Rundskriv – Utfyllende regler til Arbeids- og velferdsetatens anvendelse av forskrift om arbeidsmarkedstiltak

MyndighetNAV – Arbeids- og velferdsetaten
Dato2013-03-05
Doknr/publisertR76-12-01
SammendragRundskriv – Utfyllende regler til Arbeids- og velferdsetatens anvendelse av forskrift om arbeidsmarkedstiltak
Henvisninger: Arbeidsmarkedsloven (2004) §12
Sist endret2024-02-08

 

Kapitteloversikt

Sist endret 08.02.2024, se overskrift med endringsmarkering 2/24 under § 1-6.

Generelt

Utfyllende regler er gitt av Arbeids- og velferdsdirektoratet for å veilede etaten i anvendelsen av tiltaksforskriften, herunder tolkning og skjønnsutøvelse. Forskriftsteksten må alltid legges til grunn for informasjon som blir gitt i utfyllende regler.

Det er også gitt supplerende bestemmelser som utfyller forskriften og presiserer fullmaktsforhold.Det er ikke gitt utfyllende regler til alle bestemmelser i forskriften.

Kapittel 1. Fellesbestemmelser

§ 1-3 Vilkår for deltakelse i tiltak

FOR-2015-12-11-1598-§1-3

[Endret 10/15, 08/23]

Arbeidsrettede tiltak kan tildeles etter en individuell vurdering av behovet for bistand for å styrke mulighetene til å skaffe og/eller beholde arbeid.

Tildeling av tiltak skal som hovedregel følge utfallet av en behovsvurdering eller arbeidsevnevurdering. Unntaket gjelder sykmeldte arbeidstakere som gjennomfører tiltak knyttet til arbeidsgivers tilretteleggings- og oppfølgingsansvar. Dette er nærmere omtalt i vedlegg til retningslinjene for § 14a-vedtak.

Et arbeidsrettet tiltak bør som hovedregel være nødvendig og hensiktsmessig for at deltakeren enten kan beholde arbeid, eller øke mulighetene for innpass i arbeidslivet. Men arbeidsrettede tiltak kan også benyttes der målet med tiltaket primært er å prøve ut om en person kan anses for å være reell arbeidssøker eller når hensiktsmessige arbeidsrettede tiltak må prøves ut før en søknad om uførepensjon kan behandles.

Når det skal vurderes om et tiltak er nødvendig og hensiktsmessig, legges det vekt på:

  • alder
  • evner
  • utdanning
  • yrkesbakgrunn
  • helse
  • egnethet
  • totale kostnader ved tiltaket
  • arbeidsmuligheter på hjemstedet
  • arbeidsmuligheter på andre steder der det er rimelig at vedkommende tar arbeid

Nærmere om alder:

Hovedregel om øvre aldersgrense for deltagelse i arbeidsmarkedstiltak er 67 år. Det kan forekomme høyere øvre aldersgrenser for enkelte tiltak. Arbeids og velferdsetaten må gjøre en individuell vurdering ved innvilgelse av tiltak for personer over 67 år.

Et tiltak er hensiktsmessig hvis det bidrar til å dekke gapet mellom brukerens mål og muligheter og arbeidslivets krav og forventninger. Brukerens muligheter til å gjennomføre tiltaket med relevant utbytte og tiltakets tilgjengelighet har betydning for hvor hensiktsmessig tiltaket er. Nødvendighetsvurderingen skal avdekke hva som er et nødvendig virkemiddel eller tjeneste for at bruker skal få eller beholde arbeid.

Hovedregel – 3 trinns vurdering:

[Endret 10/15]

Vurderingen av hvilke tiltak som kan anses som nødvendig og hensiktsmessig vil være en tre-trinns vurdering, hvor man alltid først skal vurdere brukers mål for å skaffe eller beholde inntektsgivende arbeid, dernest hvilke tiltak som kan være hensiktsmessige og nødvendig for at bruker skal bli i stand til å nå målet.

Utgangspunkt for all aktivitetsplanlegging:

  1. Hvilket mål har bruker for å skaffe eller beholde inntektsgivende arbeid (vil som oftest kunne være flere ulike typer yrker)?
  2. Hvilke tiltak/virkemidler er hensiktsmessige for at brukeren skal kunne sette seg i stand til å skaffe eller beholde et yrke i?
  3. Hvilket av de hensiktsmessige alternativene er nødvendig (skal være det som på korteste/rimeligste måte fører frem til arbeid)?

Dersom tiltaket man vurderer som både nødvendig og hensiktsmessig består av skolegang/utdanning, må brukers behov vurderes opp mot regelverket i forskriftens Kap. 7 før en endelig aktivitetsplan godkjennes.

Brukerperspektivet og de individuelle forutsetningene skal veie tungt i vurderingen av hensiktsmessige tiltak. Med brukerperspektivet forstås at deltakeren blir møtt med respekt for egne premisser og løsninger, og at metode og dialog er åpen og inkluderende. Deltaker skal være med å påvirke sin egen situasjon. Dersom det ikke oppnås enighet med bruker om veien til målet, skal dette dokumenteres med notat i saken. Dette skal ivareta behov for innsyn fra bruker i egen sak og kontrollhensyn for å kunne etterprøve de vurderinger som er lagt til grunn for beslutningen om tildeling av tiltak.

Tiltaksdeltakere som har påbegynt et arbeidsrettet tiltak skal avslutte tiltaket dersom vedkommende får et jobbtilbud. I særlige tilfeller kan NAV likevel godkjenne at tiltaksdeltaker fullfører et påbegynt tiltak. Det må da vurderes hvorvidt videre deltakelse på tiltak er mest hensiktsmessig med tanke på å øke deltakerens mulighet for innpass i arbeidslivet, eller om jobbtilbudet kan gi tilsvarende effekt.

Utenlandske arbeidssøkere og arbeidsrettede tiltak.

[Endret 10/15]

Utenlandske arbeidssøkere kan vurderes for arbeidsrettede tiltak dersom de har lovlig opphold i Norge, jf. lov om arbeidsmarkedstjenester § 2. Det er ikke krav om permanent oppholdstillatelse, varig opphold (tidligere bosettingstillatelse) eller opptjente dagpengerettigheter for å vurderes for et arbeidsrettet tiltak. Med utenlandske arbeidssøkere menes både nordiske borgere, EØS-borgere og tredjelandsborgere.

Personer med opphold i Norge etter EØS-regelverket har ikke plikt – kun rett – til å gjennomføre opplæring i norsk og samfunnsfag etter introduksjonsloven. Dersom de ønsker å delta på slik opplæring må de betale det selv.

Innvandrere fra land utenfor EU/EØS har rett og plikt til å gjennomføre opplæring i norsk og samfunnskunnskap etter introduksjonsloven. Bostedskommunen har ansvar for å tilby denne opplæringen etter gjeldende læreplan inkludert norskprøve og å utstede prøvebevis. NAV kan tilby norskopplæring, men skal ikke tilby norskopplæring for de med rett til gratis kommunal opplæring, se nedenfor kap 7 pkt 7.1.2 Opplæring som AMO.

Les mer om rett og plikt til norskopplæring m.v. på www.imdi.no

§ 1-4 Omfang

FOR-2015-12-11-1598-§1-4

Et arbeidsrettet tiltak kan være definert som heltidstiltak eller deltidstiltak. Om tiltaket er et heltidstiltak eller deltidstiltak fremgår av kravspesifikasjonen og/eller kjøpsbetingelsene.

Innholdet i et arbeidsrettet tiltak vil ofte være en kombinasjon av organisert aktivitet og egenaktivitet. For eksempel består innholdet i tiltaket oppfølging av noe organisert veiledning kombinert med egenaktivitet som til sammen kan defineres som et heltidstiltak. En stor andel egenaktivitet i et arbeidsrettet tiltak skal ikke ha innvirkning på om tiltaket skal defineres som heltidstiltak eller deltidstiltak.

Bruk av deltidstiltak kan i noen tilfeller være hensiktsmessig. Eksempelvis samarbeider NAV og utdanningsmyndighetene om tilbud til ungdom med behov for alternative løp for å fullføre videregående opplæring. Slikt samarbeid kan innebære at fylkeskommunen har ansvaret for tilpasset undervisning, mens NAV gir tilskudd til arbeidstrening. Tiltaket arbeidstrening kan i slike tilfeller defineres som et deltidstiltak.

§ 1-5 Avgjørelsesmyndighet, anvisning mv.

FOR-2015-12-11-1598-§1-5

NAV-kontoret avgjør inntak til tiltak. Dette gjelder også ved inntak av personer i tiltak i Arbeidsmarkedsbedrift og Varig tilrettelagt arbeid.

Om klagerett:

Vedtak om arbeidsmarkedstiltak kan påklages og bruker kan kreve en begrunnelse for vedtaket. Klageretten gjelder også for brukere som ikke er tildelt et tiltak, hvis et tiltak er stanset, eller hvis bruker ønsker et annet tiltak enn bruker har fått vedtak om.

Det fattes ikke skriftlig vedtak om avslag på tiltak etter tiltaksforskriften. Brukere kan likevel be om en begrunnelse for tiltak som ikke er tildelt eller er stanset.

Vedtak om tildeling, avslag på og stans i arbeidsmarkedstiltak er enkeltvedtak og saksbehandlingsreglene i forvaltningsloven får anvendelse. Bestemmelsene om blant annet partsinnsyn, skriftlighet, begrunnelse, klagerett og dekning av sakskostnader skal derfor følges i disse sakene.

Opptak til AMO-kurs og Jobbklubb er unntatt begrunnelsesplikten og klageretten.

§ 1-6 Krav til tiltaksarrangør

FOR-2015-12-11-1598-§1-6

[Endret 3/16]

Om å ikke fortrenge ordinær arbeidskraft og ikke virke konkurransevridende:

Typiske eksempler på at tiltaksplasser fortrenger ordinær arbeidskraft kan være tilfeller der arbeidsgivere i ordinært arbeidsliv stadig tar inn personer på tiltak, men der et fåtall ansettes permanent. NAV bør i slike tilfeller vurdere arbeidsgiverens egnethet som tiltaksarrangør. Deltakernes yteevne og tilskuddets størrelse må sees i sammenheng slik at konkurransevridning unngås.

Om egne familiemedlemmer eller andre nærstående:

Med egne familiemedlemmer eller andre nærstående menes ektefelle, tidligere ektefelle, registrert partner, person vedkommende bor med i ekteskapslignende forhold, forlovede, søsken, slektninger i opp- og nedadgående linje og svogerskap. Det samme gjelder dersom tiltaksarrangør er fosterfar, fostermor eller fosterbarn til tiltaksdeltaker.

For at noen skal bli definert som tiltaksdeltakerens «egne familiemedlemmer eller andre nærstående» forutsettes det at denne personen har bestemmende innflytelse over virksomheten, jf aksjeloven § 1-5.

Merk at begrensingene i forskriften gjelder tilskudd i forbindelse med tiltaksgjennomføring, ikke muligheten til å iverksette selvet tiltaket.

I visse tilfeller vil arbeidsmarkedstiltak hos nære familiemedlemmer kunne godkjennes uten at det foreligger særlige grunner, men det skal da ikke ytes tilskudd til tiltaksarrangør.

Deltaker vil i slike tilfeller likevel ha rett til stønader fra NAV.

Særlige grunner:

Momenter i vurderingen av om det foreligger særlige grunner som gjør det rimelig å gi tilskudd til arbeidsmarkedstiltak for tiltaksarrangørens egne familiemedlemmer eller andre nærstående kan for eksempel være at deltakeren har gått lenge uten tiltak, i tilfeller der det er vanskelig å finne andre tiltaksarrangører, at det aktuelle tiltaket er særlig egnet mv.

Det kan også tas i betraktning om vedkommende arbeidsgiver tidligere har tilrettelagt tiltak eller mottatt tilskudd, og dette etter NAVs vurdering har fungert tilfredsstillende.

Gyldighetsområde:

[Endret 10/15, 3/16, 6/21, 2/24]

Arbeidsmarkedstiltak skal som hovedregel benyttes i Norge, jf arbeidsmarkedslovens § 2.

Felles europeiske arbeidsmarkedstiltak i andre EU/EØS land godkjent av arbeidsmarkedsmyndighetene sentralt er unntatt. Eksempler er fellesnordisk arbeidsrettede tiltak ved Stiftelsen Utdanning Nordkalotten i Övertorneå og bruk av arbeidsmarkedstiltak i tilknytning til internasjonale prosjekter innenfor Erasmusprogrammet.

Forhold som har betydning for gjennomføringen av tiltaket:

Dersom en tiltaksarrangør er kommet i en økonomisk situasjon som medfører fare for konkurs skal dette meddeles NAV. Ved eventuell fare for konkurs ved en bedrift må NAV følge situasjonen nøye og være tilbakeholden med å utbetale tilskudd.

§ 1-8 Tildeling av arbeidsmarkedstiltak for arbeidstakere

FOR-2015-12-11-1598-§1-8

Arbeidsgivers tilretteleggingsplikt er blant annet omtalt i heftet «Forebygging og oppfølging – to sider av samme sak»

§ 1-9 Forsikring

FOR-2015-12-11-1598-§1-9

Kollektiv ulykkesforsikring

[Endret 10/15, 11/20]

Arbeids- og velferdsdirektoratet har tegnet kollektiv ulykkesforsikring i If skadeforsikring for deltakere på tiltakene AMO, avklaring, oppfølging og arbeidsrettet rehabilitering som anskaffes etter Lov om offentlige anskaffelser. Forsikringen dekker ulykkesskade som måtte ramme deltakerne innenfor kursstedets område i kurstiden (dvs. undervisning og pauser som inngår) inkludert undervisning som foregår utenfor kurslokalene. Det samme gjelder ekskursjoner og reiser i kursarrangørens regi. Videre gjelder forsikringen ulykkesskader som er inntruffet på direkte reise mellom hjemmet og kursstedet. Forsikringen gjelder også ved anskaffelse av tiltaket fra en tiltaksarrangør som gjennomfører en praktisk innrettet opplæring i undervisningslokaler innrettet som et verksted med simulering av reell produksjon. Forsikringen gjelder ikke skade som anses som yrkesskade iht. Lov om yrkesskadeforsikring, jfr. punkt om Forholdet tiltak og andre lover/regler.

Henvendelser vedrørende bruk av forsikringen rettes til If skadeforsikrings lokale avdeling. Polisenummeret er SP2526235.

§ 1-10 Godkjenning av tiltaksarrangører

FOR-2015-12-11-1598-§1-10

Godkjenning av nye tiltaksarrangører og tiltaksplasser for arbeidspraksis i skjermet virksomhet, varig tilrettelagt arbeid og kvalifisering i arbeidsmarkedsbedrift foretas av NAV fylke etter søknad. Dette gjelder også ved oppstart etter konkurs.

NAV bør sikre at det finnes et forum for samarbeid gjennom avtaler med den enkelte tiltaksleverandøren eller i kravspesifikasjonen for tiltaket.

§ 1-12 Kontroll og sanksjoner

FOR-2015-12-11-1598-§1-12

NAV og Riksrevisjonen har rett til å iverksette kontroll med at ytelser til tiltaksarrangør nyttes etter forutsetningene.

Deltakere på arbeidsmarkedstiltak må rette seg etter tiltaksarrangørens reglement og de krav som stilles i den individuelle avtalen og opplæringsplanen. Deltakeren må avslutte tiltaket, midlertidig eller endelig, ved gjentatte eller grove brudd på vilkår stilt av NAV, tiltaksarrangør, eller andre samarbeidende instanser.

Kapittel 2. Avklaring

§ 2-1 Formål

FOR-2015-12-11-1598-§2-1

[Endret 9/19]

Avklaring skal kartlegge og vurdere tiltaksdeltakerens arbeidsevne og eventuelle spesifikke behov for bistand for å skaffe seg eller beholde arbeid. Avklaringen skal bidra til at deltaker får økt innsikt i sine muligheter på arbeidsmarkedet og innsikt i egne ressurser og ferdigheter i jobbsammenheng.

Formålet med tiltaket skal understøttes av følgende resultatmål:

  • 80% av deltakerne skal ved avslutning av tiltaket ha forslag til aktiviteter for å komme i/beholde arbeid

§ 2-2 Innhold

FOR-2015-12-11-1598-§2-2

[Endret 9/19]

Tiltaket skal tilby:

  • motivasjons- og mestringsaktiviteter som skal bidra til at deltaker utarbeider egne målsetninger for å kunne beholde eller skaffe arbeid
  • kartlegging av basiskompetanse/grunnleggende ferdigheter når dette er hensiktsmessig
  • utprøving av arbeidsevne skal foregå i ordinært arbeidsliv med mindre noe annet er avtalt i rammeavtalen.
  • grundig vurdering av behov for ytterligere bistand for å beholde eller skaffe arbeid
  • informasjon og økt kunnskap om arbeidsmarked, yrker og jobbkrav
  • veiledning for valg av yrkesmål og arbeidsoppgaver som lar seg realisere

Tiltaket skal være individuelt tilpasset slik at den enkelte deltaker får et best mulig tilrettelagt tilbud ut fra sitt behov. Individuelle aktiviteter, herunder egenaktivitet, arbeidsutprøving og individuell veiledning, skal utgjøre hoveddelen av avklaringstiltaket. Gruppeaktiviteter kan inngå som element der dette ansees som hensiktsmessig.

Det må framgå i bestilling til tiltaksarrangør hva som skal kartlegges når det gjelder arbeidsevne, behov for bistand og individuell tilrettelegging for å kunne gjennomføre et tiltak eller være i arbeid.

Avklaringstiltaket kan inngå som en del av en arbeidsevnevurdering.

§ 2-3 Personkrets

FOR-2015-12-11-1598-§2-3

[Tilføyd 9/19, endret 10/23]

Personer innen gruppen «Sykmeldt - oppfølging på arbeidsplassen» kan søkes rett inn på avklaring uten behovs-/arbeidsevnevurdering og 14a-vedtak.

§ 2-4 Varighet

FOR-2015-12-11-1598-§2-4

[Endret 10/13, 10/23]

Maksimal varighet for tiltaket er 12 uker.

