hvorvidt brukeren selv vil være i stand til å kjøre eget motorkjøretøy før søknaden behandles.

Ved psykiske lidelser i saker om tilskudd til bil i gruppe 1 etter Folketrygdlovens § 10-5 skal det som regel innhentes spesialisterklæring fra klinisk psykolog eller psykiater. Det bør komme fram om brukeren har gjennomført relevant behandling, og hvilke resultater behandlingen har gitt eller forventes å gi.

Bruker bosatt i institusjon eller bolig med heldøgns omsorgstjenester

Bruker som er innlagt i langtidsinstitusjon skal vurderes på lik linje med andre brukere både med hensyn til det medisinske vilkåret, vilkåret om transportbehov, samt hvilken type bil brukeren skal ha. Vi skal likevel ta hensyn til at brukeren får dekket noe av transportbehovet sitt av institusjonen. Institusjonen skal dekke beboernes behov for transport til nødvendige gjøremål, som lege, tannlege og annen behandling. Institusjonen har derimot ikke ansvar for å dekke beboernes behov for transport til sosiale aktiviteter som familiebesøk og andre fritidsaktiviteter. Dersom brukeren kan dokumentere at han aller hun har et særlig behov for å delta i gjøremål eller opprettholde kontakten utenfor institusjonen som bare kan løses på tilfredsstillende måte ved bruk av eget motorkjøretøy, kan vi gi stønad til slikt kjøretøy. Barnebolig omfattes også som institusjon. I disse sakene skal vi ta hensyn til at barnet i størst mulig grad skal delta på aktiviteter sammen med øvrig familie.

Brukere med stor grad av sammenfallende transportbehov

Vi kan også innvilge stønad til en større bil for en bruker som oppfyller vilkårene for bil i gruppe 2 enn det som i utgangspunktet er nødvendig. Dette gjelder dersom bilen også skal brukes av andre personer som på selvstendig grunnlag har rett til stønad til bil. Forutsetningen for all koordinering av stønad er at brukeren inngår og signerer en avtale om eierforhold, vedlikehold, forsikring og disposisjonsrett. I alle tilfeller der brukeren ikke skal kjøre bilen selv, må det godtgjøres at det finnes tilstrekkelige sjåførressurser.

4 Til § 4

FOR-2003-03-07-290-§4
Generelt

Denne bestemmelsen gir rett til stønad til motorkjøretøy der de alminnelige vilkårene i § 3 ikke er oppfylt. Forutsetningen er at vilkårene i § 10-5, jf. § 10-7 er oppfylt.

Dersom anskaffelse av kjøretøy er av avgjørende betydning for at brukeren skal kunne gjennomføre arbeidsrettede tiltak for å komme i arbeid eller overta tilbudt arbeid som krever bruk av bil, kan vi gi stønad. Dette går fram av forskriftens § 4.

Når vi skal vurdere om vilkårene er oppfylt, må vi legge avgjørende vekt på intensjonen med regelen, som er å få flere personer i arbeid. Nedenfor følger momenter som bør vurderes i den konkrete saken.

Forflytningsvansker

Forskriftens § 4 kan gi rett til innvilgelse av stønad til bil når vilkårene i § 3 ikke er oppfylt. Det naturlige her er å se på vilkåret om varige forflytningsvansker.

Vi skal ikke stille samme krav til varige forflytningsvansker som etter forskriftens § 3. Det må være medisinske grunner til at brukeren trenger bil, og at egen bil er eneste løsning. Vi må vurdere alternative løsninger som for eksempel reisetilskudd som alternativ til sykepenger eller arbeidsavklaringspenger, arbeids- og utdanningsreiser eller grunnstønad til transport. Det må være årsakssammenheng mellom behovet for bil og funksjonsnedsettelsen. Det vil si at vi ikke kan gi stønad til bil etter denne bestemmelsen dersom behovet for bil utelukkende skyldes hjemstedets beliggenhet og tilgang til kollektiv transport.

Varighetsvilkåret

Det stilles krav om at funksjonsnedsettelsen som nødvendiggjør bil er av varig art/ karakter – altså minst 2 år.

«Gjennomføre attføringstiltak eller overta tilbudt arbeid»

Det er et vilkår for stønad etter forskriftens § 4 at anskaffelse av kjøretøy er av avgjørende betydning for at brukeren skal kunne gjennomføre arbeidsrettede tiltak eller overta tilbudt arbeid.

Når det gjelder tiltak bør det som utgangspunkt legges til grunn at brukeren er i et arbeidsrettet tiltak i regi av Arbeids- og velferdsetaten. Dette for å sikre at tiltaket er vurdert å gi bruker reelle arbeidsmuligheter. I spesielle tilfeller vil også andre arbeidsrettede tiltak kunne være aktuelle. Dette må isåfall vurderes konkret.

I situasjoner der det er snakk om å overta tilbudt arbeid bør det stilles krav til omfanget av det tilbudte arbeidet, sett i forhold til brukers uføresituasjon. Det må kreves at det er sannsynliggjort at dette er et arbeidsforhold som kan forventes å vare minst i 2-3 år, eller at dette arbeidet utløser mulighet for arbeidsforhold av lengre karakter. Stønad til bil kan også ytes når det gjennom bedriftsinterne tiltak tilbys alternative arbeidsmuligheter hos samme arbeidsgiver og det er behov for å komme seg til og fra arbeid. Det må foretas en konkret vurdering, men intensjonen med regelen er klar; det skal være en starthjelp.

Der det kan dokumenteres at man gjennom stønad til bil vil kunne motta et tilbudt arbeid, og det foreligger en medisinsk grunn til behovet, kan stønad gis.

«Særlige tilfeller»

Begrepet «særlige tilfeller» indikerer at det skal svært mye til for at stønad til bil skal kunne gis der vilkårene i § 3 ikke er oppfylt. Begrepet må imidlertid ses i sammenheng med at tilståelsen skal være av «avgjørende betydning» for å kunne gjennomføre arbeidsrettede tiltak eller motta tilbudt arbeid. Det må foretas en konkret vurdering av hvert tilfelle, men vurderingen av hva som er et «særlig tilfelle» må ikke være for streng. Det er imidlertid viktig at det er snakk om et tilfelle der en medisinsk tilstand gjør at man har behov for en bil for å kunne gjennomføre et arbeidsrettet tiltak, eller motta tilbudt arbeid.

Det fremgår av 3. ledd at stønad ikke kan gis der kjøretøyet helt eller delvis skal benyttes i egen næringsvirksomhet. Bestemmelsen er ikke til hinder for at bilen også kan benyttes i et arbeidsforhold, men stønaden -må være nødvendig for at søkeren skal komme seg til og fra arbeidsstedet.

Gjeldsoppgjør

Stønad til bil etter § 4 vil som hovedregel gis som gruppe 1 bil. Brukere som har behov for en gruppe 2 bil vil som regel fylle vilkårene etter § 3. Stønad gitt med hjemmel i § 4 behandles etter de samme regler som stønad gitt etter § 3. Dette innebærer at det skal foretas gjeldsoppgjør når vilkårene ikke lenger er oppfylt. Dersom stønad til bil er gitt for å gjennomføre et arbeidsrettet tiltak, må det utvises skjønn i vurderingen av om bruker skal beholde stønaden. Utgangspunktet for vurderingen er om stønaden er avgjørende for at bruker skal ha muligheter til å komme i arbeid. Dersom stønadsmottaker går over på full uføretrygd, skal saken imidlertid vurderes etter § 10-6.

5 Til § 5 – Regler for valg av kjøretøy

FOR-2003-03-07-290-§5
Til første ledd

Ved avgjørelsen av om det skal tilstås gruppe 1 eller gruppe 2 bil, er det hensiktsmessig å ta utgangspunkt i hvilke kriterier som utløser rett til gruppe 2 bil. Det vises i denne sammenheng til forskriftens § 2 og kommentarene til forskriftens § 2.

Dersom det ikke finnes kjøretøy som egner seg for gjenbruk til bruker, skal stønad til nytt kjøretøy gis innenfor de motorkjøretøyene som omfattes av Arbeids- og velferdsdirektoratets rammeavtaler, se § 6.

Til andre ledd – gruppe 1 bil

Formålet med stønad til gruppe 1 bil er å gi tilskudd som bruker fritt kan disponere til kjøp av et hensiktsmessig nytt eller brukt kjøretøy. Tilskuddet er ikke ment som en full finansiering. Brukeren kan selv fritt velge biltype. Det er viktig at brukeren informeres om at det er brukerens egen risiko å sørge for at brukeren til enhver tid har et hensiktsmessig kjøretøy. Bilsenteret og kommunehelsetjenesten kan gi råd om biltyper som egner seg for montering av spesialutstyr.

Til tredje ledd og fjerde ledd – gruppe 2 bil
Nødvendig og hensiktsmessig kjøretøy

For å ivareta nødvendig kjøresikkerhet, må valget av biltype ta hensyn til funksjonshemmingens art og omfang, kroppsstørrelse og lignende. Bilen må godkjennes av trafikkstasjonen dersom den må bygges om eller det er nødvendig med spesialutstyr. Trafikkstasjonen har rett til å kreve dokumentasjon for at utstyr og ombygging oppfyller gjeldende krav i vegtrafikkloven. Hvis ikke må den vi kjøper utstyr og ombygging hos, kunne levere nødvendig dokumentasjon. Bilsentret bør gi tilbud om oppfølging i kompliserte saker. Dette gjelder både av hensyn til motorkjøretøyets eller spesialutstyrets funksjon og brukerens evne til å mestre kjøretøyet.

Opplysninger som eventuelt kan vurderes innhentet:

Vi kan vurdere om det er nødvendig å innhente flere opplysninger, for eksempel fra spesialist for å få nærmere klarlagt funksjonshemmingens art og omfang, og brukerens muligheter for å mestre kjøring av motorkjøretøy. Vi trenger også opplysninger om hvilke spesielle forhold som det må tas hensyn til ved valg av riktig motorkjøretøy og spesialutstyr. Saksbehandleren bør også rådføre seg med kommunens primærhelsetjeneste.

