Hva er NAV?
OM NAV
|Oppdatert 26. mai 2023
NAV er navnet på Arbeids- og velferdsforvaltningen. I NAV samarbeider stat og kommune om å tilby én dør inn til de offentlige arbeids- og velferdstjenestene. Her kan du lese mer om hva NAV er, hvordan vi er organisert, og hvordan vi jobber for å løse samfunnsoppdraget vårt.
Innhold
Nyttig å vite
NAV er navnet på Arbeids- og velferdsforvaltningen. I NAV samarbeider stat og kommune om å tilby én dør inn til de offentlige arbeids- og velferdstjenestene. Her kan du lese mer om hva NAV er, hvordan vi er organisert, og hvordan vi jobber for å løse samfunnsoppdraget vårt.
NAVs samfunnsoppdrag og oppgaver
NAVs samfunnsoppdrag er å bidra til sosial og økonomisk trygghet, og fremme overgang til arbeid og aktivitet. Målet er å skape et inkluderende samfunn, et inkluderende arbeidsliv og et velfungerende arbeidsmarked.
NAV er en viktig del av sikkerhetsnettet i velferdsstaten. Vi skal bidra til at flere kommer i arbeid og færre går på stønad, og samtidig sørge for at de som trenger det, er sikret inntekt og økonomisk trygghet gjennom rett pengestøtte til rett tid.
For å løse dette samfunnsoppdraget forvalter NAV om lag en tredjedel av statsbudsjettet, gjennom ordninger som arbeidsrettede tiltak, dagpenger, arbeidsavklaringspenger, sykepenger, pensjon, økonomisk sosialhjelp, foreldrepenger, barnetrygd og kontantstøtte.
NAV tilbyr tjenester, ytelser og stønader til både privatpersoner og arbeidsgivere. For å sikre helhetlige tjenester, samarbeider vi tett med arbeidslivet, kommune-, helse- og utdanningssektoren, andre statlige virksomheter og frivillige aktører.
NAV skal bidra til et velfungerende arbeidsmarked, der flere kommer i arbeid og færre faller varig ut av arbeidslivet.
Er du arbeidsledig og har problemer med å finne en jobb på egen hånd, får du hjelp fra NAV. Vi tilbyr arbeidsrettede tiltak og individuell veiledning hvis du har behov for det, og mer omfattende oppfølging og tiltak om du sliter med å komme inn på arbeidsmarkedet. Det gjelder både om du mangler utdannelse eller kompetanse, har hull i CV-en eller om du trenger hjelpemidler eller tilrettelegging for å fungere godt i jobb.
Arbeidsgiverne er våre viktigste medspillere for å skape et godt og inkluderende arbeidsliv. Vi tilbyr blant annet rekrutteringstjenester, samarbeid om opplæringstiltak og tilrettelegging, ulike former for støtteordninger og tilskudd, og bistand til oppfølging ved sykefravær. NAV følger arbeidsmarkedet tett, og legger til rette for å tilføre arbeidsmarkedet etterspurt kompetanse og flytte arbeidskraften dit behovet er størst.
NAV har en stor database med ledige stillinger, og tilbyr også møteplasser for bedrifter og jobbsøkere, blant annet jobbmesser. Gjennom EURES-samarbeidet tilbyr vi formidling av jobber i hele EØS-området.
Vil du vite mer?
Til sammen har NAV ansvar for mer enn 60 ulike pengestøtter. NAVs pengestøtter skal gi økonomisk trygghet, ved å sikre inntekt og kompensere for særlige utgifter i en rekke ulike livssituasjoner.
Viktige pengestøtter er dagpenger, sykepenger, arbeidsavklaringspenger, uføretrygd og alderspensjon. Vi har også ansvar for flere pengestøtter for familier, som foreldrepenger, kontantstøtte, barnetrygd og stønad til enslige forsørgere.
Vil du vite mer om NAVs pengestøtter?
Kommunen har ansvar for å tilby sosiale tjenester ved NAV-kontoret. Hvilke tjenester kommunen tilbyr via NAV-kontoret varierer, men alle kommuner skal tilby
- økonomisk sosialhjelp
- kvalifiseringsprogrammet
- opplysning, råd og veiledning, inkludert økonomisk rådgiving
- midlertidig botilbud
- individuell plan
Vil du vite mer?
NAVs strategi og ambisjoner
NAVs strategi tar utgangspunkt i vårt samfunnsoppdrag, og hvordan vi skal jobbe for løse dette i årene som kommer.
