Historikk

Historiske versjoner

Søk om penger - arbeidsledig

faktaSide
Id: 0caeeb00-deb0-4310-bb04-17ffb2ccd165
Valgt dato:

Rekonstruksjon

Søk om penger - arbeidsledig

  • Du må registrere deg som arbeidssøker, søke om dagpenger og være aktiv jobbsøker for å få dagpenger fra NAV.
  • Du må sende meldekort hver 14. dag, også når du venter på svar på søknaden.
  • Er arbeidsgiveren din konkurs, kan du ha rett til lønnsgarantimidler for dager arbeidsgiveren din ikke har betalt deg lønn. Deretter kan du ha rett til dagpenger.
  • Har du ikke rett til annen økonomisk støtte fra NAV, kan du ha rett til økonomisk sosialhjelp fra NAV.

Se informasjon til deg som har søkt om dagpenger

Hvilken dokumentasjon vi trenger fra deg når du søker dagpenger varierer. I søknaden får du beskjed om hva du må legge ved. Du kan starte en søknad om dagpenger hvis du ønsker oversikt over hvilken dokumentasjon du må sende i din situasjon.

Vi trenger som hovedregel disse opplysningene fra deg:

  • Datoen du startet i jobben din
  • Hvor mye du har jobbet eller den avtalte arbeidstiden din. Hvis du har flere arbeidsforhold må du dokumentere arbeidstiden i alle arbeidsforholdene dine.
  • Avtalt oppsigelsestid
  • Datoen du fikk eller ga oppsigelsen
  • Grunnen til at du mistet eller sa opp jobben din

Disse opplysningene vil ofte stå i arbeidsavtalen og oppsigelsen din.

Du kan også dokumentere opplysningene ovenfor ved å legge ved ferdig utfylt skjema "Bekreftelse på sluttårsak/nedsatt arbeidstid" (NAV 04-08.03), signert av arbeidsgiver.

Har arbeidsgiveren din gått konkurs?

Er arbeidsgiveren din konkurs må du i tillegg sende oss:

  • Brev fra bostyrer/konkursforvalter

Er du selvstendig næringsdrivende?

Du kan bli bedt om å legge ved følgende skjema:

Du har ikke rett til dagpenger i perioder hvor du deltar i streik, er omfattet av lockout eller annen arbeidstvist.

I svaret fra NAV står det hvor lenge du kan få dagpenger

  • Er du arbeidsledig og har hatt arbeidsinntekt på 2 G kroner (2 G) eller mer de siste 12 månedene eller i snitt de siste 36 månedene, kan du få dagpenger i inntil 2 år (104 uker).
  • Er du arbeidsledig og har hatt lavere arbeidsinntekt enn 2 G kroner (2 G) de siste 12 månedene eller i snitt de siste 36 månedene, kan du få dagpenger i inntil 1 år (52 uker).
  • Er du nydimmitert, kan du få dagpenger i inntil 26 uker.

Foreldrepenger, svangerskapspenger og svangerskapsrelaterte sykepenger regnes som arbeidsinntekt. Inntekt som selvstendig næringsdrivende regnes ikke med.

Er du nydimittert vernepliktig kan du ha rett til dagpenger i inntil 26 uker selv om du ikke har tjent nok til å ha rett til dagpenger etter det vanlige regelverket. Har du tjent nok til å ha rett til dagpenger etter det vanlige regelverket, kan du få dagpenger i inntil 52 eller 104 uker. NAV beregner hva som lønner seg for deg.

Har du vært vernepliktig, regner vi at du har hatt arbeidsuke på 37,5 timer.

Du regnes som nydimittert hvis du har avtjent minst tre måneders militærtjeneste i løpet av de siste 12 månedene før du søker dagpenger. Har du gjennomført pliktår som sersjant etter gjennomført befalsskole regnes du også som nydimittert.

Som nydimmitert vernepliktig kan du få beregnet dagpengene ut i fra en inntekt på 3 G

kroner. Hvor mye dette blir kan du regne ut i kalkulatoren ovenfor. Har du tjent mer enn 3 G kroner kan du ha rett til mer. NAV beregner automatisk dagpenger på den måten som gir høyest utbetaling for deg.

Les om hvordan du finner ut om du er selvstendig næringsdrivende, frilanser eller arbeidstaker.

Inntekt fra selvstendig næringsvirksomhet gir ikke rett til dagpenger. Har du hatt inntekt som arbeidstaker eller frilanser de 3 siste årene kan du ha rett til dagpenger.

Har du mistet inntekt som frilanser, kan du ha rett til dagpenger.

Er du ansatt i eget aksjeselskap er du ikke selvstendig næringsdrivende, og du kan ha rett til dagpenger.

  1. Lønnsgarantimidler
    Lønnsgarantiordningen skal sikre at du som arbeidstaker får utbetalt lønn, feriepenger og annet arbeidsvederlag som du har til gode når arbeidsgiveren din går konkurs.
    Send søknad om lønnsgarantidekning via bostyrer i konkursboet.
  2. Forskudd på lønnsgarantimidler i form av dagpenger
    Du kan få forskudd på lønnsgarantimidler i form av dagpenger for den første måneden etter at arbeidsgiveren din er konkurs. Du søker om forskudd ved å søke om dagpenger og krysse av for at du ønsker å søke om forskudd på lønnsgarantimidler i form av dagpenger.
  3. Dagpenger
    Dagpenger skal gi deg som har blitt arbeidsledig økonomisk støtte mens du søker nye jobber. Kryss av for at du ønsker å søke om både dagpenger og forskudd på lønnsgarantimidler når du søker om dagpenger.

Se film om hva du skal gjøre når arbeidsgiveren din er konkurs (Vimeo)


Les mer på siden arbeidsledig på grunn av konkurs.
Se saksbehandlingstidene for lønnsgarantiordningen.

arbeidsplassen.no finner du ledige stillinger, du kan registrere CV og få tips til hvordan skrive en god søknad og CV. Arbeidsplassen.no er en del av NAVs tilbud til deg som søker jobb.

Se alle våre jobbsøkertips her.

Du har rett til hjelp fra NAV til å komme i jobb når du har registrert deg som arbeidssøker. Dette gjelder uavhengig av om du søker dagpenger eller ikke. Les mer om hvordan du kan få hjelp fra NAV til å komme i jobb.

Du kan søke støtte til reise og flytting for å reise til jobbintervju eller til arbeidsstedet når du starter i en ny jobb.

Har du søkt om dagpenger, må du gi beskjed hvis situasjonen din endrer seg. Se mer informasjon på siden for deg som har søkt om dagpenger.