6 Til § 6

FOR-2003-03-07-290-§6
Til § 6 – første ledd – Regler om dispensasjon fra rammeavtalene

Arbeids- og velferdsdirektoratet skal prisforhandle kjøretøy til gruppe 2. Det kan helt unntaksvis dispenseres fra rammeavtalene. Dispensasjon fra rammeavtalene når det gjelder biltype kan bare gis dersom funksjonshemmingen er av en slik art at brukers transportbehov ikke kan dekkes av bil som er omfattet av rammeavtalene. Det vil derfor ikke være anledning til å dispensere ut fra at løsningen i enkelt tilfeller kan bli rimeligere.

Til § 6 – andre ledd – Regler om prisrammen

[Endret 9/17, 11/22]

Arbeid- og inkluderingsdepartementet fastsetter tilskuddsramme for gruppe 1 biler og størrelsen på den delen av det rente- og avdragsfrie lånet som skal behovsprøves i gruppe 2. Som en del av bilprisen regnes vinterhjul og frakt.

For gruppe 1 bil

Det kan ikke dispenseres fra tilskuddsrammen. Brukeren skal i vedtaket få oppgitt et individuelt, inntektsbasert tilskudd. Satsene ligger på nav.no.

For gruppe 2 bil

[Endret 11/22]

Bruker gis som hovedregel stønad til anskaffelse av rimeligste, hensiktsmessige motorkjøretøy. Trafikkforsikringsavgift dekkes ikke av NAV.

Den delen av det rente- og avdragsfrie lånet til gruppe 2 bil som skal behovsprøves utgjør, 150 000 kroner.

Bruker skal i vedtaket få oppgitt en individuell prisramme beregnet ut fra det rimeligste hensiktsmessige motorkjøretøyet.

Til § 6 – tredje ledd gjelder for gruppe 2 bil
Differansen mellom pris på kjøretøy som er godkjent etter andre ledd og motorkjøretøy i høyere prisklasse.

Dersom brukeren har fått stønad til kjøretøy etter reglene i gruppe 2, og ønsker å kjøpe en dyrere bil enn det bilsenteret finner nødvendig og hensiktsmessig, skal brukeren betale differansen kontant til bilselger.

Valg av kjøretøy må være i henhold til innkjøpsavtale. Hvis det finnes et gjenbrukbart kjøretøy på bilsenteret som er hensiktsmessig for bruker, men brukeren ønsker et nytt og dyrere kjøretøy, må bruker selv betale differansen mellom taksten på det gjenbrukbare og ønsket kjøretøy eksklusiv omregistreringsavgift. Dersom brukeren selv delfinansierer kjøretøyet, må han eller hun gjøres oppmerksom på at det beløpet han selv har innbetalt avskrives først ved gjeldsoppgjør.

7 Til § 7 – Registrering/bruk av kjøretøyet og førerkort

FOR-2003-03-07-290-§7

Kjøretøyet skal registreres på brukeren selv. Hensikten med denne bestemmelsen er blant annet at bilen alltid følger den som har fått innvilget tilskudd dersom det skjer endringer i familiesituasjonen. Motorkjøretøy som tilhører barnet skal følge barnet, uansett hvem av foreldrene som har omsorgen. Dette gjelder også når foreldrene har delt omsorg eller i ferier og helger. Forsikringsselskapene godtar i de fleste tilfellene at tidligere forsikringsbonus overføres til et annet familiemedlem etter et samlivsbrudd. Dersom et trygdefinansiert motorkjøretøy registreres på andre enn brukeren, vil Toll- og avgiftsdirektoratet etter søknad kunne godta at bilen uten omkostninger omregistreres på brukeren.

Dersom brukeren er under 18 år eller ikke kan få førerkort, må vi ha dokumentasjon fra en som har førerkort. Fortrinnsvis i samme husstand om at denne personen vil ta ansvaret for kjøringen og vedlikeholdet av bilen. For at formålet med stønaden skal oppnås, bør personen som skal kjøre bilen bo i nærheten og være i stand til å påta seg kjøringen når bruker har behov for transport.

For gruppe 2 bil

Av gjeldsbrevet fremgår det blant annet at bilen ikke kan benyttes av andre enn stønadsmottakeren uten arbeids- og velferdsetatens samtykke. Der det er gitt stønad til bil til barn, er denne bestemmelsen ikke til hinder for at bilen kan brukes til praktiske gjøremål, eller som et ledd i familiens dagligliv, såfremt bruken av bilen ikke går på bekostning av stønadsmottakeren.

Dersom andre personer i husstanden fyller de medisinske vilkår for stønad til bil, vil det etter søknad kunne tillates at også disse benytter kjøretøyet i rimelig utstrekning. Forutsetningen for slik bruk er at det ikke går ut over realiseringen av stønadsmottakerens transportbehov.

Det er i forskriftens § 7 annet ledd presisert at kjøretøyet anses som brukerens eiendom. Skattedirektoratets tidligere uttalelse om at bruker i skattemessig forstand ikke skal anses som eier av bilen antas ikke lenger å gjelde, i hvert fall ikke for gruppe 1 biler. Når det gjelder gruppe 2 biler, bør bruker dokumentere ovenfor ligningskontoret at kjøretøyet er trygdefinanisert og på eget initiativ søke om skattefritak for kjøretøyet.

8 Til § 8 – Vilkår for gjenanskaffelse

FOR-2003-03-07-290-§8
Til første ledd

Brukere som har fått stønad til bil kan som hovedregel søke om stønad til gjenanskaffelse når bilen er 11 år og brukeren fortsatt fyller de generelle vilkårene for stønad til motorkjøretøy. I stønadsperioden kan likevel bruker som har fått kjøretøy i gruppe 1 fritt bytte bil for egen regning.

Regelen skal forstås slik at stønaden ikke skal komme til utbetaling før det har gått 11 år. Saksbehandlingen kan starte tidligere.

Brukstiden for gruppe 2 bil regnes fra det tidspunktet bilen første gang blir registrert. I saker hvor det er innvilget tilskudd til gruppe 1, regnes brukstiden fra det tidspunktet gjeldsbrevet signeres. Dette i samsvar med skjæringstidspunktet for reglene om avskriving av stønaden, jfr. rundskrivet til forskriftens § 15.

Til andre ledd

Selv om brukstiden på 11 år ikke er oppfylt kan det gis stønad til gjenanskaffelse hvis brukers helsetilstand endrer seg vesentlig. Bruker som har fått stønad til bil i gruppe 1 må i tillegg oppfylle vilkårene for stønad til bil i gruppe 2. Brukere som har fått stønad til bil i gruppe 1, som på grunn av endringer i helsetilstanden har behov for å skifte ut personbilen til en annen personbil, må gjøre dette for egen regning.

Når et barn har fått stønad til motorkjøretøy, vil det kunne gis stønad til gjenanskaffelse av motorkjøretøy før ordinær gjenanskaffelsestid for at vedkommende skal bli i stand til å kjøre selv når vedkommende fyller 18 år. Slik gjenanskaffelse kan bare foretas dersom dette gir en rimeligere hensiktsmessig løsning enn å tilpasse den bilen vedkommende har.

Dersom et kjøretøy i gruppe 2 totalhavarerer, kan vi gi stønad til nytt tilsvarende kjøretøy uten økonomisk behovsprøving. Forsikringssummen innbetales til bilsenteret som panthaver, og bilsenteret utbetaler forsikringssummen til forhandler av ny bil. I slike tilfeller kan «gjenanskaffelse» skje uavhengig av alder, under forutsetning av at vilkårene i §§ 1 og 3 er oppfylt. Dersom det er mest hensiktsmessig for bruker og arbeids- og velferdsetaten kan situasjonen behandles som en ordinær gjenanskaffelsessak, hvor det foras en ny stønadsutmåling og det utbetales stønad til en ny bil.

Til tredje ledd

Denne regelen gjelder for brukere som har fått stønad til bil med hjemmel i folketrygdloven § 10-5. Dersom opprinnelig stønad var gitt med hjemmel i § 10-6, men bruker er i jobb når søknad om gjenanskaffelse fremsettes, vil unntaksregelen komme til anvendelse dersom det er et etablert arbeidsforhold av noe varighet. Det er en forutsetning for gjenanskaffelse av gruppe 2 bil, at kjøretøyet er brukt i minst åtte år og at det har gått 150.000 km. For brukere som har fått tilskudd etter reglene i gruppe 1, kan det gis nytt tilskudd etter 8 år. Det stilles i disse sakene ikke krav til kjørelengde.

For brukere som har fått stønad til bil med hjemmel i § 10-5 som går ut av arbeidslivet, skal saken tas opp til revurdering etter folketrygdloven § 21-6. Om bruker fortsatt har rett til stønad skal i disse tilfellene vurderes etter folketrygdloven § 10-6.

Til fjerde ledd

Vilkåret om brukstid gjelder bare for bil og ikke andre motorkjøretøy. Det er likevel et vilkår ved gjenanskaffelse av andre kjøretøy enn bil at det er nødvendig med en slik utskifting fordi kjøretøyet ikke lenger er hensiktsmessig, for eksempel på grunn av helsemessige endringer eller at kjøretøyet er utslitt.

Til femte ledd

Hvis bruker har en privatfinansiert bil, må den også være over 11 år for at bruker skal få rett til stønad til bil. Kravet om brukstid skal vurderes fra det tidspunktet bilen første gang ble registrert. For stønad til bil for å komme til og fra arbeid eller opplæring, reduseres kravet om bruks- eller eiertid til 8 år dersom bilen har gått minst 150 000 km.

Generelt

Ved krav om gjenanskaffelse av motorkjøretøy skal det foretas en vurdering av så vel det medisinske vilkår som transportbehovet. Vurderingen må stå i et rimelig forhold til den vurderingen som ble gjort ved tidligere innvilgelse av motorkjøretøy. Momenter som skal tillegges vekt er om det har skjedd en endring i brukers situasjon, herunder de medisinske forhold eller transportmessige behov, siden vedkommende sist fikk innvilget stønad til motorkjøretøy. Se blant annet TRR-2013-876 og TRR-2013-1404.