Vi har tre hovedambisjoner frem mot 2030:
- Vi mobiliserer arbeidskraft i et arbeidsliv i omstilling.
- Alle får pengene de har krav på – enkelt og forutsigbart.
- Sammen finner vi løsninger med dem som trenger det mest.
Ambisjonene skal bidra til å løse de utfordringene som er identifisert og gi NAV retning de neste årene.
Nysgjerrig på hva som ligger i disse ambisjonene? Svaret finner du i vår strategi:
Hvordan er NAV organisert?
Arbeids- og velferdsforvaltningen (NAV) er en landsdekkende offentlig virksomhet, og består av både kommunale og statlige tjenester.
NAV består av den statlige arbeids- og velferdsetaten og partnerskapet med hver enkelt kommune.
NAV har omtrent 22 000 medarbeidere. Av disse er omtrent 15 500 ansatt i staten, og omtrent 6 500 ansatt i kommunene.
Arbeids- og velferdsetaten
Arbeids- og velferdsetaten er et statlig forvaltningsorgan. Etaten består av Arbeids- og velferdsdirektoratet, og fire linjer som ligger utenfor selve direktoratet:
- arbeids- og tjenestelinjen
- ytelseslinjen
- økonomilinjen
- klage- og ankelinjen
Direktoratet har ansvar for å styre, lede og utvikle etaten. Linjene har ansvar for NAVs tjenester og daglige drift, blant annet ved å behandle søknader, fatte vedtak, gi råd og veiledning, utbetale penger, føre regnskap og behandle klager.
Arbeids- og velferdsdirektoratet har ansvar for å styre, lede og utvikle NAV, på oppdrag fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet.
Direktoratet har overordnet ansvar for at NAV når målene og resultatene i dette oppdraget, og for å gjennomføre arbeidsmarkeds-, trygde- og pensjonspolitikken.
Arbeids- og velferdsdirektoratet er fagdirektorat for arbeids- og velferdsområdet, og for de kommunale sosiale tjenestene. Det betyr at direktoratet har nasjonalt fagansvar, forvalter og tolker lovverket og sørger for at politiske føringer blir satt ut i praksis.
Direktoratet er organisert i åtte avdelinger:
- kunnskapsavdelingen
- kommunikasjonsavdelingen
- HR-avdelingen
- IT-avdelingen
- arbeids- og tjenesteavdelingen
- ytelsesavdelingen
- økonomi- og styringsavdelingen
- juridisk avdeling
Fire av disse avdelingene; økonomi- og styringsavdelingen, juridisk avdeling, arbeids- og tjenesteavdelingen og ytelsesavdelingen, har underliggende enheter utenfor direktoratet som utfører NAVs kjerneoppgaver.
De underliggende enhetene rapporterer til Arbeids- og velferdsdirektoratet. Direktoratet rapporterer til Arbeids- og inkluderingsdepartementet.
Arbeids- og tjenestelinjen er satt sammen av NAVs fylkesledd, den statlige delen av NAV-kontorene og andre enheter som ligger i denne linjen.
Linjen blir ledet av arbeids- og tjenestedirektøren i Arbeids- og velferdsdirektoratet.
NAV Hjelpemidler og tilrettelegging
NAV Hjelpemidler og tilrettelegging legger til rette for at personer med ulike former for funksjonsnedsettelser kan mestre hverdag og jobb, og ha et aktivt, selvstendig liv.
Vi tilbyr individuell tilrettelegging ved hjelp av opplæring, rehabilitering, tilpasning av hjelpemidler, personlig assistanse og andre støttetiltak.
Området består blant annet av atten hjelpemiddelsentraler.
Hjelpemidler og tilrettelegging
NAV Kontaktsenter
NAV Kontaktsenter (NKS) er NAVs faglige førstelinje på telefon, chatbot/chat, Skriv til oss og sosiale medier.
Kontaktsenteret får rundt 5,4 millioner henvendelser i året. Det tilsvarer 16 000–20 000 henvendelser hver dag.
Vi svarer på henvendelser om arbeid, helse, familie, pensjon, uføretrygd eller sosiale tjenester. Vi har i tillegg egne tjenester for blant annet arbeidsgivere, leger/behandlere, økonomisk rådgivning og teknisk brukerstøtte.
I NKS jobber empatiske og faglig dyktige veiledere, som gir svar ved første kontakt i omtrent 70 prosent av henvendelsene.