Forlengelsen skal godkjennes av NAV.

Målrettede avklaringer for enkeltpersoner – for eksempel av lese- og skriveferdigheter mv – kan ha en betydelig kortere varighet enn fire uker.

Tiltaket gis som et heltidstilbud med 30 timer pr uke, men omfanget skal være individuelt tilpasset for den enkelte bruker. Leverandør skal tilby tiltaket 5 virkedager pr uke.

Dersom det vurderes at brukerens reelle deltakelse i tiltaket vil være under 12 timer per uke i gjennomsnitt i den første 4-ukersperioden, skal NAV-kontoret kontaktes i løpet av den første uken for å vurdere om tiltaket er hensiktsmessig.

§ 2-5 Krav til tiltaksarrangør

FOR-2015-12-11-1598-§2-5

[Endret 9/19]

Arrangørens opplegg skal utformes slik at tjenesten kan kombineres med eventuell behandling og arbeid.

For arbeidstakere må avklaringen ta utgangspunkt i nåværende arbeidsforhold. Det skal avholdes samarbeidsmøter med arbeidsgiver ved tiltakets begynnelse og slutt og oftere ved behov.

Arrangør skal straks melde fra til NAV-kontoret dersom deltakeren slutter i tiltaket eller dersom det er uklarheter med hensyn til videre deltakelse.

Rapportering:

Tjenesteleverandøren/tiltaksarrangøren skal når avklaringen avsluttes gi en skriftlig sammenfatning av tjenesten som er gitt den enkelte deltaker.

Det skal gis en redegjørelse for deltakers status, samt en vurdering av behovet for videre bistand. Det er viktig at rapporten inneholder forslag til som skal bistå videre i oppfølgingsprosessen.

Rapporten skal være bekreftet lest av deltakeren med mulighet for tilføyelse av egne kommentarer.

Rapporten underskrives av begge parter.

§ 2-6 Anskaffelse

FOR-2015-12-11-1598-§2-6

[Endret 9/19, 10/23]

Ved anskaffelse av avklaringstiltaket skal det anskaffes rammeavtaler. Når NAV-kontoret avdekker behov for avklaringstiltaket skal rammeavtalene benyttes. Dersom fylket har behov for avklaring for særskilte målgrupper som ikke dekkes av eksisterende rammeavtaler, kan det anskaffes rammeavtaler for særskilt tilpassede avklaringstiltak.

Anskaffelse av enkeltplasser innen Avklaringstiltaket kan gjøres når NAV-kontoret avdekker et særskilt avklaringsbehov hos bruker, der inngåtte avtaler ikke imøtekommer brukers behov.

Det er anskaffelsens verdi som avgjør hvilken del av regelverket for offentlige anskaffelser som skal følges. Anskaffelse av arbeidsmarkedstiltak regnes som helse- og sosialtjenester etter forskrift om offentlige anskaffelser (FOA).

Kapittel 3. Arbeidstrening

§ 3-1 Formål

FOR-2015-12-11-1598-§3-1

Arbeidstrening skal styrke tiltaksdeltakers muligheter for å komme i jobb. Arbeidstrening kan ha flere ulike formål som arbeidsutprøving, få arbeidserfaring eller tilegne seg en bransjespesifikk kompetanse. Formålet med arbeidstreningen for den enkelte tiltaksdeltaker skal defineres før oppstart for å sikre at arbeidstreningen blir målrettet og bidrar til å styrke mulighetene for å komme jobb.

§ 3-2 Innhold

FOR-2015-12-11-1598-§3-2

Innholdet i arbeidstreningen skal være tilpasset tiltaksdeltakers individuelle behov og gjenspeile formålet med arbeidstreningen. Arbeidstrening skal alltid foregå i ordinært arbeidsliv. Hva arbeidstreningen skal inneholde, skal skriftliggjøres i en avtale (se § 3-4). Arbeidsgiver har ansvaret for å gi personer på arbeidstrening tilpassede og varierte arbeidsoppgaver og å sikre nødvendig oppfølging på arbeidsplassen.

§ 3-3 Personkrets

FOR-2015-12-11-1598-§3-3

Arbeidstrening kan benyttes både for ordinære arbeidssøkere og personer med nedsatt arbeidsevne. Tiltaket retter seg særlig mot arbeidssøkere med lite eller mangelfull erfaring fra arbeidslivet, som ungdom og nyankomne innvandrere, samt arbeidssøkere som har vært lenge ute av arbeidslivet.

Om permitterte og oppsagte lærlinger og lærekandidater:

Opplæringskontorene i fylkene har ansvaret for å finne nye læreplasser for oppsagte eller permitterte lærlinger. Arbeidstrening kan være et aktuelt tiltak inntil lærekontrakten kan gjenopptas.

Arbeidstrening skal ikke fortrenge ordinære lærlingekontrakter og skal ikke legges opp med hele læreplanen for faget som om det var videreføring av lærekontrakten.

Arbeidstrening kan bidra til å holde lærlingene i aktivitet i permitterings-/eller den oppsagte perioden, men kan ikke inngå som en del av lærekontrakten. Arbeidstreningstiltaket kan legges opp slik at lærlingen får oppgaver som er relevante i forhold til læreplanen.

Når tiltaket kombineres med fortsatt opplæring med innhold hentet fra gjeldende læreplan i faget, kan opplæringen inngå som en del av arbeidstreningstiltaket. Ved at denne type opplæring inngår i tiltaket arbeidstrening kan tiltaksdeltaker beholde livsoppholdsytelsen – tiltakspenger eller dagpenger – også på dager vedkommende deltar på opplæring.

§ 3-4 Planlegging, oppfølging og dokumentasjon

FOR-2015-12-11-1598-§3-4

[Omarbeidet 9/22]

Avtale om arbeidstrening skal alltid benyttes. Avtalen spesifiserer formålet med arbeidstreningen, hvilke arbeidsoppgaver arbeidstreningen skal inneholde, hvilken opplæring som skal gis, forventninger til hva som skal oppnås og eventuelt hvilken annen bistand som skal benyttes.

Oppfølging og tilrettelegging i tiltaksperioden skal være individuell og planlegges i nært samarbeid med den enkelte deltaker og arbeidsgiver. Arbeidsgiver skal gi deltaker individuell oppfølging på arbeidsplassen. I tillegg skal NAV gi oppfølging tilpasset deltaker og arbeidsgiver sitt behov. Mulighetene for å ansette tiltaksdeltakeren i virksomheten skal bli vurdert jevnlig, ev. med overgang fra arbeidstrening til ansettelse med lønnstilskudd.

Virksomheter som har konkrete utgifter knyttet til personer som er på arbeidstreningstiltaket, kan benytte ordningen med inkluderingstilskudd.

Det skal vurderes om det er hensiktsmessig å benytte oppfølgingstjenester, mentor eller tilrettelegging for å sikre at arbeidstreningen blir målrettet.

Det skal være en fast kontaktperson i NAV og på arbeidsplassen hvor avtalepartene kan henvende seg.

Når tiltaket avsluttes skal NAV utarbeide en skriftlig dokumentasjon som viser hvilke arbeidsoppgaver tiltaksdeltaker har hatt og hva som har vært utbyttet – om målet er oppnådd. Dokumentasjonen skal synliggjøre både arbeidsgiver og deltakers vurdering av tiltaksgjennomføringen. Dokumentasjonen skal gjøres tilgjengelig for deltaker, og bør benyttes som grunnlag for å vurdere videre bistand fra NAV.

§ 3-5 Varighet

FOR-2015-12-11-1598-§3-5

Varighet på arbeidstrening skal vurderes ut fra individuelt behov og minst hver tredje måned. I oppstarten av arbeidstreningsperioden anbefales hyppigere oppfølging, gjerne i løpet av de første fire ukene. Mulighetene for at tiltaksdeltaker kan bli ansatt i virksomheten, evt med støtte til lønn, skal være et tema når varigheten forlenges.

Kapittel 4. Oppfølging

§ 4-1 Formål

FOR-2015-12-11-1598-§4-1

[Endret 9/19, 10/23]

Oppfølging skal gi bistand med sikte på at tiltaksdeltakere skaffer seg og/eller beholder, lønnet arbeid. Målet er at tiltaksdeltaker i størst mulig grad skal bli selvforsørget med en varig tilknytning til arbeidslivet.

§ 4-2 Innhold

FOR-2015-12-11-1598-§4-2

[Endret 4/18, 9/19]

Oppfølging omfatter bistand til den enkelte deltaker med sikte på å komme i eller beholde ordinært lønnet arbeid. Det faglige innholdet skal ta utgangspunkt i metoder som styrker deltakers egne ressurser og muligheter knyttet til deltakelse i ordinært arbeidsliv.

Tiltaket skal tilby:

  • karriereveiledning og bistand til å se egne muligheter på arbeidsmarkedet
  • bistand til målrettet jobbsøking og jobbutvikling
  • veiledning og råd knyttet til arbeidsdeltakelse både til tiltaksdeltaker og arbeidsgivere
  • opplæring i arbeidsrelaterte og sosiale ferdigheter som er nødvendige for å komme i og beholde arbeid
  • oppfølging på arbeidsplassen for å legge til rette for overgang til arbeid
  • oppfølging og støtte til både tiltaksdeltaker og arbeidsgiver for å sikre jobbfastholdelse og videre karriereutvikling
  • bistand til tilpasning og tilrettelegging av arbeid og arbeidssituasjonen

For deltakere med arbeidsforhold skal oppfølgingen foregå i tilknytning til dette arbeidsforholdet.

Oppfølgingstiltaket kan kombineres med andre arbeidsrettede tiltak, slik som opplæring og lønnstilskudd når dette er hensiktsmessig.

§ 4-3 Personkrets

FOR-2015-12-11-1598-§4-3

[Endret 10/23]

Personer med innsatsgruppe «standardinnsats» kan delta på oppfølging i form av jobbklubb. Personer innen gruppen «Sykmeldt - oppfølging på arbeidsplassen» kan søkes rett inn på oppfølging uten behovs-/arbeidsevnevurdering og 14a-vedtak.

§ 4-4 Varighet

FOR-2015-12-11-1598-§4-4

[Endret 9/19, 10/23]

En eventuell forlengelse av tiltaksvarigheten skal alltid godkjennes av NAV.

Da varig tilknytning til arbeidslivet er en viktig del av målsettingen for tiltaket, skal tiltaket som hovedregel fortsette etter ansettelse for å sikre at tiltaksdeltaker forblir i jobb, med mindre deltaker ikke selv ønsker dette.

§ 4-5 Krav til tiltaksarrangør

FOR-2015-12-11-1598-§4-5

[Endret 9/19]

Tiltaket skal tilpasses individuelt slik at den enkelte deltaker får et best mulig tilrettelagt tilbud ut fra sitt behov. Det er et krav at leverandør er fleksibel med å skreddersy opplegg med utgangspunkt i deltakers behov.

Leverandør skal være pådriver for at deltaker kommer i jobb, og er ansvarlig for at målet om jobb innfris. Deltaker skal være aktiv i egen prosess og medvirke i å identifisere egne ferdigheter og jobbønsker for å finne en passende jobb. Jobben skal matche den enkelte deltakers forutsetninger, interesser og ferdigheter. Det er et mål at deltaker kommer i kontakt med aktuelle arbeidsgivere så tidlig som mulig i tiltaket. Første kontakt med en arbeidsgiver angående konkrete jobbmuligheter for den enkelte bør skje innen 4 uker etter oppstart.

Arbeidspraksis kan brukes som et virkemiddel for å skaffe arbeid. Det presiseres at arbeidspraksis kun skal benyttes i de tilfellene hvor det vurderes som nødvendig. Mange av deltakerne forventes å kunne komme i arbeid uten å bruke arbeidspraksis som virkemiddel. Kortere hospiteringsopphold i bedrift/ «jobbsmak» skal vurderes som alternativ til arbeidspraksis. Når arbeidspraksis benyttes som virkemiddel skal det foreligge en konkret og omforent målsetting for praksisoppholdet. Dersom arbeidspraksis vurderes som et hensiktsmessig virkemiddel for å komme i arbeid skal deltaker starte i arbeidspraksis så snart som mulig. Tilbydere bes redegjøre for sin plan for bruk av arbeidspraksis.

Responstid skal være 10 virkedager eller mindre. Responstid er hvor lang tid leverandør kan bruke fra bestilling er bekreftet til bruker kan begynne i tiltaket.

Leverandør skal straks melde fra til NAV-kontoret dersom deltakeren slutter i tiltaket eller dersom det er uklarheter med hensyn til videre deltakelse.

Oppfølgingen skal i primært skje i form av fysiske møter.

Rapportering:

[Endret 9/19]

Leverandør skal senest innen tre uker etter oppstart gi NAV en skriftlig tilbakemelding på plan for den enkelte deltaker. Tilbakemeldingen skal inneholde et estimert timeforbruk og en beskrivelse av hvilke aktiviteter som planlegges gjennomført i perioden.

Leverandøren skal hver tredje måned under gjennomføringen av tiltaket rapportere på gjennomførte aktiviteter og progresjon for den enkelte deltaker sett i forhold til levert plan for gjennomføring. Statusrapporten skal sendes NAV-kontoret senest innen en uke før utløpet av tremåneders-perioden.

Tjenesteleverandøren/tiltaksarrangøren skal når oppfølgingstiltaket avsluttes gi en skriftlig sammenfatning av tjenesten som er gitt den enkelte deltaker. Det skal gis en redegjørelse for deltakers status, samt en vurdering av deltakelse i ordinært arbeidsliv.

Dersom deltakeren ikke har kommet i arbeid/opplæring/utdanning må rapporten på en tydelig måte synliggjøre årsaker til at dette ikke har latt seg gjøre, og gjøre rede for hvordan det har vært forsøkt å nå disse målene.

Rapporten skal være bekreftet lest av deltakeren med mulighet for tilføyelse av egne kommentarer. Rapporten skal underskrives av begge parter.

§ 4-6 Anskaffelse

FOR-2015-12-11-1598-§4-6

[Endret 9/19, 10/23]

Ved anskaffelse av oppfølgingstiltaket (inkludert jobbklubb) skal det anskaffes rammeavtaler. Når NAV-kontoret avdekker behov for oppfølgingstiltaket skal disse rammeavtalene benyttes. Dersom fylket har behov for oppfølging for særskilte målgrupper, som ikke dekkes av eksisterende rammeavtaler, kan det anskaffes rammeavtaler for særskilt tilpassede Oppfølgingstiltak.

Anskaffelse av enkeltplasser innen oppfølgingstiltaket kan kun gjøres i særlige tilfeller, dersom de inngåtte avtalene ikke imøtekommer enkeltbrukeres behov og det ikke er behov for en rammeavtale for denne brukergruppen. Grunnet oppfølgingstiltakets vide innretning, vil dette kun være aktuelt i få tilfeller. Det skal dokumenteres skriftlig i det enkelte tilfellet dersom allerede inngåtte rammeavtaler ikke kan benyttes og det må kjøpes enkeltplasser.

Det er anskaffelsens verdi som avgjør hvilken del av regelverket for offentlige anskaffelser som skal følges. Anskaffelse av arbeidsmarkedstiltak regnes som helse- og sosialtjenester etter forskrift om offentlige anskaffelser (FOA).

Kapittel 5. Mentor

§ 5-2 Innhold

FOR-2015-12-11-1598-§5-2

[Endret 11/14, 1/18]

Mentor er en ordning for frikjøp av en arbeidskollega eller medstudent / medelev for tiltaksdeltakere eller arbeidstakere med behov for nødvendig faglig, sosial og praktisk støtte på arbeidsplassen eller opplæringsstedet.

Mentor kan også benyttes til likemannsarbeid slik at personer i samme livssituasjon, med egen erfaring og kompetanse om tilsvarende type funksjonsnedsettelse bistår med hjelp, støtte og veiledning.

Oppfølgingstiltak som krever profesjonell oppfølgingskompetanse skal anskaffes i henhold til tiltaksforskriftens kapittel 4 om oppfølging.

§ 5-3 Personkrets

FOR-2015-12-11-1598-§5-3

[Tilføyd 1/18]

Mentor kan benyttes i kombinasjon med tiltakene arbeidstrening, opplæring, midlertidig lønnstilskudd eller varig lønnstilskudd.

Mentor kan benyttes som et selvstendig tiltak for personer med nedsatt arbeidsevne i en ordinær arbeidssituasjon ved behov for ekstra støtte fra en kollega utover det som må påregnes som vanlig kollegial støtte eller ved en nyansettelse. Dette gjelder også for arbeidssøkere som gjennomfører fagopplæring som en del av opplæringstiltakene, jfr tiltaksforskriftens § 7-2 bokstav a-c. Dette omfatter lærlinger, praksiskandidater og lærekandidater med arbeidsavtale.

Mentor kan benyttes for arbeidssøkere i utvidet oppfølging i regi av Arbeids- og velferdsetaten som deltar på tiltakene arbeidstrening, opplæring, midlertidig lønnstilskudd eller varig lønnstilskudd, eller som har nedsatt arbeidsevne.

§ 5-4 Varighet

FOR-2015-12-11-1598-§5-4

[Endret 1/18]

Varigheten skal tilpasses individuelt og hovedregelen er at tiltaket kan vare i inntil seks måneder. Personer med behov for situasjonsbestemt innsats kan kun få mentor i inntil seks måneder. Personer med behov for spesielt tilpasset/varig tilpasset innsats og særskilt behov for bistand fra mentor, kan få tiltaket forlenget i inntil tre år. Omfang og varighet av tiltaket bør revideres hyppig med sikte på en passende nedtrapping av tiltaket.

§ 5-5 Krav til tiltaksarrangør

FOR-2015-12-11-1598-§5-5

[Endret 1/18]

Tilskudd til mentor skal utbetales til mentors arbeidsgiver. Mentor vil som regel være en person som allerede er ansatt i virksomheten hvor det aktuelle arbeidsmarkedstiltaket gjennomføres eller hvor personen med behov for mentor blir ansatt.