Søknader om gjenanskaffelse, fremsatt etter 01.01.2015, skal vurderes etter endret regelverk som trådte i kraft 01.01.2015.

Saken må vurderes individuelt dersom brukeren har solgt sin privatfinansierte bil som er yngre enn 11 år rett før søknadstidspunktet eller under saksbehandlingen. Dette er nødvendig for å avklare om det er en bevisst omgåelse av forskriften. Brukeren må forholde seg til 11-årsregelen på samme som når bilen er finansiert av folketrygden, selv om bilen har vært beheftet med feil eller mangler. I Trygderettens kjennelse, TRR-2004-1293 søkte bruker om stønad til gjenanskaffelse selv om vilkåret om brukstid ikke var oppfylt. Begrunnelsen for søknaden var blant annet at det var mye galt med den tilståtte bilen. Trygderetten uttaler til dette: «Slik forskriften er utformet, oppstilles ingen dispensasjonsadgang i særlige tilfeller. Det legges til grunn at dette er et bevisst valg foretatt av den kompetente myndighet: departementet. (...) Dette er dog et anliggende mellom henne og bilens forhandler/importør.» Tilsvarende er også lagt til grunn i Trygderettens kjennelse TRR-2012-1171. Økonomiske årsaker alene er heller ingen grunn for å tilstå stønad til ny bil. Se her for eksempel TRR-2009-177.

Det kan ikke anses å være tilstrekkelig dersom bruker har solgt sin bil under 11 år og begrunner dette med at bilen ikke lenger var hensiktsmessig, for eksempel på grunn av endringer i helsetilstanden. Hvis bruker har en bil yngre enn 11 år, så må bruker oppfylle vilkårene for gruppe 2 bil. Dette vilkåret gjelder uavhengig om bilen er trygde- eller privatfinansiert, jf. TRR-2009-2117 og TRR-2007-1248 med tilhørende uttalelse fra Arbeids- og velferdsetaten datert 21. februar 2008. Personer som har fått tilskudd til gruppe 1 vil ikke få ny stønad, selv om bilen de har kjøpt ikke lenger er hensiktsmessig. Bruker må da selge bilen og kjøpe en annen som dekker behovet. Dette gjelder selv om det skulle være mange år siden tilskuddet ble gitt og nåværende bil har liten verdi. Trygderetten har i den ovennevnte kjennelsen også vist til følgende ankesaker TRR-2007-1248 og TRR-2008-1646.

Ved kjøp av bil rett før eller under søknadsprosessen, skal vi forholde oss til folketrygdlovens § 22-13 i begge tilfellene. Det benyttes samme prinsipp så lenge det er søkt før 6 måneder etter anskaffelsen. Dette gjelder primært gruppe 1 biler.

9 Til § 9 og § 10 – Lån til kjøp av motorkjøretøy

FOR-2003-03-07-290-§9
FOR-2003-03-07-290-§10
Til første ledd

Stønad til kjøretøy er behovsprøvd både for gruppe 1 bil og gruppe 2 bil. Det ytes tilskudd til gruppe 1 bil gitt med hjemmel i § 10-5 og et rente- og avdragsfritt lån til gruppe 2.

Til andre og tredje ledd
For gruppe 1 bil

Tilskudd til anskaffelse av motorkjøretøy er behovsprøvd ut fra inntekt. Til brukere som har en alminnelig inntekt før særfradrag som er under 6 G skal stønaden graderes ut fra tabellen i forskriftens § 9. Har vedkommende en inntekt som overstiger 6 ganger folketrygdens grunnbeløp (G), utbetales ikke stønad til gruppe 1 bil selv om alle andre vilkår for stønad er oppfylt.

For gruppe 2 bil

Rente- og avdragsfritt lån behovsprøves ut fra inntekt etter samme skala som for gruppe 1 bil opp til 150 000 kroner (pr. 1. april 2003). Den del av prisen på kjøretøyet som overstiger 150 000 kroner (pr. 1. april.2003) gis som rente- og avdragsfritt lån uten behovsprøving.

Felles for gruppe 1 og gruppe 2 bil

[Endret 10/22]

Stønaden beregnes ut fra godkjent kjøpesum.

For brukere som er under gjeldsordning skal alminnelig inntekt legges til grunn.

Bestemmelsen skal forstås slik at stønaden reduseres fra og med 3,0 G. For eksempel gir 2,99 G full stønad, mens 3,0 G gir 80 % stønad Det ytes redusert stønad til og med 5,99 G. 6,0 G gir ingen stønad til gruppe 1 bil. For gruppe2 bil må bruker betale 150 000 kroner (pr. 1. april 2003) som sin egenandel ved en inntekt på 6 G.

Ved stønadsberegningen gjøres et fradrag i inntektsgrunnlaget med 1/4 G per person for forsørget ektefelle og/eller barn under 18 år. Ektefelle anses i denne sammenheng som forsørget når vedkommendes inntekt ikke overstiger 1 G. Det er bare den delen av ektefellens inntekt som overstiger 1 G som skal legges til stønadsmottakerens inntekt ved beregningen av tilskuddets eller lånets størrelse. Der fosterforeldre søker stønad til bil skal fosterbarn ansees som forsørget av det offentlige og skal derfor ikke tas med i stønadsberegningen.

Slik sammenlegging av inntekt skal ikke foretas når ektefellene er separert. Det oppstilles i den forbindelse krav om at ektefellene er formelt separert etter ekteskapslovens bestemmelser, jfr. TRR-2012-1767. På den annen side skal to personer som tidligere har vært gift med hverandre og som bor i samme hus, regnes som samboerpar selv om de bor i hver sin del av huset, jfr. Folketrygdlovens § 1-5. I henhold til bilforskriftens § 9 skal ektefellens inntekt derfor legges sammen ved stønadsutmålingen, se TRR-2002-3779. Som forsørgelse regnes også det at bruker er ilagt bidragsplikt. Vanligvis er det brukerens inntekt ved den siste avsluttede ligning som skal legges til grunn.

Med virkning fra 1. september 2005 ble forskriftens § 9, femte ledd, tredje punktum endret:

«Har ektefellen til medlem som får stønad til kjøretøy i gruppe 2 bil som er nødvendig i tillegg til det innvilgede kjøretøyet, for eksempel i forbindelse med sitt arbeid, skal bare halvparten av ektefellenes samlede inntekt legges til grunn.»

Denne gjelder i tilfeller der medlem som får stønad til bil i gruppe 2 har ektefelle som også er avhengig av egen bil. Ektefellen kan være avhengig av egen bil for eksempel i forbindelse med sitt arbeid eller eget transportbehov. Der bilsenteret kommer til at ektefelle også er avhengig av egen bil, skal den samlede inntekten halveres. I ektefellenes samlede inntekt inngår stønadsmottakerens inntekt med tillegg av den delen av ektefellens inntekt som overstiger 1 G, jf. bilstønadsforskriften § 9 femte ledd første punktum.

Når det gjelder beregningen av foreldrenes inntekt i tilfeller hvor barn er stønadsberettiget vises det til Trygderettens kjennelse, TRR-2010-118: «Etter ordlyden i § 9 åttende ledd skal stønaden til barn ytes etter de regler som gjelder for hovedforsørger dersom denne var stønadsberettiget. Hovedforsørger er den forsørger i husstanden med høyest inntekt. Dersom ektefellen til bruker med behov for bil i gruppe 2 har behov for en annen bil i sitt arbeid, skal det etter § 9 femte ledd tredje punktum foretas en halvering av inntektene som grunnlag for beregning av egenandelen. Hensynet bak regelen er at ektefellene da er avhengig av to biler, hvorav den ene en trygdefinansiert gruppe 2 bil, med de økte kostnader dette medfører.

Dette hensyn må i minst like stor grad gjøres seg gjeldende der det er ektefellenes barn som er stønadsberettiget. Retten finner at forskriftens ordlyd og formål taler for at halvparten av ektefellenes samlede inntekt legges til grunn der de har et barn med behov for bil i gruppe 2. Retten er ikke kjent med andre rettskilder som taler mot denne tolkning. I arbeids- og velferdsetatens rundskriv er den aktuelle situasjon ikke omtalt».

Når det gjelder samboere, vises det til rundskrivets punkt 1.

Vanligvis er det brukerens inntekt ved den siste avsluttede ligning som skal legges til grunn.

Dersom inntekten endres under saksbehandlingstiden, skal det foretas ny stønadsutmåling. Dog slik at dersom det allerede er gitt forhåndstilsagn som regulerer stønadsprosenten, skal det ikke foretas ny stønadsutmåling med mindre det er til gunst for brukeren.

Er vedkommendes aktuelle inntekt på grunn av lengre tids endring av inntektsnivået vesentlig høyere eller lavere enn inntekten ved siste skatteligning, bør den aktuelle inntekten legges til grunn. Dette kan f.eks. være aktuelt for brukere som nylig har begynt eller avsluttet arbeidsrettede tiltak. For brukere som mottar alders- eller uføretrygd, er det vedkommendes pensjonsgrunnlag, samt de av ligningsmyndighetens godkjente fradrag som skal benyttes i form av alminnelig inntekt før særfradrag. Lånet/tilskuddet skal fastsettes på grunnlag av det grunnbeløp som gjelder ved utgangen av det inntektsår som benyttes.

Lån til personer under 18 år som ikke kan kjøre motorkjøretøy selv

Til person under 18 år som er forsørget, gis lån tilsvarende det lån eller tilskudd hans hovedforsørger ville ha vært berettiget til dersom denne hadde fylt vilkårene for stønad til anskaffelse av motorkjøretøy. Som hovedforsørger anses den av foreldrene som har høyest inntekt. Dersom foreldrene er separert, regnes den av foreldrene som har barnet hos seg som hovedforsørger. Hvis foreldrene deler omsorgen likt mellom seg, skal de som hovedregel vurderes som ektefeller. Om det er fosterforeldre som har omsorgen for barnet, er det bare barnets egen inntekt som skal legges til grunn.