Vi gir også veiledning og støtte i bruk av tjenestene NAV tilbyr på nett. Hvis du trenger å snakke med noen andre i NAV, setter vi deg i kontakt med riktig person.
NKS består av 12 kontaktsentre fordelt på hele landet, med omtrent 1 000 medarbeidere. NKS koordineres av en styringsenhet som har hovedkontor i Bodø.
NAV Fylke
NAV har tolv fylkes-/regionskontor med hver sin direktør.
Fylkeskontorene følger opp, koordinerer og støtter lokalkontorene og andre spesialenheter som fylket har ansvaret for, gjennom resultatmåling, opplæring og kompetansedeling.
NAV-kontor
NAV-kontoret er brukernes fysiske møtepunkt med NAV, og døren inn til arbeids- og velferdstjenester i stat og kommune.
På 264 NAV-kontor i kommuner og bydeler over hele landet, samarbeider statlig og kommunale ansatte om å gi gode og helhetlige tjenester til brukerne.
Finn ditt NAV-kontor (innlogget)
NAV Arbeidsrådgivning
NAV Arbeidsrådgivning supplerer NAVs lokalkontor, og gir tilbud til brukere som har behov for tjenester utover det lokalkontorene kan tilby.
Arbeidsrådgivningskontorene skal gjøre det enklere for brukere med helsemessige, psykiske eller sosiale utfordringer å komme inn i arbeidslivet. Arbeidssøkere med muskel- og skjelettlidelser eller lese- og skrivevansker henvises ofte hit.
Det er ett arbeidsrådgivningkontor i hvert fylke.
NAV Arbeidslivssenter
NAV Arbeidslivssenter er et ressurs- og kompetansesenter for et inkluderende arbeidsliv, og hjelper virksomheter med å oppnå målene i avtalen om et inkluderende arbeidsliv. Det vil si å redusere sykefravær, og rekruttere og beholde arbeidstakere med redusert funksjonsevne og personer med innvandrerbakgrunn.
Det er ett arbeidslivssenter i hvert fylke.
EURES-tjenesten i NAV
NAV deltar i EURES-nettverket (European Employment Services). Det fremmer fri bevegelse av arbeidskraft innenfor EØS-området.
NAV kan bistå arbeidsgivere med å rekruttere arbeidskraft fra EU/EØS-landene og Sveits, og arbeidssøkere med å søke jobb i EU/EØS og Sveits.
EURES er en integrert tjeneste i NAVs markedsarbeid.
Tjenester og funksjoner som NAV kan utføre på regionalt eller nasjonalt nivå er samlet i ytelseslinjen.
Ytelseslinjen er organisert i tre resultatområder som har et nasjonalt ansvar på ulike områder.
Hvert resultatområde blir ledet av en direktør som rapporterer til ytelsesdirektøren i Arbeids- og velferdsdirektoratet.
Alle enheter har ansvaret for både innenlands- og utenlandssaker.
NAV Arbeid og ytelser
NAV Arbeid og ytelser har ansvar for å behandle søknader om ulike ytelser og hjelpemidler.
De fleste av sakene gjelder arbeidsrelaterte ytelser som dagpenger, arbeidsavklaringspenger, sykepenger, lønnsgaranti ved konkurs og stønad til enslig mor eller far, men enhetene har også ansvaret for andre områder som uføretrygd og grunn- og hjelpestønad.
NAV Familie- og pensjonsytelser
NAV Familie- og pensjonsytelser skal bidra til å sikre velferd for barn og foreldre, pensjonister og brukere som har fått yrkesskade eller yrkessykdom.
Det innebærer blant annet saksbehandling og ansvar for folketrygdens pensjoner og barnetrygd, kontantstøtte og barnebidrag.
NAV Kontroll
NAV Kontroll forebygger, avdekker, utreder og anmelder trygdesvindel og kriminalitet i arbeidslivet.
NAV Kontroll har også ansvar for å bahandle saker om medlemskap i folketrygden og trygdeavgift, samt store oppgaver knyttet til registerforvaltning.
Økonomilinjen er satt sammen av økonomienhetene NAV Økonomi stønad, NAV Økonomi pensjon og NAV Økonomitjeneste.
Økonomilinjen har blant annet ansvar for utbetaling og regnskapsoppgaver for alle ytelser, samt utbetaling av lønn til etatens ansatte.
Linjen blir ledet av økonomi- og styringsdirektøren i Arbeids- og velferdsdirektoratet.
