Historikk

Historiske versjoner

Søk om penger - permittert

faktaSide
Id: 3c22264f-d405-439c-ad35-8667ff777e5b
Valgt dato:

Rekonstruksjon

Søk om penger - permittert

  • Du får som hovedregel lønn fra arbeidsgiveren din de 10 første dagene du er permittert.
  • Etter perioden med lønn, vil mange permitterte ha rett til dagpenger fra NAV.
  • Du må selv søke om dagpenger og vi anbefaler at du sender søknaden en uke før siste dag med lønn fra arbeidsgiver.
  • Du må sende meldekort hver 14. dag, også når du venter på svar på søknaden.
  • Har du ikke rett til dagpenger, kan du ha rett til økonomisk sosialhjelp fra NAV.

Har du allerede søkt om dagpenger kan du lese mer her

Når du søker om dagpenger på nytt vurderer NAV om vi gjenopptar din gamle dagpengeperiode, eller om du får innvilget en ny dagpengeperiode.

Hvis du har arbeidet sammenhengende i mer enn 6 uker hos permitterende arbeidsgiver, så opphører permitteringen. Blir du permittert igjen fra samme arbeidsgiver, vil du som hovedregel måtte fylle vilkårene for en ny periode med dagpenger.

Må du fylle vilkårene for rett til dagpenger på nytt, gjør vi en ny beregning av hvor mye du skal få i dagpenger.

Du får som hovedregel lønn fra arbeidsgiveren din de 10 første dagene du er permittert.

Er du permittert fra arbeid i fiskeindustrien får du ikke lønn fra arbeidsgiveren din de første dagene du er permittert, men du kan ha rett til dagpenger fra første dag du er permittert.

Er du permittert fordi andre grupper av arbeidstakere er i streik ved bedriften der du er ansatt, får du ikke lønn fra arbeidsgiveren din de første dagene du er permittert, men du kan ha rett til dagpenger fra første dag du er permittert.

Reglene for rett til dagpenger er midlertidig endret i perioden 19. februar til 30. september 2021.

Gikk du ut maksperioden på dagpenger i perioden 1. november 2020 til 19. februar 2021 kan du ha rett til dagpenger igjen. For å få dette, må du søke om dagpenger på nytt.

Se tilleggsinformasjon nedenfor om reglene for rett til dagpenger hvis du får dagpenger fra en dato før 19. februar 2021.

Du har ikke rett til dagpenger hvis du er permittert på grunn av streik, lockout eller annen arbeidstvist på arbeidsplassen din, og lønns- eller arbeidsvilkårene dine antas å bli påvirket av tvisten.

Blir du permittert på grunn av arbeidskonflikt ved bedriften du er ansatt i, har du bare krav på dagpenger dersom dine lønns- eller arbeidsvilkår ikke kan bli påvirket av utfallet av tvisten.

Er du ansatt i et utleiefirma, kan du ha rett til dagpenger hvis du blir permittert av utleiefirmaet på grunn av streik ved den bedriften du er utleid til.

Er du selvstendig næringsdrivende, kan du søke om kompensasjon hvis du mister inntekt på grunn av koronasituasjonen. Er du frilanser, kan du velge om du søker dagpenger eller kompensasjon.

Du kan ha rett til dagpenger uavhengig av om du blir permittert i en disponibelperiode eller i en friperiode. Legg ved dokumentasjon på at du har disponibelplan når du søker om dagpenger.

Er du eneste ansatt i eget AS og permitterer deg selv mer enn 80 prosent, får du som hovedregel ikke dagpenger. Dette fordi permitteringen kan framstå som en avvikling av driften mer enn en midlertidig driftsstans.

Avvikler du driften, kan du ha rett til dagpenger når oppsigelsestiden din er over.

Har du oppholdstillatelse i Norge som faglært, har du ikke rett til dagpenger. Dette er fordi oppholdstillatelsen din er knyttet til en bestemt jobb.

Fra 26. mai kl. 15.00 kan du ikke lengre søke om forskudd på dagpenger.

Les mer om forskudd på dagpenger her.

Har du ikke rett til dagpenger, kan du søke om økonomisk sosialhjelp.

Les mer om økonomisk sosialhjelp

Du har rett til hjelp fra NAV til å komme i jobb når du har registrert deg som arbeidssøker. Dette gjelder uavhengig av om du søker dagpenger eller ikke. Les om ulike tiltak for å komme i jobb.

I brevet du får fra NAV når du søker om dagpenger (vedtak om dagpenger i Dine saker) står det hvor lenge du maksimalt kan få dagpenger.

Når du er permittert kan du ha rett til følgende:

  1. De første 2 ukene av permitteringen (10 dager) får du lønn fra arbeidsgiver. Dette kalles arbeidsgiverperiode 1.

  2. Hvis du blir permittert med virkning fra 1. juli 2021 eller senere, kan du motta dagpenger som permittert i inntil 26 uker i løpet av en periode på 18 måneder. Var du permittert før 1. juli 2021, vil ikke disse permitteringsukene telle med i perioden på 18 måneder.

    Hvis du blir permittert med virkning før 1. juli 2021, kan du få dagpenger som permittert i inntil 49 uker i løpet av en periode på 18 måneder.

    I forbindelse med koronasituasjonen er det flere midlertidige regler som gjør at du kan ha rett til dagpenger frem til 30. september 2021 uavhengig av hvor lenge du har mottatt dagpenger de siste 18 månedene. Regjeringen har foreslått å forlenge dagpengene til arbeidsledige og permitterte frem til 1. november 2021.

Saksbehandlingstiden for nye søknader om dagpenger er på rundt 4 uker.

Har du søkt om dagpenger, må du gi beskjed hvis situasjonen din endrer seg. Se mer informasjon på siden for deg som har søkt om dagpenger.

Arbeidsgiver kan permittere deg i perioder det er mangel på arbeidsoppgaver. Som hovedregel må arbeidsgiver varsle deg 14 dager før permitteringen starter. Når du er permittert er du fremdeles ansatt i bedriften, men arbeidstiden din er helt eller delvis redusert.

Arbeidsgiveren din kan be deg komme tilbake på kort varsel, og du skal da få lønn for den tiden du arbeider.

Når ansatte permitteres, fordeles kostnadene mellom bedriften og staten. Bedriften betaler deg som hovedregel lønn de 10 første dagene du er permittert. Deretter kan du ha rett til dagpenger.

Vi skiller mellom helt og delvis permitterte. Er du helt permittert, arbeider du ikke. Er du delvis permittert, arbeider du enten kortere dager eller færre dager.

Får du lønn av arbeidsgiveren din når du er permittert, er du i praksis delvis permittert fordi du får lønn for arbeid. Hvis du for eksempel får utbetalt 30 prosent av den vanlige lønnen din, vil du være 70 prosent permittert.

Les mer om permittering på arbeidstilsynet.no