Eksempel på beregning av rente- og avdragsfritt lån

Eksempel 1 – Medlemmet har ektefelle og to barn:

Bruker har en inntekt på 4,2 G. Ektefellen har en inntekt på 2,4 G. De forsørger to barn under 18 år. I medhold av forskriftens § 9 skal ektefellen i et slikt tilfelle ha et fradrag i sin inntekt med 1 G og det skal gjøres fradrag for hvert av barna med ¼ G. Den inntekten som skal legges til grunn ved stønadsberegningen blir da:

Brukers inntekt4,2 G
+ektefellens inntekt (2,4 G – 1 G)1,4 G
=5,6 G
fradrag for 2 barn (2 x 1/4 G)0,5 G
=Inntektsgrunnlag ved beregning av lån/tilskudd5,1 G

Etter behovsprøvingen vil brukeren i dette tilfellet få stønad på 40 % av tilskuddsramme eller av den behovsprøvde delen av det rente- og avdragsfrie lånet.

For gruppe 1 bil

Tilskudd beregnes i prosent av tilskuddsrammen fastsatt med hjemmel i forskriftens § 6. Se merknader til denne bestemmelsen.

For gruppe 2 bil

Rente- og avdragsfritt lån behovsprøves for de første 150 000 kroner (pr. 1. april 2003). I eksempel 1 får brukeren først 40 % rente- og avdragsfritt lån av 150 000 kroner, det vil si 60 000 kroner mens resten av bilens pris dekkes fullt ut i form av rente- og avdragsfritt lån.

Eksempel 2 – beregning for gruppe 2:

[Endret 11/22]

Inntektsgrunnlaget er som i eksempel 1. Bruker tilstås stønad til kassebil.

Brutto pris på motorkjøretøyet inkl. vinterhjul,

innvendig kledning, og fraktkr345 260
Rabattkr10 000
=Nettopriskr335 260
Brukers egenandel 60 % av 150 000kr90 000
=Totalt rente- og avdragsfritt lån ved 40% stønadkr245 260

10 Til § 10 – Utbetaling av stønad

FOR-2003-03-07-290-§10

Stønaden utbetales direkte til selger. Når det gjelder gruppe 1 biler kan selger være en bilforhandler eller privatperson. Bruker må informeres om at det er hans eller hennes eget ansvar å sørge for at bilen i tillegg til å være hensiktsmessig også er heftelsesfri. Dersom bruker med stønad til bil i gruppe 1, velger å kjøpe et rimeligere kjøretøy vil tilskuddsbeløpet være begrenset til kjøpesummen.

11 Til § 11 – Tilskudd til spesialutstyr og ombygging

FOR-2003-03-07-290-§11
Felles for gruppe 1 bil og gruppe 2 bil

[Endret 1/17, 2/17, 5/17, 3/24]

Stønad etter denne paragrafen, vil bestå av tilskudd som ikke er underlagt behovsprøving. Det er heller ikke noe vilkår for slik stønad at brukeren oppfyller vilkårene for stønad til anskaffelse av motorkjøretøy.

Ekstrautstyr som vanligvis leveres fabrikkmontert, inngår som en del av bilen som det tilstås stønad til. Dette gjelder selv om ekstrautstyret ettermonteres. Utstyr som vil inngå som en del av bilprisen og som det dermed ikke gis tilskudd til, vil etter dette omfatte:

  • Originalutstyr: Det som er standard på modellen
  • Fabrikkmontert utstyr: Det som inngår i utstyrslisten fra fabrikk

NAV kan gi stønad til installering av spesialutstyr eller tilpassinger som er nødvendig for at brukeren skal kunne benytte kjøretøyet. Utstyret må være nødvendig og hensiktsmessig for at brukeren skal kunne bli i stand til å skaffe seg eller beholde arbeid, eller for å bedre brukerens funksjonsevne i dagliglivet. Folketrygden dekker ikke finansiering av ekstrautstyr og ombygging som er nødvendig for at brukeren skal benytte kjøretøyet til ferier eller liknende.

I enkelte tilfeller vil det være nødvendig for bruker å bringe med hjelpemidler som han/hun er avhengig av for å forflytte seg, for eksempel elektrisk rullestol. Se Trygderettens kjennelse i TRR-2022-2535 I slike tilfeller kan det innvilges stønad til tilhenger og tilhengerfeste slik at bruker får dekket sitt transportbehov.

Alt spesialutstyr og tilpassing av motorkjøretøy både til den som fyller vilkårene for stønad til motorkjøretøy og til påsittere, skal avgjøres etter forskriften om stønad til motorkjøretøy.

Ved behov for elektrisk drevet spesialutstyr må bruker selv dekke utgiftene til montering av strømkabel frem til kontaktpunktet på det stedet bilen står parkert.

Innkjøp av spesialutstyr skal gjøres i henhold til inngåtte innkjøpsavtaler med Arbeids- og velferdsetaten.

Som hovedregel gis det bare stønad til spesialutstyr en gang i løpet av stønadsperioden. Det kan likevel gjøres unntak dersom brukerens helsetilstand endrer seg slik at det er nødvendig med annet spesialutstyr eller utstyret er utslitt.

Stønad til ekstrautstyr/spesialutstyr i bil til selvstendig næringsdrivende kan gis etter denne paragrafen. Hovedregel vil likevel være at stønad til slikt utstyr gis etter folketrygdlovens § 10-7, første ledd, bokstav a, med tilhørende forskrift.

Det kan ytes stønad til spesialutstyr til leasingbiler dersom vilkårene i § 11 er oppfylt og bilen disponeres av bruker i en så stor grad at den dekker brukerens transportbehov. Bruker må innhente bekreftelse fra leasingselskap på at aktuelt spesialutstyr kan monteres. Bilsentrene må informere bruker om at NAV kun dekker en montering i løpet av stønadsperioden på 11 år. Eventuell overflytting av utstyr til annen bil dekkes ikke av NAV. Bruker må orienteres om at eventuelle skader på bilen som følge av det monterte utstyret ikke dekkes av NAV. Det kan ytes stønad til spesialutstyr til leasingbiler dersom vilkårene i § 11 er oppfylt og bilen disponeres av bruker i en så stor grad at den dekker brukerens transportbehov. Bruker må innhente bekreftelse fra leasingselskap på at aktuelt spesialutstyr kan monteres. Bilsenterne må informere bruker om at NAV kun dekker en montering i løpet av stønadsperioden på 11 år. Eventuell overflytting av utstyr til annen bil dekkes ikke av NAV. Bruker må orienteres om at eventuelle skader på bilen som følge av det monterte utstyret ikke dekkes av NAV.

Ved endring av det kjøretekniske utstyret krever trafikkstasjonen ofte at føreren skal ta kjøreprøve og at førerkortet kodes for dette. Opplæringstimer og kostnader forbundet med dette, for eksempel kjørelærerutstyr, gis som tilskudd uten behovsprøving. Reiseutgifter for eleven og kjørelærer dekkes tilsvarende som under kjøreopplæring jfr. § 12.

Endring av bilens avgiftsmessige status

For brukere som fyller vilkårene for bil i gruppe 2 kan det gis stønad til dekning av endringsavgift dersom bruker i stedet for tilståelse av gruppe 2-bil kan bruke egen bil med ombygning og dette medfører endring av bilens avgiftsmessige status. Utgiftene til endringsavgift dekkes da som en del av ombyggingen med hjemmel i forskriften § 11.

For bil i gruppe 1

Bruker har selv ansvaret for at den bilen som velges, kan tilpasses med riktig utstyr. Bruker som har fått stønad til bil i gruppe 1 og som ønsker å skifte bil for egen regning i stønadsperioden må selv dekke montering av spesialutstyr i den nye bilen.

For bil i gruppe 2

Bilen kan utstyres med fem sitteplasser når dette ikke går på bekostning av hjelpemidler som må være med. Ved valg av bil skal det bare tas hensyn til transport av ekstrautstyr som bruker er avhengig av for å kunne benytte kjøretøyet til det formål de er gitt til. Dette gjelder også for barn.

Firehjulstrekk bidrar til å øke framkommeligheten, men antispinn som er standard på bilene i dag, kan være tilstrekkelig. Stortinget har vedtatt en viss oppmyking av dagens vilkår for å ha rett til stønad til firehjulstrekk fra 01.07.2015. Det vil bety at noen flere brukere får rett til firehjulsdrevet bil i dagliglivet, jf. prop. 119 S (2014-2015) Tilleggsbevilgninger og omprioriteringer i statsbudsjettet 2015. Vi skal fortsatt prioritere å gi stønad til firehjulstrekk på grunn av arbeid og utdanning fremfor dagliglivet.

Når vi gir stønad til bil til arbeid eller utdanning kan det oftere være behov for firehjulstrekk. Disse brukerne må komme seg til og fra jobb til faste tider, uansett vær og føreforhold.

I dagliglivet kan bruker velge å la bilen stå når det er vanskeligekjøreforhold, som for eksempel på vinterstid. Da er drosje et godt alternativ eller man kan vente med å kjøre til veiene er ryddet for snø. Kommunen har ansvar for brøyting og strøing på offentlige veier, mens private eiere har ansvar for å sikre tilfredsstillende fremkommelighet på private veier.

Når vi skal vurdere om en bruker har rett til firehjulstrekk i dagliglivet må vi gjøre en konkret og helhetlig vurdering av brukerens transportbehov. Vi skal likevel ikke stille for strenge krav, men søkeren må ha et visst aktivitetsnivå og være avhengig av regelmessig kjøring til og fra boligen sin, uansett vær – og føreforhold.

Vi må også ta stilling til om kjøreforholdene på søkerens bosted er svært vanskelig i perioder, og fremkommeligheten derfor er så dårlig at man ikke kan ta seg fram uten firehjulstrekk. Det er også relevant for vurderingen om det er stigning opp til boligen, og om bruker har alternative ruter til å komme seg til og fra boligen sin. I

I vurderingen vår må vi legge vekt på om den som søker stønad til firehjulstrekkskal kjøre selv eller være passasjer. Det er en forskjell på om det er en funksjonsfrisk sjåfør eller en funksjonshemmet bruker som skal kjøre selv. Å mene at det er betryggende med firehjulstrekk er ikke et tungtveiende argument for å få innvilget stønad. Bruker kan i visse tilfeller dekke utgiftene til firehjulstrekk selv.