NAV Økonomi stønad
Hovedoppgavene til NAV Økonomi stønad er å utbetale og føre regnskap for alle ytelser/stønader i NAV, unntatt pensjon og uføretrygd.
NAV Økonomi pensjon
Hovedoppgavene til NAV Økonomi og pensjon er å utbetale pensjoner og uføretrygd, og å levere korrekt regnskap for disse ytelsene.
NAV Økonomitjeneste
NAV Økonomitjeneste er en intern tjenesteleverandør som leverer landsdekkende økonomifunksjoner til NAV.
Vi utbetaler av lønn til statlige NAV-ansatte, er sentralt fakturamottak for NAV, utfører regnskapsføring for stønader og driften av NAV. I tillegg utfører vi ei rekke regnskap- og rapporteringsoppgaver.
Klage- og ankelinjen består av NAV Klageinstans. Direktøren for NAV Klageinstans rapporter til juridisk direktør i Arbeids- og velferdsdirektoratet.
NAV Klageinstans behandler alle klage- og ankesakene i NAV på over 40 ulike stønadsområder.
Vi bidrar også til å øke kompetansen i enhetene som fatter vedtak, gjennom å gi tilbakemelding om kvaliteten i de sakene de har til behandling. Vi behandler også alle serviceklager.
Samarbeidet mellom stat og kommune
Gjennom partnerskapet i NAV samarbeider stat og kommune om å tilby én dør inn til de offentlige arbeids- og velferdstjenestene. Stat og kommune har felles ansvar for driften av NAV-kontorene, og skal sikre et samordnet og godt tilgjengelig tjenestetilbud.
Stat og kommune har selvstendig ansvar for hver sine tjenester. Arbeids- og velferdsetaten har ansvar for de statlige arbeids- og velferdstjenestene innenfor arbeid, trygd og pensjon, mens kommunene har ansvar for de sosiale tjenestene.
Instruks og tildelingsbrev
Oppdraget til Arbeids- og velferdsdirektoratet er nærmere beskrevet i instruksen og i tildelingsbrevene vi mottar årlig fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet.
Tildelingsbrevet setter mål, hovedprioriteringer, rammer og retningslinjer for Arbeids- og velferdsdirektoratet, og stiller samtidig midler til rådighet for etatens arbeid.
- Instruks om virksomhets- og økonomistyring i Arbeids- og velferdsdirektoratet 2023 (pdf)
- Tildelingsbrev 2023 (pdf)
Tidligere instrukser og tildelingsbrev
På regjeringen.no finner du oversikt over tidligere tildelingsbrev, instrukser og årsrapporter.
Årsrapport
Årsrapport 2022
Årsrapporten er NAVs oppsummering av 2022 og inneholder blant annet beskrivelse av viktige hendelser, måloppnåelse og etatens regnskap. I årsrapporten 2022 kan du lese om hva pengene vi forvalter ble brukt til, hvilke prioriteringer vi gjorde og hvordan samfunnsutviklingen vil påvirke NAV framover.
Årsrapporten for 2022 (pdf)
Sammen med årsrapporten publiseres:
Statistikk, analyse og forskning
NAV jobber kontinuerlig med statistikk, analyser, forskning og utvikling (FoU). Kunnskapen danner grunnlaget for beslutningene, rådene og anbefalingene vi gir i kraft av vår rolle som fagdirektorat på arbeids- og velferdsområdet.
NAVs FoU-arbeid skal fremskaffe et solid kunnskapsgrunnlag. FoU-planen vår beskriver hvordan vi skal jobbe med FoU fremover, og våre tematiske satsingsområder.
Arbeid og velferd er NAVs eget fagtidsskrift, som utgis tre ganger i året. Fagtidsskriftet inneholder analyser av utviklingen på arbeidsmarkedet, og analyser av ulike temaer innen de velferdsområdene NAV har ansvar for.
NAV er en av Norges største leverandører av offisiell og offentlig statistikk. Statistikk fra NAV gir et objektivt kunnskapsgrunnlag for analyser og forskning på arbeids- og velferdsområdet. Vi tilbyr aggregert statistikk, åpne data og individdata til forskere. I tillegg publiserer vi aggregert statistikk på de fleste ytelsene i folketrygden og arbeidsmarkedet. Les mer om praksis, rutiner og retningslinjer rundt offisiell og offentlig statistikk fra NAV.
Vil du vite mer?