Historikk

Historiske versjoner

Søk om penger - arbeidsledig

faktaSide
Id: 0caeeb00-deb0-4310-bb04-17ffb2ccd165
Valgt dato:

Rekonstruksjon

Søk om penger - arbeidsledig

  • Du må registrere deg som arbeidssøker, søke om dagpenger og være aktiv jobbsøker for å få dagpenger fra NAV.
  • Du må sende meldekort hver 14. dag, også når du venter på svar på søknaden.
  • Er du selvstendig næringsdrivende kan du søke om kompensasjon hvis du mister inntekt på grunn av koronasituasjonen. Er du frilanser kan du velge om du søker dagpenger eller kompensasjon.
  • Er arbeidsgiveren din konkurs, kan du ha rett til lønnsgarantimidler for dager arbeidsgiveren din ikke har betalt deg lønn. Deretter kan du ha rett til dagpenger.
  • Har du ikke rett til annen økonomisk støtte fra NAV, kan du ha rett til økonomisk sosialhjelp fra NAV.

Har du allerede søkt om dagpenger kan du lese mer her

Reglene for rett til dagpenger er midlertidig endret i perioden 19. februar til 30. september 2021.

Gikk du ut maksperioden på dagpenger i perioden 1. november 2020 til 19. februar 2021 kan du ha rett til dagpenger igjen. For å få dette, må du søke om dagpenger på nytt.

Se tilleggsinformasjon nedenfor om reglene for rett til dagpenger hvis du får dagpenger fra en dato før 19. februar 2021.

Når du arbeider med doktorgradsavhandlingen din definerer vi deg til å være under utdanning eller opplæring. Dette gjelder uavhengig av om du får lønn for arbeidet eller ikke, og om arbeidet skjer på dagtid, på kveldstid eller i helgene.

Har du tapt arbeidsinntekt, kan du ha rett til dagpenger fram til og med 30. september 2021 selv om du jobber med avhandlingen din.

Gi beskjed til NAV i god tid om når du skal ha prøveforelesning og disputas.

Les mer om utdanning og dagpenger.

Du har ikke rett til dagpenger i perioder hvor du deltar i streik, er omfattet av lockout eller annen arbeidstvist.

Har du ikke rett til dagpenger, kan du lese om økonomisk sosialhjelp.

Fra 26. mai kl. 15.00 kan du ikke lengre søke om forskudd på dagpenger.

Les mer om forskudd på dagpenger her.

    I svaret fra NAV står det hvor lenge du kan få dagpenger

    • Er du arbeidsledig og har hatt arbeidsinntekt på 2 G kroner (2 G) eller mer det siste året eller i snitt de siste 3 årene, kan du få dagpenger i inntil 2 år (104 uker).
    • Er du arbeidsledig og har hatt lavere arbeidsinntekt enn 2 G kroner (2 G) det siste året eller i snitt de siste 3 årene, kan du få dagpenger i inntil 1 år (52 uker).
    • Er du nydimmitert, kan du få dagpenger i inntil 26 uker.

    Foreldrepenger, svangerskapspenger og svangerskapsrelaterte sykepenger regnes som arbeidsinntekt. Inntekt som selvstendig næringsdrivende regnes ikke med.

    I forbindelse med koronasituasjonen er det flere midlertidige regler som gjør at du kan ha rett til dagpenger frem til 30. september 2021 uavhengig av hvor lenge du har mottatt dagpenger tidligere.

    Er du nydimittert vernepliktig kan du ha rett til dagpenger i minst 26 uker, selv om du ikke har tjent nok til å ha rett til dagpenger.

    Har du vært vernepliktig, regner vi at du har hatt arbeidsuke på 37,5 timer.

    Du regnes som nydimittert hvis du har avtjent minst tre måneders militærtjeneste i løpet av de siste 12 månedene før du søker dagpenger. Har du gjennomført pliktår som sersjant etter gjennomført befalsskole regnes du også som nydimittert.

    Som nydmimmitert vernepliktig kan du få 0.0461538 G

    kroner per uke før skatt uavhengig av tidligere inntekt. Har du tjent mer enn 3 G kroner kan du ha rett til mer. NAV beregner automatisk dagpenger på den måten som gir høyest utbetaling for deg.

    Les om hvordan du finner ut om du er selvstendig næringsdrivende, frilanser eller arbeidstaker.

    Er du selvstendig næringsdrivende kan du søke om kompensasjon hvis du mister inntekt på grunn av koronasituasjonen. Inntekt fra selvstendig næringsvirksomhet gir ikke rett til dagpenger. Har du hatt inntekt som arbeidstaker eller frilanser de 3 siste årene kan du ha rett til dagpenger.

    Les om kompensasjonsordning for selvstendig næringsdrivende og frilansere.

    Har du mistet inntekt som frilanser, kan du ha rett til dagpenger. Har du mistet inntekt som følge av koronasituasjonen, kan du velge om du søker dagpenger eller kompensasjon. Du kan bare søke på én av ordningene.

    Se om du bør søke dagpenger eller den nye ordningen.

    Les om kompensasjonsordning for selvstendig næringsdrivende og frilansere.

    Er du ansatt i eget aksjeselskap er du ikke selvstendig næringsdrivende, men du kan ha rett til dagpenger.

    1. Lønnsgarantimidler
      Lønnsgarantiordningen skal sikre at du som arbeidstaker får utbetalt lønn, feriepenger og annet arbeidsvederlag som du har til gode når arbeidsgiveren din går konkurs.
      Send søknad om lønnsgarantidekning via bobestyrer i konkursboet.
    2. Forskudd på lønnsgarantimidler i form av dagpenger
      Du kan få forskudd på lønnsgarantimidler i form av dagpenger for den første måneden etter at arbeidsgiveren din er konkurs. Du søker om forskudd ved å søke om dagpenger og krysse av for at du ønsker å søke om forskudd på lønnsgarantimidler i form av dagpenger.
    3. Dagpenger
      Dagpenger skal gi deg som har blitt arbeidsledig økonomisk støtte mens du søker nye jobber. Kryss av for at du ønsker å søke om både dagpenger og forskudd på lønnsgarantimidler når du søker om dagpenger.

    Les mer på siden arbeidsledig på grunn av konkurs.
    Se saksbehandlingstidene for lønnsgarantiordningen.

    Mottar du allerede ventelønn fra NAV, kan du søke om forlengelse. Ordningen med ventelønn ble faset ut fra og med 1.3.2016.

    Les mer om ventelønn

    Har du ikke rett til annen økonomisk støtte fra NAV, kan du ha rett til økonomisk sosialhjelp.

    Du har rett til hjelp fra NAV til å komme i jobb når du har registrert deg som arbeidssøker. Dette gjelder uavhengig av om du søker dagpenger eller ikke. Les mer om oppfølging og tiltak for å komme i jobb.

    arbeidsplassen.no finner du ledige stillinger, registrere CV og tips til hvordan du kan skrive en god CV. NAV eier tjenestene på arbeidsplassen.no.

    Du kan søke støtte til reise og flytting for å reise til jobbintervju eller til arbeidsstedet når du starter i en ny jobb.

    Har du søkt om dagpenger, må du gi beskjed hvis situasjonen din endrer seg. Se mer informasjon på siden for deg som har søkt om dagpenger.