Firehjulstrekk er en del av kjøretøyet og gis derfor som et rente- og avdragsfritt lån.

Arbeids- og velferdsdirektoratet har bestemt at utgifter til senking av gulv inntil videre skal gis som tilskudd.

Utmontering av spesialutstyr

[Tilføyd 2/17]

Spesialutstyr fra NAV skal tilbakeleveres hvis brukeren ikke lenger trenger utstyret. Hvis det er mulig å demontere utstyret, kan du søke om å få dekket utgiftene til dette.

Montering av spesialutstyr kan føre til endringer i bilens originale deler eller interiør. Dersom brukeren skal sette bilen tilbake til sin opprinnelige stand igjen, må brukeren gjøre dette for egen regning.

12 Til § 12 – Kjøreopplæring

FOR-2003-03-07-290-§12

[Endret 11/22, 1/24]

Brukere som fyller vilkårene i forskriftens § 1 og § 3 kan også tilstås stønad til kjøreopplæring. Tilskuddet beregnes på samme måte som beregningen av egenandelen av det rente- og avdragsfrie lånet etter forskriftens § 9. Ved endring av det kjøretekniske utstyret krever trafikkstasjonen ofte at føreren skal ta kjøreprøve og at førerkortet kodes for dette. Opplæringstimer og kostnader forbundet med dette, for eksempel kjørelærerutstyr, gis som tilskudd uten behovsprøving.

Eventuelle reiseutgifter både for eleven og kjørelæreren dekkes etter samme satser som etter rundskriv om refusjon av reiseutgifter ved brukers reise i henhold til folketrygdloven kapittel 10. Oppholdsutgifter dekkes etter regning. Det må kun benyttes den spesielle drosjerekvisisjonen som Arbeids- og velferdsdirektoratet har utarbeidet til dette bruk, og som refunderes av NAV uten fradrag av egenandel.

Bestemmelsene om kjøreopplæring gjelder også i de tilfeller hvor bruker ikke kan kjøre motorkjøretøyet selv og en annen har påtatt seg ansvar for kjøringen.

Kjøreopplæringen foregår ved ordinære kjøreskoler, og fortrinnsvis velges de som har gjennomført spesialkursene ved Statens trafikklærerskole. Ofte vil disse skolene disponere bil med automatgir og noe spesialutstyr. I en del tilfeller er funksjonshemmingen av en slik art at kjøreopplæringen bare kan skje i eget motorkjøretøy med spesielt teknisk utstyr. I slike tilfeller kan det være aktuelt å gi stønad, eventuelt å gi tilsagn om stønad, til anskaffelse av motorkjøretøyet før brukeren har fått førerkort.

Dersom kjøreskolen ikke disponerer kjøretøy med tilstrekkelig utstyr, kan det være aktuelt med en midlertidig montering av ekstra spesialutstyr i brukerens motorkjøretøy mens opplæringen foregår. Utgiftene til anskaffelse, montering og demontering dekkes i så fall med tilskudd. Ved uhell i kjøreopplæringen vil egenandelen i forbindelse med forsikringen kunne dekkes som en del av kjøreopplæringen.

Ved tilskudd til kjøreopplæring og eventuelt nødvendig bil, bør det avklares om det er sannsynlig at brukeren vil være i stand til å oppnå førerkort. Dette både av hensyn til brukerens forventninger og til ressursbruk. I enkelte tilfeller, særlig ved språkproblemer, kan det være riktig å kreve at teoriprøven gjennomføres først. Teorikurs er en del av førerkortopplæringen og dekkes på samme måte. I tilfeller der det er rimelig å tilstå stønad til anskaffelse av motorkjøretøy før brukeren har fått førerkort, kreves det at vedkommende avlegger førerprøven snarest mulig etter anskaffelsen.

Det må avklares i alle saker hvor søker skal kjøre selv om søker fyller helsekrav til førerkort. Ved lidelser som ikke endrer seg over tid med nedsatt førlighet er det Trafikkstasjonen som gir dispensasjon fra helsekrav i førerkortforskriften.

I alle andre saker er det statsforvalteren som gir dispensasjon fra helsekravene. Det er søker og lege som sender dispensasjonssøknad til statsforvalteren. Det er egne retningslinjer gitt av Helsedirektoratet hvilke utredninger som kreves i disse sakene. I saker som må behandles av statsforvalteren må NAV avvente at dispensasjon foreligger før kjøreopplæring igangsettes. Dette gjelder også når søkere som har førerkort fra tidligere har behov for kjøreteknisk utstyr. Bestilling av bil og kjøreteknisk utstyr må avventes til dispensasjon fra statsforvalteren er klar.

I noen saker ber statsforvalteren om en praktisk kjøretest hos Trafikkstasjonen for å kunne konkludere med om søker kan få dispensasjon fra helsekravene. I særlige tilfeller vil det også være aktuelt at NAV må bidra med utprøving av om det finnes kjøreteknisk utstyr som søker kan mestre før statsforvalteren kan ta en endelig avgjørelse av dispensasjonssøknaden. Ved krav om ny praktisk kjøretest i stønadsperioden kan NAV dekke utgifter til installasjon og demontering av nødvendig ekstrautstyr til trafikklærer og sensor fra trafikkstasjonen.

I alle saker med kjøreopplæring anbefales det at trafikkskolen gir tilbakemelding til NAV etter hver 20 kjøretime. NAV må varsles av trafikkskolen så snart de ser at bruker høyst sannsynlig ikke vil kunne oppnå førerkort slik at saken kan revurderes. Hvis brukers situasjon tilsier at det kan forventes lengre opplæringstid, anbefales det at trafikkskolen gir tilbakemelding til NAV etter 30 kjøretimer.

Eventuelle tekniske problemer i opplæringen, læringsvansker eller annet, må varsles oppdragsgiver så tidlig som mulig. Kopi av opplæringskortet, med forklaring fra læreren, skal vedlegges hver tilbakemelding. Arbeids- og velferdsetaten må stoppe tildelingen av timer øyeblikkelig dersom det viser seg at bruker høyst sannsynlig ikke vil kunne oppnå førerkort. Det som er nevnt over gjelder også når det er tilstått stønad til trafikkopplæring av pårørende eller andre som skal kjøre bilen for brukeren.

Bilsenteret må påse at fakturaen for kjøreopplæringen formes slik at det fremgår hva som er reelle kjøretimer og hvor mange timer som er medgått til reise for kjørelæreren.

Det gis ikke kilometergodtgjørelse når kjøreopplæringen foregår i eget motorkjøretøy. Utgiftene anses da dekket av den grunnstønaden brukeren er tilstått.

13 Til § 13 – Reise-/oppholdsutgifter ved utprøving/spesialtilpassing

FOR-2003-03-07-290-§13

Nødvendige reise- og/eller oppholdsutgifter i forbindelse med utprøving eller opplæring i bruk av kjøretøy eller utprøving og opplæring i bruk av spesialutstyr dekkes med hjemmel i § 10-5 eller § 10-6 og forskriftens § 13. Dokumenterte overnattingsutgifter dekkes i henhold til standard overnattingsgodtgjørelse, se oversikt over satser på nav.no. Dersom bruker, evt. assistent eller hjelper, kan dokumentere høyere utgifter til overnatting enn standard overnattingsgodtgjørelse, kan likevel rimeligste nødvendige overnatting dekkes etter regning. Det samme gjelder for reise- og eller oppholdsutgifter i forbindelse med reparasjon av spesialutstyr. For øvrig vises til de generelle retningslinjene for dekning av reiseutgifter i Rundskriv om refusjon av reiseutgifter ved brukers reise i henhold til folketrygdloven kap. 10.

Ved bruk av rekvisisjon skal det kun benyttes den spesielle drosjerekvisisjonen som Arbeids- og velferdsdirektoratet har utarbeidet til dette bruk, og som refunderes av NAV Forvaltning. Øvrige krav om dekning av reiseutgifter behandles av Bilsenteret eller Hjelpemiddelsentralen.

14 Til § 14 – Reparasjon av spesialutstyr

FOR-2003-03-07-290-§14

[Endret 1/18, 2/18]

Etter § 14 kan det gis tilskudd uten behovsprøving til nødvendig reparasjon av spesialutstyr som det er gitt tilskudd til i medhold av forskriftens § 11. Dersom utgiftene dekkes av brukerens forsikring, gis ikke slikt tilskudd. Eventuell egenandel overfor forsikringsselskapet kan likevel dekkes.

Nødvendige reiseutgifter i forbindelse med reparasjon av spesialutstyr dekkes etter § 13 i forskriften. Brukeren skal ikke betale egenandel.

Det må skilles mellom spesialutstyr og standard ekstrautstyr. Det gis bare stønad til reparasjon av spesialutstyr som er ettermontert i bilen. Det gis ikke stønad til reparasjon av standard ekstrautstyr eller til reparasjon av selve bilen. Arbeids- og velferdsdirektoratet har bestemt at bilforskriftens § 14 kan tolkes utvidende slik at økte reparasjonskostnader på grunn av bilens tilpasning kan dekkes. Det er et vilkår at det bekreftes av sakkyndige at det er tilpasningen av bilen som er årsak til de økte reparasjonskostnadene. Dette gjelder både ved reparasjon av spesialutstyr og ved reparasjon av standard utstyr dersom reparasjonskostnadene blir forhøyet på grunn av tilpasningen.

Reparasjon av utstyr som er utsatt for slitasje (eksempelvis eksosanlegg, bensinanlegg og bremseanlegg), omfattes ikke av bilforskriftens § 14. Slikt utstyr anses som en del av bilen som likevel slites og må byttes etter en tid. Arbeids- og velferdsdirektoratet har allikevel kommet til at det kan forekomme unntak dersom årsaken til reparasjonen av slikt utstyr bare er at bilen er spesialtilpasset, og at den normale levetiden for slikt utstyr er vesentlig lenger. Dette skal bekreftes av sakkyndige, og unntaket skal praktiseres strengt.