Tiltaksarrangør kan også inngå avtale med mentor som ikke-ansatt arbeidstaker – også kalt oppdragstaker/frilanser. Ikke-ansatt arbeidstaker utfører enkeltstående arbeidsoppdrag uten å være selvstendig næringsdrivende eller fast/midlertidig ansatt hos den de utfører arbeid for. Arbeidsgiver for ikke-ansatt mentor skal trekke skatt og levere lønns- og trekkoppgave som for ansatte arbeidstakere. Ikke-ansatte arbeidstakere har ikke krav på ferie etter ferieloven og faller som hovedregel utenfor arbeidsmiljølovens bestemmelser. Arbeids- og velferdsetaten skal ikke påta seg arbeidsgiveransvaret for mentor.

Tiltaksarrangør kan være en godkjent lærebedrift der tiltaksdeltakeren gjennomfører opplæring. Både forhåndsgodkjente bedrifter som leverer AFT og VTA og ordinære virksomheter som er godkjente lærebedrifter kan motta tilskudd til mentor.

Mentors arbeidsgiver skal avgi rapport eller vurdering av gjennomføring av tiltaket på forespørsel fra Arbeids- og velferdsetaten. NAV-kontoret bør vanligvis sikre rapportering/vurdering hver tredje måned.

§ 5-6 Tilskudd og utbetaling

FOR-2015-12-11-1598-§5-6

[Endret 1/18]

Tilskudd til mentor tilsvarer mentors ordinære timelønn for det antall timer som er avtalt for mentoroppgaven. For ikke-ansatte arbeidstakere bør timelønnsatsene for brukerstyrte personlige assistenter legges til grunn for avtalen med mentor. Ved mentors fravær på grunn av sykdom, ferie eller lignende kan det gis tilskudd dersom en annen person utfører mentoroppgavene Det utbetales ikke tilskudd til mentor når mentoroppgaven ikke gjennomføres på grunn av tiltaksdeltakers ferie, sykdom eller annet fravær.

Ved beregning av kostnader til mentor skal det tas hensyn til eventuelle andre tilskudd som gis til samme formål. Hvis andre tilskudd også kompenserer for merkostnader til oppfølging som gjennomføres av mentor, skal dette gå til fradrag før mentortilskuddet blir beregnet. Dette for å unngå overkompensasjon. Dette gjelder særlig Kunnskapsdepartementets tilskuddsordning for lærlinger, praksisbrevkandidater og lærekandidater med særskilte behov.

§ 5-7 Planlegging og oppfølging

FOR-2015-12-11-1598-§5-6

[Tilføyd 9/22]

Det skal inngås en avtale mellom tiltaksdeltakeren, tiltaksarrangøren og NAV som angir mentortiltakets formål, hvor mange timer det skal gis tilskudd til, hvilke arbeidsoppgaver mentor skal ha, og eventuelt hvilken annen bistand som skal benyttes.

Oppfølging og tilrettelegging i tiltaksperioden skal være individuell og planlegges i nært samarbeid med den enkelte deltaker og arbeidsgiver.

Det skal være en fast kontaktperson i NAV og på arbeidsplassen hvor avtalepartene kan henvende seg.

Kapittel 6. Funksjonsassistanse i arbeidslivet

§ 6-3 Personkrets

FOR-2015-12-11-1598-§6-3

Hva som forstås med omfattende fysisk funksjonsnedsettelse må vurderes konkret i hvert enkelt tilfelle. En fysisk funksjonsnedsettelse vil som regel handle om redusert bevegelighet og motorikk som varer over lengre tid.

Funksjonsassistanse kan være aktuelt for blinde eller svaksynte med ingen eller så liten synsevne at vedkommende er avhengig av assistanse for å forflytte seg. Det kan gjelde behov for assistanse på egen arbeidsplass og/eller ved forflytning til møter, på tjenestereiser mv.

Funksjonsassistanse kan benyttes i forkant av andre omfattende tilretteleggingstiltak dersom det er usikkerhet om arbeidsforholdet blir varig.

§ 6-4 Varighet og omfang

FOR-2015-12-11-1598-§6-4

Om funksjonsassistanse er nødvendig må vurderes i forhold til type arbeidsplass og arbeidsoppgaver.

Vurderingen må knyttes opp mot behovet for praktisk bistand på arbeidsplassen.

Med ordinært lønnet arbeid menes også arbeid med midlertidig eller varig lønnstilskudd. Ved beregning av tilskudd til funksjonsassistent skal det tas hensyn til eventuelle andre tilskudd som gis til samme eller lignende formål – for eksempel lønnstilskudd eller mentor. Tilskuddene skal ses i sammenheng slik at en unngår overkompensasjon. Det skal i denne vurderingen legges vekt på om formålet med tilskuddene i det enkelte tilfelle overlapper eller dekker ulike kostnader.

Lærlinger og lærekandidater som er ansatt i lærebedrift på lærlingekontrakt/mottar lærlingelønn/har arbeidskontrakt, kan også omfattes av ordningen med funksjonsassistanse i perioden arbeidskontrakten varer.

Det stilles ikke krav til varigheten av ansettelsesforholdet. Funksjonsassistanse kan også benyttes i vikariater eller midlertidige stillinger.

Funksjonsassistenten bistår arbeidstakeren i praktiske oppgaver i arbeidssituasjonen. Oppgavene kan være arbeidsrelaterte oppgaver som å legge papir i printer, hente saksdokumenter fra arkiv, løfte/hente tunge ting, frakte materiell, i tillegg til personrettede oppgaver som å assistere ved måltider, ta av/på yttertøy og lignende.

Behov for hjelp til medisinering, personlig hygiene mv kan kreve bistand fra personer med helsefaglige kvalifikasjoner. Hvis ikke funksjonsassistenten kan utføre disse oppgavene, kan det være aktuelt å undersøke om bedriftshelsetjenesten kan bistå eller om det kan gjøres avtaler med kommunehelsetjenesten i kommunen der deltakerens arbeidsplass ligger.

§ 6-5 Tilskudd og utbetaling

FOR-2015-12-11-1598-§6-5

Funksjonsassistenten kan være en arbeidskollega som frikjøpes et visst antall timer eller en person som ansettes hos samme arbeidsgiver som arbeidstakeren med behov for funksjonsassistanse. En funksjonsassistent kan også være arbeidstakerens brukerstyrte personlige assistent ansatt i kommunen eller i et firma som leverer denne type tjenester.

Dersom funksjonsassistenten ansettes bare for å assistere brukeren, er det viktig at ansettelseskontrakten tar høyde for situasjoner der bruker ikke har behov for assistanse.

Dersom brukeren har et fravær i inntil tre sammenhengende uker, kan det gis tilskudd til avtalt funksjonsassistanse for denne perioden. Dette gir rom for dekning av lønnsutgifter til funksjonsassistenten eksempelvis i arbeidsgiverperioden ved brukerens sykefravær, i normale ferieperioder og i perioden med lønnsplikt ved permittering.

Det er en forutsetning at funksjonsassistenten ikke kan utføre andre arbeidsoppgaver for sin arbeidsgiver ved brukers fravær.

Funksjonsassistenten kan ansettes som ordinær arbeidstaker eller som frilanser. Se mer informasjon om frilanser i utfyllende regler om mentor til tiltaksforskriftens kapittel 5. Dersom arbeidsgiver ønsker råd om nivå for avlønning av personer som ansettes for å være funksjonsassistent, kan timelønnsatsene for brukerstyrte personlige assistenter legges til grunn.

Dersom funksjonsassistenten har en annen arbeidsgiver enn personen som har behov for assistanse, kan tilskuddet betales til denne arbeidsgiveren etter nærmere avtale med NAV. Arbeidsgiver for personen med behov for funksjonsassistanse er tiltaksarrangør og ansvarlig for å fremme refusjonskrav til NAV.

§ 6-6 Krav til tiltaksarrangøren og tiltaksdeltakeren

FOR-2015-12-11-1598-§6-6

Før behovet for funksjonsassistanse vurderes skal mulig tilrettelegging og aktuelle hjelpemidler være avklart. Arbeidsgiver kan innhente sakkyndig bistand fra bedriftshelsetjeneste, frittstående ergo- eller fysioterapeut, kommunal helsetjeneste eller NAV Hjelpemiddelsentral for å kartlegge hindringer og skissere mulige løsninger.

Kapittel 7. Opplæring

Sist endret 18.01.2023, se overskriften § 7-4 Varighet

§ 7-1 Formål

FOR-2015-12-11-1598-§7-1

Formålet med opplæringstiltaket er å bidra til å kvalifisere brukere til arbeid i bransjer med ledige jobber.

Tilbudet skal innrettes etter tilgjengelig kunnskap om behov i lokalt næringsliv på kort og lengre sikt, samt brukernes behov for kvalifisering.

Arbeids- og velferdsetatens opplæringstilbud skal gi formell kompetanse. Tilbudet innenfor dette kapittelet skal derfor bestå av kvalifiserende, arbeidsrettet opplæring.

§ 7-2 Innhold

FOR-2015-12-11-1598-§7-2

I forbindelse med planlegging av innhold i opplæring, bør NAV initiere en strategisk dialog med arbeidslivet for å sikre utvikling og kvalitetssikring av opplæringen, og sikre at brukere får den kompetansen arbeidslivet trenger

a) kortvarige kurs basert på behov i arbeidsmarkedet (AMO).

[Endret 9/19, 5/22]

NAV skal tilby kortvarige kurs. Se § 7-4 under for som omhandler varighet.

AMO-kurs skal bestå av innhold som gir formell kompetanse. Annet innhold som understøtter formålet om kvalifisering av arbeidssøkere, kan inngå som en del av kurset. Med annet innhold menes aktiviteter knyttet til jobbsøking og arbeidsmarkedskunnskap. Relevant praksis kan inngå som en begrenset del av kurset. Formell kvalifisering skal likevel utgjøre hoveddelen av kurset.

Innhold i AMO-kurs skal baseres på en lokal kartlegging av behovet i arbeidsmarkedet, og innrettes på en måte som er tilpasset brukeres behov og forutsetninger. AMO-kurs skal bidra til å kvalifisere brukere til arbeid i bransjer med ledige jobber.

Opplæringen som gis skal kvalifisere deltaker til å avlegge offentlig godkjent eksamen, oppnå sertifisering eller kompetansebevis etter endt kurs.

NAV kan unntaksvis tilby AMO- kurs som ikke gir formell kompetanse, men som bidrar til å kvalifisere til ledige jobber. Dette kan for eksempel være bransjespesifikke kurs og grunnleggende ferdigheter.

Opplæring etter bokstav a kan inneholde fag fra utdanningsprogrammet studiespesialisering i videregående opplæring, som tas med mål om å oppnå studiekompetanse. Opplæringstiltak med studiespesialiserende fag som innhold skal primært gis til brukere som har høyere utdanning som mål. Opplæring i form av studiespesialiserende fag skal kun gis i begrenset omfang. Se også § 7-4 Varighet.

Praksis i AMO-kurs

Praksis kan være en del av kurset, når det understøtter formålet om kvalifisering. Med praksis menes her veiledet opplæring på en arbeidsplass. Praksisen skal være bransjerelevant. Hoveddelen av AMO-kurset skal likevel være formell kvalifisering. Dersom det er behov for praksis utover dette skal praksisen gjennomføres som arbeidstrening, jf. tiltaksforskriften § 3.

Grunnleggende ferdigheter og norskopplæring som AMO:

Opplæring i grunnleggende ferdigheter og norskopplæring kan gis som AMO når det styrker arbeidssøkerens mulighet til å komme i arbeid. Med grunnleggende ferdigheter menes regning, lesing, skriving, muntlige ferdigheter og digitale ferdigheter. Kurs i grunnleggende ferdigheter og norskopplæring skal gi kvalifikasjoner som er nødvendig for å beherske et bestemt, eller et utvalg yrker.

Den enkelte kommune/ bydel har ansvar for introduksjonsprogrammet for nyankomne innvandrere og for opplæring i norsk og samfunnsfag etter introduksjonsloven.

Opplæring i regi av NAV kan inngå i et lenger planlagt løp for deltakere i introduksjonsprogrammet. NAV bør søke samarbeid med kommunen for å sikre gode overganger og vurdere videreføring av påbegynte kvalifiseringsløp og/ eller norskopplæring. Det må legges til rette for at deltakerne får dokumentert norskferdighetene sine etter endt kurs.

Opplæring i norsk og grunnleggende ferdigheter kan kombineres, og kan også gis i kombinasjon med kurs som gir formell kompetanse.

AMO-enkeltplass:

Når det ikke finnes egnede tilbud i form av AMO- kurs tilgjengelig, kan AMO- enkeltplass benyttes. I vurderingen av om det finns egnede tilbud kan geografiske forhold, reisevei, oppstartstidspunkt, gjennomføringstidspunkt, mulighet for tilrettelegging av deltidstilbud og kombinasjon med arbeid og helserelaterte aktiviteter vektlegges.

AMO- enkeltplass skal tilbys som korte yrkesrettede kurs for personer med behov for kvalifisering. AMO- enkeltplass kan gis når det er stor sannsynlighet for at opplæringen vil bidra til at deltaker beholder eller kommer i arbeid. NAV kan også innvilge enkeltplasser for opplæring i norsk og samfunnsfag hos den kommunale voksenopplæringen.

Når flere brukere – både ordinære arbeidssøkere og personer med nedsatt arbeidsevne – har behov for samme kurs, skal bruk av AMO-kurs vurderes fremfor AMO-enkeltplass.

b) fag- og yrkesopplæring på videregående skoles nivå eller høyere yrkesfaglig utdanning

Innholdet i fag- og yrkesopplæring på videregående skoles nivå eller høyere yrkesfaglig utdanning skal følge læreplaner på minimum videregående nivå.

Fag- og yrkesopplæring på videregående skoles nivå eller høyere yrkesfaglig utdanning kan tilbys som gruppetiltak eller som enkeltplass. NAV skal kartlegge behov i lokalt arbeidsmarkedet for å finne hensiktsmessig innretning på opplæringstilbudet. Dette bør gjøres i samarbeid med utdanningsinstitusjonen.

Praksis kan inngå som en del av opplæringen. I praksisdelen av opplæringen skal bruker motta tett, veiledet oppfølging på en relevant arbeidsplass.

Se også § 7-6 om anskaffelse av opplæring etter bokstav b.

Studiespesialiserende løp kan ikke gis som opplæring etter bokstav b.

For enkelte arbeidssøkere kan det være aktuelt å kombinere flere tiltak parallelt for å komme i arbeid.

Lærling

Både teoretisk og praktisk opplæring kan godkjennes som opplæringstiltak i regi av NAV. NAV skal vurdere om bruker kan benytte ordinære lærlingeordninger før NAV innvilger lærlingeløp innenfor bokstav b. Vesentlige momenter i vurdering av innvilgelse av lærlingeløp kan være behov for tilrettelegging på grunn av helsen, særlige helsemessige eller sosiale forhold og tidligere erfaring med utdanningssystemet.

For vurderinger knyttet til livsoppholdsytelse, gjelder regelverket for de aktuelle ytelsene.

Samarbeid med fylkeskommunen

Fylkeskommunen har ansvar for videregående opplæring etter opplæringsloven. NAV kan etter en individuell vurdering innvilge opplæring til brukere både med og uten opplæringsrett etter opplæringsloven og introduksjonsloven.

Det bør foreligge en avtale om samarbeid om opplæring mellom NAV Fylke og Fylkeskommunen. Samarbeidet må oppfylle alle kriterier om unntak fra Forskrift om offentlige anskaffelser (FOA), jf. § 3-3 om samarbeidsavtaler mellom to offentlige aktører.

Vurdering av om opplæring etter § 7-2 bokstav b kan dekkes av NAV

For brukere med rett etter opplæringsloven:

NAV skal vurdere om brukeren som har behov for kvalifisering, jf. § 7-3 i tiltaksforskriften, kan gjennomføre et ordinært opplæringsløp i regi av fylkeskommunen. I vurderingen skal brukerens behovs- eller arbeidsevnevurdering legges til grunn.

I vurderingen av om NAV skal etablere eget opplæringstilbud, skal det tas hensyn til brukerens tidligere utdanningsløp, behov for tilrettelegging og gjennomføringsevne. Det skal videre legges vekt på å sikre effektive og målrettede løp for den enkelte, slik at de raskest mulig kan oppnå nødvendige kvalifikasjoner til å komme i arbeid. Relevante momenter vil være oppstartstidspunkt, total tidsbruk, mulighet for komprimerte løp og mulighet for å tilrettelegge for deltidstilbud.

For brukere uten rett etter opplæringsloven:

NAV skal vurdere brukerens tidligere utdanningsløp, behov for tilrettelegging og gjennomføringsevne før det innvilges et opplæringsløp i samarbeid med fylkeskommunen. For eksempel i retning av yrkeskompetanse i form av fagbrev, eller grunnkompetanse via lærekandidatordningen og den toårige praksisbrevordningen.

c) høyere utdanning

[Endret 6/21]

Med høyere utdanning menes utdanning ved universiteter og høyskoler som gir formell kompetanse, dvs. kompetanse som er dokumentert i vitnemål eller andre offisielle papirer fra skole og utdanningsinstitusjoner. Høyere utdanning som innvilges av NAV skal være NOKUT- godkjent.

NAV bør ikke kjøpe skoleplasser hos private utdanningsinstitusjoner dersom det finns egnet tilbud hos offentlige utdanningsinstitusjoner.

Høyere utdanning er opplæringstilbud til befolkningen generelt og ikke spesielt innrettet for NAVs brukere. Det er utdanningsinstitusjonen, og ikke NAV, som avgjør kriterier for opptak/inntak til opplæringstilbudet.

Høyere utdanning kan ikke innvilges utenfor landets grenser.

§ 7-3 Personkrets

FOR-2015-12-11-1598-§7-3

[Endret 3/22]

Personkrets for opplæring er brukere med mangelfulle formelle kvalifikasjoner eller svake grunnleggende ferdigheter som har vanskeligheter med å komme inn på arbeidsmarkedet, og som har behov for kvalifisering. Dette kan for eksempel være personer som ikke har fullført videregående opplæring, de som har fullført, men ikke bestått og personer med videregående opplæring fra utlandet som ikke er godkjent som tilsvarende utdanning i Norge.