Dekning av utgifter etter denne paragrafen omfatter ikke reparasjoner foretatt i utlandet. Reparasjoner av spesialutstyr skal som hovedregel foregå hos godkjent biltilpasser. Dette innebærer at dersom det under opphold i utlandet oppstår feil eller skade på spesialutstyr, vil stønadsmottaker selv måtte sørge for og bekoste transport til nærmeste godkjente biltilpasser i Norge. Utgifter til periodisk kontroll av kjøreteknisk spesialutstyr dekkes fullt ut.

Det er av svært stor betydning at brukeren får hjelp med en gang han eller hun tar kontakt med NAV eller bilombygger. Bruker skal få et klart svar fra bilsenteret om reparasjonen dekkes, eller om saken må vurderes nærmere før svar kan gis. Krav om stønad til reparasjon av spesialutstyr i bil må behandles umiddelbart etter at krav mottas skriftlig eller muntlig. Bilsenteret fatter vedtak og utbetaler stønaden direkte til biltilpasser.

Garantiordning for gjenbruksbiler

For at brukere som får stønad til en gjenbruksbil i gruppe 2, ikke skal stilles vesentlig dårligere enn brukere som får stønad til en ny bil, skal Arbeids- og velferdsetaten tilby en garanti på inntil ett år, ved formidling av gjenbruksbil. Denne garantien skal bare tilbys dersom garantitiden fra leverandør er utløpt eller i ferd med å utløpe. Dette skal forstås slik at dersom det er 3 måneder igjen av leverandørens/forhandlerens garanti, skal arbeids- og velferdsetaten gi garanti for de resterende 9 månedene. Brukere skal ha en garanti på til sammen 1 år.

Gjenbruksbilene leveres ut med tilstandsrapport.

15 Til § 15 – Gjeldsoppgjør

FOR-2003-03-07-290-§15
Generelt – Gjelder for både gruppe 1 bil og gruppe 2 bil

At vilkårene etter § 1 og § 3 i forskriften ikke lenger er oppfylt kan skyldes flere forhold, blant annet at brukeren kan ha skiftet arbeids- eller bosted eller har sluttet i arbeid. Dersom stønaden er tilstått for å bedre funksjonsevnen i arbeidslivet og brukeren har sluttet i arbeid, må det vurderes om vedkommende fyller vilkårene for å beholde kjøretøyet til bedring av funksjonsevnen i dagliglivet. Reglene om gjeldsoppgjør får også anvendelse dersom brukeren dør eller selger kjøretøyet i stønadsperioden. Brukere som har fått stønad til kjøretøy etter reglene for gruppe 1 kan fritt selge kjøretøyet i stønadsperioden og kjøpe nytt. Reglene om gjeldsoppgjør kommer kun til anvendelse dersom brukeren selger kjøretøyet uten å erstatte det med et nytt kjøretøy.

Gjeldsoppgjør kan også foretas etter brukerens eget ønske.

Tilfeller hvor stønaden er gitt som rente- og avdragsfritt lån

Gjeldsoppgjør kan også foretas dersom brukere som har fått stønad til bil i gruppe 2 særlig grovt tilsidesetter de plikter han har etter forskriftene f.eks. til å forsikre motorkjøretøyet, vedlikeholde det eller lignende se forskriftens § 16. Det samme gjelder dersom vilkårene i gjeldsdokumentene ikke overholdes.

I de tilfeller hvor bilsenteret finner at motorkjøretøyet ikke er vedlikeholdt som forutsatt i gjeldsbrevet, skal det foretas takst. Den verdiforringelsen som fremkommer i taksten kan bruker selv måtte stå ansvarlig for. Dette gjelder kun for brukere som har fått stønad til bil i gruppe 2 etter 3. juni 2003 og for biler gitt med rente- og avdragsfritt lån etter gammel ordning.

Dersom stønadsmottakeren er død, må oppgjøret skje med dødsboet. I slike tilfeller vil det ikke være aktuelt å kreve at dødsboet dekker underverdi på bilen.

Det er viktig å presisere at gjeldsoppgjøret er et selvstendig oppgjør som ikke skal trekkes fra i stønadsutmålingen av ny bil.

Gjennomføring av gjeldsoppgjør
Generelt
  • For gruppe 1 avskrives tilskuddet med 1/22 hvert halvår, med første avskriving 6 måneder etter undertegningen av gjeldsbrev. Dersom det foretas gjeldsoppgjør midt i stønadsperioden skal bare den del av tilskuddet som ikke er avskrevet tilbakebetales til folketrygden.
  • Dersom bruker som har fått tilskudd til gruppe 1 bil etter § 10-5, gis gjenanskaffelse etter 8 år, skal dette anses som 11 år, og tilskuddet anses dermed helt avskrevet. Det er et vilkår at brukeren har søkt og fyller vilkårene for stønad etter forskriften § 8 tredje ledd. Ved gjeldsoppgjør før 8 år, er det hovedregel om at 1/22 avskrives hvert halvår som gjelder.
  • For gruppe 2. Dersom kjøretøyet kan gjenbrukes skal det leveres tilbake til Arbeids- og velferdsetaten. Dersom brukeren ønsker å beholde kjøretøyet og kjøretøyet ikke kan gjenbrukes kan verdien på kjøretøyet tilbakebetales til arbeids- og velferdsetaten med tillegg av eventuelt manglende vedlikehold.
Gjennomføring av gjeldsoppgjør i saker med rente- og avdragsfritt lån

I saker hvor stønaden er gitt som rente- og avdragsfritt lån skal det alltid tas takst av kjøretøyet ved gjeldsoppgjør. Fortrinnsvis skal nøytral takstinnstans som NAF, KNA og lignende brukes. Takstene må kunne brukes for å vurdere mislighold, og må derfor gi svar på følgende.

  1. Reparasjonskostnad (spesifisert for hver skade)
  2. Verdien bilen har ved besiktigelsen.
  3. Gjennomsnittsverdien for tilsvarende bil i normal stand og samme kilometerstand.

Viser taksten at bilen har en underverdi, det vil si en differanse mellom inn- og salgsverdi, skal bilsentrene vurdere årsaken for å se om dette er noe bruker må betale helt eller delvis.

Bruker skal ikke svare for skader og slitasje som kan skyldes funksjonshemmingen. Vær oppmerksom på at det alltid er en viss usikkerhet forbundet med takster og at denne øker med bilens alder og påkost. Det bør derfor legges inn god sikkerhetsmargin til gunst for bruker i vurderingen. Dersom det er gitt tilskudd til spesialutstyr som reduserer bilens verdi, skal dette ikke belastes bruker. Ofte er de som takserer biler usikre og setter verdien for høyt i forhold til den faktiske markedsverdi.

Det må gjøres en konkret vurdering av hvilket beløp bruker må svare for i det enkelte tilfellet. Det er viktig å være presis i vedtaket på hvilke skader man har lagt til grunn ved fastsettelsen av underverdien og begrunnelsen for dette. Trygderettens praksis viser at man i stor utstrekning kan kreve underverdi for skader som skyldes manglende service, skader som burde vært dekket gjennom forsikringer (eks: skader på frontrute og karosseriskader som skyldes bulking under kjøring med unntak av skader relatert til funksjonshemmingen) og verdiforringelse som skyldes mangler på ordinært vedlikehold, for eksempel mangler ved bremser, dekk osv., se her for eksempel TRR-2014-295 og TRR-2009-1154.

Dersom kjøretøyet egner seg for gjenbruk skal det takseres, i andre tilfelle skal NAV sørge for salg av kjøretøyet. Hvis salget/taksten innbringer mer enn gjelden, skal det overskytende utbetales til brukeren eller dødsboet etter at Arbeids- og velferdsetatens utgifter er trukket fra. Innbringer salget/taksten mindre enn gjelden, skal den overskytende delen av gjelden avskrives.

Eksempel 1

Gjelden er 24 000 kroner. Salgssummen er 21 000 kroner. Brukeren overleverer motorkjøretøyet til arbeids- og velferdsetaten for salg. Restgjelden – 3 000 kroner – avskrives.

Eksempel 2

Gjelden er 20 000 kroner. Brukeren overleverer kjøretøyet til arbeids- og velferdsetaten for salg. Salgssummen er 26 000 kroner. Arbeids- og velferdsetaten beholder 20 000 kroner av salgssummen og utbetaler 6 000 kroner til brukeren.

Eksempel 3

Som i eksempel 2, men arbeids- og velferdsetaten har hatt utgifter på 2.000 kroner ved salget. Arbeids- og velferdsetaten beholder i så fall 22.000 kroner og utbetaler 4 000 kroner til brukeren.

Det er verdt å merke seg at det nå er presisert i forskriften hvilken verdi på kjøretøyet som skal legges til grunn ved gjeldsoppgjøret; det er altså den verdien kjøretøyet ville hatt dersom det var tilstrekkelig vedlikeholdt, jamfør § 15 tredje ledd.

For gruppe 2 biler gitt etter 3. juni 2003 er hjemmel for innkreving av underverdi § 15 fjerde ledd, sammenholdt med §§ 15 tredje ledd og 16 andre ledd, samt gjeldsdokumentene det her vises til. Det er viktig å være tydelig på hjemmelen i vedtaket. § 15 fjerde ledd ble tilføyd 27. juni 2012 med virkning fra 1. juli 2012. I brev fra Arbeids-og sosialdepartementet til Arbeids- og velferdsdirektoratet av 10. juli 2012 presiserer departementet at endringene i § 15 «skal gjelde for alle gjeldsoppgjør som foretas etter forskriftens ikrafttredelse – 1. juli 2012. Departementets vurdering er at endringene kun er en presisering av det som har vært ment å være gjeldende rett tidligere.».

For biler gitt med rente- og avdragsfritt lån før 3. juni 2003 er det kun adgang til å kreve brukeren for underverdi som følge av mislighold i tilfeller der bruker får stønad til ny bil. Begrunnelsen for dette er at Trygderetten mener at arbeids- og velferdsetaten ikke har hjemmel for å kreve inn slik underverdi der det ikke gis stønad til ny bil, før forskriften ble endret fra 3. juni 2003. Se for eksempel TRR-2014-295 Arbeids- og velferdsdirektoratet legge Trygderettens forståelse av regelverket til grunn. Ved alvorlig mislighold av vedlikeholdsplikten, bør det vurderes om bil er den riktige ytelsen for å dekke transportbehovet.

Kassebil og personbilavgift

Når det er gitt stønad til kassevogn og personbilavgift, skal det også foretas en samlet takst på motorkjøretøyet uavhengig av hvor stor del av selve kjøretøyet det er gitt stønad til. Dersom det ikke er gitt stønad til selve kjøretøyet, men bare til avgiftsdelen. Denne er nedskrevet i løpet av ti år.

Avskriving, innbetaling av restgjeld og mislighold

Dersom bruker eller brukers etterlatte er i en vanskelig økonomisk situasjon og fortsatt har behov for motorkjøretøyet, kan det helt unntaksvis avskrives ytterligere gjeld enn den som overstiger takstverdien selv om vilkårene for stønad til motorkjøretøy ikke er oppfylt.

Når det finnes rimelig, kan det inngås avtale om at restgjelden innbetales i delbeløp, eventuelt i form av trekk i løpende trygdeytelse. Det må avtales avdragstid og rente. Også her må slike unntak fra hovedregelen være begrunnet med en vanskelig økonomisk situasjon og at det foreligger et reelt behov for motorkjøretøy. Brukeren eller dødsboet må forplikte seg til å holde kjøretøyet kaskoforsikret inntil hele gjelden er betalt. Lånebeløpet og vilkårene må fastsettes i gjeldsbrev enten ved en påtegning på det tidligere gjeldsbrevet eller ved å utstede nytt gjeldsbrev.

Dersom hverken gjelden blir innbetalt eller motorkjøretøyet levert tilbake for salg, er låneavtalen misligholdt. Saken må da behandles som en misligholdssak. På grunnlag av gjeldsbrevet og eventuelt salgspanterklæring vil det som hovedregel være aktuelt å oversende saken til namsmyndigheten med begjæring om tvangssalg av kjøretøyet, eventuelt at det tas utleggspant eller foretas trekk i lønn eller løpende trygdeytelse. Når all gjeld er oppgjort, må eventuelt salgspantet i motorkjøretøyet slettes og gjeldsbrevet utkvitteres og sendes til bruker eller dødsboet.

Foreldelsesfristen for gjeldsbrevet begynner å løpe fra det tidspunkt kravet kunne vært gjort gjeldende. I saker om motorkjøretøy vil dette skje når et av vilkårene for gjeldsoppgjør i gjeldsbrevet er oppfylt. Dette betyr for eksempel at dersom misligholdet skjer fem år etter tilståelsen av stønad til motorkjøretøy, vil vilkåret først være foreldet ti år etter dette tidspunkt (i eksempelet vil det si til sammen 15 år.) Dette fremgår av lov om foreldelse av fordringer av 18. mai 1979.

Særlig om gjeldsoppgjør for gruppe 1 og dødsbo v/ privat skifte

Utgangspunktet ved gjeldsoppgjør ovenfor dødsbo er at boet hefter for gjelden også når det foretas et privat skifte. For å sikre seg mot uventede krav har også private dødsbo en oppfordring til å utstede preklusivt proklama for å kartlegge omfanget av avdødes økonomiske forpliktelser.

I de tilfellene hvor proklama er utstedt, og NAV ikke har meldt inn kravet innen fristens utløp, fattes det gjeldsoppgjør i saken. Restgjelden avskrives uten tilbakekreving.

Ved privat skifte hvor det ikke er utstedt preklusivt proklama og hvor det har gått lang tid før NAV tar opp sak vedrørende gjeldsoppgjør, vil imidlertid en inndriving av gjelden kunne fremstå som urimelig overfor arvingene. Etter en konkret vurdering vil det i slike tilfeller unntaksvis kunne foretas en nedskriving av gjelden. Hovedhensynet her er at den som overtar et bo har behov for økonomisk forutberegnelighet, selv om man har overtatt avdødes forpliktelser. Det må i slike tilfeller foretas en avveining av hensynet til at offentlige midler som hovedregel skal inndrives og hensynet til den privatperson(er) som har overtatt ansvaret for boet.

Momenter ved den konkrete vurderingen av om det er grunnlag for avskriving kan for eksempel være om oppgjøret av boet for øvrig er å anse som avsluttet, hvor lang tid det har gått fra dødsfallet til gjeldsoppgjørssaken tas opp, hvorvidt NAV er å klandre for at det har tatt lang tid før saken tas opp til behandling og hvorvidt det foreligger forhold som gjør at den som har overtatt boet har vært eller burde ha vært kjent med et mulig krav fra NAV. Kravets størrelse, sett opp mot boets totale verdi vil også være av betydning ved vurderingen.

Dersom det har gått mer enn ett år siden NAV mottok melding om dødsfallet uten å ha meldt krav til boet, skal gjelden uansett nedskriving.

Det må gis en konkret begrunnelse i alle saker hvor det foretas nedskriving utover de ordinære avskrivningsregler forskrift om stønad til motorkjøretøy gir anvisning på.

Gjeldsoppgjør for biler gitt etter gammel ordning

For biler gitt før 1. april 2003 vil det være ordlyden på gjeldsbrevet som legger føringer på hvordan gjeldsoppgjøret skal foretas. Dersom ny ordning skal føre til den ønskede forenklingen, har Arbeids- og velferdsdirektoratet bestemt at for biler gitt med hjemmel i folketrygdlovens § 10-6, for å bryte en isolert tilværelse, kan brukeren selv bestemme om de ønsker å innlevere bilen, eller betale takst og beholde bilen selv. Dette gjelder selv om det på brukerens gjeldsbrev står at bilen skal innleveres arbeids- og velferdsetaten.

Dette gjelder ikke for biler som etter 1. april 2003 defineres som gruppe 2 bil, og som egner seg for resirkulering.

Når det gjelder biler gitt med hjemmel i § 10-5, vil regelen om gjenanskaffelse etter 8 år og 150 000 km gjelde selv om det er gitt stønad til bilen før 1. april 2003. Også i disse tilfellene vil brukeren selv kunne velge mellom å beholde bilen og innbetale takst eller innlevere bilen.

Det skal bemerkes at alle biler det er gitt stønad til i form av et rente- og avdragsfritt lån følger gamle regler for verdifastsettelse. Det vil si at det er arbeids- og velferdsetatens tilgodehavende som skal oppfylles først.

16 Til § 16 – Andre bestemmelser

FOR-2003-03-07-290-§16
Til § 16 første ledd

Lån til brukere som har fått stønad til bil i gruppe 2 skal sikres med salgspant og gjeldsbrev. Salgspantet skal tinglyses med 1. prioritet. Det åpnes imidlertid for at bruker kan oppta annet lån med sikkerhet i bilen, forutsatt en lavere prioritet enn Arbeids- og velferdsetatens salgspant.

Kaskoforsikring og bortfall av rettigheter – gjelder kun gruppe 2

[Endret 1/24]

Fullkaskoforsikring er vognskadeforsikring som omfatter skader som er oppstått ved plutselige ytre påvirkninger. Forsikringen må omfatte utvidet forsikring til fordel for panthaver som innebærer at forsikringsselskapet ikke foretar utbetaling uten å varsle panthaver. Det er ikke adgang til å tegne forsikring med forhøyet egenandel. Ved manglende betaling av premie vil også panthaver få melding.

Det er bare selve kjøretøyet med standard ekstrautstyr som skal forsikres. Når det gjelder spesialutstyr, er Arbeids- og velferdsetaten selvassurandør. Det er imidlertid viktig å være oppmerksom på at Arbeids- og velferdsetatens ansvar som selvassurandør for spesialutstyret bare dreier seg om «kaskodelen» av dette. Det betyr at skade på spesialutstyr som er påført av f.eks. annet kjøretøy skal erstattes av dette kjøretøyets ansvarsforsikring, mens skader påført av brukeren selv belastes Arbeids- og velferdsetaten som selvassurandør.

Forsikringen på kjøretøyet begynner ikke å løpe før eventuell ombygging er ferdig, det vil si at den begynner å løpe først ved overlevering.

Stønadsmottakeren bør i vedtaket eller gjeldsbrevet eller på annen måte gjøres oppmerksom på at retten til stønad kan reduseres eller falle bort og at gjeldsoppgjør kan kreves dersom vedkommende ikke overholder bestemmelsene om serviceopplegget, ansvars-, kasko- og forsikring for selve kjøretøyet. Bruker må kunne godtgjøre at anbefalt service er uført, f.eks. ved hjelp av servicehefte.

Av gjeldsbrevet fremgår brukerens forpliktelser om vedlikehold, forsikring mv. som etter forskriftens § 16 vil kunne danne grunnlag for gjeldsoppgjør.

Ved ombygging av bil må bilen være registrert før den sendes til ombygger. Skiltene leveres ikke ut, men oppbevares på trafikkstasjonen. Ettersom forsikringen ikke er virksom, vil vanligvis ikke forsikringsselskapet kreve premie for denne perioden dersom de blir gjort oppmerksom på forholdet.

Forskriftens tredje ledd gjelder både gruppe 1 og gruppe 2.

17 Grunnstønad

FOR-2003-03-07-290-§17

Når det gjelder utmåling av grunnstønad henvises det til § 6-3, med tilhørende rundskriv.

18 Til § 18 Alderspensjonister og uførepensjonister

FOR-2003-03-07-290-§18

I § 18 fremkommer det at brukere som mottar alderspensjon eller avtalefestet pensjon med statstilskudd ikke har rett til stønad etter bilforskriften med sikte på å få eller beholde høvelig arbeid.

19 Foreldelse av vedtak

Rettigheter i følge et vedtak foreldes etter tre år, se Lov om foreldelse av fordringer av 18. mai 1979 nr. 18.