Personer som har fullført og bestått videregående opplæring, men som har behov for en annen yrkesrettet videregående opplæring for å komme i arbeid, kan også inngå i personkretsen.

Personer som på grunn av nedsatt arbeidsevne har behov for kvalifikasjoner er også omfattet av personkretsen.

Brukere anses å fylle aldersvilkåret for opplæring etter bokstav a og b fra og med det året de fyller 19 år, og etter bokstav c fra og med det året de fyller 22 år, uavhengig av når på året de er født.

§ 7-4 Varighet

FOR-2015-12-11-1598-§7-4

[Tilføyd 1/23]

Ulike deler av et opplæringsløp som fører mot et konkret yrkesmål må ses i sammenheng i vurderingen av varighetsvilkåret, også i tilfeller hvor de ulike delene av opplæringsløpet består av ulike typer opplæring som gis i regi av ulike kursarrangører/utdanningsinstitusjoner.

Dersom en bruker eksempelvis gis opplæring etter § 7-2 a, for å kvalifisere vedkommende til å gå videre og ta opplæring etter § 7-2 c, må opplæringen gitt etter bokstav a og c legges sammen i vurderingen av varighetsvilkåret.

Dersom en bruker tidligere har fått opplæringstiltak, men ikke lenger kan nyttiggjøre seg av kompetansen vedkommende tilegnet seg i tiltaket, skal ikke varigheten av det tidligere opplæringstiltaket regnes med i vurderingen av varighetsvilkåret ved en eventuell innvilgelse av et nytt opplæringstiltak. Tidligere, avbrutte opplæringstiltak skal heller ikke regnes med i vurderingen av varighetsvilkåret i forbindelse med eventuell innvilgelse av et nytt opplæringstiltak.

Opplæring i form av kortvarige kurs basert på behov i arbeidsmarkedet (AMO)

[Endret 5/22]

Varigheten på AMO- kurs må vurderes i det enkelte tilfellet, utfra mål om oppnådd kompetanse, kompetansekrav fra arbeidsmarkedet, og behov for hensiktsmessig innretning. Det skal være et mål å sikre mest mulig effektiv gjennomføring.

I vurdering av hensiktsmessig innretning og lengde bør NAV undersøke tilsvarende opplæring i utdanningssektoren, innenfor bransjedrevet opplæring og privat marked for sertifisering. NAV bør i tillegg vurdere ekstra tilpasningsbehov, som for eksempel tilpasninger i progresjon og varighet av kurset for egen brukergruppe.

Opplæringstiltak med studiespesialiserende fag på videregående skoles nivå som innhold kan maksimalt gis i totalt ett år.

Opplæring i form av fag- og yrkesopplæring på videregående skoles nivå eller høyere yrkesfaglig utdanning og høyere utdanning

Forsinkelser i utdanningsforløpet:

Det kan forekomme at deltakere ikke består eksamen, eller ikke får avlagt eksamen på normert tid. Dersom dette får den konsekvens at aktivitetsplanen ikke kan gjennomføres som forutsatt, må hensiktsmessigheten av tiltaket alltid vurderes på nytt jf. § 1-3. Det vil i disse tilfellene ikke være anledning til å forlenge tiltaksperioden ut over 3 år uten at det er tatt stilling til om forsinkelsen kan knyttes til relevante sterke sosiale eller helsemessige behov hos deltaker.

Forlengelse av tiltak etter § 7-2 bokstav b og c

Dersom tiltaksdeltaker har dokumentert sykdom, skade eller lyte som fører til at bruker ikke kan gjennomføre en nødvendig og hensiktsmessig utdanning normert til inntil tre års varighet i løpet av tre år, kan varigheten forlenges i inntil ett år.

Eksempler på når forlengelse av tiltaket høyere utdanning kan innvilges:

  • Bruker tar desentralisert utdanning der tilbudet består av deltidsstudier, og på grunn av barn med særlige omsorgsbehov ikke kan flytte
  • Bruker er enslig forsørger som på grunn av hensyn til barn ikke kan flytte
  • Bruker tar omfattende medisinsk behandling eller har konsentrasjonsvansker som gjør at bruker ikke klarer full studieprogresjon
  • Bruker har skolebarn med delt bosted og kan derfor ikke flytte
  • Bruker har sykdom eller skade som gjør at utdanningen ikke kan fullføres på heltid
  • Bruker har hatt periode med sykdom som medførte at et semester måtte tas på nytt

Listen er ikke uttømmende.

§ 7-5 Tilskudd til tiltaksarrangør

FOR-2015-12-11-1598-§7-5

Materiell til opplæringstiltak anskaffet i hht. lov og forskrift om offentlige anskaffelser

[Helt omarbeidet 1/21]

I tilfeller der tiltaket er anskaffet i henhold til lov om offentlige anskaffelser bør læremidler være inkludert i kursprisen. Dersom læremidler ikke kan inkluderes, for eksempel ved kjøp av AMO enkeltplass, kan bruker søke om stønad til læremidler, og søknaden vurderes etter vilkårene i tilleggsstønadsforskriften. Bruker kan likeledes søke om stønad til læremidler ved deltakelse i opplæring organisert etter offentlig-offentlig samarbeidsavtale med fylkeskommunen eller kommunen, dersom avtalt kostnadsfordeling ikke dekker utgifter til læremidler.

Tilskudd til tiltaksarrangør ved bruk av tilgjengelige studie- og skoleplasser

[Endret 1/21]

Når NAV tilbyr opplæringstiltak gjennom bruk av tilgjengelige skole- /studieplasser (jf. definisjon i § 7-6) ytes tilskudd til skolepenger og eksamensgebyr på grunnlag av de faktiske utgiftene, men inntil maksimalsats.

Med skolepenger menes utgifter som direkte relaterer seg til det å gi undervisning/opplæring, f.eks utgifter til undervisningskrefter, undervisningslokaler og øvrige driftsutgifter som utdanningsstedet har for å få levert en opplæringstjeneste. Studiereiser som er nødvendig for at deltakeren skal kunne ta eksamen skal utbetales som tilskudd til skolepenger. Reise- og boutgifter på studiereise dekkes etter kvittering på betalte utlegg.

Ved noen undervisningsinstitusjoner omfatter utgifter til skolepenger både betaling for undervisning og læremidler. I slike tilfeller må utgiftene til læremidler skilles ut fra skolepengene. For brukere som fyller vilkårene etter tilleggsstønadsforskriften kan det gis stønad til læremidler.

Det gjøres oppmerksom på at utgifter til frivillig medlemskap i elev-/studentorganisasjoner og utgifter til kopiering o.l. ikke er å anse som skolepenger, semesteravgift eller eksamensgebyr. Autorisasjonsgebyr og påmeldingsavgifter som er en forutsetning for å starte og fullføre tiltaket og gå opp til avsluttende prøve/eksamen kan dekkes.

Om beløp og tilskuddssatser

[Endret 9/19, 1/21 (kun overskrift)]

Stønad til skolepenger, semesteravgift og eksamensgebyr kan maksimalt gis inntil maksimalsats per undervisningsår. Når en tiltaksperiode varer inntil et undervisningsår kan det maksimalt ytes et tilskudd på maksimalsats for ett år.

Stønaden er videre begrenset ved at den maksimalt gis med tilskudd inntil en samlet maksimalsats i en sammenhengende tiltaksperiode. Det er summen av skolepenger, semesteravgifter og eksamensgebyr som er begrenset, ikke hver og en av utgiftene. Kostnadstaket gjelder pr. undervisningsår. Det betyr at begrensningen gjelder pr. år vedkommende person er under utdanning og innebærer at begrensningen vil være den samme uavhengig av når på året tiltaket starter. NAV skal før innvilgelse av et utdanningstiltak innhente oversikt over alle kostnader ved utdanningen. Dersom bruker må dekke deler av kostnadene selv må det vurderes om vedkommende likevel har mulighet til å fullføre utdanningen og om tiltaket således er hensiktsmessig.

Utlegg:

I tilfeller hvor deltakeren selv har hatt utlegg i forbindelse med utdanningen, for eksempel til semesteravgift, kan stønad tilsvarende deltakers utgift utbetales direkte til tiltaksdeltakeren. Tilskuddet utbetales i slike tilfeller via saksbehandlerrutinen for tiltakspenger.

Unntaksbestemmelser fra beløpsgrensen:

[Endret 1/21]

Det kan gjøres unntak fra kostnadsbegrensningene dersom det er påkrevd for å gjennomføre et nødvendig og hensiktsmessig tiltak. Et slikt unntak må begrunnes.

I vurderingen skal det legges særskilt vekt på om utdanningssituasjonen tilbyr spesielt tilpasset undervisning og oppfølging til funksjonshemmede, som gjør skolepengene høye. Unntak vil også kunne gis i tilfeller hvor tiltaksgjennomføringen f.eks på grunn av den enkeltes helsetilstand bare kan gjennomføres på så lang tid at kostnadstaket overskrides. Dersom det kun er prisen på utdanningen som er årsaken til at kostnadstaket overskrides, er dette ikke tilstrekkelig til å si at vilkåret om «påkrevd» er oppfylt. Det må foreligge andre momenter ved deltakers situasjon som tilsier unntak fra beløpsgrensen. Vurderinger om unntak fra maksimalsatsene i henhold til unntaksbestemmelsen i § 7-5 skal begrunnes med dokumentasjon.

Del-/egenfinansiering av utgifter til skolepenger, semesteravgift og eksamensgebyr:

[Endret 1/21]

Med del-/egenfinansiering menes at tiltaksdeltaker selv dekker kostnader til skolepenger, semesteravgift og eksamensgebyr utover hva som følger av § 7-5, eller der NAV bare kan godkjenne deler av et lengre utdanningsløp. Del-/egenfinansiering skal kun benyttes dersom man etter en helhetsvurdering anser denne løsningen for å være av vesentlig betydning for tiltaksdeltakerens muligheter til å skaffe eller beholde arbeid. Del-/egenfinansiering skal øke mulighetene for å etterkomme tiltaksdeltakers ønsker og ansvarliggjøre tiltaksdeltaker.

Det er kun anledning til å godkjenne utdanning under forutsetning av del-/egenfinansiering i de tilfeller hvor:

  • utdanningen vurderes som nødvendig og hensiktsmessig, men kostnadene overskrider kostnadsbegrensningen. Godkjenning av utdanning som overstiger kostnadsbegrensningen må da gjøres under forutsetning av delfinansiering.
  • Utdanningen vurderes som hensiktsmessig, men ikke nødvendig da det finnes rimeligere alternativ. Godkjenning av utdanning som ikke er rimeligste tilgjengelige alternativ må da gjøres under forutsetning av delfinansiering. Tiltaksdeltakers egenfinansiering vil begrense seg til det overskytende av hva som ville blitt finansiert gjennom det nødvendige alternativet.
  • Utdanningen er nødvendig og hensiktsmessig, men er normert til mer enn tre år. Tiltaksdeltaker vil da kunne dekke den delen av utdanningsløpet som overskrider varighetsbegrensningen gjennom egenfinansiering.

Før et tiltak som forutsetter del-/egenfinansiering kan vurderes som hensiktsmessig jf. § 1-3 må NAV avklare med bruker om vedkommende har vilje, evne og muligheter til å dekke den del av kostnadene som ikke dekkes av NAV.

Avtale med bruker om del-/egenfinansiering skal inngås skriftlig før utdanning som aktiviteten i aktivitetsplanen settes som avtalt med NAV.

Aktiviteten i aktivitetsplanen skal sikre at alle nødvendige forutsetninger og regler er kjent for bruker før aktivitetsplanen iverksettes. Aktivitetsplanen må inneholde en begrunnelse for bruk av del-/egenfinansiering.

Integrert botilbud

[Tilføyd 09/20]

NAV kan i særskilte tilfeller dekke utgifter til nødvendige integrerte botilbud til deltakeren der tiltaket gjennomføres. Denne muligheten bør kun benyttes dersom det ikke finnes egnet opplæringstilbud innen rimelig pendleavstand fra brukers bosted. Dekning av boutgifter bør kun gjøres for opplæring av kortere varighet.

Med integrert botilbud menes botilbud som er organisert av tiltaksarrangør i nær tilknytning til lærestedet. Botilbudet må ha tilfredsstillende bostandard, i tråd med kravene i Arbeidsmiljøloven § 4-4 (4) og Arbeidstilsynets retningslinjer for forsvarlig innkvartering av arbeidstakere.

Dersom det dreier seg om et tiltak anskaffet etter Lov om offentlige anskaffelser må botilbud være spesifikt bestilt i kravspesifikasjonen. Dersom tilgjengelige skole-/studieplasser benyttes må boutgiftene dekkes innenfor maksimalsatsene fastsatt etter tiltaksforskriftens § 7-5.

§ 7-6 Anskaffelse

FOR-2015-12-11-1598-§7-6

Anskaffelse av AMO enkeltplass og AMO- kurs:

[Endret 1/21]

Opplæringstiltak etter § 7-2 bokstav a) kan tilbys enten:

  1. gjennom Offentlig-offentlig samarbeid, jf. Forskrift om offentlige anskaffelser § 3-3
  2. eller

  3. gjennom anskaffelse av gruppetiltak eller enkeltplass etter konkurranse ihht. Lov og forskrift om offentlige anskaffelser

Ved kjøp av AMO enkeltplass gjelder lov og forskrift om offentlige anskaffelser på samme måte som ved anskaffelse av ordinære AMO-kurs.

Ved kjøp av AMO enkeltplass bør det så langt som mulig, og hvis vurdert som formålstjenlig, inngås rammeavtaler.

Anskaffelse av fag- og yrkesopplæring på videregående skole nivå eller høyere yrkesfaglig utdanning

[Endret 1/21]

Opplæringstiltak etter § 7-2 bokstav b) kan tilbys enten:

  1. gjennom Offentlig-offentlig samarbeid, jf. Forskrift om offentlige anskaffelser § 3-3
  2. eller

  3. gjennom anskaffelse av gruppetiltak eller enkeltplass etter konkurranse ihht. Lov og forskrift om offentlige anskaffelser
  4. eller

  5. gjennom bruk av tilgjengelige studie- og skoleplasser

Bruk av tilgjengelige studie-/skoleplasser er ikke omfattet av anskaffelsesregelverket fordi det i slike tilfeller ikke foreligger en gjensidig bebyrdende kontrakt i anskaffelsesrettslig forstand.

NAV definerer «Tilgjengelige studie- og skoleplasser» ved følgende kriterier, som samtlige må være oppfylt:

  1. Studie-/skoleplassen settes opp uavhengig av NAV – det er ikke NAVs bestilling som er avgjørende for at opplæringstilbudet eksisterer
  2. Utdanningsinstitusjonen avgjør hvem som får studie-/skoleplass, etter egne opptakskriterier. Bruker må sende en søknad om opptak til studier, som vurderes av utdanningsinstitusjonen, uten at NAV kan påvirke hvorvidt bruker får plass.
  3. NAV kan ikke påvirke innhold i og organisering av opplæringen - det er utelukkende utdanningsinstitusjonen som bestemmer
  4. Studenten/elevens rettigheter og plikter reguleres ikke i avtale mellom NAV og utdanningsinstitusjonen, men i annet lovverk som regulerer utdanningsinstitusjonen. NAV har således ikke sanksjonsmuligheter ovenfor utdanningsinstitusjonen.

Fag- og yrkesopplæring på videregående skoles nivå eller høyere yrkesfaglig utdanning bør tilbys gjennom bruk av fylkeskommunens opplæringstilbud, fremfor å bruke skoleplasser på private utdanningsinstitusjoner, så langt det er mulig.

For personer som ikke har rett til skoleplass i fylkeskommunal regi, og personer som ikke kan benytte seg av det ordinære skoletilbudet fordi det ikke er tilstrekkelig tilpasset, bør NAV undersøke muligheten for å opprette et tilbud gjennom et offentlig- offentlig samarbeid, i henhold til vilkårene i Forskrift om offentlige anskaffelser § 3-3.

Dersom offentlig-offentlig samarbeid ikke er aktuelt kan tilbudet anskaffes etter regelverk for offentlige anskaffelser, som blant annet innebærer at det skal skapes konkurranse mellom tilbyderne i markedet.

Når NAV anskaffer fag- og yrkesopplæring som gruppetiltak eller enkeltplass, bør blant annet følgende momenter vurderes som tilpasninger utover det fylkeskommunen tilbyr i ordinær skole:

  • ekstra lærer- eller oppfølgingsressurser
  • muligheter for tilpasninger i gjennomføring
  • involvering fra arbeidsgivere
  • modeller knyttet til veksling mellom teori og praksis

Tilbudet av opplæring skal gjenspeile etterspørsel i arbeidsmarkedet. Ved anskaffelse av fag- og yrkesopplæring på videregående skoles nivå eller høyere yrkesfaglig utdanning må det forutsettes i kravspesifikasjonen at leverandør enten har eksamensmyndighet, inngår avtale med slik institusjon som underleverandør eller sikrer deltakerne privatisteksamener som en del av tilbudet.

Anskaffelse av høyere utdanning

[Endret 1/21]

Høyere utdanning for personer med nedsatt arbeidsevne er ikke omfattet av regelverket for offentlige anskaffelser, fordi høyere utdanning kun kan tilbys gjennom bruk av tilgjengelige studie- og skoleplasser (jf. definisjon ovenfor).

Kapittel 8. Tilskudd til sommerjobb

Tilføyd 27.04.2021

Endret 10.08.2021, jf. overskriften:
§ 8-4 Varighet

§ 8-1 Formål

FOR-2015-12-11-1598-§8-1

Arbeidsmarkedstiltaket sommerjobb skal bidra til at unge arbeidssøkere med behov for arbeidsrettet bistand kan få arbeidserfaring i form av en fire ukers sommerjobb.

§ 8-2 Innhold

FOR-2015-12-11-1598-§8-2

Tiltaksdeltakeren ansettes i en sommerjobb i en offentlig eller privat virksomhet, i midlertidig stilling på ordinære lønns- og arbeidsvilkår, og skal utføre ordinære arbeidsoppgaver. Arbeidsgiver mottar et tilskudd for inntil fire uker som skal kompensere for arbeidstakerens lavere produktivitet i denne perioden.

§ 8-3 Personkrets

FOR-2015-12-11-1598-§8-3

Tilskudd til sommerjobb skal benyttes for personer under 30 år som har utfordringer med å få jobb i det ordinære arbeidsmarkedet uten bistand, og har liten eller ingen arbeidserfaring.

Det er kun personer som har fått vurdert at de har behov for arbeidsrettet bistand for å komme i jobb som kan få tiltaket sommerjobb, minimum situasjonsbestemt innsats.

Langtidsledige arbeidssøkere og personer med nedsatt arbeidsevne skal prioriteres for tiltaket.

Tiltaket kan også gis til unge som NAV-kontoret kommer i kontakt med gjennom sitt samarbeid med oppfølgingstjenesten, og som har falt ut eller står i fare for å falle ut av videregående opplæring. Tiltaket bør også vurderes i NAV-kontorets arbeid med unge fra lavinntektsfamilier og hvor tilskudd til sommerjobb kan være viktig for videre skolegang og framtidig tilknytning i arbeidslivet.

§ 8-4 Varighet

FOR-2015-12-11-1598-§8-4

[Endret 8/21]

Sommerjobb har en varighet på inntil fire uker per tiltaksdeltaker.

Tiltaket må starte innenfor perioden 1. juni og 31. august. Det kan helt unntaksvis godkjennes sommerjobb utenfor denne perioden hvis det foreligger særlige grunner for dette og vurderes som hensiktsmessig for deltakeren.

§ 8-5 Planlegging og oppfølging

FOR-2015-12-11-1598-§8-5

[Omarbeidet 9/22]

Det skal inngås en avtale mellom tiltaksdeltakeren, arbeidsgiveren og NAV som angir tiltakets formål, tilskuddssats og varighet, og eventuelt hvilken annen bistand som skal benyttes.

Oppfølging og tilrettelegging i tiltaksperioden skal være individuell og planlegges i nært samarbeid med den enkelte arbeidstaker og arbeidsgiver.

Oppfølgingen skal ha som formål å sikre god gjennomføring av tiltaket, og sikre bistand til både arbeidstaker og arbeidsgiver.

Det skal være en kontaktperson i NAV og på arbeidsplassen hvor avtalepartene kan henvende seg.

§ 8-6 Tilskudd til arbeidsgiver

FOR-2015-12-11-1598-§8-6

[Endret 5/21]

Tilskudd til sommerjobb utbetales til arbeidsgiver og kan gis for inntil fire uker per tiltaksdeltaker.

Tilskudd til sommerjobb gis i form av en fast prosentvis lønnsrefusjon, som utmåles på grunnlag av faktisk stillingsprosent. Refusjonsgrunnlaget består av utbetalt lønn, feriepenger, arbeidsgiveravgift av lønnen og feriepengene og innskudd til obligatorisk tjenestepensjon.

Med lønn forstås timelønn for arbeid utført i normalarbeidstiden, samt lønnsmessige tillegg etter oppsatt tjenesteplan for stillingen. Arbeidsgivers overtidsbetaling og andre variable tillegg skal ikke med i refusjonsgrunnlaget. Provisjon faller utenfor denne definisjonen, noe som betyr at provisjon ikke gir grunnlag for lønnsrefusjon.

Dersom arbeidstaker har en fast lønn i bunn, vil arbeidsgiver ha krav på tilskudd i forbindelse med den faste delen av lønnen, mens provisjonsdelen av lønnen ikke gir grunnlag for refusjon. Lønn som kun er basert på provisjon faller i sin helhet utenfor tilskuddsordningen. Dette samsvarer med formålet med tilskudd til sommerjobb; å kompensere for lavere produktivitet hos arbeidstaker. Ved provisjonslønn kompenseres arbeidsgiver for lavere produktivitet gjennom at lønnskostnadene blir lavere, og har dermed ingen ekstra utgifter som bør refunderes gjennom tilskuddet.

Tilskudd til sommerjobb dekker 50 prosent av refusjonsgrunnlaget for fire uker. For personer med nedsatt arbeidsevne dekker tilskuddet 75 prosent av refusjonsgrunnlaget for fire uker.

Det gis ikke tilskudd til sommerjobb til virksomheter som har permitterte arbeidstakere i perioden tiltaket gjennomføres. Virksomhet i denne sammenheng er en enhet i et foretak.

§ 8-7 Støtte etter kommisjonsbeslutning 2012/21/EU

FOR-2015-12-11-1598-§8-7

Tilskuddet skal gis i tråd med de regler som følger av gruppeunntaket for tjenester av allmenn økonomisk betydning, jf. Forskrift 14 november 2008 nr.1213 om unntak fra notifikasjonsplikt for offentlig støtte § 3.

Kapittel 9. Midlertidig lønnstilskudd

Sist endret 02.06.2023, jf. overskriften:
§ 9-5 Tilskudd til arbeidsgiver

§ 9-1 Formål

FOR-2015-12-11-1598-§9-1

Formålet med å bruke midlertidig lønnstilskudd er at deltakere som har problemer med å komme inn på arbeidsmarkedet skal oppnå fast jobb på ordinære vilkår. Før lønnstilskudd benyttes skal det så godt som mulig være avklart at tiltaksdeltaker ikke kan oppnå ansettelse på ordinære vilkår- verken hos den aktuelle arbeidsgiveren eller hos andre arbeidsgivere

§ 9-2 Innhold

FOR-2015-12-11-1598-§9-2

Arbeidsgiveren må ansette tiltaksdeltakeren fast eller midlertidig.

Midlertidig lønnstilskudd skal bidra til å redusere arbeidsgivers risiko. Tilskuddet kan utbetales til arbeidsgivere som ansetter personer der det er usikkert om de kan yte like mye som en kunne forvente av andre i tilsvarende stilling.

§ 9-3 Personkrets

FOR-2015-12-11-1598-§9-3

[Endret 2/16, 4/17, 7/17, 7/19]

Midlertidig lønnstilskudd skal brukes som et virkemiddel for å sikre ansettelse for personer som søker arbeid.

Lønnstilskudd kan også gis for å hindre at personer faller ut av arbeid etter utløpet av sykepengeperioden, eventuelt etter en påfølgende periode med arbeidsavklaringspenger. Dette må vurderes opp mot arbeidsgivers tilretteleggingsplikt for egne ansatte.

Tilretteleggingsplikten etter arbeidsmiljølovens § 4-6 gjelder «så langt det er mulig». Det betyr at ansvaret er vidtrekkende, men likevel ikke absolutt, og at arbeidsgiver i hvert enkelt tilfelle må foreta en konkret helhetsvurdering hvor flere ulike forhold må veies opp mot hverandre. Støtte til vurderingene i konkrete enkeltsaker kan en finne blant annet på www.arbeidstilsynet.no om arbeidsgivers tilretteleggingsplikt.

§ 9-4 Varighet

FOR-2015-12-11-1598-§9-4

[Endret 7/19, 12/19 – Kun overskrift]

Behovet for lønnskompensasjon skal vurderes regelmessig på bakgrunn av dokumentasjon og informasjon om arbeidstakers arbeidsevne. Innenfor rammene er det mulig å forhandle om varigheten på lønnstilskuddet. Begrepet «Inntil» under § 9-5 er tatt med for å understreke at perioden det gis lønnstilskudd for skal vurderes underveis.

§ 9-5 Tilskudd til arbeidsgiver

FOR-2015-12-11-1598-§9-5

[Endret 12/19 – Kun overskrift, 12/20, 1/23-2, 6/23]

Obligatorisk tjenestepensjon gjelder både offentlig og private virksomheter. Hvor mye den enkelte virksomhet har avtalt i innskudd til obligatorisk tjenestepensjon varierer. Størrelsesorden skal gjengi arbeidsgiverens faktiske kostnader.

Uregelmessige tillegg knyttet til stillingen eller yrket, arbeidsmengde, arbeidstid eller arbeidssted, og som ikke gis regelmessig inngår i refusjonsgrunnlaget. Dette gjelder skifttillegg, turnustillegg, offshoretillegg, tillegg for deling av lugar, tillegg for arbeid på lørdag og søndag, tillegg for arbeid på kveld eller om natten. Tydelig dialog med arbeidsgiveren i forhold til forventede kostnader ved avtaleinngåelse vil begrense årsaker til avvik mellom avtalen og innsendte refusjonskrav.

Som hovedregel skal partene forholde seg til kostnadsestimatet ved avtaleinngåelse.

Størrelsen på kompensjonen gis som en fast prosentvis sats, og utmåles på grunnlag av faktisk stillingsstørrelse. Tilskuddet skal kun kompensere for nedsatt produktivitet hos den enkelte arbeidstaker. Lønnstilskuddet skal ikke erstatte tapt inntekt på grunn av redusert arbeidstid eller fravær.

Lønnstilskuddet dekker 40 % av lønnen i inntil seks måneder, for deretter reduseres til 30 % påfølgende periode. For personer med nedsatt arbeidsevne dekker tilskuddet 60 % i inntil tolv måneder, for deretter reduseres til 50 % påfølgende periode. Muligheten for å endre til lav prosentsats vil først gjøre seg gjeldene etter de første seks månedene eller etter tolv måneder for personer med nedsatt arbeidsevne.

§ 9-6 Planlegging og oppfølging

FOR-2015-12-11-1598-§9-6

[Omarbeidet 9/22]

Det skal inngås en avtale mellom tiltaksdeltakeren, arbeidsgiveren og NAV som angir tiltakets formål, tilskuddssats, varighet og eventuelt hvilken annen bistand som skal benyttes.

Oppfølging og tilrettelegging i løpet av lønnstilskuddsperioden skal være individuell og planlegges i nært samarbeid med den enkelte arbeidstaker og arbeidsgiver. Oppfølgingen skal ha som formål å sikre jobbfastholdelse, og sikre bistand til både arbeidstaker og arbeidsgiver.

Det skal være en fast kontaktperson i NAV og på arbeidsplassen hvor avtalepartene kan henvende seg.

Midlertidig lønnstilskudd kan kombineres med andre tiltak som eksempelvis oppfølgingstiltaket, mentor eller inkluderingstilskudd. Det bør vurderes om det skal iverksettes andre hensiktsmessige tiltak.

§ 9-7 Utvidet adgang til midlertidig ansettelse

FOR-2015-12-11-1598-§9-7

[Tilføyd 5/15, endret 2/16, 7/191, 12/19 – Kun overskrift, 10/20]

Personer som ansettes med lønnstilskudd kan ansettes midlertidig også når det er avtalt ansettelse med lønnstilskudd for en kortere periode enn ett år. Se også denne forskriftens § 1-7.

Hjemmel for å ansette midlertidig i virksomheter som er omfattet av statsansatteloven må gis i forskrift til statsansatteloven.

Kapittel 10. Varig lønnstilskudd

Sist endret 02.06.2023, jf. overskriften:
§ 10-6 Tilskudd til arbeidsgiver

§ 10-1 Formål

FOR-2015-12-11-1598-§10-1

Varig lønnstilskudd skal øke mulighetene for arbeid i ordinære virksomheter og forebygge uføretrygd for personer som har varig og vesentlig nedsatt arbeidsevne. Lønnstilskuddet skal kompensere for at arbeidstakeren har lavere produktivitet enn andre i tilsvarende stilling. Det er et mål at flere skal ha forsøkt arbeid med lønnstilskudd før det innvilges uføretrygd. Det stilles likevel ikke krav om dette i regelverket for uføretrygd.

§ 10-2 Innhold

FOR-2015-12-11-1598-§10-2

Varig lønnstilskudd skal gi arbeidsgiver en økonomisk kompensasjon for lønnskostnader til personer med varig nedsatt arbeidsevne som ikke kan forventes å yte like mye som andre i tilsvarende stilling.

§ 10-3 Personkrets

FOR-2015-12-11-1598-§10-3

[Endret 2/16, 5/22-2]

Varig lønnstilskudd skal som hovedregel brukes for personer som søker arbeid, altså som et rekrutteringsvirkemiddel. Det kan også gis varig lønnstilskudd for arbeidstakere som ansettes i en midlertidig stilling med utsikt til mulighet for fast ansettelse.

Det er ønskelig å endre bruken av tiltaket i retning av et rekrutteringstiltak for å redusere muligheten for overvelting av kostnader fra arbeidsgiver til det offentlige. Tiltaket skal derfor som hovedregel gis til arbeidsgivere som tilsetter personer med varig og vesentlig nedsatt arbeidsevne. Det åpnes likevel for at tilskuddet kan gis til arbeidsgivere som har tilsatte som står i fare for å falle helt ut av arbeidslivet etter utløpet av sykepengeperioden og der full uføretrygd kan være alternativet. Dette er et unntak fra hovedregelen.

En person kan likevel rekrutteres inn i virksomheten med et midlertidig lønnstilskudd og deretter gå over til varig lønnstilskudd uten å måtte være sykmeldt en hel sykepengeperiode først.

Varig lønnstilskudd skal også kunne benyttes i stillinger som er offentlig utlyst.

Ansatte i en virksomhet omfattes av virksomhetens generelle avtaler om aldersgrenser uavhengig av om arbeidsgiver får lønnstilskudd for en arbeidstaker eller ikke. Se også arbeidsmiljøloven § 15-13 a. Opphør av arbeidsforhold grunnet alder.

§ 10-4 Krav til tiltaksdeltakeren

FOR-2015-12-11-1598-§10-4

[Endret 3/16]

Varig lønnstilskudd kan gis til personer med betydelig nedsatt arbeidsevne. Det stilles likevel ikke krav om at arbeidsevnen må være nedsatt med en viss prosent slik som for de helserelaterte trygdeytelsene. Målgruppen skal være personer som har varig nedsatt arbeidsevne av helsemessige og sosiale årsaker. Målgruppen kan også være personer som har fått gradert eller hel uføretrygd. Uføretrygd blir avkortet etter reglene i folketrygdlovens § 12-14.

Tidsbegrensede tiltak, som midlertidig lønnstilskudd og andre virkemidler skal være prøvd eller vurdert før en kan få varig lønnstilskudd. Det skal videre være gjort en arbeidsevnevurdering, der det skal være fastslått at personen har varig nedsatt arbeidsevne og behov for varig tilpasset innsats og der alternativet kan være uføretrygd. Kravet om at det skal være gjort en arbeidsevnevurdering gjelder både for personer som skal inn i arbeid og for arbeidstakere som har en arbeidsgiver.

Varig lønnstilskudd skal også kunne gis til personer som har behov for et tilrettelagt arbeidsforhold ved tilsetting i en skjermet virksomhet.

§ 10-5 Krav til tiltaksarrangør

FOR-2015-12-11-1598-§10-5

[Endret 7/19]

Tilretteleggingsplikten etter arbeidsmiljølovens § 4-6 gjelder «så langt det er mulig». Det betyr at ansvaret er vidtrekkende, men likevel ikke absolutt, og at arbeidsgiver i hvert enkelt tilfelle må foreta en konkret helhetsvurdering hvor flere ulike forhold må veies opp mot hverandre. Støtte til vurderingene i konkrete enkeltsaker kan en finne blant annet på www.arbeidstilsynet.no om arbeidsgivers tilretteleggingsplikt.

§ 10-6 Tilskudd til arbeidsgiver

FOR-2015-12-11-1598-§10-6

[Tilføyd 7/19. Endret 12/20, 6/23]

Obligatorisk tjenestepensjon gjelder både offentlig og private virksomheter. Hvor mye den enkelte virksomhet har avtalt i innskudd til obligatorisk tjenestepensjon varierer. Størrelsesorden skal gjengi arbeidsgiverens faktiske kostnader.

Uregelmessige tillegg knyttet til stillingen eller yrket, arbeidsmengde, arbeidstid eller arbeidssted, og som ikke gis regelmessig inngår i refusjonsgrunnlaget. Dette gjelder skifttillegg, turnustillegg, offshoretillegg, tillegg for deling av lugar, tillegg for arbeid på lørdag og søndag, tillegg for arbeid på kveld eller om natten. Tydelig dialog med arbeidsgiveren i forhold til forventede kostnader ved avtaleinngåelse vil begrense årsaker til avvik mellom avtalen og innsendte refusjonskrav.

Som hovedregel skal partene forholde seg til kostnadsestimatet ved avtaleinngåelsen.

§ 10-7 Tilskuddets størrelse

FOR-2015-12-11-1598-§10-7

Lønnstilskuddet skal ikke erstatte tapt inntekt på grunn av redusert arbeidstid. Personer som må redusere arbeidstiden av helsemessige årsaker, bør vurderes for gradert uføretrygd. Dersom vilkårene for uføretrygd ikke er oppfylt, skal de som må gå over i en stilling med redusert arbeidstid bære inntektsreduksjonen selv.

Lønnstilskuddet skal blant annet kompensere for lavere produktivitet for personer med behov for ekstra pauser i arbeidstiden, mulighet for å hvile i løpet arbeidsdagen, reduserte krav til tempo i oppgaveløsningen mv.

Oppfølging av arbeidstaker og arbeidsgiver skal bidra til forutsigbarhet om arbeidsforholdet. Utover eventuelle regelverksendringer er det bare endringer i arbeidstakers arbeidsevne som vil påvirke tilskuddets størrelse og varighet. Personer som eksempelvis er langvarig sykmeldt, går ut i fødselspermisjon eller lignende skal kunne gjenoppta arbeidet med varig lønnstilskudd dersom arbeidsevnen ikke har bedret seg vesentlig etter tilskuddet ble innvilget.

§ 10-8 Planlegging og oppfølgning

FOR-2015-12-11-1598-§10-8

[Omarbeidet 9/22]

Det skal inngås en avtale mellom tiltaksdeltakeren, arbeidsgiveren og NAV som angir ansettelsesforhold, tilskuddssats, varighet og eventuelt hvilken annen bistand som skal benyttes.