20 Rabatt for kjøretøyer på ferjer

[Endret 3/18]

Rabatten for kjøretøy på ferjer er opphevet med virkning fra 1. mars 2018.

21 Gjeldsdokumenter i saker om stønad til motorkjøretøy

Generelt

Dersom det gis tilskudd til bil i gruppe 1 skal det utferdiges et gjeldsbrev. Det skal i tillegg skrives en bekreftelse som brukeren kan ta med seg til bilforhandler som dokumentasjon. Der det gis stønad i form av et rente- og avdragsfritt lån til gruppe 2, skal det utformes et gjeldsbrev og en salgspanterklæring.

En salgspanterklæring er ikke en tilstrekkelig sikker gjeldserklæring, se underpunkt om gjeldsbrev. Den er ikke bekreftet av to vitner og inneholder ikke særskilte vilkår om mislighold, f.eks. mislighold på grunn av manglende vedlikehold av kjøretøyet. Derfor må det også utferdiges gjeldsbrev i saker om lån til anskaffelse av motorkjøretøy.

Rettsvirkninger overfor brukeren

Brukere som får stønad til bil i gruppe 1, er bundet av vilkårene som fremgår av gjeldsbrevet. Dersom disse ikke overholdes kan Arbeids- og velferdsetaten foreta gjeldsoppgjør.

Et motorkjøretøy i gruppe 2 som er beheftet med salgspant kan ikke gyldig avhendes uten samtykke fra panthaver. I noen tilfeller blir det nødvendig å gå til tvangsinndrivelse overfor brukeren når lånevilkårene ikke overholdes. Når det foreligger tvangsgrunnlag, skjer dette ved anmodning til namsmyndigheten (lensmann, særskilt oppnevnt namsmann eller namsretten). Gjeldsbrevet er i seg selv tvangsgrunnlag slik at det ikke er nødvendig å få dom for kravet dersom det blir nødvendig å gå til tvangsinndrivelse.

Rettsvirkninger overfor tredjemann, gjelder gruppe 2

For at en panterett skal kunne gjøres gjeldende overfor tredjemann, må den være tinglyst slik at den får den nødvendige notoritet overfor tredjemann (kjøper, annen långiver o.a.). Tinglyst salgspanterklæring gir rett til tvangsinndrivelse av pantet overfor tredjemann uten søksmål og dom.

Når salgspant skal benyttes

Salgspant i motorkjøretøy er bare aktuelt når det tilstås stønad til bil i gruppe 2.

Krav til utbetaling, samtidighet og prioritet for gruppe 2

Brukers eventuelle egenandel skal innbetales til forhandleren før motorkjøretøyet leveres ut.

For at salgspantet skal være gyldig, stilles det bestemte krav i forbindelse med långivers utbetaling. Det er et ufravikelig krav at lånebeløpet utbetales direkte til selger av kjøretøyet. Arbeids- og velferdsetaten må gjøre brukeren oppmerksom på dette slik at det ikke oppstår konflikter i forhold til taushetsplikten.

I henhold til pantelovens § 3-17 må gyldig avtale om salgspant være inngått samtidig med at salgsgjenstanden blir overgitt til kjøperen – det vil si på overleveringstidspunktet – noe som er avgjørende for gyldigheten av salgspantavtalen. Av lovens forarbeider fremgår det imidlertid at dette kravet ikke må tolkes for strengt. Salgspantavtalen må derfor kunne undertegnes og være gyldig selv om kjøretøyet f.eks. har vært overlevert for utprøving en kortere tid.

I forbindelse med Arbeids- og velferdsetatens arbeid med iverksettingen av vedtak vil dette i utgangspunktet bety at kjøretøyet ikke skal overleveres før salgspanterklæringen er tinglyst. I forbindelse med undertegningen må kjøretøyets registreringsnummer oppgis. Det vil være mulig å få tildelt registreringsnummer selv om motorkjøretøyet ikke er overlevert og registrert på kjøperen. Etter at salgspanterklæring og gjeldsbrev er korrekt utfylt, sendes salgspanterklæringen til tinglysing.

På grunn av den liberale praktiseringen av samtidighetskravet, vil det kunne avtales gyldig pant i kjøretøyet fra andre långivere. Folketrygden setter imidlertid krav for stønad at vår salgspant har 1. prioritet. Det er derfor svært viktig at Arbeids- og velferdsetaten på et så tidlig tidspunkt som mulig gjør brukeren oppmerksom på dette.

Dersom annen långiver har fått tinglyst salgspant i kjøretøyet med bedre prioritet enn Arbeids- og velferdsetaten, vil saken bli behandlet som misligholdssak, se formuleringen i gjeldsbrevet.

Pantelovens § 3-17 femte ledd bestemmer at salgspant for selgerens krav og innkjøpslån fra tredjemann (trygden) blir likestilt hvis ikke annet følger av avtalen. Dette kan tyde på at bestemmelsen om tidsprioritet ikke skal gjelde ved tinglysing av salgspant i motorkjøretøy.

Justisdepartementet har imidlertid uttalt at bestemmelsen i § 3-17 femte ledd må forstås med den begrensning at annet kan følge av reglene om rettsvern, se lovens § 2-13. Dette innebærer at dersom en av to panthavere har tinglyst sin rett først i god tro, vil denne retten (salgspantet) gå foran et salgspant som er tinglyst senere.

I og med at reglene om tidsprioritet også vil gjelde ved salgspant i motorkjøretøy, er det svært viktig at Arbeids- og velferdsetaten har forsikret seg om at det ikke er tinglyst salgspant før Arbeids- og velferdsetatens pant. Arbeids- og velferdsetaten må få bekreftet dette fra Løsøreregisteret før lånet utbetales.

Foreldelsesfristen for salgspant i motorvogn som det er gitt stønad til etter folketrygdlovens § 10-7 bokstav h, er 10 år. Se Lov om pant av 8. februar 1980 § 3-21, i kraft 1. januar 2000. Av lovens forarbeider fremgår det at dette også gjelder tidligere inngåtte avtaler. Salgspant har ikke rettsvirkning etter 11 år, men slettes ikke før etter at gjeldsoppgjør er foretatt.

Utfylling av salgspanterklæringen

Ved salgspant i motorkjøretøy benyttes blankett «Salgspant i motorvogn» som fås ved henvendelse til Løsøreregisteret I rubrikken «beløp» skal det rente- og avdragsfrie lånebeløpet påføres.

Kontroll

Før motorkjøretøy i gruppe 2 utleveres, skal bilsenteret foreta kontroll av at det ikke finnes annen salgspant i kjøretøyet. Det er tilstrekkelig at det tas en telefon til Løsøreregisteret for å få en bekreftelse på at det ikke finnes andre heftelser på det aktuelle registreringsnummeret. Om det viser seg at det finnes heftelser på kjøretøyet, må bilsenteret få en utskrift fra Løsøreregisteret.

Bilsenteret skal ikke utbetale noe lån så lenge det finnes heftelser på kjøretøyet i Løsøreregisteret med bedre prioritet enn arbeids- og velferdsetatens. Brukeren må bes om å slette heftelsene.

Gjeldsbrev

En salgspanterklæring tilfredsstiller ikke formkravene til et gjeldsbrev. Ved stønad i form av tilskudd eller rente- og avdragsfritt lån, må det derfor også utferdiges gjeldsbrev. Gjeldsbrevet påføres lånesum/tilskuddet.

En tinglyst salgspanterklæring på motorkjøretøy er gyldig i 10 år. I en god del tilfeller blir kjøretøyene kjørt lenger. For at folketrygden skal ha sikkerhet ut over de første 10 årene er det også av denne grunn nødvendig å utforme gjeldsbrev.

Et gjeldsbrev gir ikke samme sikkerhet som en pantobligasjon ved mislighold. Formalitetene er imidlertid enkle idet gjeldsbrevet er direkte tvangsgrunnlag. Til dette bruk har Arbeids- og velferdsdirektoratet utarbeidet gjeldsbrevsformular, NAV 10-07.48 og NAV 10-07.49

Undertegning

[Endret 11/22]

De dokumentene som er omtalt i dette rundskrivet undertegnes av brukeren hvis vedkommende er myndig. Dersom brukeren ikke er myndig, må dessuten statsforvalteren samtykke i pantsettelsen og gjeldsforpliktelsen ved påtegning på salgspanterklæringen og gjeldsbrevet.

Når bruker er myndig, men av ulike årsaker ikke er i stand til å underskrive selv, skal det oppnevnes verge. Statsforvalteren oppnevner etter vergemålsloven.

På gjeldsbrevet må brukeren underskrift bevitnes. Enhver myndig person som er bosatt i Norge kan undertegne som vitne, men det kreves undertegning fra minst to personer. De må oppgi fødselsdato og adresse.

Utkvittering av gjeldsbrev og salgspanterklæring

Når gjelden er innbetalt (eventuelt avskrevet), skal NAV gi en påtegning om dette på gjeldsbrevet og salgspanterklæringen. Påtegningen undertegnes og paraferes av bilsenteret ved to personer. Salgspanterklæringen må avlyses før originaldokumentet utleveres til låntakeren. Avlysning skjer på samme sted som tinglysingen ved at originaldokumentet med påtegning sendes Løsøreregisteret.

Bekreftelse på tilskudd fra folketrygden

Sammen med vedtaksbrevet i Info-trygd, vil det automatisk bli skrevet ut en bekreftelse på at brukeren har fått tilskudd fra folketrygden til kjøp av bil, samt størrelsen på tilskuddet. Intensjonen med dette er at brukeren på denne måten kan dokumentere finansiering av bilen ovenfor bilforhandler.

Ligning av trygdefinansierte biler

Det er i forskriftens § 7 annet ledd presisert at kjøretøyet anses som medlemmets eiendom, og skattedirektoratets tidligere uttalelse om at medlemmet i skattemessig forstand ikke skal anses som eier av bilen antas ikke lenger å gjelde, i hvert fall ikke for gruppe 1 biler. Når det gjelder gruppe 2 biler, bør medlemmet dokumentere ovenfor ligningskontoret at kjøretøyet er trygdefinanisert og på eget initiativ søke om skattefritak for denne.