Oppfølging og tilrettelegging i løpet av lønnstilskuddsperioden skal være individuell og planlegges i nært samarbeid med den enkelte arbeidstaker og arbeidsgiver.

Varig lønnstilskudd kan kombineres med andre tiltak som eksempelvis oppfølgingstiltaket og /eller mentor. Ved endring av arbeidsevnen skal det vurderes om tilskuddet skal justeres eller om det skal iverksettes andre hensiktsmessige tiltak.

Det skal være en fast kontaktperson i NAV og på arbeidsplassen hvor avtalepartene kan henvende seg.

§ 10-9 Utvidet adgang til midlertidig ansettelse

FOR-2015-12-11-1598-§10-9

[Tilføyd 2/16. Endret 7/19]

Hjemmel for å ansette midlertidig i virksomheter som er omfattet av statsansatteloven må gis i forskrift til statsansatteloven.

Kapittel 11. Inkluderingstilskudd

§ 11-1 Formål

FOR-2015-12-11-1598-§11-1

Tilskudd til ulike former for tilrettelegging skal bidra til å senke terskelen for arbeidsgivere som vil rekruttere eller prøve ut arbeidssøkere med tilretteleggingsbehov. Tilskudd til tilrettelegging er et supplement til arbeidsmarkedstiltak, enten som en tilskuddsordning integrert i det enkelte tiltak, eller som ordninger som kan kombineres med ulike tiltak. Inkluderingstilskuddet skal senke terskelen inn i arbeidslivet og oppmuntre arbeidsgivere til i større grad å rekruttere eller prøve ut arbeidssøkere med behov for bistand for å komme i arbeid.

Inkluderingstilskuddet skal kompensere for tilleggskostnader virksomheter i ordinært arbeidsliv har i sammenheng med tilrettelegging av en arbeidsplass for personer med behov for arbeidsrettet bistand fra Arbeids- og velferdsetaten utover ordinære standardtjenester.

Tilskuddet kan bare utbetales til ordinære virksomheter. Begrepet arbeidsplass omfatter i denne forskriften den fysiske arbeidsplassen og de konkrete arbeidsoppgavene som er knyttet til en tiltaksplass eller ved ordinær ansettelse.

§ 11-2 Personkrets

FOR-2015-12-11-1598-§11-2

[Omarbeidet 9/22]

Tilskuddet skal som hovedregel brukes for personer som deltar i arbeidsmarkedstiltak, etter tiltaksforskriften § 11-2 første ledd, der arbeidsgiver har tilleggskostnader i forbindelse med tilrettelegging av en arbeidsplass. For deltakere i denne målgruppen er muligheten for tilskudd til stede under hele tiltaksperioden.

Tilskuddet kan også gis til virksomheter som ønsker å ansette personer som har et særskilt tilretteleggingsbehov i den konkrete jobben som går ut over tilretteleggingsplikten i arbeidsmiljøloven. Herunder personer som finner jobb på egen hånd, eller ved hjelp av individuell formidlingsbistand fra NAV. Det kan også gis til personer med nedsatt arbeidsevne som er i jobb, men som ønsker å bytte jobb og som trenger særskilt tilrettelegging. NAV må i de enkelte tilfellene gjøre en vurdering av om personen har et særskilt behov for tilrettelegging for å bli ansatt i den konkrete jobben. Tilskuddet kan ikke innvilges etter at personen har blitt ansatt gjennom ordinære rekrutteringsprosesser og tilretteleggingsbehovet var kjent ved ansettelsen. Tilskuddet for denne målgruppen begrenses til selve ansettelsen. Det kan unntaksvis gis tilskudd etter ansettelsen hvis det oppstår et tilretteleggingsbehov, for eksempel på grunn av skade eller ulykke, som går ut over arbeidsgivers tilretteleggingsplikt etter arbeidsmiljøloven § 4-2.

Tilskuddet kan også gis til virksomheter som inngår i forskriftsfestede forsøk i ordinært arbeidsliv i regi av Arbeids- og velferdsetaten.

§ 11-3 Tilskudd til virksomheten

FOR-2015-12-11-1598-§11-3

[Endret 2/16, 9/16, 5/18]

Tilskuddet dekker bare utgifter som kommer i tillegg til de utgifter som virksomheten normalt vil ha i forbindelse med ansettelser. Ansettelse med lønnstilskudd anses i utgangspunktet som en ordinær ansettelse. Men dersom ansettelsen krever individuell tilpasning utover det som er vanlig ved midlertidige ansettelser, kan kostnadene kompenseres med inkluderingstilskudd. Arbeidsgivere må søke, og få tilsagn om inkluderingstilskudd før tilskuddet kan utbetales.

Inkluderingstilskudd dekker ikke merarbeid til oppfølging. Behov for oppfølging må eventuelt dekkes gjennom mentor eller oppfølgingstiltaket.

Tilskuddet kan dekke tilleggsutgifter knyttet til

  1. nødvendig vurdering av personens funksjonsevne eller tilretteleggingsbehov på den konkrete arbeidsplassen,
  2. Formålet skal være å legge arbeidsplassen til rette for den konkrete arbeidssøkeren. Behov for avklaring som kan dekket gjennom avklaringstiltaket eller ved bruk av Arbeids- og velferdsetatens egne tjenester, inkludert kompetansen i hjelpemiddelsentralene, NAV arbeidsrådgiving mv., skal ikke dekkes gjennom inkluderingstilskudd. Nødvendig vurdering kan også være dekket gjennom oppfølgingstiltak eller andre tiltak og skal i så fall ikke dobbeltkompenseres med inkluderingstilskudd.

  3. opprettelse av ekstra tiltaksplass, for eksempel kontormøbler,
  4. Tilskuddet kan benyttes ved behov for å kjøpe inn nødvendig fysisk inventar og utstyr spesielt for å kunne opprette en tiltaksplass for personer med tilretteleggingsbehov uten sikte på rekruttering, for eksempel ved oppretting av tiltaksplass for arbeidstrening i ordinær virksomhet.

  5. personlig utstyr som arbeidstøy, vernesko, databriller o.l. knyttet til arbeidet,
  6. Inkluderingstilskuddet kan benyttes til å dekke kostnadene ved kjøp av nødvendig utstyr som ikke kan dekkes som hjelpemidler etter folketrygdloven. Noen virksomheter vil måtte kjøpe inn ekstra utstyr som det ellers er vanlig å stille til disposisjon for ordinært ansatte når de tar inn en ekstra person på et arbeidsmarkedstiltak. Tilskuddet kan også benyttes når en tiltaksdeltaker har behov for spesielt utstyr som ellers ikke er vanlig å benytte i bedriften eller dersom det er nødvendig med annet og mer kostnadskrevende utstyr enn vanlig ved rekruttering av en person med tilretteleggingsbehov.

  7. nødvendige gjenstander og arbeidshjelpemidler personen trenger for å utføre arbeidet og tilpasninger som ikke kan dekkes etter folketrygdlovens § 10-5,
  8. Tilskuddet kan benyttes for å dekke arbeidshjelpemidler til tiltaksdeltakere som mottar full uføretrygd – eksempelvis deltakere i tiltaket varig tilrettelagt arbeid i ordinær virksomhet.

    For deltakere med full uføretrygd i varig tilrettelagt arbeid i skjermet virksomhet blir det lagt til grunn at utgifter til tilrettelegging dekkes innenfor tilskuddet til varig tilrettelagt arbeid i skjerma virksomhet, inkludert ved hospitering i ordinært arbeidsliv.

    Det gis ikke stønad etter folketrygdlovens § 10-5 om stønad til bedring av funksjonsevnen i arbeidslivet til personer som har som mål å skaffe seg lønnsinntekt inntil friinntekten etter folketrygdlovens § 12-14 annet ledd.

    Ved søknad om forhåndsgodkjenning av tilskudd til arbeidshjelpemidler bør NAV-kontorets vurdering av søknaden omfatte en avklaring med NAV Hjelpemiddelsentral om formålet inngår i hjelpemiddelsentralens ansvarsområde. Det bør også vurderes om det er aktuelt med faglig bistand fra hjelpemiddelsentralen til vurderingen av behovet for hjelpemiddelet.

    Når virksomheten kjøper inn gjenstander og arbeidshjelpemidler eier de utstyret selv om det er finansiert med inkluderingstilskudd. Det kan likevel være grunn til å avklare med virksomheten om tiltaksdeltaker bør få ta utstyret med seg til en ny arbeidsplass, eller om samme utstyr kan gjenbrukes for eventuelt nye tiltaksdeltakere. Dette må vurderes i det enkelte tilfelle.

  9. merkostnader til å kjøpe og installere programvare som skal brukes av personen, herunder teknologisk utstyr eller teknologiske hjelpemidler
  10. nødvendige merutgifter til forsikring, lisenser, sertifisering o.l. knyttet til arbeidet
  11. Merkostnader til nødvendig utvidelse av forsikringsordninger, flere lisenser for bruk av IKT-løsninger mv. kan også dekkes med inkluderingstilskudd for personer som deltar på arbeidsmarkedstiltak.

  12. utgifter til ekstern opplæring for å kunne utføre arbeidet i virksomheten
  13. Tilskuddet skal kunne dekke utgifter til kurs i bruk av tekniske eller administrative løsninger mv. som brukes i virksomheten for personer som trenger det for å få utbytte av eksempelvis et arbeidstreningstiltak. Det kan også benyttes dersom det er behov for ekstern bistand til opplæring av kolleger for å bidra til nødvendig tilrettelegging i forhold til bestemte diagnoser – eksempelvis hvordan en skal forholde seg ved insulinsjokk, epilepsianfall eller lignende.

    Dersom opplæringen bestilles av NAV og NAV dekker kostnadene direkte til kursarrangør vil regelverket for AMO enkeltplass og regelverket for offentlige anskaffelser bli aktuelt. Inkluderingstilskudd kan benyttes hvis arbeidsgiver har bestilt opplæringen direkte fra kursleverandør og betalt kursarrangøre.

    Inkluderingstilskuddet skal bare dekke kostnader som følger av tilretteleggingsbehovet. Det vil si at virksomhetens ordinære utgifter ved tilsettinger ikke dekkes. Virksomhetene må selv dekke de kostnadene de har ved tilsetting av en arbeidssøker som ikke har behov for tilrettelegging. Virksomheter som er i tvil om de vil få dekket sine utgifter kan be om forhåndsgodkjenning selv om beløpet ikke overstiger sats for forenklet refusjonskrav.

§ 11-4 Tilskuddets størrelse

FOR-2015-12-11-1598-§11-4

[Endret 9/16, 05/17, 5/18]

Virksomheten må kunne dokumentere faktiske utgifter for å få utbetalt inkluderingstilskudd. Dokumentasjon av utgiftene synliggjøres i form av kvittering eller faktura.

Det kan gjøres en egen avtale med virksomheten om dokumentasjon av kostnader dersom

  • Virksomheten kjøper inn lager av utstyr til sine ansatte og skal dokumentere uttak fra dette lageret til bruk for en ikke-ansatt tiltaksdeltaker. Virksomheten dokumenterer kostnadene ved innkjøpet og beregner kostnadene for det som benyttes til en ikke-ansatt tiltaksdeltaker.
  • Virksomheten intern-fakturerer kostnader mellom avdelinger. Virksomheten må kunne synliggjøre beregningen av de konkrete kostnadene inkluderingstilskuddet skal dekke

Utstyr som samtidig benyttes både av tiltaksdeltaker og av andre ordinære ansatte i virksomheten, kan normalt ikke anses for å være en merkostnad og skal da ikke dekkes med inkluderingstilskudd.

Refusjonskravet dekkes med eller uten moms i tråd med det som kommer fram i kravet. Arbeidsgiver har ansvaret for korrekt momsregnskap.

Maksimalsatsen angir maksimalt årlig beløp, dvs samlet over en 12 måneders periode, som kan utbetales for en person til en og samme virksomhet. 12 månedersperioden beregnes fra og med dato for når virksomheten har betalt de faktiske utgiftene. Dersom betalingsdato ikke framkommer i refusjonskravet anses dato for framsatt refusjonskrav som betalingsdato.

§ 11-5 Forholdet til andre ytelser

FOR-2015-12-11-1598-§11-5

[Endret 1/22]

Tilskuddet skal ikke benyttes til tilrettelegging eller hjelpemidler som kan dekket etter folketrygdlovens § 10-5 om stønad til bedring av funksjonsevnen.

Videre avgrenses innholdet i det nye inkluderingstilskuddet mot oppfølgingsinnholdet i andre tiltak som mentortiltaket, avklarings- og oppfølgingstiltak og assistansebehovet i funksjonsassistanse. Når oppfølging og avklaring i samsvar med tiltaksforskriftens kap. 2 og 4 benyttes for ansatte arbeidstakere i en ordinær virksomhet uten IA-avtale, kan inkluderingstilskuddet benyttes til nødvendig tilrettelegging som følger av gjennomføringen av tiltaket.

Behov for oppfølging ved bruk av interne eller eksterne ressurser dekkes gjennom oppfølgingstiltakene mentor og oppfølging. Behov for tilrettelegging ved hjelp av assistanse over tid som ivaretas gjennom de eksisterende ordningene lese-sekretærhjelp for blinde og svaksynte, tolk for hørselshemmede og funksjonsassistanse kommer ikke inn under ordningen med inkluderingstilskudd. Opplæring i forkant av et jobbtilbud vil kunne dekkes gjennom opplæringstiltaket.

§ 11-6 Planlegging og oppfølging

FOR-2015-12-11-1598-§11-6

[Tilføyd 9/22]

Det skal inngås en avtale mellom tiltaksdeltakeren, tiltaksarrangøren og NAV som avklarer hvilke kostnader tilskuddet skal dekke og eventuelt hvilken annen bistand som skal benyttes.

Oppfølgingen og tilrettelegging fra NAV skal tilpasses den enkelte tiltaksdeltakerens og virksomhetens behov.

Det skal være en fast kontaktperson i NAV og på arbeidsplassen hvor avtalepartene kan henvende seg.

Om klagerett

[Tilføyd 9/16]

Det er tiltaksdeltakeren eller arbeidstakeren som anses som den reelle parten i saken og som kan klage på vedtak om inkluderingstilskudd.

Kapittel 12. Arbeidsrettet rehabilitering

§ 12-2 Innhold

FOR-2015-12-11-1598-§12-2

[Endret 9/19]

Arbeidsrettet rehabilitering skal ha en helhetlig tilnærming med kombinasjoner av enkeltelementer. Tiltaket skal kunne tilby kartlegging av muligheter og begrensninger i forhold til arbeidssituasjonen eller arbeidsdeltakelse generelt, løsningsrettet bistand i forhold til å kunne beholde arbeid eller styrke sine muligheter for å komme i arbeid, tilrettelagt utprøving og arbeidstrening – på arbeidsplassen eller andre arenaer, opptrening, funksjonsfremmede trening, livsstilveiledning og gruppebaserte aktiviteter rettet mot arbeidsrelaterte tema.

Arbeidsfokus skal prege aktivitetene som tilbys. Det faglige innholdet skal ta utgangspunkt i metoder som styrker deltakers egne ressurser og muligheter knyttet til deltakelse i ordinært arbeidsliv. Deltakerne skal lære å mestre arbeidssituasjonen i en tilbakeførings-/arbeidssøkerfase. Deltakere skal ved behov veiledes for å finne strategier for å fungere i arbeidslivet til tross for sykdom og skade.

For arbeidstakere må den arbeidsrettede rehabiliteringen ta utgangspunkt i nåværende arbeidsforhold. I de tilfeller arbeidsrettet rehabilitering skal foregå med sikte på tilbakeføring til samme arbeidsgiver (for eksempel ved hjelp av tilrettelegging, finne nye arbeidsoppgaver osv), må dette gjøres i samarbeid med arbeidsgiver. Møter med arbeidsgiver skal som et minimum holdes ved tiltakets begynnelse og et samarbeidsmøte for å forankre videre oppfølging ved tiltakets slutt. Møter skal gjennomføres oftere ved behov. Som hovedregel skal deltakere med arbeidsgiver være i arbeid eller relevant utprøving hos arbeidsgiver så snart som mulig og senest innen de første 3 ukene av tiltaket

§ 12-4 Varighet

FOR-2015-12-11-1598-§12-4

[Endret 9/19]

Arbeidsrettet rehabilitering dagtilbud varer som hovedregel i inntil 4 uker.

Det er mulig å forlenge tiltaket i inntil 4 uker + inntil ytterligere 4 uker.

Arbeidsrettet rehabilitering kan totalt vare i inntil 12 uker.

§ 12-5 Krav til tiltaksarrangør

FOR-2015-12-11-1598-§12-5

[Endret 9/19]

Tiltaket skal være individuelt slik at den enkelte deltaker får et best mulig tilrettelagt tilbud ut fra sitt behov. Det forutsettes at individuelle aktiviteter (herunder en-til-en samtaler, egenaktivitet og individuell aktivitet i gruppe) skal utgjøre hoveddelen av tiltaket.

Leverandøren skal benytte metoder og verktøy som er allment anerkjente i relevante fagmiljø og vise at disse benyttes på måter som er hensiktsmessig med tanke på å sikre overgang til arbeid og arbeidsinkludering. Leverandøren må sikre at egne ansatte har kompetanse på hvordan slike metoder og verktøy skal benyttes på egnet måte.

Rapportering:

[Endret 9/19]

Tjenesteleverandøren skal når tjenesten avsluttes gi en skriftlig rapport over gjennomførte aktiviteter. Rapporten skal inneholde oversikt over gjennomførte aktiviteter, arbeidsmåter, målsetninger og oppnådde resultater. Rapportmal som fås av NAV skal benyttes.

§ 12-6 Anskaffelse

FOR-2015-12-11-1598-§12-6

[Endret 9/19, 10/23]

Ved anskaffelse av arbeidsrettet rehabilitering skal det anskaffes rammeavtaler. Når NAV-kontoret avdekker behov for arbeidsrettet rehabilitering skal rammeavtalene benyttes. Anskaffelse av enkeltplasser innen arbeidsrettet rehabilitering kan gjøres når inngåtte avtaler ikke imøtekommer brukers behov eller ikke er tilgjengelig. Det er anskaffelsens verdi som avgjør hvilken del av regelverket for offentlige anskaffelser som skal følges. Anskaffelse av arbeidsmarkedstiltak regnes som helse- og sosialtjenester etter forskrift om offentlige anskaffelser (FOA).

Kapittel 13 Arbeidsforberedende trening

[Tilføyd 10/16]

§ 13-1 Formål

FOR-2015-12-11-1598-§13-1

Tiltaket skal bidra til at flere kommer i arbeid gjennom en innledende fase med avklaring og arbeidsutprøving i skjermet miljø før utprøving og trening i ordinært arbeidsliv. Tiltaket skal også gi mulighet for å kombinere arbeidstrening og opplæring.

Det er en målsetting at deltakerne får prøve seg i ordinært arbeidsliv så snart de er klare for det.

Formålet med tiltaket skal understøttes av følgende resultatmål:

  • 50 % overgang til arbeid eller utdanning

§ 13-2 Innhold

FOR-2015-12-11-1598-§13-2

Det skal gis et individuelt tilpasset tilbud for den enkelte deltaker basert på de ulike innholdselementene i tiltaket.

Arbeidsforberedende trening skal inneholde:

  1. avklaring og kartlegging av ressurser, karriereveiledning

Tiltaksdeltaker skal få bistand til å gjøre vurderinger av arbeidsevne, ressurser, muligheter og interesser. Dette kan også omfatte kartlegging av grunnleggende ferdigheter i lesing, skriving, tallforståelse og bruk av digitale verktøy. Deltakere skal i tiltaket få veiledning om aktuelle yrker og utdanning. Denne avklaringen og kartleggingen skal danne grunnlag for å fastsette mål for deltaker og det videre arbeidet i tiltaket for den enkelte deltaker.

  • utprøving av arbeidsevne og arbeidstrening i et tilrettelagt og skjermet arbeidsmiljø,

Tiltaksarrangør skal tilby et skjermet og tilrettelagt arbeidsmiljø for utprøving av arbeidsevne.

Det skjermede arbeidsstedet skal i størst mulig grad fungere som en base for utprøving og arbeidsforberedende aktiviteter før opplæring og arbeidstrening i ordinært arbeidsliv med oppfølging fra den skjermede tiltaksbedriften.

Med et skjermet og tilrettelagt arbeidsmiljø menes en arena med mulighet for kartlegging, utprøving og utvikling av individuelle ferdigheter, mot en gradvis tilpasning til ordinært arbeidsliv. Det forutsettes tett, systematisk oppfølging, og kontroll på alle prosesser og tilrettelagte tiltak gjennom tiltaksarrangør.

Reelle arbeidsoppgaver er et viktig virkemiddel i et skjermet og tilrettelagt arbeidsmiljø. AFT skal gi realistisk arbeidstrening knyttet opp mot produksjon av varer og tjenester, og være i tråd med deltakers fremtidige yrkesmål. Dersom arbeidsutprøvingen i et skjermet og tilrettelagt miljø foregår hos ordinære arbeidsgivere skal tilrettelegging og oppfølging av deltaker gjennomføres av tiltaksarrangør for AFT. Deltaker skal ha individuelle forventninger og krav til prestasjoner i forhold til krav i det ordinære arbeidsmarkedet, men ikke ha ordinære krav til produksjonsmål.

  • tilrettelagt opplæring med sikte på å oppnå reell og formell kompetanse,

For personer med svake grunnleggende ferdigheter bør tiltaket omfatte tilrettelagt opplæring som har betydning for å komme i arbeid. Det kan også legges til rette for yrkesfaglige løp som leder frem mot en dokumentert kompetanse, for eksempel fagbrev eller praksisbrev. Det må sikres et tett samarbeid med fylkeskommunen slik at deltaker har mulighet til å fullføre utdanningen.

For personer med rett til opplæring fra kommune og fylkeskommune skal det vurderes om de heller skal benytte opplæring som tilbys av kommune og fylkeskommune, og om tiltaket da skal utformes slik at det kan gjennomføres i kombinasjon med denne opplæringen.

  • bistand til å finne passende arbeidspraksis i ordinære virksomheter med sikte på ansettelse i ordinært arbeidsliv, og

Tiltaket skal gjennom samarbeid med lokalt næringsliv gi deltaker mulighet til arbeidstrening i ordinært arbeidsliv. Arbeidspraksisen skal ta utgangspunkt i og tilpasses den enkeltes deltakers yrkesmål, interesser og ferdigheter.

  • tilrettelagt arbeidstrening og oppfølging i ordinært arbeidsliv.

Både deltaker og arbeidsgiver skal få tilbud om oppfølging der det etableres praksisplass i ordinært arbeidsliv. Ved behov skal tiltaksarrangør også gi bistand ved ansettelse. Tiltaksarrangør skal sikre at arbeidsgiver får veiledning og bistand til å inkludere deltakeren på en god måte.

Som hovedregel skal alle tiltaksdeltakere ha forsøkt/være i individuell arbeidstrening i ordinært arbeidsliv og/eller i opplæring i løpet av de 4 første månedene etter oppstart i tiltaket.

Tiltaket skal legge til rette for å kombinere ulike virkemidler, slik at opplæring kombineres med arbeidspraksis og annen attføringsfaglig innsats på en fleksibel måte.

Tiltaksbedriften skal utarbeide en skriftlig plan for gjennomføring av tiltaket for den enkelte tiltaksdeltaker. Planen utarbeides som en del av avklaringen, ressurskartleggingen og karriereveiledningen.

Planen skal sendes NAV-kontoret senest innen 4 uker etter oppstart i tiltaket. Planen skal inneholde en beskrivelse av hva man planlegger å gjøre, herunder målsettinger og aktiviteter for å nå disse. Planen skal minimum inneholde:

  • Hensikt med gjennomføringen av tiltaket
  • Faglige mål og framdrift
  • Plan for utprøving i eller opplæring i ordinært arbeidsliv
  • Avtalt oppfølging
  • Eventuelle opplæringsaktiviteter
  • Mestringsmål og/eller sosiale mål

§ 13-3 Personkrets

FOR-2015-12-11-1598-§13-3

Arbeidsforberedende trening kan tilbys personer med nedsatt arbeidsevne, sammensatte bistandsbehov, som har særlig usikre yrkesmessige forutsetninger og som har behov for særlig tett oppfølging og tilrettelegging med sikte på komme i ordinært arbeid.

Dette vil kunne være personer som kan ha utfordringer knyttet til helsemessige og sosiale problemer, rus, ofte i kombinasjon med mangelfull utdanning, svake grunnleggende ferdigheter og liten eller ingen arbeidserfaring.

Arbeidsforberedende trening kan tilbys personer med behov for å starte tiltaksperioden i et skjermet og tilrettelagt arbeidsmiljø for å gjennomføre avklarende og arbeidsforberedende aktiviteter før videre utprøving i ordinært arbeidsliv. Personer i målgruppa vil kunne ha behov for en kombinasjon av innholdselementer i tiltaket.

§ 13-4 Varighet

FOR-2015-12-11-1598-§13-4

Tiltaket kan vare i inntil ett år, med mulighet for forlengelse i ytterligere ett år. Tiltaksdeltakere som gjennomfører opplæring med sikte på formell kompetanse, kan få forlenget varigheten med ytterligere ett år. Varigheten på tiltaket skal tilpasses den enkelte deltakers individuelle behov.

For å sikre framdrift i tiltaket skal NAV-kontoret vurdere status og progresjon i forhold til plan for den enkelte tiltaksdeltaker ved behov men minst hver tredje måned.

§ 13-5 Ansettelsesforhold

FOR-2015-12-11-1598-§13-5

Tiltaksdeltakerne skal ikke være ansatt som arbeidstaker, og skal ikke motta ordinær lønn men livsoppholdsytelser fra NAV. Ved ansettelse i ordinært arbeidsliv skal deltakere avsluttes i arbeidsforberedende trening. Personer som er sykmeldt fra et ansettelsesforhold og mottar livsoppholdsytelser fra NAV kan delta i tiltaket.

§ 13-6 Krav til virksomheter som skal arrangere arbeidsforberedende trening

FOR-2015-12-11-1598-§13-6

[Endret 12/20]

Det godkjente selskapets virksomhet skal kun omfatte arbeidsmarkedstiltakene Arbeidsforberedende trening og Varig tilrettelagt arbeid. Innenfor godkjenningen vil det være mulig å tillate andre tilbud for tilsvarende målgrupper, eksempler på denne typen tjenester kan være:

  • dagsenter eller aktivitetstilbud for uføre som står langt fra arbeidsmarkedet
  • kommunale arbeidstiltak og lavterskeltilbud
  • yrkesopplæring for elever med nedsatt arbeidsevne/funksjonsevne som har behov for et tilbud utover det som gis i et ordinært skoletilbud.

En forutsetning for dette er at det leveres av særskilte ressurser og at det føres separate regnskap for leveransen.

Godkjenning av tiltaksarrangør

[Endret 3/19, 12/20]

Det er en forutsetning for å arrangere arbeidsforberedende trening (AFT) at tiltaksarrangør er godkjent av NAV. Arbeidsgruppen for forhåndsgodkjente tiltak vil kunne bistå fylkene i vanskelige og kompliserte godkjenningssaker. Det er NAV fylke som godkjenner tiltaksarrangør for arbeidsforberedende trening (AFT) og varig tilrettelagt arbeid (VTA) på vegne av Arbeids- og velferdsetaten. Denne fullmakten kan ikke delegeres til lokale NAV kontor.

Det vises til NAVs «Prinsipper for godkjenning av tiltaksarrangører av AFT/VTA» for retningslinjer.

§ 13-7 Driftstilskudd

FOR-2015-12-11-1598-§13-7

Tilskudd utbetales til tiltaksarrangør etterskuddsvis på bakgrunn av antall faktisk benyttede tiltaksplasser.

NAV skal bestrebe seg på å benytte antall avtalte tiltaksplasser slik at det gir økonomisk forutsigbarhet for tiltaksarrangører.

NAV gir tilsagn for 6 måneder for antall avtalte plasser. Antall plasser/ tiltaksdeltakere kan variere i tilsagnsperioden. NAV skal gi skriftlig tilleggs-tilsagn hvis det skal gjennomføres tiltaksplasser utover avtalt ramme i tilsagnsperioden.

Tilskudd utbetales etterskuddsvis iht fast sats per tiltaksdeltaker per måned for perioden fra startdato til avtalt sluttdato. Omfang av deltakelse for den enkelte tiltaksdeltaker skal framgå av innsøking/bestilling. 50 % eller mer av antall timer som er avtalt som full tid hos den enkelte tiltaksarrangør gir 100 % refusjon, mindre enn 50 % av full tid gir 50 % refusjon av statlig tilskuddssats.

Det skal ikke være tiltaksdeltakere på arbeidsforberedende trening som NAV ikke betaler tilskudd for. NAV skal ikke inngå midlertidige eller permanente avtaler med tiltaksarrangør som innebærer tiltaksdeltakelse uten tilsagn og refusjonsutbetaling.

Tilskudd utbetales til tiltaksarrangør ved kortvarig fravær for den enkelte deltaker i avtalt tiltaksperiode.

Hvis tilbudet om AFT i perioder stenges skal det ikke utbetales refusjon, f.eks. ved stengt i en sommerperiode. Dersom tiltaksarrangør stenger i arbeidsdager i romjul og påske skal ikke refusjonsutbetaling reduseres for disse stengte arbeidsdagene.

Kapittel 14 Varig tilrettelagt arbeid

§ 14-2 Tiltakets innhold

FOR-2015-12-11-1598-§14-2

Arbeidet skal bidra til å opprettholde og utvikle ressurser hos arbeidstakerne gjennom tilrettelagt arbeid og kvalifisering gjennom produksjon av varer og tjenester.

Med ressurser menes her personlige ferdigheter som er viktige i tilknytningen til arbeidslivet, både i arbeidet i tiltaket og ved eventuell overgang til andre tiltak og/eller ordinært arbeidsliv. Slik overgang skal vurderes jevnlig.

Arbeidsinstruksjon og kvalifisering av arbeidstakere er et ansvar for virksomheten. Andre viktige oppgaver vil være sosial trening og motivering. Det er tiltaksarrangørens ansvar å sørge for nødvendig yrkesfaglig, pedagogisk og attføringsrettet kompetanse innen sitt virksomhetsområde.

Tiltaksarrangøren har ansvar for å tilby den enkelte arbeidstaker tilrettelagt arbeid. Arbeidsoppgavene som tilbys må kontinuerlig evalueres og endres ut fra de behov og forutsetninger arbeidstakerne/søkerne har.

Tiltaksarrangør bør tilby arbeidstakerne arbeid innenfor næringer som har tilknytning til lokalsamfunn/kommune, slik at de kan få en kompetanse som kan gi bedre muligheter for integrering i det ordinære samfunns- og arbeidsliv.

VTA i skjermet virksomhet

Tiltaksarrangør skal kunne tilby arbeidstakerne tilrettelagte kvalifiseringsopplegg. Kvalifiseringen bør tilknyttes bedriftens virksomhet og individuelle kvalifiseringsplaner. Kvalifiseringen må tilpasses den enkeltes forutsetninger og bør organiseres i avgrensede enheter med delmål som kan bygge på hverandre. Gjennomført kvalifisering må kunne dokumenteres.

I den grad det er mulig bør det faglige innholdet innrettes slik at det kan vurderes for godskriving i forhold til offentlig godkjent opplæring.

Den individuelle kvalifiseringsplanen utvikles i nært samarbeid med arbeidstakeren som har medansvar for gjennomføringen. Vedkommende har i denne forbindelse rett til veiledning for å nå kvalifiseringsmålene. Kvalifiseringsplanen skal jevnlig evalueres og videreutvikles ut fra den enkeltes forutsetninger.

Når kvalifiseringen rettes mot overgang til andre tiltak/ordinært arbeidsliv, har NAV-kontoret et særlig ansvar for å vurdere å legge til rette for de ulike virkemidler som til en hver tid anses nødvendig og hensiktsmessig for videre attføring.

VTA – i ordinær virksomhet

Varig tilrettelagt arbeid i ordinære virksomheter kan opprettes enkeltvis eller som flere plasser i samme bedrift. Det er den enkeltes ønsker, behov og forutsetninger som er avgjørende for om det skal opprettes VTA plasser i det ordinære. Plassene er knyttet til den enkelte tiltaksdeltaker. NAV er ansvarlig for opprettelse og oppfølging.

Arbeidsgiver må kunne tilby brukerne et individuelt tilpasset opplegg etter den enkeltes forutsetninger og med nødvendig oppfølging. Arbeidsgiver har ansvaret for at det oppnevnes en fadder for den enkelte deltaker i bedriften.

Arbeidsgiver har ansvaret for at det oppnevnes kontaktperson som ivaretar kommunikasjon og samarbeid med NAV. Arbeidsgiver er forpliktet til å rapportere etter nærmere avtale (minst en gang i året). Rapporten skal inneholde dokumentasjon om deltakerens utvikling i arbeidsforholdet og hvilke tilpasninger som er gjort for å øke deltakerens mestringsnivå.

§ 14-7 Ansettelsesforhold

FOR-2015-12-11-1598-§14-7

Tiltaksdeltaker er arbeidstaker i henhold til arbeidsmiljøloven, og det skal ligge en arbeidskontrakt til grunn for ansettelsesforholdet.

Det er bedriftens ledelse som har myndighet til å avgjøre opphør av arbeidsforhold (oppsigelse eller avskjed). NAV skal ha forhåndsmelding dersom det er aktuelt å endre eller avslutte arbeidsforholdet.

Søknad om tiltaksdeltakelse vurderes av NAV-kontoretl som er innsøkende instans. Innsøkingen skal være formet på grunnlag av søkerens muligheter/ressurser og yrkeshindringer. NAV-kontoret innhenter og vedlegger nødvendig dokumentasjon.

Ved avslutning av arbeidsforhold skal det utarbeides en sluttattest til deltakeren. Det skal i tillegg utarbeides en sluttrapport som må være velegnet i forhold til arbeidstakerens videre livssituasjon. Her menes de behov som kan oppstå ved overgang til andre tiltak, annet arbeid, skolegang, dagsenter mv.

VTA i skjermet virksomhet

Arbeidstakeren bør som hovedregel kunne arbeide minst halv ordinær arbeidstid pr. uke.

Arbeidstakeren har et medansvar for å følge en tilrettelagt kvalifiseringsplan for å utvikle ferdigheter knyttet til arbeidsplassen, og for at overgang til andre tiltak og/eller ordinært arbeidsliv på sikt kan vurderes.

§ 14-8 Driftstilskudd

FOR-2015-12-11-1598-§14-8

[Endret 11/16]

Ny betalingspraksis fra 1.7.2012

NAV gir tilsagn for 6 måneder for antall avtalte plasser.

Antall plasser/brukere kan variere i tilsagnsperioden. NAV skal gi tilleggstilsagn hvis det skal gjennomføres tiltaksplasser utover avtalt ramme i tilsagnsperioden.

Tilskudd utbetales etterskuddsvis iht fast sats per tiltaksdeltaker per måned for perioden fra startdato til avtalt sluttdato.

Omfang av deltakelse for den enkelte tiltaksdeltaker skal framgå av innsøkning/bestilling. 50% eller mer av antall timer som er avtalt som full tid hos den enkelte tiltaksarrangør gir 100% refusjon, mindre enn 50% av full tid gir 50% refusjon av statlig tilskuddssats.

Tilskudd utbetales tiltaksarrangør ved sykefravær/annet fravær i avtalt tiltaksperiode.

Tilskuddssats for Varig tilrettelagt arbeid i ordinær virksomhet skal utbetales uavkortet. Det vil si at satsen ikke skal reduseres ved redusert stillingsprosent.

§ 14-9 Tilskudd ved opprettelse av nye tiltaksplasser

FOR-2015-12-11-1598-§14-9

Tilskudd kan gis dersom opprettelse av plasser medfører investeringskostnader for tiltaksarrangør.

Dersom en tiltaksarrangør har behov for tilskudd må dette dokumenteres overfor NAV som deretter gjør en vurdering av kostnadsspørsmålet.

NAV gir tilskuddet i henhold til faste satser. Tilskuddet gis en varighet som best samsvarer med de faktisk dokumenterte kostnadene.

Kapittel 15 Overgangsregler

Sist endret 01.07.2019

Til § 15-2 om overgang fra arbeidspraksis i ordinær virksomhet

FOR-2015-12-11-1598-§15-2

Arbeidsgivere som har deltakere på arbeidspraksis i ordinær virksomhet med avtaler som videreføres etter 1.1.2016, kan velge om de ønsker å fortsette på dette tiltaket ut tiltaksperioden eller gå over til arbeidstrening med mulighet for å søke inkluderingstilskudd i stedet for driftstilskudd.

Perioden med deltakelse på arbeidspraksis i ordinær virksomhet skal da telle med ved beregning av varigheten på tiltaket arbeidstrening.

Til § 15-3 om overgang fra tidsubestemt lønnstilskudd til varig lønnstilskudd

FOR-2015-12-11-1598-§15-3

Deltakere på tidsubestemt lønnstilskudd som ikke berøres av endringene ved at tilskuddet skal måles ut forhold til faktisk stillingsandel, skal overføres til varig lønnstilskudd innen 1. juli 2016. De som berøres av endringene skal overføres til varig lønnstilskudd innen utgangen av 2017.

Til § 15-4 om overgang til nytt regelverk på midlertidig lønnstilskudd

FOR-2015-12-11-1598-§15-4

[Tilføyd 7/19]

Personer som har oppstart på midlertidig lønnstilskudd før 1. juli 2019 omfattes av regelverket før lovendringen, som innebærer at tilskuddet fastsettes individuelt for hver enkelt tiltaksdeltaker, og vil ikke bli berørt av forskriftsendringen så lenge tiltaket gjennomføres.

Kapittel 16 Tiltak under utfasing

Forskrift om endring av forskrift 11. desember 2008 nr. 1320 om arbeidsrettede tiltak mv.

[FOR-2008-12-11-1320]

1. Tidligere Kapittel 2. Avklaring (i skjermet virksomhet)utfases i løpet av 2016.

Erstattes av nytt kapittel 2 Avklaring

Tidligere kap. § 2-1 Innhold

Tiltaket skal gi tilbud om:

  • avklaring av faglig og sosial kompetanse
  • systematisk kartlegging av arbeidsevne,
  • avklaring av behov for ytterligere bistand
  • øke arbeidsmarkedskunnskap
  • motivasjons- og mestringsaktiviteter

Det må framgå i bestilling til tiltaksarrangør hva som skal kartlegges når det gjelder arbeidsevne, behov for bistand og individuell tilrettelegging for å kunne gjennomføre et tiltak eller være i arbeid.

Avklaringstiltaket kan inngå som en del av en arbeidsevnevurdering.

Tidligere kap. § 2-2 Varighet

Avklaringstiltaket har som hovedregel en varighet på inntil 4 uker, men varigheten må vurderes individuelt før oppstart. Tiltaket kan ha en lengre varighet, basert på den enkeltes behov og i henhold til bestillingen fra NAV. Dersom tiltaksarrangør mener det er behov for å forlenge varigheten utover det som er angitt i bestillingen, skal det gis en skriftlig begrunnelse av tiltaksarrangør, som må godkjennes av NAV. Maksimal varighet for tiltaket er 12 uker. Tilsagn skal gis for inntil 4 uker.

Målrettede avklaringer for enkeltpersoner – for eksempel av lese- og skriveferdigheter mv – kan ha en betydelig kortere varighet enn fire uker.

Tidligere kap. § 2-3 Krav til tiltaksarrangør

Virksomheten må kunne tilby hensiktsmessig metodikk for avklaring. Det er tilbyders oppgave å beskrive hvilke aktiviteter som vil bli benyttet og sannsynliggjøre at de aktiviteter/opplegg og metoder som benyttes vil fungere i forhold til målgruppe og målsettinger for tjenesten.

Arrangørens opplegg skal utformes slik at tjenesten kan kombineres med eventuell behandling og arbeid.

Arrangør skal straks melde fra til NAV-kontoret dersom deltakeren slutter i tiltaket eller dersom det er uklarheter med hensyn til videre deltakelse.

Rapportering:

Tjenesteleverandøren/tiltaksarrangøren skal når avklaringen avsluttes gi en skriftlig sammenfatning av tjenesten som er gitt den enkelte deltaker.

Det skal gis en redegjørelse for deltakers status, samt en vurdering av behovet for videre bistand. Det er viktig at rapporten inneholder forslag til som skal bistå videre i oppfølgingsprosessen.

Rapporten skal være bekreftet lest av deltakeren med mulighet for tilføyelse av egne kommentarer. Rapporten underskrives av begge parter.

Tidligere kap. § 2-4 Tilskudd til tiltaksarrangør
Ny betalingspraksis fra 1.7.2012

NAV gir tilsagn for 3 måneder for antall avtalte plasser.

Antall plasser kan variere i tilsagnsperioden. NAV skal gi tilleggstilsagn hvis det skal gjennomføres tiltaksplasser utover avtalt ramme i tilsagnsperioden.

Tilskudd utbetales etterskuddsvis iht fast sats pr tiltaksdeltaker per måned fra startdato til avtalt sluttdato. Varighet på tiltaket skal framgå av innsøking/bestilling. Det skal betales 100% refusjon for benyttet plass. Tiltaket forutsettes gjennomført uten opphold.

Tilskudd utbetales tiltaksarrangør ved sykefravær/annet fravær i avtalt tiltaksperiode.

2. Kapittel 4. Arbeidspraksis i skjermet virksomhet erstattes av arbeidsforberedende trening (AFT)

kap. § 4-1 Tiltakets innhold

Tiltaksarrangøren skal ved oppstart vurdere deltakerens ønsker, ressurser og utviklingsbehov knyttet til den konkrete arbeidsplassen. Vurderingen skal resultere i en opplæringsplan for tiltaket. Opplæringsplanen skal godkjennes av NAV. Det er tiltaksarrangørens ansvar å sikre det faglige innholdet i tiltaket.

Arbeidspraksis i skjermet virksomhet innebærer tilrettelagt arbeidstrening; kartlegging og opplæring. Andre viktige virkemidler kan være sosial trening, veiledning og motivering. Tiltaksarrangør er ansvarlig for skriftlig kontrakt med deltaker og rapportering i henhold til kravspesifikasjon fra NAV. Det er tiltaksarrangørens ansvar å sørge for nødvendig kompetanse blant personalet.

Tiltaksdeltakere i Arbeidspraksis i skjermet virksomhet bør som hovedregel delta minst halv ordinær arbeidstid pr. uke. Det skal være maksimum 5 deltakere pr. fast ansatt leder/instruktør.

Før henvisning av deltakere til skjermet virksomhet skal søkeren innkalles til en forhåndssamtale hos tiltaksarrangøren for bl.a. å klarlegge om søkeren ønsker dette tilbudet. Veileder fra NAV-kontoret bør delta på forhåndssamtalen.

Henvisningen fra NAV skal være formet som en bestilling på grunnlag av søkerens muligheter, ressurser og yrkesmessige begrensninger. Henvisningen skal skje i henhold til tiltakets kapasitet og gruppesammensetning.

kap. § 4-2 Varighet

Lengden på tiltaket for den enkelte deltaker vil avhenge av den enkeltes behov.

Det skal foretas en kontinuerlig vurdering av gjennomføring og eventuell forlengelse av tiltaket. Det skal avtales og gjennomføres oppfølging fra NAV av deltaker på arbeidspraksis i løpet av praksisperioden.

Det skal angis spesiell begrunnelse/dokumentasjon dersom tiltaket i særlige tilfeller forlenges utover 1 år.

Personer som har mulighet til annet inntektsgivende arbeid bør avbryte praksisperioden.

kap. § 4-7 Tilskudd til tiltaksarrangør

I skjermet virksomhet skal tilskuddet til tilrettelegging (driftstilskuddet) dekke både driftskostnader og vedlikeholdsinvesteringer, slik at produksjonsinntekter ikke får avgjørende betydning for drift av tiltaket.

Ny betalingspraksis fra 1.7.2012

NAV gir tilsagn for 6 måneder for antall avtalte plasser.

Antall plasser/brukere kan variere i tilsagnsperioden. NAV skal gi tilleggstilsagn hvis det skal gjennomføres tiltaksplasser utover avtalt ramme i tilsagnsperioden.

Tilskudd utbetales etterskuddsvis iht fast sats per tiltaksdeltaker per måned for perioden fra startdato til avtalt sluttdato. Omfang av deltakelse for den enkelte tiltaksdeltaker skal framgå av innsøking/bestilling. 50% eller mer av antall timer som er avtalt som full tid hos den enkelte tiltaksarrangør gir 100% refusjon, mindre enn 50% av full tid gir 50% refusjon av statlig tilskuddssats.

Tilskudd utbetales tiltaksarrangør ved sykefravær/annet fravær i avtalt tiltaksperiode.

3. Tidligere kapittel 6 Arbeid med Bistandfases ut i løpet av 2017 Erstattes av Oppfølging – se kapittel 4.

Tidligere § 6-1 Tiltakets innhold

Deltakere som henvises til Arbeid med bistand skal være tilstrekkelig avklart på forhånd, enten i form av avklaring fra veileder ved NAV eller avklaringstiltak, dersom det anses å være nødvendig.

Tilrettelegger skal arbeide for at tiltaksdeltaker får fast tilsetting hos arbeidsgiver på et tidligst mulig tidspunkt.

Oppfølgingen på arbeidsplassen skal tilpasses deltakerens og arbeidsgiverens individuelle behov.

Før henvisning til tiltaket skal søkeren innkalles til en forhåndssamtale hos tiltaksarrangør. Dette bør gjennomføres som en trekantsamtale mellom søker, tilrettelegger og saksbehandler fra NAV.

Det stilles krav til oppfølgingsavtale mellom tilrettelegger og tiltaksdeltaker, med angivelse av type, omfang og varighet av oppfølgingen.

Tiltaksarrangør skal fortløpende ta inn de personer som NAV henviser. Dette skjer i henhold til tilretteleggergruppens kapasitet.

Det veiledende antall deltakere per tilrettelegger er 12. Antallet må vurderes i forhold til deltakernes oppfølgingsbehov. Lokalt avtales antall deltakere per tilrettelegger i Avtalen mellom Arbeids- og velferdsetaten og tiltaksarrangøren.

Tiltaksarrangør har ansvaret for at det utarbeides rapporter til NAV-kontoret som inneholder en beskrivelse av utvikling og status for deltakerne.

Arbeid med bistand i kombinasjon med arbeidstrening

For deltakere i arbeid med bistand er hospitering/utprøving i ordinær bedrift en integrert del av tiltaket. Som hovedregel skal denne utprøvingen ikke registreres av NAV som arbeidstrening i ordinær virksomhet.

Dersom det er behov for mer tilrettelegging av arbeidsplassen enn det som skal tilbys gjennom arbeid med bistand kan NAV registrere hospitering/utprøving som arbeidstrening i ordinær virksomhet. NAV skal da godkjenne opplæringsplanen.

Tidligere § 6-2 Varighet

NAV-kontoret skal påse at tiltakets bistand overfor deltaker/arbeidsgiver avsluttes når behov for bistand er falt bort eller når tilbudet er uhensiktsmessig å videreføre.

Maksimal varighet for tiltaket er 3 år.

Tidligere § 6-3 Krav til tiltaksarrangør

For godkjenning av annen organisering gjelder som hovedregel at tiltaksarrangør skal være et aksjeselskap med kommunal/fylkeskommunal aksjemajoritet.

Tiltaksarrangør organiserer Arbeid med Bistand som en tilretteleggergruppe (minimum to tilretteleggere) med en av tilretteleggerne som leder/faglig koordinator.

Dersom tiltaksdeltaker og/eller dennes arbeidsgiver skulle være misfornøyd med Arbeid med Bistand tilretteleggers arbeide/kompetanse m.m. rettes henvendelsen til tilretteleggerens arbeidsgiver. Tilretteleggerens arbeidsgiver sender kopi av klagen/henvendelsen til henvisende NAV-kontoret til orientering.

Tidligere § 6-4 Tilskudd til tiltaksarrangør

Ved etablering av nye tilretteleggerstillinger tildeles ett ekstra månedsstøttebeløp pr. tilrettelegger til nødvendige investeringer.

4. Tidligere Kapittel 9. Tidsbegrenset lønnstilskudd erstattes av Midlertidig lønnstilskudd

Tidligere kap. § 9-1 Tiltakets innhold

Lønnstilskudd til privat virksomhet ytes til etablerte bedrifter med ordinær produksjons- og sysselsettingsvirksomhet.

Oppfølging og bistand i løpet av lønnstilskuddsperioden skal være individuell og planlegges i nært samarbeid med den enkelte arbeidstaker og arbeidsgiver, minimum hver tredje måned det første året. Dersom det er behov for tettere oppfølging, skal NAV følge opp i tråd med dette.

Behovet for lønnskompensasjon skal vurderes regelmessig. Størrelse og varighet på kompensasjonen vurderes og forhandles med arbeidsgiver på bakgrunn av dokumentasjon og informasjon om arbeidstakers arbeidsevne.

Behovet for forlengelse av avtale om tidsbegrenset lønnstilskudd må dokumenteres ved henvisning til jevnlige oppfølgingsmøter mellom NAV, arbeidsgiver og arbeidstaker der arbeidsevnen har vært vurdert.

Både arbeidstaker og arbeidsgiver skal ha en fast kontaktperson i NAV.

Tidligere kap. § 9-4 Tilskuddets størrelse og varighet

Samlet kostnad skal ikke overstige maksimalrammene for lønnstilskudd. Dette innebærer at tilskudd kan settes høyere enn 50% for en del av perioden mot at varigheten kortes ned eller at tilskuddet reduseres i påfølgende perioder, slik at samlet kostnad ikke overstiger 50% av lønnen i 12 måneder. For personer med nedsatt arbeidsevne, kan tilskuddet settes høyere enn 60% for en del av perioden mot at varigheten kortes ned eller at tilskuddet reduseres i påfølgende perioder, slik at samlet kostnad ikke overstiger 60% av lønnen i 36 måneder.

Tiltaksarrangør skal ha en egenandel, hvilket innebærer at det ikke skal gis tilsagn som innebærer 100% lønnstilskudd.

Tidligere kap. § 9-5 Utvidet adgang til midlertidig tilsetting

Personer med nedsatt arbeidsevne kan ansettes midlertidig også når det er avtalt ansettelse med lønnstilskudd for en kortere periode enn ett år. Se også denne forskriftens § 1-7 første ledd bokstav b).

5. Tidligere Kapittel 10. Tiltak i arbeidsmarkedsbedrifter og Kapittel 10 Kvalifisering i arbeidsmarkedsbedrift

TIA erstattes av varig lønnstilskudd kapittel 10 og KIA vil bli erstattet av arbeidsforberedende trening kapittel 13.

Tidligere kap. § 10-1 Tiltakets innhold

Tiltaket skal gjennomføres i reelle bedriftsmiljøer. Med reelle bedriftsmiljøer menes at alle arbeidsmarkedsbedrifter skal ha interne tilbud innen produksjon av varer og tjenester som bidrar til målet med Tiltak i arbeidsmarkedsbedrift.

Bedriftene kan på grunnlag av individuell handlingsplan leie ut ansatte ved Kvalifisering i arbeidsmarkedsbedrift (KIA) til ordinært arbeidsliv i forbindelse med ekstern kvalifisering (opplæring/arbeidstrening) og formidling. Under Tilrettelagt arbeid i arbeidsmarkedsbedrift (TIA) kan det benyttes utleie med sikte på formidling i inntil 6 måneder.

Tidligere kap. § 10-3 Krav til virksomheten

Godkjenning som arbeidsmarkedsbedrift skjer etter vedtak ved NAV fylke. Dette gjelder også ved ny oppstart etter konkurs. NAV fylke godkjenner nye plasser innenfor fylkets rammer.

Kravet i punkt 1 i annet ledd i forskriften om arbeidsrettede tiltak om at attføring skal være tiltaksarrangørens primære virksomhet, skal nedfelles i selskapets vedtekter og gjenspeiles i selskapets forretningsidé, drift og profil.

Punkt 5 setter en 50% begrensning for Tilrettelagt arbeid i arbeidsmarkedsbedrift som beregnes som et årlig gjennomsnitt ved den enkelte bedrift.

Tidligere kap. § 10-7 Tilskudd til tiltaksarrangør

Under Kvalifisering i arbeidsmarkedsbedrift og Tilrettelagt arbeid i arbeidsmarkedsbedrift gis lønn- og attføringstilskudd etter dokumenterte månedsverk.

For Kvalifisering i arbeidsmarkedsbedrift og Tilrettelagt arbeid i arbeidsmarkedsbedrift gis det attføringstilskudd og lønnstilskudd for hele arbeidsgiverperioden ved sykefravær (16 dager). Ved sykefravær fra dag 17 til dag 56 (maks 40 dager) skal bedriften kun ha attføringstilskudd. Ved sykefravær f.o.m. 56 dager gis det ikke tilskudd.

6. Tidligere Kapittel 12B. Tilskudd til teknisk tilrettelegging – erstattes av kapittel 11 I inkluderingstilskudd

§ 12B-2 Tilskudd til teknisk tilrettelegging

Arbeidsgiver sender søknad til NAV-kontoret med informasjon om behovet og kostnaden for utstyret.

NAV -kontorets vurdering av en søknad om tilskudd til teknisk tilrettelegging skal omfatte:

  • en avklaring med NAV Hjelpemiddelsentral om formålet inngår i Hjelpemiddelsentralens ansvarsområde,
  • tilskuddets betydning for gjennomføring av tiltaket og
  • arbeidsgivers/tiltaksarrangørens ansvar § 12B-3 Tilskuddets størrelse og utbetaling

Ved utbetaling til arbeidsgiver gis tilskuddet etter regning inntil fastsatt maksimalsats.